סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
13:04
מדד הביטוח מוסיף לבלוט בעלייה של 3.5%, מובילות אותו מניות מנורה מבטחים וכלל עסקי ביטוח .
אל על יורדת בכ-2%. מניות חברות התעופה נפלו בעקבות חזרתן המדורגת של חברות התעופה לארץ, לאחר שרשות התעופה האירופית הסירה את ההגבלות על טיסות לישראל, ובעקבות זאת לופטהנזה תחדש את טיסותיה באוגוסט.
אתמול פורסם כי גם יונייטד איירליינס צפויה לחדש את טיסותיה לישראל מוקדם מהמתוכנן, כבר ב-22 ביולי, לפי גורמים במשרד התחבורה. החברה, שהשעתה את פעילותה בעקבות מבצע "עם כלביא" וסגירת המרחב האווירי, תכננה במקור לשוב לטיסות רק בסוף חודש יולי. גם חברת הלואו קוסט ההונגרית וויזאייר צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-8 באוגוסט.
השקל מתחזק הבוקר ב-0.7% ונסחר ברמות שיא של כמעט שלוש שנים - 3.33 שקלים לדולר וכ-3.89 שקלים לאירו.
11:59
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, והמפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי, הודיעו היום ליצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, כי הפיקוח על הבנקים סיים את תהליך בדיקת בקשתו לקבל היתר שליטה בישראכרט . מניית חברת כרטיסי האשראי מזנקת כעת בכ-4%.
הנגיד העניק את היתר השליטה לאחר התייעצות עם ועדת הרישיונות. היתר השליטה ניתן לתשובה באמצעות קבוצת דלק שבשליטתו, לאחר שביום 20 בפברואר 2025 אישרה האסיפה הכללית של בעלי מניות ישראכרט את הסכם ההשקעה עם קבוצת דלק.
ישראכרט הונפקה לציבור בשנת 2019 כחלק מיישום רפורמת שטרום להפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים. מאז הנפקתה בבורסה לניירות ערך בתל אביב, נסחרה ישראכרט כחברה בלא שולט.
בבנק ישראל מציינים כי "ישראכרט תמשיך להיות מפוקחת על ידי הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל לשם הבטחת יציבותה ולשם שמירה על מתן יחס הוגן ללקוחותיה, בדומה לפיקוח על יתר הבנקים ונותני שירותי התשלום בעלי חשיבות יציבותית בישראל".
11:29
עין שלישית מזנקת במעל 10%. החברה, המפתחת מערכות אלקטרואופטיות המשלבות יכולות בינה מלאכותית, מדווחת על קבלת הזמנת המשך בהיקף 6.5 מיליון שקל עבור מערכות החברה ממשרד הביטחון.
הזמנה זו הנה בהמשך לזכייתה של החברה במכרז והזמנה ראשונה בהיקף 19 מיליון שקל עליה דווח בחודש יוני 2024. סך התכולה של הזמנה זו תסופק עד סוף המחצית הראשונה לשנת 2026.
10:32
השוק מתמחר כעת סיכויים טובים לעסקת חטופים - מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1%, מדד הבנקים במעל 1%, ומדד הביטוח במעל 2%.
מניית רותם שני נופלת בכ-8%, לאחר שפורסם כי חברת הנדל"ן שבשליטת יהודה (דידי) ידידיה ואבי טוריסקי (33% כל אחד) נמצאת במרכז חקירה משותפת של רשות ניירות ערך ורשות המסים. על פי החשד, החברה עברה על הוראות הדיווח וכן ביצעה עברות הנוגעות למשפט הפלילי.
על פי דיווח החברה, חוקרים מטעם רשות ניירות ערך ערכו אתמול חיפוש במשרדיה, במסגרת חקירה משותפת אותה היא מנהלת יחד עם רשות המסים. בנוסף, נושאי משרה בכירים בחברה נדרשו על ידי רשות ניירות ערך להתייצב במשרדי הרשות לחקירה.
עם זאת, על פי החברה, אין בידיה פרטים נוספים ביחס לחשדות המיוחסים לה או למנהליה.
10:00
המסחר בתל אביב נפתח במגמה חיובית, כשברקע התקדמות מוצהרת בעסקת החטופים בעזה - המדדים המובילים ת"א 35 ות"א 90 עולים כעת ב-0.3%, מניות הבנקים עולות ב-0.5%.
בין 125 המניות הגדולות בתל אביב בולטות לחיוב נכסים ובניין , פז אנרגיה ומבטח שמיר . מנגד, מניות השבבים טאואר ונובה יורדות.
08:00
1. שוק המניות
המסחר בתל אביב צפוי להיפתח היום (ד') במגמה מעורבת. עיני המשקיעים נשואות בתקווה אל עסקה החטופים, לאחר שהשליח האמריקאי לשיחות, סטיב וויטקוף, אמר אתמול כי "נותרה מחלוקת אחת, ואנחנו מקווים להגיע להסכם בסוף השבוע". ראש הממשלה בנימין נתניהו אף הצהיר בארה"ב: "קיבלנו את הצעת וויטקוף, ואני מקווה שנגיע לעסקה".
מנגד, האכזבה מאי-הורדת הריבית על ידי בנק ישראל עלולה להמשיך ולהעיב, בעיקר על מניות הנדל"ן, ולעודד את מניות הבנקים. מניות השבבים עשויות לעלות, לאחר שמדד השבבים עלה אמש בוול סטריט.
אתמול (ג') המסחר בתל אביב ננעל בירידות בעקבות האיתות של בנק ישראל שאי-הוודאות עדיין שוררת במשק ובעקבות פרסום הדירוג של מודי'יס. חברת דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס הודיעה אמש כי דירוג האשראי של ישראל נותר על רמה של Baa1. לצד זאת, שמרה מודי'ס גם על תחזית שלילית.
עוד במסחר אתמול - ת"א 35 ירד ב-0.4%, ות"א 90 ב-1.3%. בלטו המדדים הענפיים - מדד הבנייה שהשיל 2.5% ומדד נדל"ן שירד ב-1.6%. מניות הבנקים היוו נקודת אור כשעלו ב-0.5%.
מניות חברות התעופה נפלו בעקבות חזרתן המדורגת של חברות התעופה לארץ, לאחר שרשות התעופה האירופית הסירה את ההגבלות על טיסות לישראל, ובעקבות זאת לופטהנזה תחדש את טיסותיה באוגוסט.
אתמול פורסם כי גם יונייטד איירליינס צפויה לחדש את טיסותיה לישראל מוקדם מהמתוכנן, כבר ב-22 ביולי, לפי גורמים במשרד התחבורה. החברה, שהשעתה את פעילותה בעקבות מבצע "עם כלביא" וסגירת המרחב האווירי, תכננה במקור לשוב לטיסות רק בסוף חודש יולי. גם חברת הלואו קוסט ההונגרית וויזאייר צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-8 באוגוסט, ואלה בשורות רעות לאל על ולישראייר גרופ .
במקביל, אתמול הבוקר דיווחה אל על לבורסה כי התקבלה במשרדיה בקשה לאישור תובענה כייצוגית שהוגשה לבית המשפט המחוזי נגד אל על ונגד שמונה חברות תעופה נוספות. בבסיס הבקשה עומדת טענה כי חברות התעופה המשיבות מפרות את חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה).
גם מניות האנרגיה המתחדשת ירדו אתמול, לאחר שנשיא ארה"ב טראמפ חתם על צו נשיאותי שמפחית את ההטבות לפרויקטי רוח ואנרגיה סולארית. בעקבוצ זאת "סבלו" בעיקר המניות אנרג'יקס , דוראל אנרגיה ואנלייט אנרגיה הדואלית.
מניית חברת הפינטק נאייקס יורדת כבר יומיים רצוף, לאחר ששלשום דיווחה כי היא צפויה לפטר כ-70 עובדים, מתוכם 55 בישראל.
מניית סולרום זינקה בכ-18%, לאחר שקיבלה הסכם מסגרת לרכישת מוצרי לייזר מחברה ישראלית העוסקת בתחום הביטחוני, שהיא לקוח חדש של החברה, בסך כולל של כ-24 מיליון שקל.
● מכה לישראליות בוול סטריט: רשות ניירות ערך בארה"ב שוקלת לבטל הקלות שחלות עליהן
הבוקר באסיה מגמה מעורב: הניקיי ביפן ללא שינוי, מדד שנגחאי עולה ב-0.3%, הנג סנג יורד ב-0.7%, בהודו, ומדד ניפטי ללא שינוי.
החוזים העתידיים נסחרים ביציבות.
אמש בוול סטריט, למרות שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הצהיר כי לא יסוג מהדד-ליין החדש שהציב ל-1 באוגוסט להטלת מכסים על יבוא, לא נרשמה תגובה דרמטית. מדד הפחד של וול סטריט, ה-VIX, אף ירד בכ-5% ונפל מתחת לממוצע ההיסטורי שלו, שנע סביב רמה של 20 נקודות. נאסד"ק ננעל ללא שינוי, כך גם S&P 500, ודאו ג'ונס ירד ב-0.3%.
החדשות בגזרת המכסים היו שטראמפ גם הודיע על הטלת מס בגובה 50% על יבוא נחושת, ורמז כי מכסים נוספים לפי סקטורים צפויים בקרוב, מחיר הנחושת נסק לשיא כל הזמנים וחווה את הזינוק היומי הגדול ביותר שלו אי-פעם. טראמפ גם מאיים להטיל מכסים של עד 200% על יצוא תרופות לארה"ב, אך ציין כי "אנשים יקבלו כשנה, שנה וחצי" לפני שהמכסים ייכנסו לתוקף. מניות הפארמה לא הושפעו מהידיעה.
נזכיר כי שלשום (ב') הבית הלבן שלח אתמול מכתבים לכ-12 מדינות, ובהם פורטו שיעורי המכס החדשים - בין 25% ל-40% - שייכנסו לתוקף אם לא ייחתם הסכם סחר עד תחילת אוגוסט. אך שלא כמו באפריל, אז הכרזת המכסים של טראמפ ("יום השחרור") הובילה למפולת בשוקי המניות - הפעם המדדים מגיבים רק באדישות מסוימת.
"לטראמפ יש היסטוריה של הזזת הקו האדום - וכל פעם השוק הגיב בשלילה", אמר בוב לאנג, אנליסט בכיר לאופציות בחברת Explosive Options. "אבל התגובה השלילית הולכת ונחלשת כל פעם, והמשקיעים מתחילים להאמין שהוא שוב יסוג".
ב"וול סטריט ג'ורנל" ציינו כי הנשיא טראמפ שינה את עמדתו לגבי מועד היעד של המכסים ה"מותאמים הדדית" מספר פעמים ב-24 השעות האחרונות - תחילה אמר כי ייתכן שהמועד יידחה, אחר-כך התעקש שהוא לא יידחה, ולבסוף טען שכי המועד כלל לא שונה מלכתחילה. "שלשום פרסם טראמפ צו נשיאותי שבו נדחה מועד החזרת המכסים מ-9 ביולי ל-1 באוגוסט. באותו ערב אמר לעיתונאים כי המועד הוא 'סופי, אבל לא סופי ב-100%', וציין כי הוא פתוח להסכמים עם מדינות אחרות. אתמול בבוקר הוא פרסם ברשתות החברתיות כי 'לא תינתנה הארכות', ולאחר מכן באותו יום טען כי כלל לא שינה את המועד מלכתחילה".
● "האינדיקטור של וורן באפט" מאותת: צרות בוול סטריט
בלטו אתמול מניות השבבים - תעודת הסל SOXX עלתה ב-2.5%. מניית אינטל זינקה בכ-7%, לאחר שהחברה הודיעה על פיטורי מאות עובדים במפעלה שבאורגון. עוד בלטו AMD ומיקרון טכנולוג'י .
עוד בנושא אינטל, לאחר ציפייה ממושכת כי תממש את מניותיה בחברת-הבת הישראלית מובילאיי, אתמול בלילה (שלישי) זה סוף-סוף קורה. אינטל, שמחזיקה ב-88% ממניות מובילאיי, הודיעה כי תמכור נתח ממניותיה בחברה.
מניות הבנקים העיקו על השוק, לאחר ש-HSBC פרסם סקירה בה המליץ לנקוט "גישה זהירה יותר" כלפי הבנקים הגדולים. מניית בנק אוף אמריקה ירדה ב-3%, ומניית גולדמן סאקס איבדה 2%
מניית הרשי השילה כ-3% לאחר שהודיעה על מנכ"ל חדש. קירק טאנר פורש מתפקידו כמנכ"ל רשת וונדי'ס כדי להתמנות למנכ"ל הבא של חברת השוקולד. טאנר יחליף את מישל באק בתפקיד נשיאת ומנכ"לית הרשי, החל מ-18 באוגוסט.
2. שוקי האג"ח
בדומה למגמה בשוק המניות, גם בשוק החוב הממשלתי נרשמו ירידות, ותשואות האג"ח טיפסו. תשואת האיגרת ל-10 שנים עלתה ב-11 נקודות בסיס לרמה של 4.14%, והתשואה לשנתיים קפצה בתשע נקודות בסיס ל-3.96%. במיטב ציינו בסקירתם השבוע כי הם ממשיכים להמליץ על מח"מ בינוני-ארוך באפיק האג"ח המקומי.
גם מעבר לים בשוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות נרשמו ירידות: התשואות ל-30 שנה התקרבו לרמה של 5%, בעקבות ירידות חדות באג"ח ארוכות-טווח ביפן ובגרמניה. הנפקה אמריקאית של אג"ח לשלוש שנים בהיקף של 58 מיליארד דולר זכתה לביקוש חלש - זו הייתה הראשונה מתוך שלוש הנפקות מתוכננות השבוע. התשואה על האג"ח לעשר שנים עלתה בארבע נקודות בסיס, לרמה של 4.42% - שיא של שלושה שבועות. היה זה היום החמישי ברציפות של עליות בתשואה לעשר שנים.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק המטבע השקל שומר הבוקר על יציבות. שער הדולר נע סביב 3.34 שקלים, ושער האירו סביב 3.92 שקלים.
ביוליוס בר ציינו כי הם סבורים שגל הירידות האחרון של הדולר מתיישר באופן מלא עם תחזיתם ארוכת-הטווח להיחלשות רחבת-היקף של המטבע, ומציעים להתסכל על התשואות שמציע כעת המטבע הביריטי. "בעוד שהאירו נהנה מזרימת הון אל מחוץ לארה"ב לעבר יעדים יציבים יותר, הליש"ט ממשיכה להוות אלטרנטיבה עדיפה בזכות תשואת ריבית גבוהה יותר ותנודתיות נמוכה יותר".
בשבוע שעבר, מוסיפים בבנק השוויצרי, גברה הספקולציה לגבי התפטרות שרת האוצר של אנגליה רייצ'ל ריבס בעקבות כישלון בקיצוץ בהוצאות החברתיות - "דבר שעורר חששות מהתרופפות הכללים הפיסקאליים והביא לעלייה בתשואות האג"ח הבריטיות ולירידה בשער הליש"ט. למרות שהשווקים נרגעו לאחר המשבר הפיסקאלי הבריטי האחרון, הליש"ט ממשיכה להציע תשואת ריבית אטרקטיבית של כ-4%, אם כי עשויה להתקשות ברישום עליות שער משמעותיות בטווח הקצר".
בנק אוף אמריקה ציין אתמול את חוזקו של הפרנק השוויצרי, שנסחר בשיא של כ-14 שנה. "למרות מדיניות ריבית אפסית והתערבות מילולית מצד הבנק המרכזי השוויצרי, הפרנק השוויצרי הפך ב-2025 למטבע השני בחוזקו מבין מטבעות ה-G10. הפרנק משמש כעת נכס מקלט מובהק בזמני חוסר ודאות, לצד הזהב בלבד, בעוד הין היפני מאבד מתפקידו המסורתי. הפער בין ציפיות השוק לצעדים מוניטריים בפועל, כמו אי-הורדת ריבית מעבר לאפס, משמר את כוחו של הפרנק. פרמיית הסיכון של האופציות על USD/CHF הגיעה לרמתה הגבוהה מאז 2017 ומשקפת חשש גובר מדומיננטיות פיסקאלית אמריקאית ומעקום תשואות תלול של ארה"ב".
הבנק מעריך כי ללא שינוי עמוק בגישת הבנק המרכזי בשווייץ, כולל מעבר לפיקוח על שער החליפין במקום התמקדות ביעד אינפלציה, הפרנק יישאר חזק לאורך זמן, במיוחד מול הדולר והין; ומדגיש כי "המאבק של שווייץ בחוזק המטבע שלה איננו עוד קרב מול התנודתיות, אלא מול אמון השוק במוסדות עצמם".
שוק הסחורות געש אתמול:
מחיר הנפט, שזינק שלשום בכמעט 2%, הוסיף ועלה גם אתמול במעל 1%, כל זאת על רקע הודעותיו האחרונות של נשיא ארה"ב טראמפ על מכסים מתוכננים. החוזים על הנפט הגולמי מסוג טקסס מתוק למסירה באוגוסט נסחרו במחיר של 68 דולר לחבית בניו יורק. החוזים על הנפט הגולמי מסוג ברנט נסחרו ב-70.5 דולר. העלייה במחירי הנפט ביומיים האחרונים נרשמה למרות החלטת קבוצת אופ"ק פלוס להגדיל את מכסות התפוקה באוגוסט בשיעור חד מהציפיות. הבוקר נסחר הנפט ביציבות.
גם הזהב, הנחשב למקלט עבור המשקיעים בעתות משבר, נסוג. החוזים על הזהב למסירה באוגוסט נסחרו במחיר של 3,316 דולר לאונקייה, ירידה של 0.8%, בבורסת הסחורות של ניו יורק. מחיר הזהב זינק בכמעט 25% מתחילת השנה וטיפס לשיא באפריל, על רקע חוסר ודאות שגרמה מלחמת הסחר העולמית שהצית טראמפ. סיבה נוספת לעלייה במחירי הזהב היא רכישות נרחבות שביצעו בנקים מרכזיים בעולם.
סערה מיוחדת נרשמה בשוק הנחושת, וזאת לאחר שטראמפ אמר שיטיל מכס של 50% על יבוא נחושת, והוסיף כי צפויים מכסים מגזריים חדים נוספים בקרוב. "היום אנחנו עושים את הנחושת", אמר טראמפ במהלך ישיבת קבינט בבית הלבן. "אני מאמין שהמכס על נחושת - נעשה אותו 50%".
הוא רק לא ציין מתי בדיוק ייכנס המכס לתוקף. לאור זאת, מחירי הנחושת זינקו לשיא כל הזמנים - מחיר החוזים העתידיים לחודש ספטמבר נסק ב-17%, הזינוק היומי הגדול ביותר אי-פעם, ואחר-כך נסוג לעלייה ב-8% למחיר של 5.7 דולר לפאונד.
מניית חברת הכרייה פריפורט מקמורן , שעוסקת בהפקת נחושת, עלתה ב-5%, כאשר המשקיעים צופים כי יצרנים מקומיים ייהנו מהמכסים החדשים.
4. מאקרו
רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI, התייחס אתמול להחלטת הריבית של בנק ישראל. "בנק ישראל לא ימהר להפחית את הריבית וימתין להתבהרות השפעות סיום המלחמה על האינפלציה", כתב.
"הטון שעלה מההודעה הנלווית וממסיבת העיתונאים של הנגיד ירון היה ניטרלי, כלומר עדיין לא מכוון לשינוי קרוב בריבית, עם דגש על כך שהמדיניות תלוית נתונים. זאת בעיקר על רקע הכוחות המנוגדים הפועלים על האינפלציה לאחר סיום המלחמה עם איראן ובפרט הייסוף בשקל לעומת סביבת ביקושים חזקה ושוק עבודה הדוק.
"ההשפעות של הירידה בפרמיית הסיכון באו לידי ביטוי בעיקר בהעלאת תחזית הצמיחה ל-2026 ל-4.6%, עם תמהיל צמיחה חזק שממשיך לשקף עודף ביקוש וכולל עלייה חדה בצריכה הפרטית בהשקעות וביבוא, וזאת לעומת שינויים מתונים יחסית לתחזיות האינפלציה".
"להערכתנו", כתב גוזלן, "במקרה שהאינפלציה בשנה הקרובה אכן תתקרב ל-2.5%, סביר יהיה לצפות להתאמה של הריבית הריאלית לסביבה של 1.5%-1%, כלומר הפחתה הדרגתית בריבית לכיוון של 3.75%, החל מאחת משתי ההחלטות האחרונות של השנה".
5. תחזית
בוול סטריט מהמרים כנראה שוב על אסטרטגיית ה-TACO. או במילים אחרות - שטראמפ שוב ימצמץ בנושא החלת המכסים. זאת אחת הסיבות לכך שבבנקים הגדולים בארה"ב מגלים אופטימיות לגבי וול סטריט : אתמול, בנק אוף אמריקה וגולדמן זאקס התווספו לאופטימיים בוול סטריט שהעלו את תחזית היעד שלהם לסוף השנה עבור מדד S&P 500. העלאות אלה נובעות ברובן מירידה באי-הוודאות המדינית, תוצאות כספיות חזקות של חברות והציפייה להורדות ריבית.
בנק אוף אמריקה העלה את יעד המדד מ-5,600 ל-6,300, בעוד גולדמן זאקס העלה את התחזית שלה מ-6,100 ל-6,600 - עלייה שמשקפת פוטנציאל עלייה של כ-1% ו-6% בהתאמה לעומת שערו כעת. מדובר בעליית תחזית שנייה מצד גולדמן זאקס בתוך חודשיים, לאחר העלאה קודמת בתחילת מאי.
בגולדמן זאקס כתבו ביום שני בלילה: "תחזית יציבה לצמיחה ברווחים בשנת 2026, חידוש הורדות הריבית מצד הפד ומיצוב ניטרלי מצד המשקיעים - כל אלה תומכים בעלייה נוספת בשוק, כשהראלי הצר הנוכחי מתרחב. נתוני האינפלציה האחרונים וסקרים בקרב חברות מראים שהשפעת המכסים על המחירים הייתה עד כה פחותה ממה שציפינו".
הבנק גם העלה את תחזיותיו לשלושת החודשים הקרובים ול-12 החודשים הקרובים - ל-6,400 ו-6,900 בהתאמה, לעומת התחזיות הקודמות של 5,900 ו-6,500. בגולדמן זאקס הוסיפו: "אנו צופים שתהליך הסתגלות למכסים יהיה הדרגתי, ולחברות גדולות יש כנראה חיץ מסוים בזכות מלאים קיימים, לפני העלייה במכסים".