גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חופי מבטחים בעירבון מוגבל

בימים שבהם נדמה שהעולם הכלכלי כולו נתון באי ודאות מוחלטת, ברור גם למה כולם פוחדים להתנבא לגבי הצפוי לקרות; בכל זאת, אנליסטים ואנשי נדל"ן מנסים להצביע על המדינות שעשויות להינזק פחות מהסערה המכה בכולן

כשיורד גשם כולם נרטבים, אבל אם ניצמד לקלישאה החורפית, ניתן לקבוע שלא כולם נכנסו לחורף הכלכלי עם אותן שכבות של הגנה ובידוד. כמו בכל משבר פיננסי, גם בתקופה הנוכחית מורגשת תחושה כבדה ועמוקה של חוסר ודאות בכל השווקים.

ובכל זאת, למרות הפסימיות, יש מדינות ששוק הנדל"ן שלהן מפגין דפנסיביות יחסית לשוקי נדל"ן אחרים. הדגש כמובן הוא על המילה "יחסית". גם סימון מדינות מסוימות כחסינות צריך להיעשות בזהירות, שכן במרכזן של שיחות שמתנהלות בימים אלו בקרב העוסקים בנדל"ן עומדת תחושה של ליקוי מאורות. גם אלה שרק אתמול לא חששו להתנבא ולייצר צפיות, מודים שהם חוששים שהדברים שנאמרים היום ישמעו כהבל הבלים מחר.

חודש ספטמבר בדרך כלל קובע את קצב ההשקעות בתקופה שנותרה עד סוף השנה. חודש ספטמבר האחרון, מן הסתם, רמז על תקופה קשה שמחכה לשוקי הנדל"ן ברחבי העולם. מחנק האשראי, שהורגש כבר ביולי אשתקד, תחילה בארה"ב ואחר כך באירופה, התפשט לאסיה והחמיר לכדי משבר פיננסי חריף. בתוך חודש אחד קרסו חלק מהמלווים הגדולים של תעשיית הנדל"ן המסחרי - ליהמן ברדרס, וואכוביה, פורטיס, AIG, HBOS ומריל לינץ'. לא רק שנפילתם משאירה חלל לאלה שמחפשים לממן את נכסיהם, היא גם מייצגת עשרות מיליארדי דולרים של משכנתאות ונכסים שחייבים להיפרע.

סנטימנט השוק כלפי מזרח אירופה נראה קודר נכון לעכשיו, והתקווה שאזור זה יפגין חסינות יחסית נגוזה עם הפיכתם של שוקי האזור לפגיעים ביותר מבין השווקים המתעוררים. הבורסות באזור זה צנחו וחלק מהמטבעות המקומיים איבדו לא מעט מערכם. המשבר העולמי החל לנגוס באזור והגישה למימון חיצוני נעשית יותר ויותר קשה ויקרה. הונגריה ואוקראינה כבר קיבלו מקרן המטבע ומהבנק האירופי המרכזי סיוע בגובה 25 מיליארד דולר ו-16.5 מיליארד דולר בהתאמה, והתחזית היא שמדינות נוספות ילכו בעקבותיהן. כתוצאה מכך, הצמיחה באזור צפויה להאט באופן משמעותי בשנת 2009.

לפי פרסום אחרון של מריל לינץ', המתבסס על נתוני קרן המטבע ועל נתוני S&P, בראש קבוצת הסיכון של אזור אירופה-המזרח התיכון-אפריקה ניצבות לטביה, ליטא ואסטוניה וכן בולגריה, קרואטיה, סרביה ורומניה, שאליהן מצטרפות הונגריה ואוקראינה. המאפיין המשותף למשקים אלה הם גירעונות בשיעור דו-ספרתי בחשבון השוטף במאזן התשלומים.

תחת הכותרת "סיכון בינוני" מיקמה מריל לינץ' את פולין, את דרום-אפריקה ואת טורקיה, בעוד שצ'כיה ממוקמת בקטגוריית "הסיכון הנמוך" ומכונה "נמל מבטחים".

"שם זה לא יקרה"

"אני שומע עכשיו על כל מיני חברות שאומרות על מדינות מסוימות 'שם זה לא יקרה'", אומר אלחנן רוזנהיים, מנכ"ל ומבעלי בית ההשקעות פרופימקס לנדל"ן העולם. "אבל אין מדינה ואין שוק שחסינים בפני התהפוכות הפיננסיות והמשבר, שלא ראינו עדיין את סופו. לדעתי, המשבר הוא תוצאה של מערכת ההונאה הפיננסית הגדולה ביותר שהתרחשה בעת החדשה. אם הגופים המוסדיים הגדולים בעולם לא יבינו שצריך להתאגד ולתבוע את כל אלה שאשמים במשבר, לא בגלל טעויות, אלא בגלל חמדנות והונאה, זה יהיה חבל מאוד.

"אני טוען שאלה לא היו מכשירים פיננסיים מתוחכמים אלא מכשירים פיננסיים הזויים. נציגי החברות שיצרו את המכשירים הפיננסיים ההזויים האלה הגיעו לבנקים בארץ עם חפתים של אלף דולר ומכרו ניירות שהם לא הבינו מה הם מוכרים והבנקים קנו ניירות שהם לא הבינו מה הם קונים. אין שוק שהוא חסין אבל אין לי ספק שהולכות להיות הזדמנויות השקעה יוצאות דופן בתקופה הקרובה, אבל חייבים לחזור ל-fundamentals - נתוני הבסיס, ולבדוק כל עסקה בהתאם ל-fundamentals שלה ולנטרל את כל השטויות".

הוא ממשיך ואומר כי "המצב היום הוא שכל אחד מאיתנו שמושקע בנכסים, חייב לעשות הערכת סיכונים ובעיקר לשמור על יחסים טובים עם הבנק".

סיכוי להתגבר

עו"ד גל אורן ממשרד עמית, פולק, מטלון ושות', מלווה עסקאות נדל"ן של קרנות פרייבט אקוויטי, חברות בורסאיות וחברות פרטיות בדרום אמריקה, בארה"ב, בקנדה, במערב ובמזרח אירופה, כולל רוסיה, קזחסטן ואוקראינה וכן וייטנאם, תאילנד, סין והפיליפינים. "אני לא חושב שיש מדינה או שוק שלא נפגעו", הוא אומר. "השאלה היותר מעניינת היא לאילו שווקים יש סיכוי להתגבר על המשבר מהר יותר.

"השוק עם הפוטנציאל הגבוה ביותר לחזור הכי מהר הוא השוק האמריקני. הטיעונים לכך מגוונים - זוהי הכלכלה החזקה ביותר, הממשל מזרים לשם מיליארדי דולרים וזוהי המעצמה היחידה בעולם היום - אבל זה הכל ספקולטיבי.

"השוק עם הפוטנציאל ועם הצורך האמיתי לחזור לאוכף ומהר, הוא עדיין מזרח אירופה. יש לא מעט שטוענים כי בשנים האחרונות מזרח אירופה קפצה והתפתחה מאוד, אבל מי שבודק מקרוב רואה שעדיין לא סופק הצורך הבסיסי שקיים שם. מנגד, ישנה השאלה האם הם מסוגלים מבחינת כלכלה, היקף כספי ויכולות באמת להתרומם ואני חושב שהמעניין ביותר הוא לראות ששיעור התפוסה בנכסים מניבים במזרח אירופה, נכון לרגע זה, נותן אינדיקציות למצב השוק. 100% תפוסה עם רשימות המתנה נותנים אינדיקציה לכך שהכלכלות האלה עדיין עובדות, כי אם היתה פגיעה מאוד גדולה בכלכלה אנשים היו מפרים חוזי שכירות. אם הפגיעה בכלכלה היתה מאוד גדולה, שיעורי התפוסה ודמי השכירות היו יורדים והיינו נכנסים למיתון, אבל בסך הכל כרגע המדינות האלה מנסות בכל זאת לחזור לתלם".

לדברי דני פישמן, מנכ"ל משותף של בית ההשקעות תמיר פישמן, "אני מחלק את המשבר לשניים - למשבר שהיסודות שלו נובעים משוק הנדל"ן במדינות מסוימות, ולמשבר שנוצר כתוצאה ממחנק האשראי. המשבר שנוצר ממחנק האשראי נמצא בכל העולם ואין יוצאים מהכלל או חסינים. הוא פוגע בכולם והמצב שנוצר בחודשיים-שלושה האחרונים הוא כזה ששום פרויקט בכדור הארץ לא מקבל מימון וקשה לקבל משכנתא לרכישת דירה ולקבל הלוואות לנדל"ן. זה נכון לגבי כל השווקים בעולם. עד שהנושא הזה לא ייפתר כל העולם יהיה בסירה אחת.

"כשנצא ממשבר האשראי, ניתן יהיה להתחיל לבחון כל שוק לגופו. אז בעצם אפשר יהיה לחלק את השווקים לשני סוגים. סוג אחד יהיה מורכב מהשווקים הספקולטיביים, שבהם בעצם היתה התנפחות מחירים ושבהם היו ביקושים שנבעו מרצונם של אנשים לעשות ספקולציה, שווקים שהיו מאוד ממונפים גם ברמת משק הבית הפרטי וגם ברמת החברות, כמו ארה"ב ולונדון.

"הסוג השני מורכב ממקומות שבהם יש ביקושים אמיתיים ויש צורך ביחידות דיור, כי יש מחסור. זה סוג של מקומות שאני מסכים שלא יפרחו כמו קודם אבל מצד שני יחזרו לשפיות. לדעתי בהרבה מאוד מדינות, כמו במזרח אירופה, היה מדובר בביקוש אמיתי לדיור, שם יחזור להיות שוק יותר שפוי ופחות ממונף, כמו רומניה והודו, שבהן יש מחסור חמור בדירות". **

michal-m@globes.co.il

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט