היום, כבכול יום ראשון, לא מתקיים מסחר במט"ח. האופציות על הדולר משקפות לו היחלשות של 0.3% לרמה של 3.963 שקלים בפתיחת שבוע המסחר. שערו היציג של הדולר נקבע ביום שישי האחרון על 3.974 שקלים, מאחר שהוסיף 0.735% לערכו.
בלידר שוקי-הון מציינים כי ייתכן שחלק מהפיחות בשקל בסוף השבוע נובע מציפיות לצמצום משמעותי בפער הריביות עם ארה"ב. בטווח הקצר, לדבריהם, הורדת ריבית חדה תומכת בהיחלשות השקל, אך הכלכלנים "עדיין מעדיפים את האירו על פני הדולר" - ברמה של 1.30 דולר.
לידר שוקי הון: סיכוי סביר להורדת ריבית של 0.75% מחר
"לנוכח הנתונים השליליים וחשש מגלישה למיתון, קיים סיכוי סביר להורדת ריבית של 0.75% מחר בבנק ישראל", העריכו היום (א') כלכלני בית ההשקעות בתחזית השוק השבועית שלהם. את הערכתם מבססים הכלכלנים, בין השאר, על העובדה שבנק ישראל התחיל לדבר על מיתון (צמיחה שלילית), ולא רק על האטה - ועל פרסום סקר חברות פסימי במיוחד וצניחה של 1% במדד המשולב בחודש דצמבר.
בלידר גם מעריכים שבנק ישראל, בהודעה הנלווית להחלטת הריבית, יאותת על המשך הפחתה. היום עומדת ריבית בנק ישראל על 1.75%, ומרבית החזאים מעריכים שהריבית אכן תרד ל-1% כבר ברבעון הנוכחי, אולם לא בבת אחת.
כלל פיננסים: הצמיחה ב-2009 תהיה שלילית
האינדיקטורים הכלכליים שהתפרסמו בשבוע שחלף מלמדים כולם על החמרה במצב המשק ועל הסתברות הולכת וגדלה לצמיחה שלילית ברבעון הרביעי של 2008. מאחר שהרבעון הרביעי למעשה כבר מאחורינו, מה שמעניין אותנו יותר זה הצפי לצמיחה במהלך 2009. אנו מעריכים כי הצמיחה במשק בשנת 2009 תהיה בשיעור שלילי של בין 0.5% ל-1%, ותושפע בעיקר מירידה חדה ביצוא, בהשקעות וירידה מתונה בצריכה הפרטית". כך כותב אורי גרינפלד, כלכלן מאקרו בכלל פיננסים.
בהחלטת הריבית מחר, אומר גרינפלד, צפוי בנק ישראל להפחית את הריבית הנומינאלית במשק ב-0.5%. כאמור, האינדיקטורים הכלכליים מלמדים על החרפת המשבר במשק וכניסה למיתון בשנת 2009.
לדברי הכלכלן, תחזיות בנק ישראל לצמיחה של 1.5% נראות כיום לא רלוונטיות, וסביר שיעודכנו בזמן הקרוב. ובנוסף, הציפיות האינפלציוניות עלו במעט בשבועות האחרונים לאור התמתנות הירידה במחירי הסחורות, אך הן עדיין נמוכות מאוד ומאפשרות הפחתות ריבית נוספות. כמו כן, בנק ישראל מעוניין בתמרוץ המערכת הבנקאית, להזרים אשראי למשק ע"י הפחתות הריבית.
מיטב: הכלכלה הישראלית נמצאת במיתון
בבית ההשקעות, מיטב, מציינים כי במבט לראשית 2009, אין ספק שהכלכלה הישראלית טרם הגיעה לנקודת השפל, ואנו צפויים לראות הידרדרות נוספת של הפעילות הכלכלית בחודשים הקרובים. זאת, במיוחד על רקע העובדה שהכלכלה העולמית, ובראשה ארה"ב, עדיין לא הגיעה לכדי התייצבות.
"יתר על כן, ככל הנראה ברבעון הרביעי של 2008 נרשמה התכווצות של התוצר. גם הרבעון הראשון של 2009 צפוי להתכווץ. אי לכך, ולפי ההגדרה הפורמלית של 2 רבעונים בהם התוצר מתכווץ, הכלכלה הישראלית נמצאת במיתון", אומרים במיטב.
עוד מציינים בבית ההשקעות כי סוכנות דירוג האשראי Standard and Poor’s אשררה בשבוע שעבר את דירוג האשראי של ישראל ברמה של "A" עם אופק יציב. בהודעה שפרסמה הסוכנות היא ציינה כי אשרור הדירוג משקף את מחויבות הממשלה בישראל למשמעת פיסקלית, ומצביע על חוזקה על הכלכלה הישראלית ב-5 שנים האחרונות. אין ספק, אומרים במיטב, כי הודעה זו היא חיובית לכלכלה הישראלית. "יחד עם זאת, הנחת העבודה של S&P בנויה על צמיחה בשיעור של 1.4% בשנת 2009, אשר להערכתנו תסתכם נמוך באופן משמעותי. לפיכך, ישנה חשיבות עליונה לכך שהגירעון התקציבי לא יעלה את רף ה-6%. במקרה שכך ייקרה, דירוג החוב של ישראל עלול להימצא בסכנת הפחתה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.