גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגנה צרה

האם ייעוץ משפטי יכול לפטור מאחריות פלילית בהגבלים עסקיים?

מה דינו של אדם שפעל כהגבל עסקי, תוך הסתמכות על ייעוץ משפטי שקיבל, כאילו אין מדובר בעבירה על חוק ההגבלים, אך לבסוף התברר כי כן מדובר בעבירה? האם יש לאדם זה הגנה מאשמה פלילית?

נקודת המוצא במשפט הישראלי היא, שאי ידיעת החוק אינה פוטרת מאשמה, אלא אם הטעות היתה "בלתי נמנעת באורח סביר". כלומר, קיים פתח (מוגבל) לפטור מאחריות, אם אכן הסתמכותו של אדם על ייעוץ שקיבל, גרמה לו לטעות שלא היה סביר מבחינתו להימנע ממנה.

דוגמה. בפרשת תנובה ומאיר עזרא, נעשו הסדרים כובלים בוטים ביותר - בין היתר, של קביעת מחירים בין מתחרים, חלוקת שוק בין מתחרים, וכיוצא באלו - ובכל זאת ניתן לחברות, על-ידי עורכי-דינם, ייעוץ שלפיו אין מדובר בהסדרים כובלים אסורים. כשהחברות הואשמו בגין הסדר כובל, בית המשפט המחוזי זיכה את הנאשמים בגלל הייעוץ המשפטי שעליו הסתמכו.

בעקבות ערעור על ההחלטה, נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, הפכה את החלטת המחוזי, וקבעה כי לא חלה כאן ההגנה הנ"ל - של ייעוץ משפטי - מאישום פלילי. זאת, משום שהייעוץ באותו המקרה ניתן בעל-פה, ללא פירוט או הנמקה, ולכן לא היה סביר מבחינת הצדדים להסדר להסתמך עליו.

אם כך, קיימת הגנה מסוימת למי שהסתמך על ייעוץ משפטי, שלפיו הוא לא עבר על חוק ההגבלים העסקיים, אבל ההגנה הזו מאוד צרה. התנאים העיקריים שהתגבשו בפסיקה להנאה מההגנה הזו, הם שהצדדים הנאשמים לא ידעו שהם עושים עבירה, שהם נתנו ליועץ את מלוא התשתית העובדתית, שהיועץ הוא בעל מומחיות בתחום הנדון, שחוות-דעתו "רצינית על פניה", ובד"כ ראוי שהיא תהיה בכתב, שהשאלה שבגינה התבקש הייעוץ היא מספיק מורכבת באופיה, ושלא היו לצדדים אמצעים מתאימים יותר לברר את חוקיות מעשיהם, כגון קבלת "פרה-רולינג" מרשות מוסמכת.

ה"גזע הקשה" של האיסור

נביט בעבירות העיקריות שאפשר להיאשם בהן בגין הפרת חוק ההגבלים העסקיים. אלה כוללות הסדר כובל, מיזוג אסור, סירוב בלתי סביר של בעל מונופולין וניצול לרעה על-ידי בעל מונופולין. מכל העבירות הפליליות האלה, רוב כתבי האישום בגין עבירות על חוק ההגבלים העסקיים מתרכזים בהסדרים כובלים מהסוגים הבוטים ביותר, שנמצאים ב"גזע הקשה" של האיסור, דוגמת תיאום מחירים או מכסות בין מתחרים, חלוקת השוק בין מתחרים או בין מתחרים פוטנציאליים.

כשמדובר בהסדרים כאלה, השאלה אם ההסדר הוא עבירה אם לאו היא בדרך-כלל טריוויאלית. אם השאלה טריוויאלית, אז חוות-דעת משפטית שאומרת שההסדר בכל זאת חוקי, לא תהיה כזו שאפשר להסתמך עליה באופן סביר, וממילא חוות-דעת כזו לא תוכל לספק הגנה. היא לא תעמוד בתנאים הנ"ל, שלפיהן נותן חוות-הדעת צריך להיות מומחה, ושחוות-הדעת צריכה להיות רצינית, ולענות על שאלה מספיק מורכבת.

מקרה אחד שבו הסדר הנמצא ב"גזע הנוקשה" של האיסורים יוכל כן ליהנות מן ההגנה, הוא כאשר למרות אי-החוקיות הלכאורית שלו, ההסדר נצפה על-ידי היועץ, בפרשנות סבירה על פניה, כנכנס לאחד מהפטורים שקובע החוק. פטורים אלה כוללים, למשל, הסדר שמוכתב על-ידי הדין, הסדר שנוגע לזכות השימוש בקניין רוחני, הסדר הנוגע לגידולים חקלאיים, ועוד.

לעתים, התחולה של פטורים אלה מתבססת על ניתוח פרשני לא טריוויאלי של החוק, כגון מה "נוגע לזכות השימוש" בקניין רוחני, או מהי תוצרת חקלאית "לא מעובדת". חוות-דעת כתובה ומנומקת היטב, על-ידי מומחה בתחום, שמסבירה מדוע פרשנות סבירה של החוק מזכה את ההסדר בפטור, יכולה להיכנס לפתח הצר המזכה בהגנה מאישום פלילי, וזאת גם אם הפרשנות שתאומץ בסוף תהא מנוגדת לזו של חוות-הדעת.

בהקשר להסדרים כובלים שאינם נכנסים ל"גזע הנוקשה" של האיסורים, על אף שטכנית גם הם בגדר עבירה פלילית, הסיכוי שיוגש בגינם כתב אישום קטן בהרבה. אם בכל זאת מוגש כתב אישום, הרי שאז גדל הסיכוי ליהנות מן ההגנה בגין הסתמכות על ייעוץ משפטי. זאת, משום שלעתים קרובות הסדרים שאינם בגזע הנוקשה יכולים "להינצל" באמצעות ניתוח כלכלי המראה, למשל, שנתחי השוק של הצדדים בשוק הרלבנטי מספיק קטנים כדי שפטור סוג (כגון פטורי הסוג להסדרים שפגיעתם קלת ערך, או להסדרי בלעדיות, וכו') יחול עליהם.

הכשר מראש של הרשות

חוות-דעת רצינית ומנומקת, הנסמכת על ניתוח כלכלי מלומד, והמראה שנתחי השוק מספיק קטנים יכולה, במקרה מתאים, לזכות את הצדדים בהגנה מאישום פלילי, גם אם לבסוף חוות-הדעת לא תתקבל, עקב הגדרת שוק אחרת או חישוב של נתחי השוק בטכניקה שונה. כך גם לגבי חוות-דעת המסבירה באופן מנומק וסביר מדוע עסקה אינה מהווה מיזוג אסור, למה סירוב של בעל מונופולין הוא "סביר", או שהתנהגותו אינה מהווה "ניצול לרעה".

למעשה, הסתמכות על ניתוח כלכלי מנומק היטב ורציני, שהתברר בדיעבד כמוטעה, מהווה טעות עובדתית, ולא רק משפטית, וטעות עובדתית יכולה להוות הגנה חזקה עוד יותר נגד אישום פלילי מאשר טעות משפטית.

לכאורה, בהגבלים עסקיים הסתמכות על ייעוץ משפטי יכולה תמיד להיתקל בטענות כי לצדדים היו "אמצעים מתאימים יותר" לברר אם מה שהם עשו אסור, בשל יכולתם לפנות לרשויות ולברר מראש, לעתים, את חוקיות ההתנהגות. הטענות יכולות להיות כאלה:

ראשית, ניתן עקרונית לקבל מראש, מהממונה על ההגבלים העסקיים, "חוות-דעת מקדמית" באשר לחוקיות התנהגות מסוימת. אולם, מוסד זה אינו מצוי בשימוש נרחב, במיוחד במישור ההסדרים הכובלים.

שנית, ניתן לפנות מראש לקבלת פטור להסדר כובל מן הממונה, או אישור מראש להסדר כובל מבית-הדין להגבלים עסקיים. הבעיה היא, שמטבע הדברים לוקח זמן לרשויות אלה להגיע להכרעה בדבר הפטור או האישור, ובפרקטיקה כמעט תמיד קבלת פטור או אישור כרוכים במילוי תנאים רבים כתנאי לקבלת ההכשר, שמגבילים משמעותית את חופש הפעולה של הצדדים.

משום כך, לא נראה סביר שעצם קיומם של מנגנונים אלה יכול להצדיק שלילה גורפת של ההגנה מאישום פלילי בגין ייעוץ משפטי. במילים אחרות, הצדדים להסדר יוכלו לעתים ליהנות מהגנה מאישום פלילי אם הם קיבלו ייעוץ משפטי, שעומד בתנאים המחמירים הנ"ל, ולפיו ההסדר שעשו איננו נדרש להכשר מראש של הרשות המוסמכת.

* הכותב הוא מהפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב.

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ישרוטל 3%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ