"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית • מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב
סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

סהאם פרק, מהנדס תוכנה מהודו, הפך בימים האחרונים לשם הכי חם בעמק הסיליקון, ולא מסיבה טובה, לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית, לעיתים אף בשלושה או ארבעה תפקידים שונים, מבלי שהחברות ידעו זו על זו.

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים
רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם
היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

הסיפור התפוצץ אחרי שסוהייל דושי, מנכ״ל Playground AI פרסם פוסט ברשת X, בו חשף כי פרק הועסק אצלו כמהנדס תוכנה, ובמקביל עבד בעוד חברות. מהר מאוד הפוסט הפך ויראלי, וכמו פטריות אחרי הגשם, מנכ"לים נוספים סיפרו שהם גם שכרו את פרק אך מהר מאוד הבינו שהועסק בעוד מקומות ונאלצו לפטר אותו.

"מהנדס מבריק"

פרק, בשנות ה-20 לחייו, אף קיבל את השם "serial moonlighter", ממקבל העבודות הסדרתי. למרות סימני האזהרה וההתנהלות החריגה של פרק, חברות המשיכו לגייס אותו בזכות הכישורים החזקים שלו.

"הממקבל הסדרתי" התראיין לפודקאסט TBPN והודה שאכן "ליהטט בין כמה עבודות" והדגיש שאינו גאה בה מה שעשה. פרק סיפר כי עבד 140 שעות בשבוע משום שהיה "במצב כלכלי נואש".

בפודקאסט סיפר כי הוא "ציפור לילה" ולמרות ההאשמות אמר כי לא שכר צוות מהנדסים שיעזור לו במשימות השונות ולא השתמש בבינה מלאכותית. "כל חברה שעבדתי בה, באמת היה אכפת לי ממנה", סיפר. פרק לא הזכיר את פיטוריו בפודקאסט.

איגור זלוצקי, מנכ"ל חברת הסטארט-אפ Digger המתמקד באוטומציה של תשתיות ענן, התראיין לביזנס אינסיידר וסיפר שקיבל את מהנדס התוכנה המוכשר לעבודה לאחר שעבר את הראיונות "בהצטיינות יתרה".

אולם זלוצקי סיפר כי משהו בבדיקת הרקע שלו היה חשוד ולכן החברה הפסיקה את תהליך הגיוס. "אני חושב שהוא באמת מהנדס מבריק. סהאם היה בבירור בין ה-0.1% העליונים; כל אחד יכול ללמוד לפתור חידות קוד, אבל מעטים יכולים לפתור בעיות טכניות שלמות בראש, תוך שמירה על חשיבה על המשתמש והעסק", אמר.

גם קווין וו, מנכ"ל ומייסד חברת Leaping AI אמר לביזנס אינסיידר שהחברה שלו העסיקה את פרק אך מהר מאוד פיטרה אותו בשל "תפקוד לקוי". גם חברת Synthesia אמרה לביזנס אינסיידר כי פרק הועסק אך זה זמן קצר אחרי פוטר לאחר שהתברר שהוא עובד בעוד עבודות במקביל.

הפורום שמלמד: איך לאזן בין כמה משרות בלי להתגלות

יש לציין כי בקליפורניה אין חוק שאוסר לעבוד בכמה חברות בו זמנית. במידה והחברות מתחרות, צריך לבדוק מה חוזה ההעסקה מאפשר. כעת, פרשת ממקבל העבודות מעלה שאלות גדולות בעולם התעסוקה. דידי דאס, שותף בכיר ב-Menlo Ventures המתמקד בהשקעות AI פרסם ברשת X פוסט בו כתב "יש אלפי סהאם פרקים שאנחנו לא יודעים עליהם".

מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה. עובדים רבים בהייטק בעיקר מאז מגיפת הקורונה והמעבר לעבודה מרחוק, מנהלים כמה עבודות במקביל. רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים. העניין הזה עלה בפורומים כמו הפורום "r/overemployed" ב-Reddit שמלמד כיצד יש לאזן בין כמה משרות בלי להתגלות.

יש מי שמאשימים את התעשייה עצמה שמטפחת את תרבות "ה-Hustle" שמעודדת שעות עבודת מטורפות ואובססיה לפרודוקטיביות. דמיטרי זייצב, מייסד חברת ניהול הכישרונות Dandelion Civilization, אמר ל-CNBC כי "מה שאנחנו רואים זה הקצה הקיצוני של תרבות ההאסטל" והוסיף "קריסת יתר (burnout) היא תוצאה צפויה כאשר תרבות העבודה מתגמלת התחייבות יתר ומתייחסת לשחיקה כסמל כבוד".