גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרוש: סיני עם רולקס

צרכני אסיה שווים קצת יותר ממה שנדמה לנו

כלכלת המדינות המתפתחות באסיה מתאוששת מהר יותר מבשאר היבשות ועם הזמן גוברות העדויות לכך שהצריכה המקומית היא ממנועי הצמיחה המרכזיים שלהן.

היכולת של אסיה להתפצל מארה"ב ולהתאושש במהירות ובהצלחה גדולה יותר מצביעה על כך שההאטה בפעילות באזור נבעה רק באופן חלקי מהמשבר הכלכלי בארה"ב. ברבות ממדינות אסיה הירידה החדה בביקושים מבית, השפיעו התכווצות התמ"ג יותר מאשר הנסיגה בייצוא למדינות המערב.

הזינוק במחירי הנפט והמזון במחצית הראשונה של 2008 פגעו ברווחים ובכוח הקנייה של הצרכנים האסייתיים. מדיניות מוניטרית מצמצמת שבאה בעקבות זאת ונועדה לבלום את האינפלציה חנקה את הביקושים המקומיים עוד יותר.

חבילות התמריצים שהגיעו בעקבות משבר 2008 והפעילות המחודשת של התעשיות האסייתיות, הביאו לגידול בייצור התעשייתי באסיה בכלל ובסין בפרט, אך ההשפעה שלהן הולכת ומתפוגגת. בינתיים, קרוב לוודאי שהייצוא ממדינות אסיה המתפתחות ימשיך להיות חלש ולכן כדי להמשיך את מגמת ההתאוששות על קברניטי הכלכלה להגדיל את הביקושים מבית, ובעיקר את הצריכה הפרטית.

חוזרים לתקופת טרום המשבר

התפוקה התעשייתית במדינות המתפתחות של איזור אסיה פסיפיק צמחה הרבה יותר מאשר במדינות המפותחות, וחזרה לרמות של טרום המשבר הפיננסי, כפי שניתן לראות בגרף הנ"ל שהוכן על ידי HSBC ו-Thomson Datastream.

ייצור תעשייתי באסיה

התרומה העיקרית לגידול הנמשך בייצור התעשייתי מגיעה כמובן מכיוונה של סין, אך גם המדינות הקטנות באסיה החלו להתאושש, על אף שהתפוקה התעשייתית שלהן עדיין נמוכה בהרבה מהתקופה שקדמה למשבר. כך לדוגמה, התפוקה התעשייתית של טייוואן עלתה בשיעור שנתי של 80% בשלושת החודשים עד מאי, בהשוואה לשלושת החודשים שקדמו להם. ב-JP מורגן אנד צ'יינס מעריכים כי התמ"ג של מדינות אסיה המתפתחות צמח בקצב שנתי של 7% ברבעון השני של 2009 קצב יפה מאד לכל הדעות.

צריכה באסיה

הנטייה של הצרכנים להוציא כספים משתנה לאורכה ולרוחבה של היבשת האסייתית. ההוצאות בסין, הודו ואינדונזיה גדלו בקצב שנתי של יותר מ-5% במהלך המשבר הפיננסי, והמכירות הקמעונאיות של סין זינקו ב-15% במהלך השנה האחרונה. (נתון זה, יש לציין, אינו משקף את הגידול האמיתי, משום שהוא כולל הוצאות ממשלתיות. עם זאת סקרים שנעשו בקרב משקי בית בסין עדיין מצביעים על גידול מרשים של 9% בהוצאות הצרכנים).

בהונג קונג, סינגפור ודרום קוריאה, לעומת זאת, הוצאות הצרכנים קטנו ב-4% עד 5% ברבעון הראשון של השנה, לעומת השנה הקודמת. בטייוואן, שכלכלתה נפתחת לסין בקצב מואץ בתקופה האחרונה, המכירות הקמעונאיות עלו במאי, בהמשך לעליות בחודשיים הקודמים.


נהוג לטעון כי במדינות אסיה המתפתחות יש עודף תקציבי גדול ועל כן השפעתן על הכלכלה העולמית אינה משקפת את כובד משקלן האמיתי זאת משום שאזרחי אותן המדינות מעדיפים לחסוך במקום לצרוך. אך העובדות מציירות תמונה אחרת; במהלך חמש השנים האחרונות, הצריכה בקרב שוקי אסיה המתפתחים גדלה בשיעור שנתי של 6.5% בממוצע מהר יותר מכול איזור אחר בעולם. נכון לומר שהצריכה כשיעור מהתמ"ג ירדה, אך זאת משום שההשקעות והיצוא גדלו בקצב מהיר אף יותר ולא בשל צריכה חלשה. אם משווים את הצריכה הפרטית בארה"ב לזאת של מדינות אסיה המתפתחות, ניתן לראות את הזינוק של זאת האחרונה (להלן בגרף באדיבות HSBC).

צריכה באסיה

במרבית מדינות אסיה, הצריכה הפרטית מהווה 50% עד 60% מהתמ"ג - לא רחוק מהשיעורים של אותו נתון במדינות מערביות עם הכנסות דומות. סין, לעומת זאת, יוצאת דופן עם צריכה פרטית שירדה מ-46% מהתמ"ג בשנת 2000 ל-35% מהתמ"ג בשנה שעברה, כלומר חצי משיעור הצריכה של ארה"ב באותה שנה.

שיעור החיסכון של משקי הבית בסין וטייוואן הוא בין 20% ל-35% מהכנסותיהם לעומת 2% בארה"ב- כך שגם בתקופות קשות, כמו זאת שכולנו חווים עכשיו, הסינים, בניגוד לאמריקנים, יכולים להרשות לעצמם להשקיע ולצרוך.

מעודדים את הסינים לצרוך

במחצית השנה הנוכחית הציגה ממשלת סין תמריצים שנועדו לפתוח את ארנקיהם של הצרכנים: היא העניקה סובסידיות לתושבי הכפרים שביקשו לרכוש מכוניות, טלוויזיות, מקררים, מחשבים ומכשירי סלולר; לתושבי הערים היא נתנה סובסידיות כדי שיחליפו את כלי הרכב שלהם, או את כלי הבית שלהם וכן כדי לרכוש מוצרים חדשים. כדי להמחיש את הפער בין הכפר לעיר, רק 30% מתושבי הכפרים בסין מחזיקים במקרר לעומת כמעט כל תושבי הערים. מי שעיניו בראשו מבין שהפוטנציאל פה הוא אדיר.

הסינים הם למודי משברים ותקופות של אינפלציה, ועל כן הם שמרנים מטבעם. הם מעדיפים להשקיע בנכסים מוחשיים כמו נדל"ן וזהב, אף בה בעת לצרוך מוצרי יוקרה המחזקים את הסטאטוס החברתי שלהם, כמו שעונים וארנקים המיוצרים על ידי מותגים מובילים במערב.

הממשל הסיני הציג גם מספר מהלכים לחיזוק רשת הביטחון הסוציאלית, כמו שיפור תנאי הפנסיה, ביטוח הבריאות והגדלת המענקים הניתנים למשקי הבית בעלי הכנסות נמוכות. ההשפעה של מהלכים אלה תהיה איטית והדרגתית אך בטווח הארוך הם עשויים להפיג את חששותיהם של אזרחי סין בנוגע לרווחתם העתידית ולעודד אותם לחסוך פחות ולצרוך יותר.

מדינות אסיה יכולות גם להגדיל את הצריכה על ידי הקלה של תנאי האשראי. במרבית שוקי אסיה, החוב של משקי הבית הוא פחות מ-50% מהתמ"ג לעומת 100% במדינות רבות במערב. בסין ובהודו הוא נמוך מ-15%. דרום קוריאה, יש לציין, היא יוצאת דופן עם שיעור חוב ביחס להכנסה הדומה לזה של ארה"ב. סין כבר החלה לפעול בכיוון: בחודש מאי הרגולטור הסיני אישר לגופים פיננסים מקומיים וזרים להקים חברות שיעניקו הלוואות פרטיות לרכישה של מוצרים קמעונאיים מה שלא היה קיים בסין עד כה.

על מדינות אסיה להמשיך ולפעול ללא מעצורים כדי לעודד את הצריכה המקומית, אם ברצונן להבטיח צמיחה ברת קיימא ועצמאות כלכלית גדולה יותר. נראה כי העידן שבו אפשר היה להסתמך בעיקר על הצרכן האמריקני והאירופאי עבר מן העולם, מקורות הצמיחה חייבים להיות מגוונים ומאוזנים יותר.

אוריאל הרמן עורך את מדור וול סטריט ושוקי עולם בגלובס אונליין. oriel-h@globes.co.il

עוד כתבות

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט חשפה מחשבי AI חדשים

הנאסד"ק עלה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מרגיע מפני החשש לעליות מחירים ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר