אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים • לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש • מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה
בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה פרסמה מסמך בקשה לקבלת מידע (RFI) לאיתור שטח קרקע רציף בגודל שינוע בין 70 ל-120 דונם, להקמת קמפוס מחקר ופיתוח בגודל שינוע בין 80 ל-180 אלף מ"ר עם זכויות בנייה רציפה זמינות באופן מיידי, באזור שבין זיכרון יעקב בדרום המערב, מגדל העמק במזרח, קרית אתא בצפון, וחיפה במערב. לאנבידיה כיום שטח משרדים כולל של מעל ל-100 אלף מ"ר ביקנעם, תל אביב, באר שבע, ותל חי.

הפרסום משקף את כוונתה של אנבידיה לרקום את אחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה - ולפי ההערכה היא מתכננת להוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש, שעשוי לאכלס כמה אלפי עובדים חדשים בחברה המעסיקה כבר כיום 5,000 עובדים בישראל.

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות
ניסיון לחזור למרוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

עמית קריג, סגן נשיא בכיר ב-NVIDIA ומנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בישראל / צילום: באדיבות אנבידיה
 עמית קריג, סגן נשיא בכיר ב-NVIDIA ומנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בישראל / צילום: באדיבות אנבידיה

שטח הבנייה המתוכנן כה גדול, ואיננו בר השוואה כמעט לאף מבנה מסחרי שנבנה בישראל בשנים האחרונות, ואין לו תחרות אפילו בתל אביב. לשם השוואה, מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי הנבנה בימים אלה בהשקעה של 500 מיליון שקל על רכישת קרקע מבוקשת ועוד כ- 2 מיליארד שקל בניית המבנה - יכיל שטח בנוי כולל של 150 אלף מ"ר, קטן מסך השטח שאנבידיה מתכוונת לבנות בצפון. לשם השוואה, השטח הכולל של מגדל אחד משלושת מגדלי עזריאלי עומד על 45 אלף מ"ר. אנבידיה מתכננת לרכוש שטח בצפון שעלותו נמוכה הרבה יותר: לפי ההערכה רכישת קרקע חקלאית תוך ייעוד לשימושי מסחר ותעשייה באזור עמק יזרעאל או הגליל התחתון תעלה בין 300 ל- 500 מיליון שקל, אם תחליט אנבידיה להתמקם באזורי ביקוש, למשל בחיפה.

לפי מסמך ה-RFI שפורסם הבוקר (ראשון) נראה שאנבידיה מחפשת לבנות קמפוס נוסף לא הרחק מהקמפוס ביקנעם המבוסס על זה של מלאנוקס, המעסיק את רוב עובדי אנבידיה בישראל. אנבידיה מבקשת שטח התחום בדרום בכביש 67, הסלול בין זכרון יעקב-מחלף עין תות; במזרח בכביש 73, המשתרע בין נהלל לתל עדשים; בצפון בכביש 781, בין קריית אתא לגוש שגב; וכביש החוף במערב.

עם זאת, אנבידיה מבקשת קרקע "בעלת נגישות תחבורתית גבוהה, בסמוך לצירי תנועה מרכזיים ותחבורה ציבורית", לכן ניתן להניח כי תעדיף למקם את המטה בסמוך לכביש 6 או בקרבת תחנת רכבת במסילה המחברת את תל אביב לנהריה דרך חיפה, או במסילת רכבת העמק. ייתכן שבאנבידיה אף בונים על שדה תעופה אזרחי צפוני - אחת החלופות הנבחנות על ידי הממשלה היא הקמת שדה תעופה אזרחי הסמוך לרמת דוד, אם כי הדבר נתקל במכשולים פוליטיים, כמו דרישתו של סגן השר אלמוג כהן להקים את השדה בדרום, וכן הנחייה של שרת התחבורה מירי רגב שלא לקדם את התוכנית.

תיחום גאוגרפי שכזה מכתיב אמנם קרבה ליקנעם, אך יש בו גם חסרונות: אנבידיה מבקשת לרכוש שטח כה גדול עד כי לפי ההערכה היא לא תוכל לשאת ולתת עם גורם אחד. על מנת לקבל הצעה לשטח של 120 דונם היא צפויה לעודד גופים נפרדים כמו כמה קיבוצים ומושבים להתאגד יחד על מנת להציע קרקע חקלאית מסוימת ולהמירו לתעשייה, באזורים כמו מערב עמק יזרעאל או חלקו הצפוני הגובל בטבעון, יגור ובחיפה. גם האזור שממערב לגוש שגב- אזור תעשייתי פורה הקרוב למרכזי אוכלוסייה איכותיים עשוי לקסום לחברה, כמו גם אזור חיפה, טירת כרמל, מושבי חוף הכרמל, זיכרון יעקב או קיבוצי עמק השופט.

עסקת הנדל"ן הגדולה ביותר שנוהלה ע"י חברת טכנולוגיה זרה

אנבידיה היא לא חברת ההייטק היחידה שרוכשת קרקע לבנייה בישראל - אלא שהיקפו של השטח וזכויות הבנייה המבוקשות מעיד על כך שתוכניותיה הן השאפתניות ביותר עד כה. בשנה האחרונה הכריזה צ'ק פוינט על עסקה משותפת עם ישראל-קנדה על רכישת מתחם בן 13 אלף מ"ר במתחם קרמניצקי בשכונת ביצרון בדרום מזרח תל אביב. צ'ק פוינט תשקיע 500 מיליון שקל ברכישת שטחי התעסוקה ואילו קנדה ישראל תשלם כ- 300 מיליון שקל עבור קרקע המגורים. השטח המסחרי שתבנה צ'ק פוינט יעמוד על 60,000 מ"ר, כשליש ממה שאנבידיה מבקשת לבנות בצפון.

זמן קצר לפני פרוץ מגיפת הקורונה בתחילת 2020, רכשה אינטל 10 דונם לבנייה ב- 102 מיליון שקל בפארק מת"ם בחיפה לבניית בניין בן 50,000 מ"ר בעלות של 400-500 מיליון דולר. הבנייה נגנזה בסופו של דבר בשל הקשיים אליה נקלעה החברה האמריקאית, ועדיין מדובר במחיר גבוה עבור שטח קטן - אנבידיה מחפשת לבנות על פני שטח גדול עד פי 12 שאינטל רכשה בחיפה. בנוסף, גלובס חשף בחודש שעבר כי ישקר, הנמצאת כיום בבעלות וורן באפט, חתמה עם המועצה האזורית מגדל תפן לרכישת 42 דונם נוספים מדרום למתחם הקיים שלה במקום.

ככל הידוע, אין תקדים לרכישת קרקע כה גדולה בבת אחת לזכויות בנייה כה גדולות באזור הצפון כדי להקים קמפוס משרדים. ב-2021 רכשה קבוצת ענן יחד עם עומר אדם 25 דונם המיועדים לתעשייה באזור עפולה להקמת חוות שרתים במחיר של 80 מיליון שקל. בהתחשב במחיר זה, קרקע בהיקף של 120 דונם עשוי לעלות בין 350 ל-450 מילון שקל. הרכישה ותוכניות הבנייה בישראל שהיקפם במידות אמריקאיות כ-1.7 מיליון רדל, אם יתממשו, יהפכו את הקמפוס החדש לגדול אף יותר ממטה אנבידיה בסנטה קלרה שמשתרע על 1.2 מיליון רגל על פני שני מבנים.

ישראל נחשבת כאחד ממוקדי הפעילות האסטרטגיים של אנבידיה

בד בבד עם הצמיחה במחיר המניה וההצלחה העולמית, ממשיכה אנבידיה להחשיב את ישראל כאחד ממוקדי הפעילות האסטרטגיים שלה ומרחיבה את כל פעילויותיה כאן. בחודש שעבר הודיעה על הכפלת שטח השכירות שלה באחד ממגדלי תאומי רובינשטיין ברחוב יצחק שדה בתל אביב ל-22 אלף מ"ר, למעלה ממחצית שטח הבניין. הוא יאפשר אכלוס של כ-1,200 עובדים בו זמנית ויאפשר את הרחבת פעילות התוכנה של אנבידיה בישראל ומשיכה של עובדים איכותיים ממרכז הארץ. מסמך ה-RFI מהבוקר מעיד על כך שאנבידיה עדיין מחשיבה את צפון הארץ למוקד הפעילות המשמעותי שלה ובו היא מעוניינת להתרחב.

הפעילות בצפון המבוססת על רכישת מלאנוקס ה-6.9 מיליארד התבררה כרווחית ביותר עבור אנבידיה ולאחת מרכישות הטנולוגיה הטובות של כל הזמנים, מבחינת היחס בין המחיר להחזר. בשנה שקדמה למכירת מלאנוקס היא הכניסה כ- 1.3 מיליארד דולר בשנה - נכון לאפריל 2025 פעילותה גדולה פי 10 מכך וגם מספר העובדים הוכפל. רק ברבעון האחרון הכניסה פעילות התקשורת של אנבידיה המבוססת על מלאנוקס 5 מיליארד דולר והיא החטיבה השניה בחשיבותה בחברה לאחר חטיבת המחשוב הכוללת את מוצרי השרתים וה-AI.

מרכז הפיתוח הישראלי הוא אחד משלוש הנקודות האסטרטגיות של אנבידיה מחוץ לארה"ב, נוסף על הודו וטייוואן - בה הכריז המנכ"ל הואנג רק לפני חודש כי יקים בבירתה, טייפה, את המטה של אנבידיה מחוץ לארה"ב.

אנבידיה זוכה לזינוק במניות בתקופה האחרונה על רקע צפי לעלייה בביקושים ל-AI; עסקאות הענק בתיווך דונלד טראמפ עם סעודיה, איחוד האמירויות ופרויקט סטארגייט; הגעה להסכמי מכס בארה"ב; צפי חיובי להפשרת כמה מהסנקציות על סין בפיתוח שבבים; והמשיך השליטה הדומיננטית שלה בתחום. בשבוע האחרון השלימה אנבידיה עלייה של 2.25% במחיר מניה, כשהיא הופכת לחברה בעלת השווי הגבוה ביותר בכל הזמנים ומתקרבת לשיא שווי של 4 טריליון דולר. עוד נודע כי החברה מעסיקה בישראל כבר כ- 5,000 עובדים. מנכ"ל החברה ג'נסן הואנג נקב במספר זה כבר בתחילת השנה לשאלת "גלובס", בעת שהחברה נמצאה במאמצי גיוס כדי להגיע למספר הנוכחי. באנבידיה יאפשרו הגשת הצעות ל-RFI עד ל-23 ביולי בלבד, וזאת ישירות אל חברת ייעוץ הנדל"ן של החברה בישראל, קוליירס.

מאנבידיה לא נמסרה תגובה.