גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יותר מסוכן

פיזור על פני 890 אג"ח זבל או השקעה באג"ח של גוף פיננסי בדירוג A-?

שאלה הזו היא דוגמה לשינוי בדפוסי המחשבה של המשקיעים עקב המשבר. אתייחס לשאלה זו בהמשך, אך קודם לכן תיאור המוצר שעורר אותה.

שמו High Yield Certificate, והוא מוצר מובנה ל-5 שנים המונפק על ידי Exane, גוף פיננסי צרפתי המתמחה במוצרים מובנים שבעל המניות העיקרי בו הוא הבנק הצרפתי BNP. למוצר, כאמור, דירוג אשראי של A-.

נכס הבסיס הוא סל של שלוש קרנות נאמנות ותיקות, במשקל שווה: PIMCO High Yield Bond Fund $ - קרן המשקיעה באג"ח חברות אמריקניות בסיכון גבוה; Petercam Bonds Higher Yield * - קרן המשקיעה באג"ח חברות אירופאיות בסיכון גבוה; ING Emerging Market Debt (Hard Currency) * - קרן המשקיעה באג"ח בשווקים המתעוררים, בעיקר אג"ח של ממשלות או חברות ממשלתיות.

האג"ח מונפקות במטבעות המקומיים והקרן מבצעת גידור מלא של המטבעות לאירו. 90% מסכום ההשקעה הראשוני במוצר מובטחים בתום התקופה, בהנחה שהבנק המנפיק לא מגיע לחדלות פירעון.

מדוע להשקיע באג"ח כאלו?

אפיק ההשקעה שנמצא במרכז תשומת הלב של המשקיעים ברחבי העולם (ובארץ) הוא שוק האג"ח, ובפרט שוק אג"ח החברות. מרווח התשואה בין אג"ח בסיכון גבוה/זבל/high yield ובין אג"ח של ממשלת ארה"ב לתקופה מקבילה הוא של כ-12%-15%.

כלומר בהנחה שלא יהיו אירועי חדלות פירעון, קיים פער של כ-12% לשנה (או יותר) בתשואה, בין אג"ח בסיכון גבוה לבין האג"ח הממשלתיות.

הפער בפועל יהיה כנראה נמוך יותר, מהסיבות הבאות: יהיו אירועי חדלות פירעון, הריבית על האג"ח הממשלתיות ככל הנראה תעלה בשלב מסוים, לא בהכרח ניתן יהיה להשקיע מחדש את הקופונים באותה רמת תשואה (כנראה נמוכה יותר), אך עדיין מדובר בפער משמעותי מאוד.

התשואה הנוכחית הממוצעת לפדיון של הסל המוצע היא כ-14%-15%, כלומר כ-12%-13% מעל האג"ח הממשלתית האמריקנית ל-10 שנים. אז אם לענות על השאלה מדוע להשקיע באפיק זה, התשובה טמונה במספרים, ובראשם מה יהיה שיעור חדלות הפירעון.

כפי שציינתי בשבוע שעבר, דעה נפוצה היא כי שיעור זה עלול להיות הגבוה בהיסטוריה (הכי גבוה עד היום היה בשנות ה-30 - כ-40% במצטבר על פני 5 שנים). אם מתבססים על המספרים בלבד, גם בשיעורי חדלות פירעון כאלו, התשואה המצטברת למשקיע עדיין חיובית וגבוהה יותר מזו של האג"ח הממשלתיות.

מה הסיכוי שתסריט הבלהות יתממש?

אך אני הייתי לוקח בעירבון מוגבל מאוד סימולציות מסוג זה, מאחר והן לא מתייחסות לפרמטרים אחרים החשובים למשקיע בעל התיק המפוזר, ובראשם השפעת התסריט של חדלות הפירעון על אפיקי ההשקעה האחרים. יחד עם זאת, האפשרות שתסריט הבלהות בסופו של דבר לא יתממש היא גם, עם כל הכבוד, לא בלתי סבירה.

שלוש הקרנות מהן מורכב הסל מעניקות יחדיו חשיפה ל-890 אג"ח שונות, בדירוגים שונים, מסקטורים שונים ומאזורים שונים בעולם. החשיפה הממוצעת לאג"ח ספציפית אם כן, היא מזערית, וגם הגדולות שבהן מהוות לכל היותר כ-1% מהסל.

בהנחה שמדובר במנהלי קרנות טובים, קיימת גם האפשרות הלא בלתי סבירה ששיעור חדלות הפירעון בקרנות יהיה נמוך יותר מאשר זה של המדדים.

קצרה היריעה מלהציג כאן ניתוח של כל אחת מהקרנות בנפרד. מה שניתן לומר הוא ששלושתן נמצאות ברבעונים העליונים בקבוצות היחס שלהן במשך תקופות זמן ארוכות.

שתיים מהשלוש נהנות מדירוג איכות ניהול AA של S&P והשלישית היא בעלת דירוג איכות ניהול AAA של S&P. שלוש הקרנות הן בסדר גודל של מיליארד דולר ומעלה.

כמו כן, העובדה שהסל מורכב מקרנות ולא מאחזקה ישירה באג"ח חשובה מאחר וקרנות בדרך לא מחזיקות באג"ח עד למועד פדיונן, במיוחד אם הוא רחוק.

למי מתאים המוצר

כאן אנו שבים לשאלה שבפתיחה, ולכן ראוי לבחון את אפקט הפיזור של הסל בהקשר הנכון. הפיזור הרב בתוך הקרנות מעלה את ההסתברות לכך שיעדי התשואה אכן יתממשו (אגב, בוני המוצר מניחים כי התסריט הסביר הוא תשואה של כ-9% לשנה, תחת הנחות התשואה הנוכחית ושיעור חדלות הפירעון העתידי).

גם אם שיעור חדלות הפירעון הכללי הוא 20%, בסל מצומצם מאוד הוא עלול להיות גבוה באופן משמעותי, ולכן הפיזור הכרחי.

כפי שנוכחנו בשנה האחרונה, הפיזור פחות יעיל כאמצעי הגנה מפני סיכון מערכתי, מאחר ובמצב זה שווי כל הנכסים המסוכנים - יותר ופחות, נופל - ולא תמיד כפונקציה של איכותם. עם זאת, גם במצבים אלו הפיזור מתגלה ברוב המקרים כרע במיעוטו.

החיסרון של המוצר הוא בכך שהחשיפה למנפיק בודד מבטלת במידה מסוימת את ההגנה מפני סיכון מערכתי. אמנם ההסתברות שחוב בדירוג A- יתגלה כחסר ערך נמוכה מאוד גם במקרה של כשל מערכתי, אך היא קיימת. עלולים להיות מצבים אבסורדיים בהם דווקא האלמנט במוצר שאמור לספק הגנה למשקיע הוא זה שיביא למחיקה של ההשקעה. דוגמה לכך היא מוצרים מובנים אשר הונפקו על ידי ליהמן ברדרס.

מצד שני, רוב הסיכויים שגם במקרה של כשל מערכתי, מנפיק בדירוג A- יצליח לעמוד בהתחייבויותיו, ואילו קרנות כמו אלו שמרכיבות את הסל יכולות להיפגע באופן משמעותי (כפי שאירע ב 2008, בה הסל ירד בממוצע בכ-30%). נניח שבתום חיי המוצר הסל נמוך בכ-40% מרמתו ההתחלתית, ההגנה המובנית במוצר חוסכת 30%. זה משמעותי.

בתנאים הנוכחיים, המוצר הוא תחליף להשקעה במניות כמרכיב צמיחה בתיק, והסיכון בהתאם. אלמנט ההגנה הוא בגדר החלפת סיכון אחד באחר, מפיזור רחב על פני נכסי בסיס בדירוג נמוך, לחשיפה מוחלטת לנכס יחיד בדירוג גבוה).

מי מהם יותר משמעותי? למי מהם יש סיכוי גבוה יותר להתממש? לטעמי, התשובה לשאלה אינה כה חשובה. בכל מקרה, זהו מוצר המתאים רק למשקיעים מסוימים, שמעוניינים לפזר את מרכיבי הצמיחה בתיק שלהם ממניות לאפיקים אחרים, אך לא מעוניינים להימנע מסיכון.

הכי פשוט הוא להתייחס לשני הסיכונים כזהים, להגביל בכל מקרה את החשיפה מסך התיק, ולקוות כי בסופו של דבר המצב הנוכחי הוא לא סוף העולם כפי שאנו מכירים אותו.

דוד טמיר הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ני"ע או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

מאפים בעגלת הקפה שושה / צילום: שרית עטר

בשר מיושן, מאפים מתפקעים וסדנת שוקולד ורוד: ביקור במושב בשרון שלא יפסיק להפתיע אתכם

עגלת קפה שמגישה בורקס פינוקים מתפקע, שוקולדים עם שילובים דמיוניים, סטודיו שתרצו לקנות בו הכול ומשק חקלאי עם זנים ומעדנים מיוחדים ● ביקור במושב צופית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בת"א; אלקטריאון עולה ב-4%, נייס יורדת ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.7% ● ביום שני הקרוב צפויה להתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל ● ביום שני לא יתקיים מסחר בארה"ב ● איך משפיעה המלחמה על ניהול תיק האג"ח ולמה בסוכנות הדירוג S&P הסתכלו רק על חצי הכוס הריקה כשבחנו את מצבה של ישראל? ● ובבנק אוף אמריקה העלו את מחיר היעד למניית אנבידיה

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל עמוק בבוץ: מה יקרה מחר?

האינפלציה הגואה לא מאפשרת לבנק ישראל להוריד את הריבית, אך כנגדה עומדת האטה בצמיחה ● הגירעון המאמיר, פרמיית הסיכון מהווים מכשול עבור מתווה ההקלות של הבנק ● שפריר מפועלים: העתיד תלוי בתמונה הגיאופוליטית

עבד אל־פתאח א־סיסי ומוחמד בן סלמאן / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

בלעדיהם אין לא־סיסי כסף: הנתון החריג על הפועלים המצרים במפרץ

לפי דיווח בעיתון הסעודי "אילאף", פועלים מצרים שעובדים בערב הסעודית ובאיחוד האמירויות היוו מקור למעל 70% מכלל העברות הכספים במצרים בשנת 2023

משרדי משרד העבודה של מדינת ניו יורק. פחות משרות חדשות מהצפוי / צילום: Reuters, Anthony Behar

התופעה החריגה הזו התרחשה רק שש פעמים ב-50 השנים האחרונות. בכל פעם הגיע אחריה מיתון

התופעה החריגה שבה הריבית על אג"ח לטווח קצר גבוהה מהריבית על אג"ח ארוכות התרחשה שש פעמים בלבד ב–50 השנים האחרונות ● העננים מצטברים: הסבירות למיתון בשיא לפי הפד, נתוני התל"ג והתעסוקה מדשדשים ופשיטות הרגל בעלייה ● השינויים המהירים בריבית בעשור זה וההדפסה המסיבית של פרוץ הקורונה מגיעים בקרוב למאני טיים

חצי שעה של השראה. על עובדים מופנמים / צילום: כריכת הספר, מנחם רייס

מקשיבים יותר ומשתפים רק מה שיש בו ערך: זה סוד הקסם של המנהלים המופנמים

בניגוד לדימוי המקובל, לא כל המנהלים הם מוחצנים בעלי כריזמה נוטפת ● מה האנשים השקטים מביאים לשולחן, למה הם בעצם מנהיגים מעולים ואיך ניתן לעזור להם לשגשג ● המלצת ספר

מושב הבונים / צילום: שלומי יוסף

בכמה נמכרה קרקע של חצי דונם במושב היוקרתי מול הים?

מגרש של חצי דונם במושב הבונים נמכר ב־3.76 מיליון שקל, נמוך מההצעות במכרזים קודמים ● מדובר בקרקעות נדירות בחוף הכרמל, שמחלקן הגדול אף נשקף נוף לים, ולכן המכרז עורר רעש גדול

אודאי בלדוטה, יוסי כרמיל / צילום: צילום מסך מיוטיוב, שי שבירו, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברת התרופות הישראלית שנמחקת מהמסחר בניו יורק

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • חברת התרופות תרו השלימה את המיזוג עם חברת סאן ● סלברייט צללה לאחר הדוחות ● והאב הגישה בעיכוב את הדוח המורחב שלה לשנת 2023

שר הביטחון יואב גלנט ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' הערב / צילום: צילום מסך ממסיבת העיתונאים

מסר בן 110 מברלין: כך עושים כלכלת מלחמה

ב-1914 תעשיין יהודי מבריק העביר את כלכלת גרמניה אל מסלול של מלחמה ארוכה ● דמוקרטיות ודיקטטורות למדו את השיעור המדהים שהעניק ולטר רתנאו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הבורר הכריע: למי מהשכנים באמת שייך הגג?

העליון הסדיר את הסוגיה הנוגעת לאופן שבו יש להתחשב בתשלומי משכנתה לאחר הפרידה ● בית המשפט לענייני משפחה קבע בהחלטה עקרונית כי יש לפרסם פסקי דין והחלטות בתחום המשפחה ככלל ● וגם: 48 בעלי דירות מול 3 בעלי פנטהאוזים - מי ניצח בבית המשפט?

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

בניסיון למלא את הקופה בעוד מאות מיליוני שקלים: באוצר בוחנים גזרה חדשה

משרד האוצר בוחן להעלות את המס על רכבי בנזין, על־ידי הקטנת ההטבה הכספית של "המס הירוק", שמוענקת לכל כלי הרכב המיובאים לארץ, בהתאם לרמת הזיהום שלהם ● וגם: שלושה דגמי פרימיום חדשים של ב.מ.וו, אאודי ו־JEEP הושקו בארץ ● השבוע בענף הרכב

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם כדאי להיכנס לשוק כשהמדדים בשיא כל הזמנים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כך התהפכה טבלת התשואות בקרנות הפנסיה והגמל ● ראלי חזק יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל התיקון לא בהכרח מגיע ● כמה הרוויחו המנכ"לים בחברות הנסחרות במדד S&P 500 ● וגם: העצה של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים

סשה טרופנוב, עובד אמזון. נחטף ב–7 באוקטובר / צילום: פרטי

עובדי אמזון: בחברה העולמית המליצו לנו לא להביע הזדהות עם העובד החטוף

מאז נחטף סשה טרופנוב, מהנדס חומרה באמזון, עובדי החברה בישראל ערכו שלל יוזמות הקוראות לשחרורו ● החברה העולמית, לעומת זאת, לא הביעה הזדהות רשמית כלל ● כעת מתברר כי מאחורי הנמכת הפרופיל הציבורי עומדת מדיניות, וכי אמזון אף הנחתה את העובדים שלא להביע תמיכה פומבית

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

כשבנק ישראל, הבנקאים והקבלנים מוודאים שלא נפסיק לקנות דירות בכל מחיר

בעוד מחירי הקרקעות ירדו נוכח השינויים בתנאי המימון, המחיר הממוצע של דירה דווקא עלה ב–24% בתוך שנתיים ● הגורם לפער טמון בבנקים, שצריכים לדאוג שהציבור ימשיך לקנות דירות במחירים הישנים

אין עם מי לדבר בחברות התעופה / צילום: Shutterstock

המכה החדשה שמנחיתות עלינו חברות התעופה

המתנה של שעות על הקו, טיסות שמבוטלות ללא פתרון ופיצויים שמאחרים להגיע ● חברות התעופה הישראליות נשארו לבד במגרש, וללקוחות שצריכים אותן אין עם מי לדבר ● איזה מוקד החליף את הנציגים בבוטים, ולמי אין בכלל שירות טלפוני? ● בדיקת גלובס

NIO EL7 / צילום: יח''צ

אם אתם מוכנים לשלם יותר מחצי מיליון שקל על חשמלית סינית, זו כנראה המכונית שאתם צריכים

ל-EL7 של NIO הסינית יש מחיר שאפתני, אבל היא מציעה ממדים מכובדים, תא מרווח, חבילת ביצועים, אבזור וטכנולוגיה - שעליה גובים המתחרים האירופים עשרות אחוזים יותר

מטולה / צילום: אלה לוי וינריב

שני טילי נ"ט פגעו בשני בתים במטולה, נזק רב במקום

צה"ל חיסל את סגן מפקד הביטחון הלאומי של חמאס בעזה ● דיווח: קצין סורי המקורב לחיזבאללה חוסל בפיצוץ מכונית בדמשק ● בית הדין בהאג הוציא צווים לעצירת הלחימה ברפיח • דקות אחרי החלטת בית הדין בהאג: חיל האוויר תקף ברפיח • שני רימונים הושלכו לחצר שגרירות ישראל בבלגיה, אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

איתי שילוני / צילום: תמר מצפי

המומחה שבטוח: גל עזיבות המנכ"לים רומז שהידרדרות נוספת בדרך למשק

איתי שילוני, ד"ר לפסיכולוגיה ויועץ אסטרטגי לחברות הגדולות בישראל, לא מופתע מעשרות הבכירים שפרשו לאחרונה: "הם מעדיפים לצאת בשיא, ולא בתקופת צמצומים" ● כך השירות בצה"ל השפיע על המנהלים הישראלים - וגם על השפה העסקית של ההנהגה המקומית

חתולים בחצר / צילום: Shutterstock

חתולים לא באמת שונאים אותנו, הדרך לליבם היא פשוט ארוכה יותר

נהוג לראות בחתולים בעל חיים אגואיסטי ומנוכר, וגם מחקרים מצאו שהיחס של החתול לבעליו מושתת על אינטרסים ● אלא שיש לכך קשר הדוק ליחס המועט שהם התרגלו לקבל מאיתנו

ג'ושוע ברגין / צילום: Nick Hanyok imaging

ההייטקיסט שעזב הכול ובטוח: תור הזהב של היהודים באמריקה נסדק

הוא היה אחד מ-100 העובדים הראשונים באמזון ומילא שורת תפקידים בכירים בעמק הסיליקון, אבל המלחמה גרמה לג'ושוע ברגין היהודי לעזוב הכול ולהצטרף לסטארט-אפ ישראלי בתחילת דרכו ● בראיון הוא מספר גם על שתיקת החברות הגדולות לאירועים בארץ, ומסביר: "מיעוט אנטישמי קיצוני מחזיק את ענקיות הטכנולוגיה כבנות ערובה"