גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיבוק דב

הערות על עסקה בניגוד עניינים בין חברות שבשתיהן - הפלא ופלא - שולט אילן בן-דוב

באחרונה פורסם כי רשות ניירות ערך עורכת בירור בנוגע לעסקה בניגוד עניינים בין חברת סקיילקס לבין חברת טאו, אשר שתיהן נשלטות על-ידי אותו בעל שליטה, אילן בן-דב. חברת טאו (לשם פשטות התיאור נתייחס אליה כחברה-האם של סקיילקס) התקשרה עם החברה-הבת שלה, במטרה למכור לה אחזקות של טאו בסקיילקס עצמה ב-278 מיליון שקל. כלומר, סקיילקס תבצע רכישה עצמית (buyback) של מניותיה מטאו.

על-פי העיתונות, המוטיבציה לעסקה הנדונה היתה קשיי הנזילות של החברה-האם, טאו, ובכך אין פגם של ממש, ובלבד שהעסקה תהיה כדאית בנסיבות העניין גם לבעלי מניות המיעוט. רכישת המניות מביאה לדילול אחזקות בעל השליטה ולעליית משקל אחזקות המיעוט. כלומר, הגדלת החלק היחסי של המיעוט בחברה. זאת, בדומה לתוצאה המושגת על-ידי רכישה ישירה של מניות בעל השליטה על-ידי המיעוט. רכישה עצמית של המניות במחיר מתאים עשויה אפוא לשרת את צורכי החברה-האם, ובאותה עת להגן על האינטרסים של המיעוט.

מכיוון שמדובר בעסקה בניגוד עניינים, בין החברה (סקיילקס ) לבין בעל השליטה בה (טאו, או ליתר דיוק בעקיפין בינה לבין בן-דב), על חוק החברות להתמודד עם החשש, שתנאי העסקה לא יהיו הוגנים. לכן, דורש חוק החברות שעסקה כזו תאושר בהליך מיוחד, הכולל אישור של ועדת הביקורת ושל הדירקטוריון של סקיילקס, ולאחר מכן גם אישור של האסיפה הכללית של החברה, ובכלל זה אישור של שליש מבעלי מניות המיעוט.

חוק החברות מעניק במסגרת עסקה זו הגנות מיוחדות גם לנושי החברה, שאף הם עלולים להיפגע ממנה, אולם מוקד העניין של רשימה זו הוא בהגנה על בעלי המניות מן המיעוט.

הערכת השווי המוקדמת

הסיבה לחקירה שמנהלת רשות ניירות ערך, על-פי העיתונות, נעוץ בקלקול מסוים שחל כביכול בשלבי אישור העסקה, וזאת עוד בטרם הגיעה העסקה לשלב המכריע של אישור האסיפה הכללית של החברה לרבות אישור שליש מבעלי מניות המיעוט. במוקד העניין מצויה הערכת שווי של חברת גיזה-זינגר-אבן, שנשכרה כדי להעריך את שווי המניות של חברת סקיילקס, שאותן עומדת החברה לרכוש.

הערכת השווי שעליה הסתמכה החברה בקביעת מחיר העסקה נקבה במחיר מסוים, ששימש כבסיס למערכת האישורים של העסקה הנמצאת בעיצומה. אולם הסתבר, כי בידי החברה-האם היתה גם הערכת שווי מוקדמת יותר למניות החברה-הבת, של אותם מעריכי שווי, שנקבה מחיר נמוך יותר למניות החברה, ולכאורה, אם אכן יש להערכת שווי זו עדיין רלבנטיות, היה בה כדי להצדיק עסקה כדאית יותר למיעוט וכדאית פחות לבעל השליטה. כאן המקום לציין כי ההבדל בין שתי חוות הדעת לא עלה על מספר אחוזים בודדים.

מכל מקום, היות שלחברה-האם, טאו, ולחברה-הבת, סקיילקס, יש דירקטורים משותפים, יש להניח שדירקטורים אלה היו מודעים להערכת השווי המוקדמת, אולם לא ברור (על-פי הפרסום) אם חוות-דעת מוקדמת זו הובאה לידיעת שאר הדירקטורים של החברה-הבת, ובייחוד לחברי ועדת הביקורת שאישרה את העסקה.

יתר על כן, נראה שקיומה של חוות-הדעת המוקדמת נפקד מהדיווח של החברה לפי תקנות ניירות ערך, הידוע בכינויו "דו"ח העסקה", שעליו מתבסס ציבור בעלי המניות בבואו לאשר את העסקה. לבסוף, ושוב על-פי העיתונות, הסבירה החברה כי מדובר בטעות בתום לב של מעריכי השווי, אשר לקחו בחשבון בחישוביהם גם את נתוני חוות-הדעת המוקדמת ובתום לב נמנעו מלפרט את הדבר במפורש.

החוק שותק

מאחר שאיני מכיר את עובדות המקרה מקרוב, אין ברצוני לחוות דעה באשר לפגם הנטען. יתר על כן, אין אני משוכנע שבעל השליטה מחויב לחשוף בפני החברה-הבת כל פרט, לרבות הערכת שווי, המצויה בידו ואשר יש בה כדי להצביע על שוויה של העסקה עבורו (שהרי ייתכן ששווי המניות עבור בעל השליטה שונה משוויין עבור בעלי מניות המיעוט).

על-פי גישות מסוימות, הרי שאף שבעל השליטה נדרש לדאוג להגינות מופלגת ביחסיו עם החברה שבשליטתו, בהקשר לעסקה בניגוד עניינים, אין הדבר מצריך אותו לגלות את המחיר המרבי או המזערי, לפי העניין (Reservation value) שבו הוא מוכן לקיים את העסקה.

אם קיים דבר מטריד במיוחד בסיפור המקרה הרי שהוא אינו ייחודי לחברות המעורבות, והוא מלמד על ערפל הקרב הקיים בישראל לגבי הדרך הנאותה לקיים מו"מ לגיבושה של עסקה בניגוד עניינים. בעוד שחוק החברות ברור למדי בכל הנוגע לכללי אישור העסקה, ובתי המשפט ורשות ניירות ערך מקדישים זמן רב להוסיף על הבהרת כללי האישור, הרי שחוק החברות שותק לגבי השלב המוקדם של המו"מ. כפי שמדגימה היטב עסקת טאו-סקיילקס, שלב המו"מ הוא שלב חיוני ביותר, שכן על בסיסו נקבעים תנאי העסקה.

במאמר משותף העומד להתפרסם בימים אלה על-ידי ועל-ידי פרופ' אסף חמדני מהאוניברסיטה העברית, הצבענו על הדרך הראויה לשיטתנו לניהול מו"מ על עסקה בניגוד עניינים מעין זו, תוך התאמת הפרקטיקות המקובלות מעבר לים לתנאי שוק ההון המקומי ולשאר הוראות חוק החברות.

שסתום ביטחון

בהקשר של טאו-סקיילקס דומה כי שורש הבעיה, שאינה ייחודית לעסקה זו, הוא העדר הפרדה בניהול המו"מ על העסקה בין החברה-האם לחברה-הבת. פרקטיקה ראויה אשר היתה מונעת מלכתחילה את ההסתבכות של הצדדים בעניין זה, מחייבת הקמת ועדה של דירקטורים בלתי תלויים בחברה-הבת כדי לנהל מו"מ עם החברה-האם על העסקה. לוועדה זו יש להעניק מנדט כתוב ונרחב מהדירקטוריון לגבש את תנאי העסקה ואף לסרב לקיים את העסקה במידת הצורך.

כמו כן, ראוי שיועצי הוועדה יהיו נפרדים מאלה של החברה-האם. כך, אם הוחלט כי נדרשת הערכת שווי לצורך גיבוש העסקה הרי שהערכה זו צריכה להיות מוזמנת בנפרד מזאת של החברה-האם וממומחה שאינו קשור אליה. כמו כן, על נציגי החברה-האם להימנע מלקחת חלק בדיוני ועדת המו"מ של החברה-הבת, וכך ייווצרו התנאים המינימליים המאפשרים גיבוש עסקה שלא תעורר ספקות כה רבים.

במאמר גם מוסבר בהרחבה מדוע אין מדובר בפתרון מושלם לבעיית ניגוד העניינים, ובמקרים מתאימים יש להוסיף על פעולת הוועדה גם מבחן שוק, שבו מתחרה הצעת בעל השליטה בהצעות של צדדים שלישיים. אולם מבחן זה מתאים יותר - אף שאפשר להתווכח גם על כך - למקרים שבהם בעל השליטה רוכש נכס מהחברה ולא מוכר לה דבר מה כבמקרה שלפנינו.

לבסוף, לא נפקד גם מקומו של בית המשפט אשר אמור לשמש כשסתום ביטחון לעסקאות ממין אלה, אף אם זכו לאישורים הפורמליים הנדרשים בחוק. אמות מידה אלה לניהול מו"מ על העסקה, ישפרו את האמינות של בעלי השליטה במשק, יצעידו אותנו לעבר עסקאות נקיות יותר מספקות, וימנעו הסתבכויות מאלה שנקלעו אליהם הצדדים לעסקת טאו-סקיילקס.

הכותב, בעל תואר פרופסור, הוא חבר במרכז פישר לממשל תאגידי ולרגולציה של שוק ההון, אוניברסיטת תל-אביב, ופרופסור-אורח באוניברסיטת נורת'ווסטרן.

עוד כתבות

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"