ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי • המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה
הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה אתמול (ב') את הצעת החוק למניעת התקשרות עם ספקים הקשורים לארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים, כחלק מהמאבק בחדירת הפשיעה המאורגנת לרשימת הספקים של מדינת ישראל. החוק צפוי כעת לעבור להליכי חקיקה בכנסת.

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?
המדינה התחילה לטפל בחדירת גורמי פשע למכרזים וגילתה תמונה מבהילה

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי. המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה: בנייה ותשתיות, שירותי אבטחה, הסעות, טיפול בפסולת והקצאת מקרקעין.

לפי נתוני האוצר, המדינה מבצעת עסקאות רכש והקצאת מקרקעין בהיקף של למעלה מ-120 מיליארד שקל בשנה. על-פי הערכות, מיליארדים מהם זולגים בכל שנה לארגוני פשיעה.

במסגרת החוק החדש, תוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל, שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים. פסילה תהיה בתוקף לשלוש שנים ותחול גם על התקשרויות קיימות.

החוק יחול גם על חוזים שנחתמו לפני כניסתו לתוקף, אם נותרה בהם תקופת התקשרות של יותר מתשעה חודשים. עם זאת, במקרה של הפסקת התקשרויות קיימות, לספקים יעמדו הגנות מסוימות, כולל אפשרות לפיצוי על השקעות שכבר בוצעו.

בתחום המקרקעין, החוק כולל הוראות להגנה על רוכשי דירות: במקרה של פסילת יזם, רשות מקרקעי ישראל תוכל להסב את ההתקשרות לגורם אחר שימשיך את הפרויקט.

את גיבוש החוק הוביל מטעם האוצר יוראי מצלאוי, סמנכ"ל המשרד וראש צוות הון שחור, שהסביר כי "מדובר בחקיקה תקדימית שמעגנת לראשונה מנגנון ייחודי, המעגן הליכי אכיפה כלכלית מבוססי מידע מודיעיני".

בחודש מאי האחרון הפיץ האוצר את תזכיר החוק להערות הציבור. ההצעה קודמה על-ידי משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה, בשיתוף משרד המשפטים והמשטרה.