החודש השלים ממשל טראמפ מהלך נוסף במסע ההכחדה של שוק הרכב החשמלי בארה"ב. במסגרת הצעת החוק שאושרה בסנאט נקבע כי בסוף ספטמבר תבוטל הטבת המס הפדרלית בגובה 7,500 דולר לרוכשי כלי רכב חשמליים חדשים, שהייתה אמורה להיות בתוקף עד 2032.
● סוללה מלאה בתוך חמש דקות: דור חדש של עמדות טעינה בדרך לישראל
● מחיר הביטוח של אחד הרכבים הפופולריים בישראל צנח, והוא לא לבד
עוד לפני כן עצר הממשל את התקצוב הפדרלי להקמת רשת תחנות טעינה ציבוריות, ואף ביטל את המנדט שניתן למדינת קליפורניה לקבוע לעצמה רגולציית רכב סביבתית מחמירה.
יצרני הרכב האמריקאים מתייחסים לתפנית החדה במדיניות הממשל ברגשות מעורבים. מצד אחד הם יוכלו כעת להמשיך לייצר ולפתח ללא הגבלה רכבי בנזין גדולים, צמאים ומזהמים, אבל מאוד רווחיים לייצור. מצד שני, רובם נענו בשנים האחרונות לקריאה של ממשל ביידן והשקיעו הון בפיתוח דגמי רכב חשמליים.
"על הגדר" נמצאת כיום גם GM, שבעשור האחרון השקיעה מיליארדים בתוכנית הרכב החשמלי שלה, ובאופן ספציפי בדגמים חשמליים של מותג הפרימיום קאדילק. הנציג הראשון הוא הקרוס-אובר הגדול Lyriq, שהוצג בשוק האמריקאי ב-2022, ונחת לאחרונה גם בישראל.

עיצוב חיצוני
למרות שהוא כבר בן שלוש, לליריק עדיין יש נוכחות ייחודית ומרשימה. הוא נמתח לאורך של כמעט חמישה מטרים ולרוחב של יותר מ-2 מ', אבל גובהו המתון מעניק לו פרופורציות דינמיות.
החרטום ארוך ואת הרושם מחזק גריל ענק, נוצץ ומסורתי של קדילק, שנועד בעיקר לרושם. את הדרמה משלימים פנסים אנכיים דקיקים ועיטורים מבריקים דמויי ראש חץ.
פרופיל הצד מזכיר סטיישן ארוכה, למעט חישוקי 21 אינץ' בולטים עם צמיגים רחבים, ואילו הזנב קצר יחסית לגוף, ומתכנס לעבר שמשה צרה, שממוסגרת ביחידת תאורה אופקית ענקית. בסך הכול זה עיצוב עתידני, שמדגיש את ממדיו של הרכב וממגנט תשומת לב.
פנים הרכב
המרחב בתא הנוסעים עונה על כל דרישה הגיונית, כפי שניתן לצפות מרכב, שניצב על בסיס גלגלים באורך של כ-3.1 מ', שמיועד לחמישה נוסעים בלבד. המושבים הקדמיים הם במידה קינג-סייז, ויתאימו גם לבעלי מידות חריגות, אם כי היינו מברכים על קצת יותר תמיכה צידית.
מאחור יכולים להתמקם שלושה מבוגרים עם שפע מקום לרגליים. תא המטען יכול לבלוע 793 ליטר, כפול כמעט מלא מעט דגמי קרוס-אובר חשמליים בממדים דומים.
לוח התצוגה מעוצב במתכונת דומה לזו של רכבי הבנזין של המותג, עם מסך אופקי גדול וקמור, שממזג בתוכו ברצף את לוח המחוונים ואת מסך המולטימדיה המרכזי. חלק מהפונקציות דורשות חיפוש אינטנסיבי, והתצורה הרוחבית מרשימה פחות משל מסכי הענק האנכיים אצל רבים מהמתחרים.
הנדסת האנוש "היברידית", ולצד התפריטים יש בסביבת הנהג מערך די צפוף של מתגים פיזיים. על הקונסול המרכזי מותקן מתג סיבובי גדול לשליטה ידנית על התפריטים. ביחד עם פיקוד קולי סביר, גם נהגים שמרנים לא יסבלו כאן מחרדת-עתיד.
לעומת זאת, מוט ההילוכים שעל עמוד ההגה מרגיש קצת מגושם, ותפעולו דורש משיכה-סיבוב. תנוחת הישיבה מלפנים גבוהה, נינוחה וצופה למרחוק, אם כי הראות לאחור והצידה-לאחור די מוגבלת, ודורשת שימוש במצלמות ההיקפיות.
איכות הייצור והחומרים מכובדת, עם שימוש נדיב בעור, עץ ומשטחי פלסטיק רכים וטקסטורות עדכניות. אבל חלק מהמתגים עדיין לא מיישרים קו עם התחושה המוצקה והמלוטשת שאפשר למצוא בכלים גרמניים ויפניים בפלח המחיר הזה.
בידוד רעשי החוץ מצוין בכל המהירויות, אך המתלים האקטיביים משחררים לא מעט רעשים בעת מעבר על מהמורות. האבזור התקני מקיף כולל גם שמש נאה ומערכת קול מקצועית.
מנוע וטווח נסיעה
את הליריק אפשר לרכוש בארה"ב גם בתצורה של מנוע אחורי בודד, אבל לישראל הוא מגיע רק בתצורת הנעה שכוללת שני מנועים בהספק 515 כ"ס וסוללה מסיבית בקיבולת 102 קילוואט-שעה, שאמורה לספק טווח של עד 530 ק"מ ב-WLTP.
כבר נסענו בלא מעט חשמליות חזקות יותר, אבל לזכות מהנדסי קדילק ייאמר, שהם הצליחו לשחזר את התחושה של מנועי הבנזין עתירי הצילינדרים שבהם המותג מפורסם. לחיצה בריאה על הדוושה הודפת את הנוסעים באלימות אל גב המושבים.
כצפוי, נהיגה שממצה את הביצועים מקצצת ללא רחם בטווח החשמלי, במיוחד אם מפעילים במלוא העוצמה את מערכת המיזוג (היעילה) כדי לקרר את חלל הנוסעים הגדול. בנהיגה רגועה, תוך שימוש במצב החזק ביותר של אחזור אנרגיית הבלימה, נראה שאפשר לצלוח כ-450 ק"מ בין טעינות. הטעינה, אגב, מהירה הן בעמדות DC ציבוריות והן בטעינה ביתית.
על הכביש
הליריק הוא רכב גדול, ששוקל 2.65 טונות לפני נוסעים ומטען. קוטר הסיבוב הגדול מכתיב לא מעט עבודת ידיים בחניונים ובתמרונים ברחובות צרים, ואילו על כבישים מפותלים וצרים נדרשת מודעות גבוהה למצב הגלגלים והחרטום.
מנגד, אחיזת הכביש של הגלגלים הענקיים מרשימה, ומרסנת היטב את כל הכוח והמומנט החשמלי בעת נסיעה על משטחים חלקלקים. גם נטיית הגוף בפניות הדוקות מתונה יחסית, אם כי חלק מהמתחרים, שמצוידים במתלי אוויר אקטיביים, עושים עבודה טובה יותר.
נוחות הנסיעה טובה על רוב סוגי המשטחים, והיא אולי לא מעניקה את תחושת הריחוף המוכרת של המותג, אבל בהחלט עושה עבודה טובה בנטרול מפגעי האספלט הישראליים.
מחיר
קדילק ליריק החשמלי עולה בישראל 680 אלף שקל לפני מבצעים והנחות. זהו לא מחיר חריג בפלח רכבי הקרוס-אובר החשמליים היוקרתיים, אבל הוא עדיין מאתגר למותג, שלפחות בארץ עדיין אינו מקושר לעולם הרכב החשמלי. אבל מי שרוצה לשבור שגרה, ליהנות מתאוצות מרגשות ולסובב ראשים גם ברחובות ישראל שכבר ראו כמעט הכול, עשוי למצוא צידוק למחיר.
חלק מהמתחרות
ב.מ.וו IX
במחיר של 605-845 אלף שקל הקרוס-אובר מציע עיצוב פנים וחוץ עתידני. שני מנועים בהספק 523 כ"ס מאיצים ל-100 קמ"ש ב-4.6 שניות ומתלי אוויר מספקים נוחות טובה.

ב.מ.וו IX / צילום: יח''צ
אאודי Q8 אי־טרון
קרוס-אובר חשמלי ב־630־662 אלף שקל. צמד מנועים בהספק של 408 כ"ס מאיצים ל-100 קמ"ש ב-5.6 שניות והסוללה מעניקה טווח של עד 508 ק"מ.

אאודי Q8 אי־טרון / צילום: יח''צ
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.