גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיזוגים במשבר

האינטרס של ביהמ"ש בפירוק חברה מתנגש עם רצון דיני ההגבלים להגן על הצרכנים

האם דיני ההגבלים העסקיים צריכים להיות מיושמים באופן שונה בזמן משבר כלכלי? הדעת נותנת שבזמן משבר כלכלי, יותר פירמות לא יוכלו לפרוע את חובותיהן. כאשר פירמה הופכת לחדלת פירעון, בית המשפט שאחראי על פירוק החברה מנסה לעיתים קרובות לשמר את החברה כעסק חי, למען עובדיה ולמען נושיה, בתקווה שחברה אחרת תרכוש את החברה המתפרקת, תמורת סכום כמה שיותר גבוה, שיוכל לשמש לתשלום החובות.

אלא שפעמים רבות האינטרס של בית המשפט, האחראי על פירוק החברה, להשיא את הסכום שמשלמת החברה הרוכשת עבור החברה שבפירוק כדי לשלם כמה שיותר מחובותיה של החברה, מתנגש חזיתית עם רצונם של דיני ההגבלים העסקיים להגן על ציבור הצרכנים. כל-כך למה? משום שמי שמעוניין לשלם את הסכום הגבוה ביותר תמורת החברה הוא הרבה פעמים מי שיוכל להפיק הכי הרבה רווח אנטי-תחרותי מן הרכישה.

אם תאושר רכישת החברה הכושלת על-ידי גוף כזה, והרכישה עלולה לפגוע משמעותית בצרכנים, עלולה להיווצר בכייה לדורות, שתפגע בציבור הצרכנים בטווח הארוך. כך, למשל, נשמעו טענות דומות כאשר שופרסל הציעה את הסכום הגבוה ביותר תמורת קלאבמרקט המתפרקת. ייתכן שגובה התשלום נבע מרצונה של שופרסל להגדיל את מספר סניפיה ואת פריסתה (ולמנוע ממתחריה להשתלט על סניפי קלאבמרקט), וכך להגדיל את כוח השוק שלה בתחום רשתות השיווק, ולהגדיל את כוח הרכישה שלה מול הספקים. יש מי שיטענו, כי בכוחות מוגדלים אלה יש כדי לפגוע בצרכני רשתות השיווק.

דוקטרינת הפירמה הכושלת

כיצד יש להכריע, אם כך, בין האינטרס של הנושים והעובדים של קלאבמרקט, בדוגמה הנ"ל, להשיא את הסכום המשולם לקופת החברה, לבין האינטרס של הצרכנים בקידום התחרות? המחוקק הישראלי הכריע בסוגיה זו לטובת הצרכנים: רכישת קלאבמרקט על-ידי שופרסל היוותה "מיזוג חברות" לצורך חוק ההגבלים העסקיים, והיא הייתה כפופה לאישור הממונה על ההגבלים העסקיים. הממונה על ההגבלים עסקיים, בדונו במיזוגים, איננו רואה את עצמו מוסמך לדון בטובתם של הנושים או של העובדים, אלא רק בטובתם של הצרכנים.

נראה, שהסיבה לכך היא שרשות ההגבלים פיתחה מומחיות לברר כיצד התנהגות ומבנה של שווקים משפיעים על הצרכנים, ולא מומחיות לבדוק סוגיות אחרות, כגון טובתם של עובדים, נושים, ושיקולים חברתיים חוץ-תחרותיים אחרים. לפיכך, המחוקק הכריע באופן חד, בקונפליקט זה, לטובת הצרכנים ולרעת הנושים והעובדים של החברה שבפירוק.

עם זאת, העובדה שהחברה הנרכשת נמצאת בפירוק היא רלבנטית גם לצורך הניתוח ההגבלי. ראשית, אם חלק מן הנושים של החברה הם בעצמם פירמות קטנות, המצויות בסכנת הכחדה אם לא יקבלו את חובם, הממונה עשויה לשקול את טובתם של נושים אלה, לא משום שהיא רוצה לקדם את עניינם, אלא משום שפגיעה בהם עלולה לפגוע במבנה השווקים שלהם, ובסופו של דבר בצרכנים בשווקים אלה.

כך, למשל, אם חלק גדול מנושיה של קלאבמרקט היה ספקים קטנים היכולים פוטנציאלית לחולל תחרות בשוקי אספקה ריכוזיים, ואי-ההחזר של חובם עלול היה לגרום לסילוקם משוקי אספקה אלה, ניתן היה לשקול את טובתם של ספקים אלה כדי להגן על התחרות בשווקים שבהם ספקים אלה פועלים.

שנית, כאשר מדובר במיזוג עם פירמה שאם לא תירכש כעסק חי, היא תיפלט ממילא מהשוק, תישאל השאלה אם המיזוג פוגע במבנה התחרותי של השוק, שהרי גם אם הממונה תתנגד למיזוג, הפירמה תיכחד, ומבנה השוק ייפגע. כך נולדה בדיני ההגבלים "דוקטרינת הפירמה הכושלת", שלפיה קיימים, כפוף לסייגים מסוימים, שיקולים לאישור מיזוג עם פירמה שכשלה.

אולם, הגנה זו איננה אוטומטית, והיא פורשה כיונקת אך ורק מן התובנות המסורתיות באישור מיזוגים. קרי, השאלה אם המיזוג עלול לפגוע משמעותית בצרכנים אם לאו. "דוקטרינת החברה הכושלת" איננה מהווה מכשיר ש"מייבא" לתוך שיקולי הממונה, שיקולים כגון טובתם של נושים או עובדים. ככלות הכול, אם יאושרו אוטומטית מיזוגים עם חברות שכשלו, יגדל התמריץ של פירמות דומיננטיות בשוק לגרום לכישלונם של מתחריהם הקטנים יותר, כדי לרוכשם לאחר מכן באין מפריע.

להגן על הצרכנים

לפיכך, אם קיימות דרכים אחרות לשיקום חברה בפירוק, שאינה רכישה על-ידי פירמה אחרת, הרי שבמקרים רבים עדיף יותר לצרכנים שהחברה תשוקם ותישאר שחקן תחרותי עצמאי, מאשר תירכש על-ידי יריב שלה בשוק. במצב כזה, המיזוג לא יאושר, גם אם היה מיטיב עם הנושים יותר מאשר שיקום.

בנוסף, אם קיימים רוכשים אלטרנטיביים המעוניינים לרכוש את החברה בפירוק (גם אם הציעו סכום קטן בהרבה מזה שמציעה החברה שחפצה ראשונה לרכוש) ומיזוג עימם פחות פוגע בתחרות (או אף תורם לה), שוב תעדיף הממונה על ההגבלים להתנגד למיזוג המוצע, כדי לאפשר את המיזוג החלופי, הפוגעני פחות.

באותה רוח, שואלים דיני ההגבלים אם לא עדיף לצרכנים שהחברה בפירוק תיפלט מהשוק, על פני בליעתה על-ידי מתחרה קיים. כך, למשל, אילו ניתן היה להבטיח שכל או רוב סניפי קלאבמרקט, בהליך הפירוק, יעברו לרשתות קטנות, כגון חצי-חינם, רמי לוי, וכו', ולא לרשתות הגדולות שופרסל והריבוע הכחול, ייתכן שהיפלטות קלאבמרקט מהשוק עדיפה עשרות מונים, מנקודת ראות הצרכנים, מאשר רכישתה על-ידי שופרסל.

השאלה לאן יופנו משאביה ונכסיה של החברה בפירוק - אם הממונה מתנגדת למיזוגה עם מתחרה - תלויה במידה רבה בבית המשפט המנהל את הליך הפירוק. כך, למשל, אם קלאבמרקט שכרה סניפים מבעלי מקרקעין, ומשנכנסה לפירוק, בעלי המקרקעין השכירו את מקרקעי הסניפים לשופרסל ולריבוע הכחול, הרי שגם אם הממונה על ההגבלים דאז לא היה מאשר את המיזוג, סניפי קלאבמרקט היו עוברים, הלכה למעשה, לרשתות הגדולות.

מצד שני, נשאלת השאלה אם בית המשפט שפיקח על הליך הפירוק לא יכול היה לעכב את ההליכים מול בעלי המקרקעין, כך שאלה לא יעבירו את הסניפים לחזקתן של הרשתות הגדולות. גם כאן מתבטא הקונפליקט בין רצונו של בית המשפט מנהל הפירוק להשיא את התקבולים של הנושים ובין רצון דיני ההגבלים להגן על הצרכנים.

ייתכן שהמחוקק צריך לשקול לשנות את החוק באופן שבו במיזוג עם חברה המצויה בהליכי פירוק, גורם אחד, הקשוב וערוך לניתוח כל השיקולים, יוכל לפקח על ההליך כולו, ולאזן בין כל השיקולים הרלבנטיים - אלה הצרכניים ואלה של הנושים והעובדים.

* הכותב, בעל תואר פרופסור, הוא מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם