נסתפק בדברים האלה

באוקראינה אין שדות תעופה, אין מלונות, התחבורה נחשלת והאצטדיונים לא מתרוממים ; בפולין יש פרשיות שחיתות, וגם שם מצב התשתיות מעליב ; פוליטית, אופ"א כבר לא יכולה למנוע מהן לארח את יורו 2012, עכשיו נשאר לה להתמקד במזעור נזקים

באופ"א מסננים העסקנים קללות חרישיות בין שיניים חרוקות. העסק הזה מסריח כבר עכשיו, וברור שבשום מקרה לא יוסיף כבוד לאופ"א ולכדורגל האירופי.

הרעיון לתת לאוקראינה ופולין ולא לאיטליה את אירוח אליפות אירופה בכדורגל 2012 היה דווקא רעיון טוב, סברו העסקנים. אחרי הטורניר באוסטריה ושוויץ הקיץ, שתי מדינות עשירות בהן הכדורגל הוא לא דווקא ענף ספורט פופולארי ביותר, קסם לאופ"א הרעיון של שתי מדינות שחיות ונושמות כדורגל. שתי מדינות מתפתחות, עם קסם של אותנטיות. שני עמים אויבים במשך ההיסטוריה, שמבקשים ליצור שיתוף פעולה. שני שווקים גדולים במצב של תרדמה אך עם פוטנציאל גדול. שתי מדינות, ששרדו את הגוש המזרחי והסכמי וורשה, עם מסורת של יכולת כדורגלנית בלתי מבוטלת ורשימה יפה של הצלחות. אולג בלוחין, איגור בלאנוב, ואסילי ראטס, אנדריי שבצ'נקו ו-ואלרי לובנובסקי הם מוסיקה לאוזנו של חובב הכדורגל האירופי, וכמוהם זבגנייב בונייק, גז'גוז' לאטו, קאזימיז' דיינה ו-וודיסלב ז'מודה.

מה שנשיא אופ"א, מישל פלאטיני, שכח באפריל 2007 היה שהשלטון באוקראינה נמצא במצב מעורער, שהוואקום השלטוני גורם לשיתוק כללי במדינה ולאי קיום הבטחות פוליטיות, ובמיוחד בנושאים רגישים, שאחד מהם הוא בניית אצטדיונים ותשתיות לקראת 2012. בפולין יש אמנם שלטון יציב ודמוקרטי, אבל פחות מזה תשתיות, ותרבות כדורגל מערבית אין כלל ועיקר. הכדורגל הפולני צועד מביצת שחיתות אחת לשנייה, והאוהדים הפולנים ידועים כחוליגנים הגרועים באירופה.

מושחתים, נמאסתם?

בעיה מרכזית בפולין היא בניית האצטדיון המרכזי בוורשה. לא רק שעדיין לא נמצא הכסף הדרוש לבנייתו, גם טרם נמצא פיתרון לבעיית השוק של אלפי הרוכלים שהתמסדו סביבו. האצטדיונים בבראסלב ובגדאנסק נמצאים בתכנון, בפוזנן האצטדיון כמעט הושלם. אבל עדיין אין לפולין פיתרון לבעיית התחבורה, 1300 קילומטרים של אוטוסטרדות לא נבנו במשך עשרים שנות דמוקרטיה, ולא סביר שיסללו בארבע השנים הקרובות. מה עוד, שלפולין אין את כוח האדם הדרוש, ואפילו הסכמי ההפקעה והרכישה של אדמות טרם הוכנו.

באפריל השנה התפוצץ הסקנדל האחרון בכדורגל הפולני, סביב בעל מספרה לשעבר ששופטים ועיתונאים נישקו את ידו במסיבות סוערות שערך - ולו היה קטלוג מחירים לכל הטיית משחק. 29 מועדונים, ולמעלה מ-120 שחקנים, שופטים, מאמנים ועסקנים מעורבים בסקנדל. נשיא ההתאחדות, מיכל ליסטקייביץ', מסר בראיון: "אני מתנצל, אבל לא ידעתי מכלום, הייתי הרבה בדרכים".

העונה בפולין החלה שבועיים אחרי המועד המתוכנן. בית המשפט הציל את הליגה כשביטל החלטה של הוועד האולימפי הכל יכול במדינה, שביטל מצידו החלטה של ההתאחדות להוריד שלוש קבוצות ליגה בגלל פרשיות שחיתות. ליסטקייביץ', אגב, לא ראה לנכון להגיע לישיבת ההתאחדות הדחופה שנקבעה כדי לדון במצב. הוא הרי בחופשה. זה היה הקש ששבר את גב הגמל עבור בונייק, שכיום משמש בעצמו כעסקן, ודרש את התפטרותו של נשיא ההתאחדות ושל כל "המושחתים לשעבר", ששולטים בארגון. גם בעיות החוליגניזם הקשות, הגזענות והאנטישמיות במגרשים בפולין לא מוסיפות נחת לראשי אופ"א.

הרע במיעוטו

בפולין המצב רע, אבל לפחות הוא ברור. באוקראינה לא יודע איש מה יקרה, או למען האמת, מה קורה. דרכי התחבורה במדינה בה נסיעה ברכבת עשויה לארוך מעל עשרים שעות הן עניין תיאורטי עדיין. שלא לדבר על שדות תעופה או מלונות. או אצטדיונים: שני האצטדיונים היחידים שבטוח יושלמו עד 2010 הם בדנייפרופטרובסק (כבר הושלם) ובדונייצק. הסיבה: אלו אצטדיונים פרטיים שהוקמו על ידי בעלי ההון שמאחורי המועדונים המקומיים, רינאט אחמטוב ואיחור קולומויסקי. סכסוך הנוגע למרכז הקניות באצטדיון בקייב מצוי אצל בית המשפט והעבודות שם הוקפאו. בכלל, על תחומי האחריות, ההיררכיה וקבלת ההחלטות רבים כרגע משרד הספורט, משרד הנשיא ומנהלת היורו המקומית.

כבר במארס ערך פלאטיני סיור באזור שהותיר אותו מודאג. הארכה שקיבלו פולין ואוקראינה פגה אחרי היורו האחרון - בסיומו הודיע נשיא אופ"א כי זה הנושא הבא שעל הכוונת שלו. הצרפתי ערך ביולי סיור נוסף, שלא הקל על דאגותיו. אפילו ההתקדמות שראה, התחלת עבודות ההריסה בקייב, הופסקו מיד אחרי הביקור בגלל המצב המשפטי. אופ"א ארגנה נייר עבודה ודו"ח של ועדת מומחים, ומצוידים בכך התכנסו חברי הנהלת אופ"א ביום חמישי לדיונים.

התוצאה היתה צפויה מראש. אופ"א לא יכולה להרשות לעצמה פוליטית, למרות ההצהרות הפומביות של ראשיה, להעניק את אירוח הטורניר למדינה אחרת, ומלבד זאת, אין סיכוי שאוקראינה ופולין יודו בחוסר האונים שלהן.

בסיום הפגישה בבורדו ביום שישי הכריז פלאטיני: "אופ"א דורשת התקדמות ממשית בפרויקטים. הדו"ח הראה שגופי התכנון הלאומיים מועדים בגלל חוסר ניסיון ואי הקפדה. ההתקדמות שחלה בחצי השנה האחרונה בתחומי הארגון והתשתיות היא לא אחידה, קבועה או מתמשכת. לכן, יחד עם המחויבות למארגנות, יש לנו רשימת דרישות".

התכנית העסקית ותכנון התשתיות עוברים לידי ההתאחדות האירופית. שתי המדינות מחויבות להקים אצטדיון בעיר הבירה כתנאי הכרחי, ולזרז את שאר הפרויקטים ללא דיחוי. האחריות לשאלה באילו אצטדיונים ייערך הטורניר עוברת גם היא לאופ"א שתחליט על "שישה עד שמונה אצטדיונים, לא בהכרח מחולקים באופן שווה בין המארגנות".

באופ"א מקווים, תוך שימוש בידע הארגוני והיכולת הכספית הפאן-אירופית, להרים את הפרויקט. בכל אופן, ביורו 2016, טורניר שלראשונה ייערך עם 24 נבחרות, אף מדינה מתפתחת כבר לא תקבל את הפריבילגיה הגדולה ביותר שאופ"א יכולה להעניק למדינה אירופאית.