גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צ'ק פוינט שנתיים אחרי: האם הרכישה של פוינטסק מצדיקה השקעת ענק של 620 מיליון דולר

הרכישה סייעה במיצוב חברת התוכנה הישראלית כ"שחקנית טהורה" בתחום האבטחה, ושימשה פתח לרכישת עסקי האבטחה של נוקיה ; מאידך, באוסקר גרוס מעריכים שהשפעת המשבר הכלכלי תורגש היטב דווקא בתחום הפעילות של החברה הנרכשת

גם אם אף אחד לא הכריז זאת באופן רשמי, קבל עם ועדה, צ'ק פוינט , אחת מספינות הדגל האחרונות שנותרו בענף הטכנולוגיה הישראלי, עברה בשנתיים האחרונות מהפך לא קטן.

צ'ק פוינט של תחילת 2009 שונה לגמרי מצ'ק פוינט של תחילת 2007. החברה כבר אינה רק חברת תוכנה והיא מספקת כעת גם פתרונות חומרה, ובנוסף, היא הספיקה לבצע שלוש רכישות. עם זאת, מה שנשאר כמעט ללא שינוי הוא מחיר המניה, שנע סביב רמה של 21 עד 23 דולר גם היום, אם כי בימים טרופים שכאלו, אפשר להגיד שמדובר בחצי נחמה. צ'ק פוינט, למי ששכח, מספקת פתרונות אבטחה לרשת האינטרנט, ומוצר הדגל של החברה הוא התוכנה ששמה הפך לשם נרדף לאבטחה - Firewall. שווי החברה בנאסד"ק הוא 4.7 מיליארד דולר.

במהלך 11 השנים הראשונות לקיומה, צ'ק פוינט רכשה שתי חברות - מטה אינפו בשנת 1998, תמורת 27.5 מיליון דולר במניות ו-ZoneLabs בשנת 2004 תמורת 205 מיליון דולר - אך שוק ההון המשיך לחכות למגה רכישה. צ'ק פוינט היא הרי חברה עם קופה דשנה וגם הצמיחה האורגנית של החברה, מרשימה ככל שתהיה, לא תחזיק מעמד לנצח.

בשנת 2005 הודיעה צ'ק פוינט על רכישת Sourcefire האמריקנית, אך נסוגה ממנה על רקע התנגדות הממשל האמריקני, שחשש לפגיעה בביטחון המדינה אם Sourcefire תירכש בידי זרה. חלפו מספר חודשים, וצ'ק פוינט העזה להעז. בנובמבר 2006 הודיעה על רכישת פוינטסק (פרוטקט דאטה) השוודית, רכישה שהושלמה לפני שנתיים.

פוינטסק, עבורה שילמה צ'ק פוינט 620 מיליון דולר במזומן, הכניסה את החברה לתחום חדש - אבטחת מידע, בשונה מאבטחת אינטרנט. החברה הנרכשת הייתה אמורה לתרום לצ'ק פוינט הכנסות שנתיות של 95 עד 105 מיליון דולר, אך בשנה הראשונה לרכישתה (2007) התברר כי הציפיות היו גבוהות מדי והכנסותיה הגיעו לכ-83 מיליון דולר. משנת 2008 צ'ק פוינט כבר אינה מדווחת בנפרד על המספרים של פוינטסק, ולכן המעקב אחר ביצועי הרכישה הגדולה בתולדות החברה הופך לקשה יותר.

"התחום של פוינטסק מתקדם לאט, אבל הוא רווחי", אומר זיו טל, אנליסט בבית ההשקעות אוסקר גרוס. המוצרים של פוינטסק מיועדים לנקודת הקצה (Endpoint) בדומה למוצרי האנטי וירוס. "המשבר הכלכלי עלול לפגוע יותר בנקודות הקצה ופחות באבטחת הרשת משום שתיאורטית, אם אנשים יקנו פחות מחשבים ניידים, ההכנסות של צ'ק פוינט ירדו", אומר טל אך ממשיך להעריך כי ההכנסות של פוינטסק גדלו אשתקד.

רכישת פוינטסק, כאמור, עדיין אינה מצטיירת ככזו המשפיעה מהותית על התוצאות הכספיות של צ'ק פוינט, אך ללא ספק מדובר ברכישה ששדרגה את המיצוב של צ'ק פוינט כ-Pure Player יחידה בתחום האבטחה.

איש של תוכנה

כחלק מהמהפך של צ'ק פוינט, בפברואר 2007 השיקה החברה קו מוצרי חומרה ראשון - UTM-1 - שפועל נגד איומי אינטרנט ארגוניים. "ביחס למתחריה, השינוי האסטרטגי של צ'ק פוינט התחיל קצת באיחור", אומר טל. "התחום החדש צמח יפה מאוד אשתקד והוא מהווה היום שליש מסך המוצרים שצ'ק פוינט מוכרת". לדבריו, 60% מהכנסות צ'ק פוינט מגיעים משירותים ותחזוקה, והיתר ממכירת מוצרים. "זה ההבדל הגדול ביותר מהמצב של צ'ק פוינט בשנת 2001, אז זה היה הפוך".

עם זאת, הכניסה לתחום החומרה אינה ממש טריוויאלית עבור מייסד החברה, גיל שויד, שמזוהה בעיקר עם תוכנה. לפני כחודש, צ'ק פוינט העמיקה את אחיזתה בתחום, כשרכשה את עסקי האבטחה של נוקיה. הרכישה תרחיב את קו מוצרי ה-Appliance, מתקן ש"אורז" יחדיו את החומרה והתוכנה שנדרשות לצורך אבטחה (בדומה לקו מוצרי ה-UTM).

"אני איש של תוכנה ואני אוהב תוכנה, וגם המיקוד שלנו ימשיך להיות תוכנה, אבל תחום החומרה, כולל הרכישה מנוקיה, מחזק אותנו", אמר אז שויד. סכום הרכישה לא פורסם, אך הוא מוערך בכמה עשרות מיליוני דולרים בודדים, מתוך קופה של 1.4 מיליארד דולר שיש לצ'ק פוינט.

"סינרגיה זאת מילה נדושה, אבל זה העניין ברכישה הזאת", אומר טל. להערכתו, הרכישה הייתה "על הדרך", הזדמנות שנקרתה לצ'ק פוינט. צ'ק פוינט מצפה שהרכישה תתרום מעל 100 מיליון דולר למכירותיה השנה, אך טל סבור שמדובר בהערכה קונסרבטיבית, ויש מקום לאפסייד - "נוקיה דיווחה על הכנסות של כ-50 מיליון אירו ברבעון מהתחום", הוא אומר.

אחד החסרונות עימם עלולה צ'ק פוינט להתמודד בעקבות הרכישות לעיל היא ירידה בשולי הרווח. להבדיל מתחום התוכנה, תחום החומרה שוחק את הרווחיות הגולמית. מנגד, בתחום החומרה הלקוח משדרג את המוצר כל כמה שנים, בעיקר בשל דרישות רגולטוריות. דרך אגב, גם בתחום החדש אליו נכנסה צ'ק פוינט, מתחריה הם אותם מתחרים מתחום התוכנה - סיסקו וג'וניפר.

טל מציין שבתחום אבטחת הרשת (Firewall ו-VPN) שצומח בשיעור של 5% עד 9% בשנה, לצ'ק פוינט יש נתח של 45%, סיסקו מחזיקה בנתח של 30% ולג'וניפר יש נתח של 15%. לדבריו, צ'ק פוינט וג'וניפר נוגסות בנתח של סיסקו. מחקר של חברת המחקר גרטנר מנובמבר האחרון ממפה את שוק ה-Firewall לארגונים, וצ'ק פוינט וג'וניפר ממוצבות בו בראש, כשג'וניפר קצת מעל צ'ק פוינט. את צ'ק פוינט מציינים במחקר כ-Pure Player ותיקה ומוכרת בתחום האבטחה, אך כזו שמוצריה לארגונים הם יחסית יקרים.

בתחום נקודות הקצה, התחרות של צ'ק פוינט מגיעה מכיוון חברות כמו מקאפי וסימנטק. לדברי טל, השוק עובר שינוי למתן פתרון מאוחד. "אם פעם היו קונים אנטי וירוס מחברה אחת ואבטחת רשת מחברה אחרת, היום יש דרישה ליכולות קונסולידציה ומבט מאוחד על כל ניהול האבטחה. צ'ק פוינט מציעה את זה", אומר טל.

ואם כבר בקונסולידציה עסקינן, טל מזכיר שמקאפי רכשה לאחרונה ארבע חברות וסימנטק רכשה חמש. "צ'ק פוינט לא תיכנס לשווקים חדשים לגמרי דוגמת אבטחת מידע על טלפונים ניידים", אומר טל בהקשר של צ'ק פוינט והרכישה הבאה שאולי תבצע. "אני לא רואה את זה קורה כי צ'ק פוינט היא חברה קונסרבטיבית, וזה מה שהביא אותה עד הלום", הוא אומר.

תחום שהוא כן רואה כאפשרי בזווית של רכישה הוא ה-DLP, data loss prevention, למרות שכרגע יש לצ'ק פוינט שיתוף פעולה בתחום עם וובסנס. "ה-DLP מונע הוצאת מידע רגיש מהארגון, וכרגע הטכנולוגיה בתחום מאוד לא בוגרת", אומר טל. "צ'ק פוינט מסתכלת על רכישות שיכולות לתרום לשורת הרווח תוך ארבעה רבעונים. לכן, רכישות שהיא תבצע יהיו להוספת טכנולוגיה ולא להגדלת נתחי שוק. בדיעבד, ההיסטוריה הראתה שצ'ק פוינט עבדה נכון בניהול מזומנים ובפיתוח טכנולוגיות, ובמבט לעתיד אני עדיין אופטימי. לכן, מחיר המניה עדיין לא משקף את השינוי האסטרטגי שצ'ק פוינט עברה".

עוד כתבות

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר