גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פירוק הוא לא בהכרח הפיתרון

לפני שמרימים ידיים, ישנן מספר פעולות שניתן לנקוט לפני שנכנסים ל"מרוץ הפירוק"

המיתון כבר כאן וכולנו חוששים שעוד מעט נצטרך אף אנו לקצץ במצבת כוח-האדם או במקרים קיצוניים יותר - לסגור את החברה. עם זאת, החשיפה למשבר הכלכלי העולמי וקריסת השווקים הפיננסיים אינם מבשרים בהכרח על קץ החברה שבבעלותנו. בסדרה של פעולות בסיסיות, תוכלו להעריך נכונה את מצבכם האמיתי ואף יותר מכך, להינצל מהידרדרות שסופה קריסה. לפני שמרימים ידיים, הנה כמה פעולות שניתן לזהות ולבחון לפני שנכנסים ל"מרוץ הפירוק".

הבעיה העיקרית שבפניה ניצבים מנהלי ובעלי חברות, נעוצה בהעדר היכולת לאתר מבעוד מועד את הבעיה אשר תוביל, או שכבר הובילה, למשבר. במקרים רבים - למרות ש"הכתובת נמצאת על הקיר" - אנו עושים כל מאמץ להציג את המציאות באופן חיובי יותר.

מודל ארבעת השלבים, אשר יפורט להלן, עשוי להוות מדד יעיל לדיאגנוזה מפורטת ולדרכי פעולה להבראת העסק המידרדר.

בשלב הראשון ננסה להכיר במציאות העסקית כהווייתה. לשם כך עלינו לאבחן "נורות אזהרה". דהיינו, האם מדובר בבעיה עסקית רגילה או במשבר של ממש? במסגרת שלב זה יש להציף ולסקור בעיות מרכזיות הפוקדות את החברה.

כך לדוגמה, נבחן את היקפן של תופעות כגון נטישת לקוחות. ירידה בהזמנות, גירעון בתזרים המזומנים, דרישת פירעון חובות מצד הבנקים וכיו"ב. בנוסף, נשאל את עצמנו אם נוצר משבר אמון, בתוך החברה ומחוצה לה, ואם לקחנו על עצמנו פרויקטים שאינם בהכרח רווחיים, ולו רק כדי להמשיך ולהפעיל את החברה כרגיל.

נורת אזהרה נוספת היא דרישה ל"יצירתיות" מצד רואה-החשבון של החברה.

תסמינים אלו ישמשו כאבן בוחן ראשונית לנקיטת פעולות עתידיות. לפי שיטת האבחון, כל "נורת אזהרה" כשלעצמה, עשויה ללמד על קושי נקודתי הנובע מבעיה בתפקודה השוטף של החברה. לעומת זאת, הצטברות של כמה "נורות אזהרה" בפרק זמן קצר יחסית, תלמד על סימן אפשרי למשבר.

בשלב השני נבצע ניתוח אובייקטיבי של המצב לאשורו. הנקודות העיקריות שאליהן נתייחס בשלב זה הן:

איסוף נתונים - אין הכוונה למחקר שוק מקיף, אלא לבדיקת סביבת העבודה הקרובה, מיפוי נכסי החברה, וניתוח המצב המשפטי הנוגע להתקשרויות החברה, ובין היתר - לחוזים מכבידים.

תוכנית חירום - בהמשך, במקום להכין תוכנית עסקית, נעבור לתוכנית חירום: לצד הפעולות הפיננסיות ניהוליות שצוינו לעיל, עלינו לפעול בצד המשפטי. במסגרת תוכנית החירום יהיה עלינו לבדוק את מצב הביטחונות של החברה, לסלק נכסים מכבידים, ולקבוע הסדרים הנוגעים ליחסי העבודה. חשוב מאוד לנקוט קו פעולה משפטי אחיד ולאתר, במקביל, מקורות מימון חיצוניים.

בסוף שלב זה תימצא בידינו דיאגנוזה מפורטת, והחברה תיאלץ לקבל החלטה אסטרטגית באשר להמשך התנהלותה.

השלב השלישי יתמקד בבניית אמון מול כל הגורמים הקשורים לחברה, ובהם בנקים, ספקים, לקוחות ועובדים, תוך דגש על מסע הסברה אינטנסיבי המגובה בתוכנית עבודה מסודרת.

בשלב הרביעי והאחרון, אחרי שזוהה המשבר וזוהו הגורמים אשר הובילו אליו, ואחרי שהוערכו הסיכונים והסיכויים, תבחן החברה את האפשרות לעשות שימוש באחת מהאלטרנטיבות המשפטית הקיימות, כדי לקבל הגנה וסיוע מבית המשפט במסגרת הניסיונות להיחלץ מן המשבר. כלומר, לרשות קברניטי החברה עומדת גם אלטרנטיבה משפטית.

ככל שמדובר בחברה בעלת רווח תפעולי מוכח, ותוכנית עסקית המציגה סיכוי סביר לצאת מהמשבר - ייעתר בית המשפט לבקשת החברה ויורה על צו הקפאת הליכים, אשר ימנע את פתיחתם של הליכים משפטיים מצד נושי החברה והמשכם של הליכים קיימים. הסדר כגון זה עשוי למנוע הטלת שעבודים על נכסי החברה, תוך שפוטרים אותה מתשלום חובות לנושים במשך תקופת שיקום החברה.

חברה הניצבת בפני משבר אינה חייבת אפוא לשקול פירוק וחיסול עסקיה. עליה לבחון - מוקדם ככל האפשר - כיוונים של שיקום ושל הבראה. אבחון מוקדם של הבעיה, והתייעלות, עשויים להוות תרופה מונעת למשבר.

* הכותב הוא שותף בכיר במשרד עוה"ד אהרנסון, שר, אבולעפיה, אמודאי. סייעו בהכנה: שיזף גפני וויבל פרסלר.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות