גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית הריאליטי של דודו טופז

האם ביהמ"ש יקבל את פסק הדין של התקשורת - או שטופז יזכה למשפט הוגן?

ביום חמישי שעבר הוגש כתב אישום בבית המשפט המחוזי בתל-אביב נגד דוד בן אליהו טופז גולדנברג. זהו ללא ספק שלב דרמטי בתוכנית הריאליטי המתגלגלת בשבועות האחרונים בכל אמצעי התקשורת בכיכובו של טופז.

מדובר במשהו כמו שלב גיבוש הנבחרת ב"כוכב נולד", או חיבור השבטים ב"הישרדות". כל הסימנים מצביעים כי הגמר הגדול, כלומר פסק הדין, ישבור שיאים חדשים של רייטינג, ושל התעניינות ציבורית. לפני זה צפויים עוד שיאים כמו העדויות של אבי ניר ושירה מרגלית, וכמובן עדותו של טופז עצמו.

כמו בתוכניות ריאליטי אחרות, גם בתוכנית הזו, הכללים לא לגמרי ברורים וידועים, וההפקה שומרת על עמימות כדי להעצים את הדרמה, ולהגביר את שיעורי הצפייה.

הציבור הרחב כבר התרגל לעמימות העובדתית וגם הנורמטיבית במציאות של תוכניות ריאליטי. חלק מההנאה נובע גם מעקרון ההפתעה. מה תהיה המשימה הבאה ואיך בדיוק ישקללו את ההצבעות של הציבור. בדרך כלל, ממש כמו בריאליטי של דודו, ידוע לנו מראש מיהו הגיבור האמיתי של התוכנית, אבל לא בטוח שהוא גם יזכה בתואר. לפעמים גם דן מנו או יוסי בובליל, מגיעים לגמר הגדול אך כושלים רגע לפני הסוף.

כאשר מדובר במשחקי טלוויזיה, אפשר וכדאי לפתור את העניין בביטול. אין חשיבות של ממש לשאלה מהם הכללים או מיהם הזוכים ומיהם המפסידים. גם כאשר ברגע האחרון קובעת ההפקה משימה פיזית קשה ומכריעה את גמר "המרוץ למיליון" לטובת שני הגברים, על חשבון הזוג הפייבוריטי, אין בכך כדי לשבש סדרי חברה. לא כך המצב בתוכנית הריאליטי של דודו טופז. כאן, בימים אלה ממש, מתגבשים כללי משחק חדשים במאבק המתמשך בין עולם התקשורת לעולם המשפט, על הדומיננטיות ועל המנדט לשפוט גורלם של בני אדם, ולהענישם כגמולם.

ירח הדבש הסתיים

הקרב הזה אינו חדש. המציאות הישראלית של השנים האחרונות העמידה את התקשורת ואת המערכת המשפטית בקצה הפירמידה של הגורמים בעלי הכוח, העוצמה והחשיבות בחברה הישראלית. ירידה של ממש במוסדות הפוליטיים, במפלגות, בכנסת ובממשלה, כמו גם ירידה ביוקרה ובביצועים של הצבא הביאה לשחיקה בכוחם ובמעמדם של מוסדות חברתיים אחרים, והעצימה את החשיבות ואת התפקיד של בית המשפט ושל התקשורת.

באופן מסורתי, יש מקום ואף היגיון בשיתוף-פעולה הדוק וקירבה אידיאולוגית בין המערכת המשפטית לתקשורת. שתי המערכות עוסקות בביקורת השלטון, שתיהן משרתות את האזרח הקטן, לשתיהן תפקיד חשוב בדמוקרטיה, ובהגנה על זכויות האדם. שתי המערכות פועלות באמצעות השפה, השכנוע, וכוחן העיקרי נובע מהאמון שהציבור נותן לפרסומים ולהחלטות שלהם. שתי המערכות נאבקות נגד עוולות, נגד שחיתות ונגד הסטייה החברתית.

שנים רבות היו גם השלמה וכבוד הדדי בין המערכות, ממש כמו זוג צעיר בתחילת הדרך או משתתפים נלהבים ב"מרוץ למיליון". התקשורת נתנה כבוד להחלטות של בתי המשפט, פרסמה אותן כדברי אלוהים חיים, ובתי המשפט גמלו לתקשורת בהדגשה של חשיבות הערך של חופש הביטוי וחופש העיתונות, ובעקרון נוסף של "פומביות הדיון" הקובע שדיונים משפטיים יהיו פתוחים לתקשורת. ממש ירח דבש.

אולם, בשנים האחרונות, כאשר שני המוסדות מצאו את עצמם יחד בקודקוד פירמידת הכוח. התחיל מאבק של ממש בין השניים. האסטרטגיה שלהם השתנתה מהקצה לקצה. פתאום התקשורת החוצפנית חודרת לתחומה של המערכת המשפטית. בעיני השופטים מדובר בחילול הקודש ממש. התקשורת חוקרת, מפעילה סוכנים, התקשורת מאשימה, התקשורת מביאה עדים וראיות, ובסוף גם התקשורת מענישה. אפילו המשטרה שפעם עבדה בשבילנו, השופטים, כדי להביא חשודים וראיות לבית המשפט, עובדת פתאום אצל התקשורת. מזמינה עיתונאים לביצוע מעצרים לאור הזרקורים, ומכנסת מסיבות עיתונאים כדי למסור עדויות ישירות לציבור. דומה שגם המשטרה הבינה לאן נושבת הרוח, ואיפה מרוכז הכוח האמיתי, והחליטה לעבוד בשביל התקשורת. כותרת טובה שווה לפחות חמישה ימי מעצר לצורך חקירה.

פרשת דודו טופז מביאה את כל אלה לשיאים חדשים. מדובר בפרשה פלילית ומשפטית שכולה תקיפה של אנשי תקשורת, המעורבים בה אישית. חקירה שהתחילה משמועות שהפיצו עיתונאים, מעצר מתוקשר לעיני מצלמות שהוזמנו על-ידי המשטרה, ומעורבות עמוקה, עמוקה מדי, של בכירים בתקשורת בהליכי החקירה, ההעמדה לדיון והמשפט.

בפרשה הזו מצאה עצמה התקשורת כצד מעורב. קורבן של התקפה אלימה. ברור שלא ניתן היה לצפות ממנה לטיפול הוגן, מידתי או אובייקטיבי. ואכן, טופז זכה לחוות את מלוא עוצמתה של התקשורת והוכתר לא רק כעבריין אלים, חולה נפש, אלא כאויב העם מספר אחד. דרגה אחת מעל לרוצח סידרתי.

התקשורת כבר גמרה לשפוט ולהעניש את דודו טופז, ועכשיו עולה השאלה מה תהיה תגובתה של המערכת המשפטית. עד עכשיו פעלה המערכת על-פי הוראותיה וציפיותיה של התקשורת. חקירה מהירה, מעצר ממושך לחשוד טופז, והנה, כבר יש כתב אישום. האם נכנעה המערכת המשפטית ללא קרב? האם תמשיך לפעול על-פי התסריט של ההפקה?

בית המשפט התמרד נגד התקשורת

הסיבוב הקודם בקרב בית התקשורת לבית המשפט מעלה אפשרות אחרת. מדובר בפרשת חיים רמון, שר המשפטים לשעבר, שהסעירה את המדינה לא מזמן. שם, התייצבה התקשורת, בחלקה הגדול, דווקא לצידו של הנאשם חיים רמון. הוא זכה אמנם לגינוי גורף על התנהגותו הילדותית והטיפשית, אך גם להסכמה רחבה כי לא מדובר בעבריינות פלילית, וכי זו היתה בסך הכל נשיקה קטנה, וכי אותה חיילת העבירה לו מסרים שיכולים לבלבל, כאשר חיבקה אותו באופן שיכול היה להיראות כפלירטוט או הזמנה.

בפרשת רמון התייצב בית המשפט על רגליו האחוריות, התמרד נגד הציווי של התקשורת וקבע, בפסק דין חריף וחריג בחומרתו, כי מעשיו של רמון היו מעשה מגונה חמור, ועבירה פלילית קשה. המעניין מכל הוא שבית המשפט בחר לעסוק באופן נרחב ומפורש בתקשורת, למרות שזו לא היתה כלל צד במשפט. בפסק הדין תקף בית המשפט את התקשורת, וקבע כי היא עברה את כל הקווים האדומים, ניסתה להשפיע על בית המשפט ולקבוע את התוצאה של פסק הדין. אכן דברים חמורים. ומה התוצאה של הניסיון הזה? תגובת נגד. השופטת החליטה להראות לתקשורת שהיא לא מושפעת ממנה בכלל. ואיך מראים למישהו שהוא לא משפיע עלינו? עושים ההפך ממה שהוא אומר.

אני לא מכיר השפעה חזקה יותר מזו, וגם הפעם מדובר בדיני נפשות. בית המשפט, והמערכת המשפטית בכלל, נקלעים שוב לסיטואציה דומה. עוצמתה של התקשורת מאיימת לשלול מהם את מקומם, את תפקידם, ואת כבודם. השופט חושש להצטייר כמי שרק ממלא את תפקידו בתוכנית ריאליטי שמפיקה התקשורת. הדרך היחידה לבעוט בהפקה, ולהתמרד, היא באסטרטגיה ההפוכה, כלומר ללכת נגד הציווי התקשורתי.

בתוך כל אלה הולך לאיבוד האדם טופז, המעשים שעשה, והזכות שלו למשפט הוגן. דודו חי כנראה בתוכנית ריאליטי, הוא שוב במרכז העניינים, הרייטינג בשמיים, אך כללי המשחק לא ידועים. דוד בן אליהו טופז גולדנברג הוא נאשם במשפט פלילי, שם חשוב להבטיח שהכללים יהיו אחרים, ידועים והוגנים. הציבור יכול לשלוח הודעות אס.אם.אס, אך ההחלטה היא של ההפקה בלבד.

* ד"ר יובל קרניאל הוא מומחה למשפט ותקשורת, מרצה בבית-הספר לתקשורת במרכז הבינתחומי הרצליה.

עוד כתבות

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

שביל הפסגה בהר מירון / צילום: Shutterstock

התרעה מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עדכונים שוטפים

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי