גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טעוני פיקוח: האם גם כאן יכול לקום "מיידוף כחול-לבן"?

הסיפור הלא ייאמן של ברנרד מיידוף, שהעלים 65 מיליארד דולר, משקף את הרשלנות של הרגולציה האמריקנית ■ האם גם בישראל יכול לקום מיידוף מקומי - או שזו שעתה הגדולה של הרגולציה הישראלית הנשכנית והמושמצת?

ברנרד מיידוף, האיש שגנב 65 מיליארד דולר, קיבל ביום ג' עונש מאסר של 150 שנה. הקורבנות יכולים לראות בכך "צדק פואטי", אבל את הכסף שהפסידו, אין מי שיחזיר. אז נכון, הנוכל בכלא, אבל הפרשה רחוקה מהסוף.

זה מתבקש, שהאנשים והמוסדות שהשקיעו אצל מיידוף ירגישו מרומים. האיש אמנם נתפס, אבל לרשויות לקח זמן רב לשים לב למעשיו. בעצם, אם בניו של מיידוף לא היו מסגירים אותו לאחר שגילו את דבר ההונאה, אולי הלקוחות העשוקים לא היו מגלים את הדברים עד היום.

בשנים האחרונות, רבים הסבירו לנו שהרגולציה היא חסם בפני הכוחות הטבעיים של השוק, שהיא רק ביורוקרטיה, שצריך לשחרר כמה שיותר פעילויות במשק מלפיתתו של הפיקוח הממשלתי. נדמה שאחרי הטלטלה שעברה על הבנקים האמריקניים וגל ההונאות שמיידוף היה רק השיא שלו, ברור היום שאי אפשר בלי רגולציה חזקה, הדוקה ואפקטיבית.

הסיפור של מיידוף והתחמקותו מביקורת פיקוחית, משקפים כמה חוליים שהם "מייד אין אמריקה", אבל ללא ספק, הדברים היו יכולים להתרחש גם פה. בהיקף אחר, כמובן, אבל עם לא פחות כיסויים והסתרות. האם הרגולציה הישראלית מסוגלת לעמוד בפרץ, או שהיא חשופה ומלאת חורים?

בשבחי האקטיביות

ההונאה שביצע מיידוף, איש פיננסים ותיק, לשעבר יו"ר בורסת נאסד"ק, נעלמה מעיניהם של המפקחים מרשות ניירות הערך (SEC), משום שהם החשיבו את מיידוף לאחד משלהם. הוא נהג לבקר ב-SEC דרך קבע, וכיהן בצוותי ייעוץ של הגוף הפדרלי, שרבים מאנשיו ראו אותו כמומחה גדול לשוקי ההון.

הכישלון הזה הביא את יו"ר ה-SEC, כריסטופר קוקס, להודיע מיד על התפטרות, לאחר שסיפר כי הוא "נחרד מאוד" מכישלונה החוזר ונשנה של הרשות לאתר את ההונאה, למרות שבמשך 10 שנים הושמעו טענות אמינות על הפרות חוק שמבצעת החברה של מיידוף.

"אני לא משוכנע שרשות ניירות ערך שונה בתפיסה שמובילה אותה ובמהות שלה מהשיטה הנהוגה בארה"ב", אומר גורם בכיר בשוק ההון. "אני לא בטוח שיש הבדל מהותי בהקשר זה בינינו לבינם. רשות ניירות ערך בארץ ובארה"ב פועלת בעיקר על גילוי. בבנקאות ובביטוח הפיקוח שונה באופן משמעותי".

הגורם, המכיר היטב את פעולות הפיקוח הפיננסיות, מזכיר כי "מיידוף עקץ של גופים מוסדיים ואנשים עשירים, הנחשבים לרוב למשקיעים מתוחכמים". הוא מוסיף כי גם לקוחות עשירים בארץ המנהלים את כספם באופן דומה בגופים פרטיים וב-Family office, כשהם חשופים לסכנות דומות, כי גם בארץ אין לגביהם רגולציה מעמיקה.

"השוק הישראלי קטן מדי"

לדבריו, זה מה שמצדיק ומחזק את המהות הנשכנית והחודרת של הפיקוח בישראל. "התפיסה של הפיקוח על הבנקים והמוסדיים התבררה כנכונה וחוזרים אליה גם בעולם. זוהי גישה שדוגלת באקטיביות, ולא מסתמכת רק על גילוי על-ידי הגופים המפוקחים. גילוי הוא דבר חשוב, אך לא מספיק, ואת זה צריך להסיק גם בארץ".

פרופ' אירית חביב-סגל מאוניברסיטת תל-אביב, מומחית לדיני חברות, טוענת שמיידוף חמק מהרשויות בארה"ב לא בגלל מחסור ברגולציה, אלא "בגלל שהיה איזשהו כשל בפיקוח על החברה שלו".

* ובאמת אצל מיידוף לא היו עסקאות בכלל.

"הוא בעצם לא השקיע במה שהוא אמור היה להשקיע, אלא הוא נתן תמיד תשואה לאנשים דרך גיוס כסף נוסף. לא ברור אם הכשל שם היה כשל של חוסר ברגולציה, או כשל שנובע מזה שהאמינו בו, כי הוא עמד בראש נאסד"ק אז הוא נתפס כבן-אדם מאוד מכובד, ולכן לא בדקו עד הסוף מה קורה".

* אפשר לומר שהרגולטור בישראל מצוין וכל הביקורת על עודף רגולציה לא מוצדקת?

"אני חושבת שבמדינה כמו ישראל, זה באמת לא היה יכול לקרות, גם כי בישראל הכל מאוד קטן, ולא כל-כך בגלל התכנים של הרגולציה, כמו בגלל שבסביבה הישראלית יותר קשה להסתיר דברים כאלה. בסופו של דבר מישהו כבר היה שומע ממישהו שמתמצא בתוך מה שקורה שם, ואיכשהו זה כבר היה דולף וכולם היו יודעים על זה".

* לגבי מיידוף, כבר משנת 1999 היו חשדות שלא נחקרו כמו שצריך. הרגולטור כשל. בישראל זה משהו שיכול לקרות?

"לא היה סיפור בסדר גודל זה בישראל. גם לא יכול להיות, אני מניחה. בישראל היקף הפעילות בשוק ההון לא מאפשר את זה. זה שוק קטן מדי לדעתי בשביל לבצע תרמיות כאלה".

פרופ' שרון חנס מסרב להתנחם בהערכה שהונאה סטייל מיידוף לא הייתה כאן. "קל להגיד שזה (מיידוף) לא יכול לקרות פה, אבל העדות היחידה שיש לנו לכך, היא שזה לא קרה. אני באמת מקווה שלא יכול לקרות כזה דבר בארץ, אבל זה קצת יהיר להגיד את זה".

* האם הכשל הוא בהכרח כשל פיקוחי?

"יש פה עניין של תרמית נטו. זה לא עניין פשוט של אי-גילוי. זה מישהו שעשה מאמץ גדול כדי לרמות ופיתח תוכנות כדי שזה ייראה כאילו ההשקעות שלו הן אמיתיות. גם אם יש רגולציה מאוד טובה, לא בטוח שזה היה מתגלה. אני חושב שקודם כל יש פה כשל אדיר של רואי החשבון שלו".

פרופ' חנס רואה ברואי החשבון את הסכר בפני הונאות כאלה. "מטריד אותי הכשל של רואי החשבון. אמנם מיידוף לא ניהל חברה ציבורית ולכן אין לו רואה חשבון שעומד בכל הכללים של רואה חשבון של חברה ציבורית. אבל בכל זאת, לרואה חשבון יש כללי אי-תלות וכללי אתיקה, והכשל פה הוא מאוד מפתיע".

* אז מקרים כמו מיידוף מוכיחים שהרגולציה נדרשת ואולי אפילו צריך יותר.

"אני לא הייתי רץ להוסיף רגולציה בלי מחשבה בגלל שדבר כזה קרה. רגולציה בארה"ב היא מהרגולציות הסמיכות בעולם. בארה"ב יש רגולציה כמעט בכל תחום. רגולציה מאוד אינטנסיבית. התקציבים שארה"ב משקיעה בזה הם הרבה יותר גבוהים מאשר במקומות אחרים. ולמרות זאת, שם אנחנו רואים את השערוריות הגדולות ביותר".

* אז איך זה קורה להם?

"הסיבה היא ששערורייה זה לא רק פונקציה של כמות הרגולציה, אלא זה גם עניין של תרבות ועניין של אנשים. עד כמה הם תאבי בצע. וזה עניין של הזדמנויות. מטבע הדברים, בשוק הישראלי ההזדמנויות הן יותר קטנות והאפשרויות לתרמית הן יותר מצומצמות, והרגולציה צריכה להיות בהתאם".

* הפיקוח אצלנו ראוי, אם כן, לשבחים?

"יש תחומים שיש להם תת-פיקוח, יש תחומים אולי שיש להם עודף פיקוח, וצריך לעבור תחום-תחום ולבדוק אותו. לא הייתי ממהר להגיד אמירה כללית לכאן או לכאן. מעילה כמו שהייתה לנו בבנק למסחר זו מעילת ענק במונחים של השוק הישראלי. דברים רעים יכולים לקרות. רגולציה אינה התגובה הטובה ביותר לתרמית מהסוג של מיידוף. זה לא דבר פשוט למנוע אותו מלכתחילה".

הרגולציה כעלה תאנה

דידי לחמן-מסר, לשעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, לא מתלהבת מהשבחים לפיקוח בישראל. "הרגולציה היא תמיד עלה תאנה. כשיש הצלחה אז הרגולציה לא בסדר ומפריעה להצלחה, וכשיש כישלון כלכלי אז פתאום כולם מבקשים רגולציה כדי שתסדר להם את העניינים".

* זה באמת מה שהיה בתקופת הגאות בשוקי ההון בעולם.

"כששווקים מפוקחים משגשגים ומצליחים, באים ואומרים 'תעזבו את הרגולציה. אתם מפריעים לשוק לפעול'. וכשהשוק כושל באים ואומרים, 'רגע, צריך רגולציה'. שני המקרים קיצוניים ולא רלוונטיים. גם כשהשוק מצליח יש מקום לרגולציה וגם כשהשוק נכשל".

* בארה"ב גם היה סיפור שאחד המבקרים שבאו לבדוק את החשדות התחתן בסוף עם האחיינית, שהייתה סמנכ"לית רגולציה.

"זה דבר מדהים, כי כנראה שה-SEC ידעו על זה. הסיפור של הקשר הרומנטי הוא ממש סיפור לסרט. העובדות כנראה היו על השולחן אצל מישהו והוא לא התעורר, כי הוא נרדם בשמירה בכוונה".

* כלומר, גם ברשויות עלולות לצוץ שחיתויות למיניהן.

"הציבור לא יכול לצפות שהרגולציה תפתור את כל הבעיות. אנחנו לא יכולים להירדם ולהגיד 'יש רגולטור והוא צריך לדאוג לנו'. בוא ניקח לדוגמה את רשות ניירות ערך. התפקיד שלה זה להביא אינפורמציה לציבור המשקיעים. אם ציבור המשקיעים אדיש לאינפורמציה שמוסרים לו וממשיך לקנות מניות של חברה - אז הרגולציה כאן עמדה במשימותיה".

ד"ר אייל סולגניק נותן בהם סימנים. "'מיידופים' בוחרים במקום הקל ביותר, נטול הפיקוח, כדי לפעול בו". המסקנה שלו היא, כי כל עוד לא יהיה פיקוח מלא, על כל הגורמים והמוצרים, תמיד יהיו 'מיידופים' והם ימצאו להם שטחי פעולה נוחים.

"המקרה של מיידוף הוא מרתק. אין לפטור אותו במילים 'עוד גנב'. יש להשקיע מאמץ ניכר על מנת להסיק ממנו את המסקנות הנכונות, כי הוא מקפל בחובו את כל הבעיות של השווקים הפיננסיים המודרניים: תאוות הבצע, השטחיות, חוסר הבדיקה וההתעלמות מ'דגלים אדומים', הנכונות להאמין בתופעות נטולות הגיון כלכלי כדי להתעשר".

ד"ר סולגניק מכנה את חוסר הבדיקה מצב של "ארביטראז פיקוחי", ובה שחקנים בשוק בוחרים במנגנוני התאגדות ופעולה הכרוכים במינימום פיקוח, כפי שקרה גם במקרה מיידוף. "יש לחתור להשוואה של עוצמת הפיקוח לכל רוחב שווקי ההון ועל כל שחקניו, כך ששחקנים דומים ומוצרים דומים - יהיה שמם אשר יהיה - יהיו נתונים לאותו פיקוח הדוק".

* בהכנת הכתבה השתתף רון שטיין.

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

תיקון והתנצלות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ