גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"לים בכירים ממליצים: מהם המהלכים שיעזרו לצלוח את המשבר

[לחמ"ל גלובס - המשבר העולמי: כל החדשות, הנתונים והפרשנויות] ; המשבר הנוכחי מחייב להתוות אסטרטגיות ניהול ארוכת טווח ; "גלובס" פנה אל יגאל ברייטמן, אורי יהודאי, אורנה ברי, יעקב שיינין, פרופ' דן גלאי, דב קוטלר, אברשה בורשטיין ושרגא ברוש - כדי לברר מהם לדעתם המהלכים האסטרטגיים שיכולים לעזור לצאת מהפלונטר ולמזער את הנזק

"שנו את שיטת התגמול למנהלים"

יגאל בריטמן, יו"ר ומנהל עסקים ראשי בפירמת ראיית-החשבון והייעוץ דלויט-בריטמן-אלמגור-זוהר

"הפתרונות האסטרטגיים ליציאה מן המשבר העולמי בשווקים נגזרים מתוך הבנת הבעיה לאשורה. זו להערכתי התפתחה, בין השאר, משני גורמים מרכזיים. בשעה שהעולם הפך גלובלי בהיבטים רבים, כגון זרימת כספים או זרימת אינפורמציה, הרי שהרגולציה נותרה לוקאלית. כך נוצר מצב שאמריקה מתעטשת, ומדינות אחרות בקצה השני של העולם מקבלות שפעת. הגורם המרכזי השני שתרם למשבר הוא שיטות התגמול קצרות הטווח של מנהלים, המתוגמלים על ביצועים ברמה שנתית, והאנליסטים מודדים אותם מרבעון לרבעון. מדדים קצרי טווח כאלה, דוחפים את המנהל ללכת על השקעות מסוכנות בעלות סיכויים גבוהים עם פוטנציאל להניב מהר והרבה, במקום לאמץ מהלכים אסטרטגים שמבשילים לאורך זמן.

"מתוך ההבנות הללו, הייתי ממליץ על שני מהלכים אסטרטגיים מרכזיים: האחד, שינוס מותניים עם המדינות הגדולות בעולם לצורך יצירת אחדות רגולטיבית. בנוסף, הייתי תומך במהלך של שינוי שיטת התגמול למנהלים - מפרקי זמן של רבעונים או שנים בודדות למדידתם על-פי ממוצע הביצועים שלהם בחמש השנים האחרונות של כהונתם. שיטה כזו תכניס לשקלול גם שנים של הפסד או BREAK EVEN, ותוציא החוצה מן המערכת הבנקאית והעסקית אופורטוניזם קצר טווח. שיטת תגמול כזו עשויה למתן את המהלכים של המנהל ולהביא אותו לחשיבה אסטרטגית מדודה ואחראית יותר".

"שחקו לפי חוקי 'העולם של מחר'"

אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום

"ניהול המשבר הנוכחי דומה מאוד לניהול משבר של חברה עסקית. בהקשר זה אני סבור שקברניטי המשק בארה"ב מנהלים אותו כראוי: מעבירים החלטות מהירות יחסית כדי לעצור את הסחרור האקוטי, ופועלים בתעוזה כשהם משליכים מאחור תפישות דוגמטיות שכתובות בספר ומלאימים בנקים (רעיון מוטרף לפי התפישה המסורתית של כלכלה חופשית). גם במצבי משבר של ארגון עסקי, מנהל חייב להיות קשוב וזמין למציאות ולחוקים המשתנים שלה - במקום לפעול על-פי הספר או על-פי מה שנכון היה בעבר. המשימה הבאה שמוטלת על כתפיהם של ראשי המשק היא לנתח את המצב החדש, לחשוב על 'העולם של מחר', להמציא חוקים חדשים ולהתוות רגולציות חדשות שתמנענה משבר חדש. לא מומלץ שהממשלה עצמה תהפוך ל'בנקאי' בפועל.

"את המהלך של הזרמת הכספים לבנקים (שלדעתי טרם הגיע לשיאו), כדאי לגבות בהכנסת קבוצות הנהלה מוכשרות עם ניסיון מוצלח בניהול בנקים, כאשר קבוצות אלו תנהלנה את הבנקים מטעם הממשל ותשמורנה על האינטרסים שלו".

"תנו למשברים קטנים 'להרים ראש'"

פרופ' דן גלאי, מנהל תוכנית ניהול סיכונים בלהב אוני' ת"א, ומנכ"ל משותף בקב' סיגמא

"הכתובת היתה על הקיר. בשנת 2000, לנוכח ניצני האטה הראשונים, גרינספן הוריד את הריבית באופן דרסטי מ-5% ל-1% ומנע את המיתון במחיר של ספקולציה בנדל"ן. באופן זה הוא דחה את המשבר במספר שנים, רק כדי לגלות שעוצמתו התגברה והפכה בלתי נשלטת כמעט. זוהי שגיאה אסטרטגית גדולה, כיוון שאין תיקון ללא משבר.

"משבר כלכלי דומה למחלה: לעתים עדיף לקבל אותה, לתת לה להתבטא באופן קל, ולאפשר לה לקמול מאליה. פחות נכונה היא האלטרנטיבה של דיכוי המחלה עם תרופות במינוני יתר, רק כדי לחטוף ריקושטים בעוצמה גדולה יותר בהמשך. נכון לעכשיו, הלאמת הבנקים החלה בשלב מאוחר מדי וללא תוכנית סדורה. בשלב זה הייתי מציע להמשיך עם ההלאמה ולהזרים נזילות למערכת הבנקאית, אבל בו בזמן לזכור שנאומים והכרזות על תקציב של 700 מיליארד דולר חייבים להיות מגובים בתרגום הסכום הזה לתוכנית אסטרטגית מסודרת, בת פעולה. בהקשר זה, יש להחליף את אותן הנהלות שנכשלו בצורה טוטאלית ומחפירה, ובמקומם להביא מנהלים מוכשרים עם קבלות".

"הוציאו את האוויר מהבלון הנפוח"

אורנה ברי, יו"ר איגוד קרנות הון סיכון ושותפה עצמאית בקרן ג'מיני

"מאז שנת 2000 המשק האמריקני הסיט את הפוקוס שלו לכיוון של שירותים, במקום להתמקד במחשבה על פריון, תחרות, אפקטיביות ומהלכים מניבים ברי-מדידה. כך קרה, שמנהלים קיבלו שכר נפוח של מיליוני דולרים על כישלונות צורמים, בבחינת 'בלוף על פשע'.

"המהלך הראשון שהייתי ממליצה עליו הוא שינוי התנהגותי וחשיבתי מן היסוד: ללכת BACK TO BASIC, לערוך בדק בית יסודי: לנקות הנהלות כושלות, להוציא את האוויר מהבלון הנפוח ולהתמקד בפריון, צמיחה ותעסוקה (במקום להמשיך לממן ולהזין שירותים עקרים שאין בצדם צמיחה או פריון ממשי). זה מתחיל כבר בהחזרת האיזון להכשרה האקדמית, וכאן ראוי לתת את הדעת על פילוח נושאי הלימוד באוניברסיטאות כתשתית לטווח הארוך. הייתי מעודדת יותר מקצועות יצרניים במדעים ובהנדסה (באמצעות מכשירים כמו מלגות, שכר לימוד מופחת וכדומה), לעומת מקצועות שירותיים נפוחים שלא מניבים, כמו לימודי MBA, ייעוץ או עריכת-דין (למה שכלכלן ישתכר היום פי-שלושה מבעל מקצוע יצרני? אין לכך הצדקה). בהקשר זה כלכלה בריאה וצדק חברתי חוברים ממש יד ביד.

"במקביל הייתי ממליצה לקברניטי הכלכלה בארה"ב על מהלך ניהולי אחר: להתמקד בנקודות החוזק של המשק. גם ארה"ב וגם ישראל הן מדינות שבהן הנושא של יזמות מהווה מרכיב חזק המבדל אותן משאר השווקים בעולם. לדוגמה תעשיית הרכב בארה"ב, גם כשהיא 'בדיכאון מוחלט', הרי שהצטבר סביבה המון ידע סגולי ברובוטיקה, בפסי ייצור, בייצור סדרתי ועוד. הייתי מציעה בהקשר הזה ליטול את החוזק הזה של הידע ולמנף אותו".

"פעלו בתיאום עם הסביבה"

אברשה בורשטיין, מנכ"ל מירס

"כאשר מתחולל משבר בארגון עסקי יש לפעמים למנהל נטייה אינסטינקטיבית להסתגר, לקחת על עצמו את כל האחריות, לפעול לבד ולהינעל על דרך שהתווה מבלי לשתף גורמים אחרים בסביבה העסקית כמו מנהלים אחרים בצמרת, בנקים, ספקים וכו'.

"הייתי ממליץ להימנע מנוקשות מחשבתית כזו גם בניהול המשבר הכלכלי העולמי. קברניטי הכלכלה בארה"ב חייבים לתאם את מהלכיהם ראשית בתוך הבית, אבל גם עם מדינות אירופה ומדינות אחרות בעולם. הפתיחות הזו מייצרת תמיכה ופתרונות אפקטיביים ומהירים יותר. הסביבה הכאוטית שבה פועלים היום מנהלי המשבר מאופיינת ממילא ברמות אי-ודאות גבוהות. אף אחד לא מבטיח להם שמהלך כלשהו שהותווה יספק את התרופה לבעיה. ריסון הגאווה (לאף אחד אין מונופול על החוכמה) ותיאום מהלכים עם גורמים אחרים מחוץ לארה"ב, מחזקים את סיכויי ההצלחה".

"אל תחנקו את המגזר העסקי"

שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים

"הזרמת הכספים הממשלתית למערכת הבנקאית היתה מהלך נכון, אבל היא עדיין לא מבטיחה היחלצות ממיתון או מסטגנציה. ראשי הכלכלה בארה"ב חייבים להבטיח שהכספים הללו לא ייעצרו בקופות המערכת הבנקאית, אלא יחלחלו הלאה אל השוק הריאלי, אל הסקטור העסקי.

"נכון להיום, כשהממשל האמריקני הוא במידה מסוימת בעל הבית של הבנקים שהולאמו, יש לו Say לגבי מדיניות ניתוב הכספים. בהקשר זה הייתי מציע לוודא שהבנקים מנהלים מדיניות אשראי אחראית, מבוקרת ומפוקחת, ובו-בזמן לא חונקים את המגזר העסקי. קברניטי הכלכלה חייבים לשמור על איזון ולהישמר מן הקצוות, כדי שהשוק הריאלי ימשיך לתפקד".

"לימדו מישראל וממשבר 1929"

יעקב שיינין, מנכ"ל מודלים כלכליים

"המהלכים שעשו קברניטי המשק האמריקנים היו איטיים, מסורבלים ומאוחרים מדי. במקום להזרים את הכסף ישירות אל הבנקים תמורת מניות, הם 'התבחבשו' באופן שלומיאלי בהכרזה על תוכנית 700 מיליארד הדולר (תוכנית שיישומה עשוי היה לארוך זמן ממושך), ובדרך איבדו את אמון הציבור. באופן ההתנהלות השלומיאלית הזו הם הפסידו זמן יקר, כאשר מהלך הזרמת 250 מיליארד הדולר ישירות לבנקים נעשה באיחור של שבועיים (זמן משמעותי). הם לא השכילו להבין שמשבר פיננסי חייב להיעצר באיבו, בטרם יהפוך למשבר כלכלי ריאלי (מיתון, ירידת תפוקות ואבטלה). במצבי חירום מהירות הפעולה קריטית ורק אחר-כך, כשהמערכת מתייצבת, יש מקום 'לסגור חשבונות'. בהקשר זה, ישראל הקטנה שימשה כמו 'מעבדה' עבור ראשי המשק בארה"ב. ראוי היה להם ללמוד מהפתרון שישראל נתנה למשבר הבנקים לפני 25 שנה.

"מהלך נוסף שניתן לאמץ הוא להתבונן על Great Depression של 1929. היציאה בזמנו מן המשבר, ערב מלחמת העולם השנייה, נולדה הודות לביקושים האדירים לאוניות ולמטוסי קרב. במילים אחרות, תעשיית המלחמה היתה הקטליזטור ליציאה מאותו מיתון היסטורי. בדומה לכך, הייתי מציע לקברניטי המשק בארה"ב להתמקד בצורכי האנושות בעתיד הנראה לעין (כמו על הצורך בטכנולוגיות של אנרגיה/אנרגיה ירוקה), ולהגדיל את ההשקעות היצרניות במגזרים הללו. זהו המקום שממנו המשק יידחף קדימה. למה להמתין למלחמה? אפשר ללכת הפעם בכיוון החיובי, ולשים את הפוקוס על השקעות ששייכות לעולם המחר".

"צרו שקיפות מלאה, שיטתית ומסודרת"

דב קוטלר, איש עסקים ולשעבר מנכ"ל בנק איגוד

"כשמנהלים משבר אמון בארגון עסקי, הדרך היעילה ביותר היא Management by walking around. הווה אומר, פגישות אינטנסיביות ומסודרות של המנהל או המנכ"ל עם הלקוחות, העובדים והספקים, כשהוא משתף אותם ומדווח להם על המצב Live ובגובה העיניים. לא ניתן לנהל משבר אמון דרך מסכי הפלזמה. במקביל, עוד לפני שנכנסים לעוביים של הפתרונות הכלכליים במשבר העולמי הנוכחי, צריך להבין שבראש ובראשונה מדובר במשבר אמון/משבר מנהיגות. מכאן גם נדרש מהלך אסטרטגי, שייצב את המערכת.

"הייתי ממליץ לראשי המשק בארה"ב לבחור דמות ציבורית דומיננטית אחת (לא בצורה ספוראדית כל פעם דמות אחרת, כפי שנעשה בארה"ב), שתדווח לציבור בצורה שיטתית ומסודרת, אחת לכל מספר ימים, ותספק לו שקיפות מלאה של המצב. יש גם לומר באותו דיווח מתי יחול הדיווח הבא, כדי לחבר את הציבור לשיטה. זהו מהלך בונה אמון, שהבריטים אגב השכילו להשתמש בו (ראש הממשלה בראון מופיע בתדירות קבועה מול העם ומדבר על המשבר), כמו שגם אצלנו עשה האלוף יריב במהלך מלחמת יום כיפור. בן-גוריון, אגב, התייחס פעם לסוגיית המנהיגות ואמר כי מנהיג יודע להעביר לעם שדר שמחר יהיה 'טיפ טיפה' טוב יותר מהיום".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר