הבורסה בת"א | סיקור שוטף

בורסת ת"א ננעלה בירידות חדות לאחר החזרת משלחת המו"מ הישראלית מדוחא

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% • השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים • כצפוי, הריבית בגוש האירו נותרה היום ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות • גוגל וטסלה פרסמו דוחות מעורבים • בשוק מעריכים כי אינטל תדווח הערב על הפסד נקי שישי ברציפות - אבל המניה נמצאת במגמת עלייה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

17:30

שבוע המסחר הסתיים בירידות שהלכו והתגברו לקראת הנעילה כשנודע שלשכת רה"מ הודיעה על החזרת צוות המו"מ מדוחא "להמשך התייעצויות". מדד ת"א 35 ומדד ת"א 90 ירדו ב-1.2%.

מדד נפט וגז ירד במעל 2%, מדד הבנייה השיל 1.5%, מדדי הנדל"ן והבנקים 1.2% ו-0.9% בהתאמה.

סאמיט זינקה ופז אנרגיה ירדה - סאמיט מכרה למוסדיים 11% ממניות פז אנרגיה בסכום של 770 מיליון שקל ובהנחה של 4.5% על מחיר הסגירה אתמול. בנוסף, המוסדיים קיבלו אופציה לחצי שנה לרכוש מסאמיט את יתרת אחזקותיה (5%) בפז.

ישראכרט ירדה בעקבות יום האקס דיבידנד אתמול, היום הושלמה ההשקעה של דלק קבוצה, שהזרימה 1.35 מיליארד שקל ובתמורה הוקצו לה 40% ממניות החברה.

למרות זאת, בסיכום שבוע הבורסה מסיימת שבוע חיובי עם עליות של עד 1% במדדים המובילים. לטובה אפשר לציין את מדד מניות הביטוח שזינק השבוע במעל 6%.

מחזור המסחר היום גדול במיוחד, כ-5 מיליארד שקל שהושפע ממחזור פקיעה חודשית מעל 2.9 מיליארד שקל, מהפקיעות הגדולות ביותר בהיסטוריה, זו הוקדמה כי לא יתקיים מסחר ביום תשעה באב (שיחול ביום ראשון ה-3 לאוגוסט), הפקיעה החודשית מתרחשת היום במקום בחמישי הבא.

16:13

מניות סאמיט ופז מרכזת עניין לאחר שדווח אמש כי חברת הנדל"ן סאמיט של איש העסקים זוהר לוי מממשת את השקעתה בחברת הדלק והקמעונאות פז תמורת 1.1 מיליארד שקל, וברווח של יותר מחצי מיליארד שקל.

סאמיט היא בעלת המניות הגדולה בפז, המתנהלת ללא גרעין שליטה, והיא מחזיקה 16% מהמניות. את החבילה מוכרת סאמיט לגופים מוסדיים באמצעות חברת החיתום אינפין, ככל הידוע בשני חלקים, כאשר לוי מוכר שני שליש מאחזקותיו ב-700 מיליון שקל, ונותן אופציות לקנות את היתר ב-350 מיליון שקל נוספים.

בתגובה למכירה מניית סאמיט קופצת כעת במסחר ב-8% ופז יורדת ב-6%.

15:43

מגמה שלילית בבורסה לקראת סיום שבוע המסחר, מניות הבנקים יורדות ב-0.6% ומעיבות על מדד ת"א 35 שיורד ב-0.7%, מדד ת"א 90 ב-0.1%.

מחזור המסחר היום גדול במיוחד, כ-5 מיליארד שקל שהושפע ממחזור פקיעה חודשית מעל 2.9 מיליארד שקל, מהפקיעות הגדולות ביותר בהיסטוריה, הפקיעה הוקדמה כי לא יתקיים מסחר ביום התענית ט' באב (שיחול ביום ראשון ה-3 לאוגוסט), הפקיעה החודשית מתרחשת היום במקום בחמישי הבא.

15:10

המגמה המעורבת בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 יורד ב-0.7% ות"א 90 מאבד מערכו 0.1%. בולט לשלילה מדד הטכנולוגיה שיורד ב-0.8%, ומנגד מדד הביומד קופץ בכ-1.6%.

בשוק המט"ח, השקל נחלש מול המטבעות הזרים. הדולר מתחזק ב-0.7% מול השקל ונסחר סביב 3.33 שקלים. מול האירו, השקל נחלש בשיעור מתון יותר של 0.1% ועומד על 3.91 שקלים.

14:15

חברת הנדל"ן בוני התיכון חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם קבוצת כלל ביטוח . על פי ההסכם תשקיע כלל סכום של עד 250 מיליון שקל בפרויקטי התחדשות עירונית של החברה. בשלב הראשון תשקיע כלל ביטוח סך של כ-150 מיליון שקל, כהעמדת הון עצמי לטובת חמישה פרויקטים של בוני התיכון, ובשלב הבא תשקיע כ-100 מיליון שקל נוספים בהעמדת הון עצמי לטובת פרויקטים נוספים של החברה, כל זאת במהלך תקופה של 4 שנים. עוד דווח כי על פי תנאי ההסכם, כלל ביטוח תשקיע ישירות בפרויקטים של החברה, בשיעור של 49% מההון העצמי הנדרש בהתאם להסכם המימון, ותהיה שותפה ב-25% מתוך חלקה של בוני התיכון בהון התאגיד. ניהול העסקה יהיה בידי בוני התיכון.

13:15

הירידות בת"א ממשיכות. כעת מדד ת"א 35 יורד ב-0.9% ות"א 90 מאבד מערכו 0.2%. בולט לשלילה מדד הטכנולוגיה שיורד ב-1.2%, ומנגד מדד הביומד קופץ בכ-1.7%.

מניית טופ גאם קופצת בחדות לאחר שהחברה, המייצרת תוספי התזונה בצורת מתן של סוכריות גומי, הודיעה על השלמת גיוס הון של 100 מיליון שקל. 50 מיליון שקלים גויסו ממנורה מבטחים , 30 מיליון שקלים ממור גמל פנסיה ו-20 מיליון שקלים מהפניקס . עוד דווח כי במסגרת העסקה, מנורה, הפניקס ומור ירכשו מניות בשווי 100 מיליון שקל במחיר של 9 שקלים למניה, כמחירה כיום. בנוסף, החברה תעניק לרוכשות אופציות לתקופה של 18 חודשים בסך של כמחצית מכמות המניות שנרכשו, במחיר מימוש של 10.25 שקלים למניה. במקרה של מימוש מלא של האופציות, צפויה החברה לקבל סכום נוסף של כ-57 מיליון שקל.

12:15

המסחר בתל אביב עבר כעת לירידות: מדד ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.9%, בעוד מדד ת"א 90 נחלש בכ-0.3%. בקרב המדדים הענפיים, בולט לחיוב מדד הביומד, שקופץ בכ-1.5%. מנגד, בולטים לשלילה מדד הטכנולוגיה ומדד נפט וגז, שיורדים בכ-1% ובכ-1.3%, בהתאמה. גם מדד הבנייה יורד בכ-0.8%.

11:41

התנודתיות בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 יורד ב-0.7% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.2%. מדד ת"א בנקים 5 יורד ב-0.1%.

בתוך שבועיים מאז קבלת ההיתר על ידי בנק ישראל, הושלמה אמש (ד') עסקת ישראכרט . חברת כרטיסי האשראי מדווחת הבוקר כי אתמול (ד') התקבל אצלה סכום ההשקעה שהעבירה לה קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה ובניהולו של עידן וולס. ישראכרט מציינת כי בכך התקיימו התנאים המתלים להשלמת הסכם ההשקעה של דלק בחברה, מה שבפועל הופך את האחרונה לבעלת השליטה בה. עוד עולה מהודעת ישראכרט, כי מנכ"ל קבוצת דלק, עידן וולס ימונה לדירקטוריון ישראכרט וייכנס לתפקיד זה החל מה-8 באוגוסט הקרוב.

10:50

מסחר תנודתי בת"א. מדד ת"א 35 יורד ב-0.7% ות"א 90 משיל מערכו 0.2%. בולט לשלילה ת"א טכנולוגיה שיורד ב-1.1%.

חברת האנרגיה המתחדשת נופר אנרג'י מרכזת עניין לאחר שדווח כי חתמה על מזכר הבנות עם בנק לאומי לביצוע מימון מחדש בסכום של עד 2.4 מיליארד שקל בפרויקטים הסולאריים ובפרוייקטי אגירת החשמל שלה בישראל. על פי ההערכות הריבית האפקטיבית בהסכם המימון צפויה לנוע בין 6% ל-7%. נופר שבעל המניות העיקרי שלה, עופר ינאי, וחברת הבת שלה נופר ישראל המנוהלת על ידי נדב ברקן, תבצע מהלך של חילוץ הון מפרויקטים שלה בהיקף של חצי מיליארד שקל .

10:15

מניות סאמיט ופז מרכזת עניין לאחר שדווח אמש כי חברת הנדל"ן סאמיט של איש העסקים זוהר לוי מממשת את השקעתה בחברת הדלק והקמעונאות פז תמורת 1.1 מיליארד שקל, וברווח של יותר מחצי מיליארד שקל. סאמיט היא בעלת המניות הגדולה בפז, המתנהלת ללא גרעין שליטה, והיא מחזיקה 16% מהמניות. את החבילה מוכרת סאמיט לגופים מוסדיים באמצעות חברת החיתום אינפין, ככל הידוע בשני חלקים, כאשר לוי מוכר שני שליש מאחזקותיו ב-700 מיליון שקל, ונותן אופציות לקנות את היתר ב-350 מיליון שקל נוספים.

בתגובה למכירה מניית סאמיט קופצת כעת במסחר ב-9% ופז יורדת ב-5%.

10:05

יום המסחר בת"א נפתח בירידות שערים. מדד ת"א 35 יורד ב-1%, ת"א 90 משיל מערכו 0.2% ות"א טכנולוגיה משיל מערכו 1.4%.

בולטות לשלילה מניות פז אנרגיה , אנלייט אנרגיה , נובה ודוניץ .

מנגד, סאמיט , אופקו הלת' , קנון , הפניקס ונופר אנרג'י נסחרות בעליות.

08:18

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ד') הבורסה המקומית נסחרה בעליות נאות. האופטימיות נבעה מהדיווחים על התקדמות משמעותית בעסקת החטופים ומהעליות בבורסות בעולם בעקבות הסכם הסחר בין יפן לארה"ב. בנוסף, נחתמו הסכמי מס עם הפיליפינים ואינדונזיה.

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו 1.4%. מדד הביטוח זינק בכ-4.5% והשלים עלייה של כ-100% מתחילת השנה. גם מדד הקלינטק בלט לחיוב כשעלה בכ-3.3%. מדד הבנקים עלה בכ-0.3% בלבד.

שילשו את ערכן: חברות הביטוח הפכו לקטר הפיננסי בת"א, ובעלי השליטה נפגשים עם הכסף

בתוך המדדים בלטה מניית קבוצת הביטוח והפיננסים הראל , שעלתה לאחר שבעלת השליטה בה, משפחת המבורגר, מכרה 1% ממניות החברה לחברת ביטוח אחרת, כלל ביטוח .

במדד האנרגיה בלטה מניית משק אנרגיה שעלתה בכ-4% והשלימה זינוק של מעל 19% מתחילת השבוע. לפני מעט יותר מחודש חתמה החברה שבשליטת משקי הקיבוצים, על עסקה ענקית למכירת חשמל, הקמת פרויקטים של אגירת חשמל והקמת פרויקטים סולאריים שמשולבים אגירה, עם אחת מחברות הטכנולוגיה המובילות בישראל. פוטנציאל ההכנסות ממתקני הייצור לצרכנים שונים מגיע ל-3.5 מיליארד שקל בתקופה של 20 שנה.

עוד ריכזה עניין חברת הנדל"ן סאמיט של איש העסקים זוהר לוי מממשת את השקעתה בחברת הדלק והקמעונאות פז תמורת 1.1 מיליארד שקל, וברווח של יותר מחצי מיליארד שקל. סאמיט היא בעלת המניות הגדולה בפז, המתנהלת ללא גרעין שליטה, והיא מחזיקה 16% מהמניות. את החבילה מוכרת סאמיט לגופים מוסדיים באמצעות חברת החיתום אינפין, ככל הידוע בשני חלקים, כאשר לוי מוכר שני שליש מאחזקותיו ב-700 מיליון שקל, ונותן אופציות לקנות את היתר ב-350 מיליון שקל נוספים. המכירה נעשית בדיסקאונט של כ-8% על מחיר השוק הנוכחי של פז.

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה חיובית. בורסת טוקיו קופצת ב-1.6%, בהמשך לראלי שרשמה אמש לאחר שדווח על הסכם סחר שנסגר בין יפן לארה"ב. בורסת שנגחאי עולה כעת ב-0.6%, ההנג סנג מוסיף לערכו 0.6% ומדד הקוספי עולה ב-0.1%.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר במגמה מעורבת.

יום המסחר בוול סטריט ננעל אמש (ד'), בעליות שערים. נאסד"ק הוסיף לערכו 0.6%, S&P 500 עלה ב-0.8% והדאו ג'ונס קפץ ב-1.1%. את עניין המשקיעים ריכזה אתמול מלחמת הסחר בין ארה"ב לשותפותיה כאשר טראמפ הכריז גם על הסכם סחר "עצום" עם יפן. לצד זאת דווח כי ארה"ב והאיחוד האירופי גם קרובים להסכם סחר, כאשר יוטלו מכסים של 15% מצד ארה"ב.

זינוק של 440% בחודש: מניות המם החדשות שכובשות את וול סטריט

עוד ריכזו עניין ענקיות הטכנולוגיה שפרסמו את תוצאותיהן הכספיות: אלפאבית (גוגל) דיווחה על הכנסות בגובה של 96.4 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.31 דולר, זאת בהשוואה לתחזיות שעמדו על הכנסות של 94 מיליארד דולר ורווח של 2.18 דולר למניה. מדובר בעלייה של 14% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, שבו רשמה החברה הכנסות של כ-84.2 מיליארד דולר ורווח למניה של 1.89 דולר. עם זאת, החברה מסרה כי הוצאות הון על השקעות יטפסו ל-85 מיליארד דולר. גוגל צפתה בעבר כי הסכום יעמוד על 75 מיליארד דולר. המניה עלתה בכ-2.5% במסחר המאוחר.

בניגוד לדוח של גוגל, ענקית הרכב החשמלי טסלה רשמה הכנסות בגובה של 22.5 מיליארד דולר ורווח מתואם למניה של 40 סנט למניה, זאת לעומת תחזיות האנליסטים שעמדו על הכנסות בטווח של 22.7 מיליארד דולר מיליארד דולר ורווח של 43 סנט למניה. מדובר ברבעון השני ברציפות בו טסלה מדווחת על ירידה בהכנסות כאשר אשתקד רשמה החברה הכנסות של 25.05 מיליארד דולר ורווח של 49 סנט למניה. במקביל טסלה דיווחה על ירידה של 16% בהכנסות מתחום הרכב, הירידה הרבעונית השנייה ברציפות. בתגובה לדוחות, מניית טסלה צללה בכ-5.5% במסחר המאוחר.

2. שוקי האג"ח

באג"ח הממשלתיות נרשמו עליות בעיקר באג"ח הארוכות, מדד תל גוב שקלי 10+ עלה ב-0.3%, מדדי האג"ח הקונצרניות, תל בונד 20,40 ו-60 נסחרו ללא שינוי.

"הסיכון לא מגולם באפיק הקונצרני": האופוריה העלימה את אג"ח הזבל מת"א

בשוק החוב האמריקאי, התשואה על האג"ח של ממשלת ארה"ב לעשר שנים ירדה בחמש נקודות בסיס ל-4.33% זה היום החמישי ברציפות; התשואה על האג"ח לשנתיים ירבה בארבע נקודות בסיס לרמה של 3.83%. למרות זאת, מסתמן כי מרבית חברי הוועדה הפתוחה של הפד תומכים בהמתנה נוספת להחלטה בעניין הפחתת הריבית לאור החששות מהשלכות המכסים על האינפלציה, ומכיוון שלא נרשמת חולשה בשוק העבודה.

הבוקר (ה'), תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרות בתנודות קלות.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

הבוקר (ה'), השקל נסחר במגמה מעורבת. שער הדולר-שקל עומד על 3.32 שקלים. האירו נסחר ביציבות מול השקל ועומד על 3.91 שקלים.

אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים מסביר הבוקר כי "שוקי המט"ח נפתחים הבוקר בעליות מתונות מול השקל, על רקע דיווחים על קשיים במגעים לקראת עסקת חטופים והסדרה ברצועת עזה. היורו שב להתחזק מול הדולר, וחצה שוב את רף ה-1.18 דולר - רמות שיא שלא נראו זה כארבע שנים .אין שינוי בהערכתנו שלפיה בטווח הבינוני והארוך השקל צפוי להמשיך במגמת התחזקות מול המטבעות המובילים. חרף הפיחות האחרון, מרבית המטבעות טרם מצאו תחתית. חתימת הסכם הפסקת אש ושיפור מתמשך במצב הגיאופוליטי צפויים להוביל למהלך דומה גם בטווח הקצר".

הביטקוין נסחר ביציבות הבוקר, סביב רמה של 117 אלף דולר. גם מחירי הנפט נסחרים בעליות קלות, כאשר מחירה של חבית מסוג ברנט עומד על 68.8 דולרים.

4. מאקרו

היום (ה') תתפרסם החלטת הריבית בגוש האירו, ולפי הראל השקעות היא תישאר ללא שינוי, לאחר 8 הורדות ריבית כמעט רצופות במשך שנה והתייצבות האינפלציה סביב יעד ה-2%.

בהראל הסבירו כי, "נגידת הבנק ציינה בהחלטה הקודמת כי תהליך ההפחתות קרוב לסיום, ושהסיכונים לאינפלציה מאוזנים. הפוקוס של המשקיעים הוא על השיחות בין ארה"ב לאיחוד האירופי לקראת מועד סיום ההפוגה במכסים ב-1 באוגוסט; כישלון בהן עלול להחזיר את הריבית בגוש האירו למסלול ירידה ברבעון האחרון של השנה".

בארה"ב, המתקפות של נשיא ארה"ב על נגיד הבנק המרכזי החריפו בשבוע האחרון, אך למרות זאת בהראל מעריכים שהריבית תישאר ללא שינוי בהחלטה הקרובה ביום רביעי הבא: "קיימת להערכתנו הסתברות נמוכה מאוד שהנשיא יפטר את יו"ר הפד בשל המהמורות החוקיות הגדולות הכרוכות בכך לפני סיום כהונתו וההשפעה השלילית הצפויה על השווקים בטווח הקצר".

בהמשך היום, יפורסמו בארה"ב מדדי מנהלי הרכש במגזר הייצור והשירותים לחודש יולי, יחד עם נתוני מכירות הבתים החדשים.

5. תחזית

היום (ה'), לאחר הנעילה בוול סטריט יפורסם הדוח הרבעוני המסקרן של אינטל . בעקבות ירידה במכירות והפסדים גוברים, משקיעי אינטל יעקבו בדריכות אחר תוכניותיו של המנכ״ל החדש, ליפ בו-טאן, עבור חטיבת ייצור השבבים במיקור חוץ - תחום שצפוי להיות קריטי לעתיד החברה. למרות הקשיים, מניית אינטל עלתה ב-16% מתחילת השנה, מעט מעל מדד השבבים הרחב שעלה בכ-13.2%. התחזיות לרבעון השני: הפסד של כ-1.25 מיליארד דולר וירידה של יותר מ-7% בהכנסות ל-11.92 מיליארד דולר.

אינטל צפויה לדווח על הפסד נקי שישי ברציפות, בעוד שההכנסות צפויות לרדת בפעם החמישית ברציפות, ענקית השבבים האמריקאית, שבעבר הייתה סמל לעוצמה טכנולוגית, נחלשה בשנים האחרונות בשל טעויות אסטרטגיות מתמשכות.

טאן מתמקד כיום בתהליך ייצור חדש בשם 14A, תוך נטישה של טכנולוגיית 18A בה השקיע המנכ"ל הקודם פט גלסינגר מיליארדים. המעבר הזה עלול להוביל להפסדים חשבונאיים משמעותיים צעד שצפוי להרתיע משקיעים - אף על פי שאינטל טוענת שהטכנולוגיה החדשה תאפשר לה להתחרות טוב יותר ב-TSMC הטייוואנית, יצרנית השבבים הגדולה בעולם. לפי אנליסטים בבית ההשקעות Stifel, ההתייחסות של אינטל לתוכניותיה עם 14A תהיה הגורם המרכזי שיקבע את הלך הרוח לאחר הדו״ח.

2023 הייתה שנת ההפסד הראשונה של אינטל מאז 1986, והמעבר מטכנולוגיית 18A עלול לגרור הפחתות של מאות מיליונים עד מיליארדים, מה שעשוי לעכב את שבירת שוויון של חטיבת הפאונדרי. לפי סמנכ"ל הכספים של אינטל, דיוויד זינסר, החטיבה צפויה להגיע לרווחיות ב-2027, בתנאי שגיוס לקוחות חיצוניים יניב הכנסות של מיליארדים בודדים בשנה. החטיבה צפויה לרשום ברבעון השני הכנסות של כ-4.49 מיליארד דולר, כשמרבית ההכנסות מגיעות מייצור שבבים עבור אינטל עצמה. מאז כניסתו לתפקיד במרץ, טאן מתמקד במכירת נכסים שאינם בליבת הפעילות - ביניהם מכירת 51% מ-Altera תמורת 4.46 מיליארד דולר, ובחינה של מכירת תחומי הרשת והקצה.