גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פליליות כובלת

הפליליות בחוק ההגבלים גורפת מדי ; ראוי לקבוע שרק הפרות קשות יהוו עבירה פלילית

כל הפרה של חוק ההגבלים העסקיים, קטנה כגדולה, היא עבירה פלילית, שעלולה לגרור עונשי מאסר וקנסות כבדים. אם נעברה עבירה על חוק ההגבלים על-ידי תאגיד, יואשם בעבירה נוסף לתאגיד, גם כל אדם אשר בשעת ביצוע העבירה היה מנהל פעיל בתאגיד, שותף פעיל או עובד מינהלי בכיר האחראי לאותו תחום, אם לא הוכיח שהעבירה נעברה שלא בידיעתו, ושנקט את כל האמצעים הסבירים להבטחת שמירתו של החוק.

פליליות בעייתית

השאלה היא, אם הפליליות הגורפת של חוק ההגבלים אינה גורפת מדי. הפרות של "הגזע הנוקשה" של האיסורים בחוק - כגון: תיאום מחירים בין מתחרים, חלוקת השוק בין מתחרים, קביעת מכסות בין מתחרים, חרם מאורגן של מתחרים נגד מתחרה שלהם, ומיזוג בין מתחרים בניגוד לדעת הממונה על ההגבלים, או בלי לידע אותה חרף חובת ההודעה - ראוי שיהיו בגדר עבירה פלילית.

אלה הן הפרות בוטות ביותר של החוק, שהרווחיות של הפירמות בשל ביצוען היא הגדולה ביותר. מכאן, שדרושה הרתעה גדולה ביותר, לרבות עונשי מאסר וקנסות, ולא די באחריות אזרחית או מנהלית.

אולם, קיימות בחוק אין ספור הפרות אחרות, ש"על הנייר" דין אחד להן ולהפרות הבוטות ביותר.

גם הסדר בלעדיות בין ספק ללקוח, הנוגד את החוק, כפוף לאותו דין פלילי. כך גם הסדר שבו הספק מכתיב למפיץ שלו איזה מחיר יגבה מהצרכנים, וכן "הסדר לקוח מועדף", שלפיו ספק מבטיח ללקוח שלא יפלה אותו לרעה, והוא הדין להסדר "התאמת הנחות", שבו ספק מבטיח ללקוחותיו שהוא יתאים עצמו להנחות של מתחריו.

במקרים רבים הסדרים מעין אלה ינגדו את החוק, ואז הם יהוו עבירה פלילית על-פי אותם סעיפים המגדירים את העבירה הבוטה ביותר של תיאום מחירים בין מתחרים כעבירה פלילית. גם סירוב "בלתי סביר" מצד בעל מונופולין (פירמה עם נתח שוק של מעל 50%) לספק את המוצר שלו, או לסרב לתת גישה לתשתית שלו, הוא עבירה פלילית. חברת "גיבור סברינה", לדוגמה, הורשעה בזמנה בהליך פלילי על כך שסירבה לספק גרביונים למפיץ שהוריד מחירים מתחת למחיר ה"מומלץ" שלה.

הבעייתיות בפליליות של הסדרים מהסוגים האחרונים היא, שהשאלה אם הם אכן בלתי-חוקיים היא יותר מורכבת, ותלויה בניתוח כלכלי של השווקים הרלבנטיים שבהם פועלים הצדדים להסכם. הסדרים כגון הסדר בלעדיות, הסדר בין ספק ללקוח להכתבת מחירים, הסדר לקוח מועדף, והסדר התאמת הנחות יכולים, אפילו על-פי הגישה הנוקשה ביותר לפרשנות החוק, ליהנות מפטור אם נתחי השוק של הצדדים הם מתחת ל-15%. אך בדיקה מעין זו של השווקים הרלבנטיים ונתחי השוק, היא בדיקה כלכלית שלעתים יכולה להיות מורכבת ושנויה במחלוקת בין מומחים.

כך גם השאלה אם סירובה של גיבור סברינה למכור גרביונים למפיץ שסטה מן המחיר המומלץ שלה, היא סירוב "בלתי סביר" גם היא מורכבת. קיימת תיאוריה כלכלית מקובלת שלפיה סירוב מסוג זה יכול רק להועיל לצרכנים, אף אם הוא נעשה על-ידי ספק שאין לו מתחרים כלל.

לכאורה, ניתן היה לטעון שאת ההבדלים בין ההפרות החמורות ביותר להפרות החמורות פחות ניתן היה לגלם במידת הענישה. אולם בכך אין כדי לפתור את הבעיה האמיתית. הבעיה האמיתית קיימת מלכתחילה, כאשר פירמה שוקלת אם צעד שלה, כגון הסדר בלעדיות, סירוב של בעל מונופולין לתת גישה לתשתית שלו, וכד', הוא לגיטימי.

נניח שמייעצים לפירמה שהצעד שלה לגיטימי לגמרי, ואף תורם לצרכנים, אבל קיים סיכוי של 20% שהממונה תקבע, בניגוד לדעת היועץ, שהצעד הוא הפרה של החוק. כיצד ינהגו מנהלי הפירמה כאשר הם יודעים שקיים סיכוי של 20% לאחריות פלילית שלהם ושל התאגיד שבו הם מכהנים? האחריות הפלילית יכולה לגרום לעסקה או להתנהגות יעילה, שתורמות לרווחה ולצרכנים, שלא לצאת אל הפועל.

עוד אפיק לפתרון לכאורי של הבעיה הוא לבקש מהממונה פטור מראש על ההתנהגות. אולם, פטור רשמי, המחסן מאחריות, קיים רק לגבי הסדרים ולא לגבי התנהגויות אחרות (דוגמת הסירוב של בעל מונופולין למכור). יתרה מזו, הליך של פטור יכול לקחת חודשים, וקיימות עסקאות שלא יכולות לחכות תקופה ארוכה. הצדדים עלולים גם לחשוש שכתנאי לקבלת הפטור, הממונה תתנה תנאים המגבילים את הפירמות המעורבות באופן שיהפוך את העסקה ללא כדאית.

אחריות אזרחית

לבסוף, ניתן לכאורה לסמוך על כך שהממונה לא תגיש כתב אישום נגד התנהגויות שהן לא ב"גזע הנוקשה" של האיסור. אלא שאם זו התרופה לבעיה, נשאלת השאלה לשם מה האחריות הפלילית בגין הפרות מסוימות, כגון הסדר בלעדיות, אם אין מגישים כתבי אישום בגינן?

יתר על כן, בעבר הוגשו כתבי אישום, והיו גם הרשעות וגזרי דין, נגד התנהגויות שאינן בגזע הנוקשה של האיסור. כך, למשל, הורשעה חברת טמבור בהליך פלילי על כך שהכתיבה לרשתות הרוכשות ממנה את המחיר שייגבו מהצרכנים. זהו הסדר שאינו נמצא בגזע הנוקשה של האיסורים, כי הוא הסדר "אנכי" בין ספק ללקוח, ולא "אופקי" - בין מתחרים.

לפיכך, ראוי לשנות את חוק ההגבלים העסקיים, ולקבוע שרק הפרות של החוק המצויות בגזע הנוקשה הנ"ל של האיסורים יהיו בגדר עבירה פלילית. על-פי שינוי מעין זה, הפרות אחרות של החוק יוכלו להקים אחריות אזרחית, כלפי מי שניזוק מההפרה, או אף אחריות מנהלית, לרבות קנסות או צווים, אך ראוי שייצאו מהמישור הפלילי.

* הכותב הוא מהפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב.

עוד כתבות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

תקיפות של חייל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד