אחרי השבחים - באה הביקורת: ראש הלשכה המדינית של החמאס חאלד משעל מבקר הבוקר את נאומו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה באוניברסיטת קהיר בשבוע שעבר ואומר כי "אובמה ייבחן במעשיו בפועל - ולא רק בשפה בה הוא משתמש".
בראיון שהעניק לעיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון, חילק משעל שבחים לאובמה על מה שהגדיר "הסרת כל התנאים של ארצות הברית לדיאלוג מול אירן וסוריה", ואולם תהה מדוע אותם תנאים לדיאלוג נשארו ביחסים מול החמאס.
"אני מקווה שהוא יבטל את ההתניות שלו בכל הנוגע אלינו", אמר משעל. "אובמה אומר שהוא מעוניין לפתוח דף חדש ביחסים עם האזור, בדיאלוג עם האירנים וגם עם הסורים - אז מדוע הוא מציב תנאים לחמאס?", תהה משעל.
בהתוודות דיי נדירה יש לומר, הצהיר משעל גם כי מצבה של התנועה דיי קשה. "אנו נמצאים בתקופה קשה, אך לא נוותר על זכויותינו". למשעל בהחלט יש את כל הסיבות להרגיש כך. חמאס אכן נמצא בשפל חסר תקדים מבחינת מדד הפופולאריות שלו ברחוב העזתי, וכך גם בהערכה לה הוא זוכה ממדינות ערב אחרות.
מאז מבצע "עופרת יצוקה", בה נחל מכה קשה הן בדגר הצבאי והן במישור המדיני, מתקשה הארגון לשקם את מעמדו ברצועה. הלחץ לשחרר אסירים רק גובר מיום ליום, וזאת חרף הצהרותיהם של בכירי הארגון כי "יש להם את כל הזמן שבעולם בעניין גלעד שליט". המצב הכלכלי ברצועת עזה קשה מאוד, וזאת בלשון המעטה. גם הפעילות המנהרות - שהיוותה מקור חמצן לשלטון בעזה, הצטמצמה משמעותית בשל שיתוף הפעולה הביטחוני בין מצרים לישראל.
"אל תשוו אותנו לאמריקה ולדרום אפריקה"
גם במישור הפנים ממשיך החמאס להפגין קשיחות, ואינו מוכן להתפשר בשיחות הפיוס מול הפת"ח. במקום זאת, הוא מורה לפעיליו בגדה המערבית לצאת למרד נגד כוחות הביטחון של אבו מאזן. המצב מוביל לקיפאון של ממש בזירה הפלסטינית - דבר שמודע אליו היטב נשיא ארצות הברית ברק אובמה. רק השבוע אמר הנשיא האמריקני כי הפילוג הפלסטיני הוא אחת הסיבות המרכזיות לכישלון השיחות עם ישראל.
ואולם, משעל בשלו. "מעוותים את הסיטואציה שנוצרה בזירה הפלסטינית", הוא אומר בראיון. "הסוגייה הפלסטינית אינה דומה לשום דבר אחר בהיסטוריה - משום שפלסטין נמצאת תחת כיבוש", הוא מוסיף. "בניגוד למה שהיה בשחרורה של אמריקה, או בדרום אפריקה, כאן יש להיאבק בכיבוש אך ורק באמצעות נשק, לכנות זאת כ'התנגדות', ולקבל הכרה על כך בדרגים הבין-לאומיים", אמר.
משעל שב והדגיש את המסר שהעביר שלשום, עם הגעתו לקהיר, ואמר כי "החמאס ישתף פעולה עם כל גורם בין-לאומי ואזורי במטרה להביא לסיום הכיבוש הישראלי, למימוש זכויותיו של העם הפלסטיני ולהקמת מדינה פלסטינית עצמאית".
בשבוע הבא, בהמשך לנאומו של ברק אובמה ולנאום המדיני של ראש הממשלה בנימין נתניהו, צפוי גם משעל לשאת נאום, אותו הגדיר "נאום אסטרטגי חדש". במערב יעקבו, מטבע הדברים, אחר המסרים שיועברו בו, אם כי ללא ציפייה ממשית לגמישות בעמדת החמאס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.