גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפושע הוא רונלד רייגן

קלינטון ידע על הביצה הכלכלית המבעבעת מתחת ל"שגשוג", אובמה כבר נכנס לתוכה

בתחילת שנות ה-80, נשיא ארה"ב דאז, רונלד רייגן, ניצל את המשבר הפיננסי החמור בין השנים 1980 ל-1982 כדי ליישם פילוסופיה כלכלית לא רק ליציאה מהמשבר, אלא גם להבטחת צמיחה כלכלית ארוכת טווח. נראה כי לנשיא הנוכחי, ברק אובמה, מטרה דומה, אלא שהדרך שונה בתכלית.

הפילוסופיה של רייגן, שקיבלה את השם "רייגנומיקס", הניחה כי הכלכלה צומחת מלמעלה למטה. מיסים נמוכים לעשירים מעודדים עבודה קשה והשקעות גדולות יותר, וכך טוב יותר לכולם. גם רייגן עצמו לא חשב שההסתמכות על "היד הנעלמה" של אדם סמית' תבטיח את זליגת העושר לכולם, אך גם הצלחה חלקית סיפקה אותו.

מדיניותו של רייגן הביאה, אמנם, לשוק השורי הארוך ביותר בהיסטוריה האמריקנית, אך היו לה גם השלכות שליליות: ב-1980, לפני עלייתו של רייגן לשלטון, בעלי השכר הגבוה ביותר, כ-1% מהאוכלוסיה, הרוויחו כ-9% מההכנסה הלאומית. ב-2007, לפני תחילתו של המשבר הנוכחי, האחוזון העליון הרוויח כ-22% מההכנסה הלאומית.

המורשת של רונלד רייגן היא ממשלה קטנה ומיסים נמוכים. ההבטחה למיסים נמוכים הציתה את דמיונו של הציבור האמריקני הרבה יותר מהקריאה להקלת הרגולציה.

"זליגה מעלה של העושר"

לעומת זאת, על פי מדיניותו של אובמה, צריכה הכלכלה לצמוח מלמטה למעלה. על כן, שלא כמו רייגן, אובמה מציע להעלות את המיסים לעשירים ביותר (2% מהאוכלוסייה) כבר בתחילת 2011. הגידול בהכנסות ממיסים יאפשר, לדוגמה, להגדיל את מספר המלגות הניתנות לצעירים בעלי הכנסה נמוכה המעוניינים ללמוד באוניברסיטה. אובמה מציע גם להגדיל את ההשקעה בתשתיות ובמחקר. תמריצים אלו נועדו להגדיל את פריון העבודה של האמריקנים.

על פי תפיסתו של אובמה המשאב היציב היחיד שנטוע עמוק בכלכלת ארה"ב הוא האזרחים שלה - הכישורים, היוזמה, היצירתיות, היכולת שלהם לעבוד יחד לשם השגת מטרה, והמערכת התקשורתית והתחבורתית הקושרת ביניהם.

ביל קלינטון הבין זאת, אך הוא עלה לשלטון בתקופת שגשוג כלכלי, כאשר החשש העיקרי היה מפני הוצאות ממשלתיות מוגזמות שעלולות היו להביא להאצת קצב האינפלציה. אובמה נכנס לשלטון במהלך המשבר החמור ביותר שידעה ארה"ב מאז השפל הגדול, וחבילת התמריצים שלו מייצגת את ההתחייבות המשמעותית ביותר להשקעות ציבוריות מזה 30 שנה.

המפתח "לאובמנומיקס" הוא השקעה ציבורית, מדיניות פיסקלית המבוססת על הרעיונות של ג'ון מיינרד קיינס. רייגן לא ראה בהשקעה ציבורית השקעה בעתיד, אלא אם כן מדובר בהוצאות צבאיות. על כן, מאז 1980, ההוצאות הפדרליות על חינוך, כישורי עבודה, תשתיות, מחקר בסיסי ופיתוח (למעט נשק) התכווצו כולן ביחס לתמ"ג.

ה"אובמנומיקס" רואה בהשקעה הציבורית חלק בלתי נפרד מפריון העבודה של האמריקנים. ההון כבר לא נשאר בתוך תחומיה של מדינה מסוימת - הוא מגיע למקום בו הוא יקבל את התשואה הגבוהה ביותר. חלק מההון נשאר נזיל ביותר וחוצה גבולות ברגע שהוא מבחין בהתערבות שמפריעה לו, כפי שניתן להיווכח במשבר הנוכחי. אבל הון רב מושקע גם ישירות במפעלים חדשים, בתשתיות, במחקר וחשוב מכל - בשוק העבודה.

הון מסוג זה מושקע במדינות שיכולות להעניק רווחים נאים, או הודות לעבודה זולה, מיסים נמוכים ורגולציה מוגבלת, או בשוק בו יש פריון עבודה גבוה הנתמך במערכות חינוך, בריאות ותשתיות חזקות.

באופן הזה, כל מדינה מחליטה מהו הגורם המעניק לה יתרון יחסי; עלויות ייצור זולות או תפוקה גבוהה ואיכותית. אין ספק שעל ארה"ב לשים דגש על הגורם האחרון.

בסקר שעשתה CBS ב-1986, 41% מהנשאלים חשבו שפיקוח הממשל הפדרלי על עסקים נוקשה מדי, רק 22% חשבו שרגלוציה אינה מספיקה. בסקר שנערך ב-2009, התהפכה המגמה לחלוטין, כפי שניתן לראות בגרף הבא, באדיבות CBS.

אובנומיקס 1


חשוב לזכור שגם רגולציה, אם היא מיושמת היטב, היא סוג של השקעה ציבורית, משום שהיא מאפשרת לצרכנים ולמשקיעים לבטוח במה שהם מקבלים ולהגן עליהם מפני תנודתיות והפתעות של השוק. על פי תפיסתו של רייגן, שווקים שאין עליהם פיקוח יתפקדו תמיד טוב יותר משווקים שיש עליהם פיקוח. במובנים רבים הנחה זו נכונה, אך כשמשהו משתבש, כולם נפגעים. מנהיגים פוליטים הטילו את ההגבלות והרגולציות השונות כבר בשנות ה-30, ממש לאחר שהתנסו במשבר פיננסי חסר תקדים, וכשניסו למנוע משבר נוסף.

אך בשנות ה-80' השפל הגדול נשכח מזיכרונם של הפוליטיקאים. חייבים לשחרר את השוק לחופשי, גרס רייגן, וכך נשכחו גם הרגולציות וההגבלות על המגזר הפיננסי. אובמה, לעומת זאת, רואה בפיקוח פיננסי תנאי מקדים והכרחי לצמיחה בת קיימא.

פול קרוגמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, צודק באומרו שבימים אלה ניתן להצביע על אשמים רבים בגרימת המשבר הנוכחי, אך הפושעים האמיתיים הם רייגן ויועציו - שלא הפנימו את הלקחים של המשבר הפיננסי של שנות ה-30', ואילצו את ארה"ב לעבור משבר נוסף.

רייגן גרס כי "הממשלה אינה פיתרון, היא הבעיה". הממשלה אכן יכולה להוות בעיה, אך על פי אובמה, קיימות בעיות גדולות יותר שניתן לפתור אותן רק בהתערבות ממשלתית. על ידי בניית הכלכלה מלמטה למעלה, הגדלת ההשקעות הציבוריות והרחבת הרגולציות, ה"אובמנומיקס" מסמנת את נקודת המפנה בפילוסופיה הכלכלית של ארה"ב שאפיינה אותה מאז 1981.

עוד כתבות

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; וויקס מזנקת בכ-25%

הנאסד"ק עולה ב-0.8% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מבטיח שהמחירים לא יעלו ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה