ריבוי הכובעים של אריק שמידט

התחרות המסתמנת בין השתיים, אפל וגוגל, מערערת על האפשרות שיהיה פעיל בשתיהן

מרבית חברות ההיי-טק בעולם היו שמחות לקבל לדירקטוריון שלהן מנכ"ל ויו"ר של חברה ששווי השוק שלה הוא 135 מיליארד דולר, ד"ר למדעי המחשב, שמוערך בכל העולם בשל חדשנותו ויכולת הניהול שלו. אריק שמידט, יו"ר ומנכ"ל גוגל, עם ניסיונו רב השנים בחברות כמו נובל, סאן וזירוקס, ועם חלקו המוכח בהפיכת גוגל לחברת האינטרנט הגדולה בעולם, יכול לסייע כמעט לכל חברה.

אלא שספק אם אפל, החברה היחידה מלבד גוגל שבה הוא מכהן כדירקטור, יכולה להמשיך להצדיק את המשך כהונתו. ב-2006, כאשר הצטרף שמידט לדירקטוריון אפל, לא הייתה בינה לבין גוגל שום זווית של תחרות. קשה היה אפילו לדמיין סיטואציה כזו - הרי מה לחברת מחשבים המייצרת "מקינטושים" ולמנוע חיפוש אינטרנטי?

אבל בשלהי 2009, אפל כבר איננה חברה של מוצר אחד אלא של שלל מוצרים, והזרועות שלה נשלחות גם לכיוון מערכות הפעלה ובמיוחד לסלולר עם האייפון. גוגל מצידה, חולשת היום על כל תחום האינטרנט, לא רק בשוק החיפוש. היא הנהנית הגדולה ביותר ממודל הפרסום שהמציאה ושהועתק על-ידי חברות אחרות, והיא כבר מזמן שלחה זרועות תמנון לתחום הסלולר, מערכות ההפעלה וכל מה שזז באינטרנט.

גם שמידט מבין שהעובדה שהוא יושב בשני הדירקטוריונים מרימה גבות אצל כל מי שמתחשב בחוקי ההגבלים העסקיים ומתעניין בכללי ממשל תאגידי. השבוע אמר בכנס Allen & Co בארה"ב כי ידבר על התפקיד הכפול עם סטיב ג'ובס, מייסד ומנכ"ל אפל, ועם יתר חברי מועצת המנהלים. התגובה שלו הייתה: "אדבר על כך עם אנשי אפל. כרגע, אין כאן עניין".

אין עניין? לא בטוח. למרות שלזכותו ייאמר, שגם הרשויות לא חייבו אותו לעזוב את הדירקטוריון של אפל. כלומר, זה בתחום האפור. ה-FTC, הגוף המקביל לרשות ההגבלים העסקיים, החליט לבדוק את העניין כבר במאי, מכיוון שחש כי יש כאן אנומליה, אך טרם פרסם מסקנות כלשהן.

מותר מערכות הפעלה על טלפונים

הקטליזטור לדיון כעת הוא מערכת ההפעלה החדשה של גוגל המבוססת על הדפדפן כרום, בעוד שלאפל יש פלטפורמת תוכנה כזו משלה, OS X. במידה ששמידט ייאלץ לעזוב, לא בטוח שהוא כל-כך ייחסר לאפל. הסיבה היא שאת מרבית ישיבות הדירקטוריון הוא כנראה מבלה בקפיטריה של אפל או סתם במסדרון.

לפי עדותו, הוא הוציא את עצמו מכל דיון על האייפון של אפל, מכיוון שגוגל השיקה במערכת הפעלה סלולרית משלה, אנדרואיד. ההשקה התרחשה בנובמבר 2007, ויש להניח שפרט למצב בריאותו של ג'ובס, זה היה נושא לא פחות חשוב בישיבות הדירקטוריון.

נשאלת שאלה - מדוע הוא לא יוצא החוצה לאותו מסדרון גם בחלקים בישיבה הנוגעים לדפדפנים, למשל? שהרי ספארי מתחרה בכרום. הוא גם צריך לצאת אם אפל מתכוונת לשוחח עם חברי הדירקטוריון שלה על כוונה להיכנס לתחום של מערכות הפעלה למחשבים אישיים באופן חזק יותר. ומה קורה בדיונים בגולל בהם מדובר על כניסה לתחום של חומרה? הרי הוא יודע על כיווני השוק מאפל, שהיא גם חברת חומרה. האם גם אז הוא יוצא החוצה לחדר הסמוך ומשחק בסוליטייר?

אם כך, שמידט הפך לדירקטור שהוא ברווז צולע. זה לא ברור לגמרי שהוא יכול כך לשרת כהלכה את חובת האמון שלו, והוא עלול, לפחות בפוטנציה, להוביל לשיתוף פעולה בין שתי החברות שיפגע בתחרות. לכאורה, יש להן קרקע לתיאום מחירים ולהעברת מידע. נשמע מעט משונה ששמידט טוען שאין התנגשות ואין כאן עניין. אם רוצים לעודד תחרות בריאה והתנהגות שלא תהיה מונופוליסטית, כנראה שזו לא הדרך.

עוד משרת לשני האדונים

שמידט אינו היחיד שמשרת את שני האדונים הללו, אפל וגוגל, גם ד"ר ארתור לוינסון, יו"ר ומנכ"ל חברת הביוטכנולוגיה ג'ננטק יושב בשני הדירקטוריונים. והוא הרי אינו יוצא למסדרון באף אחת מהישיבות. כיצד הוא יכול לייעץ לשתי החברות כהלכה בנושאים חופפים? האם אפשר לקבל תסריט לפיו אין בכלל זליגת מידע תחרותי מחברה לחברה? כנראה שלא. גם אם כולם ישרי דרך, והם כאלה, זה נראה בלתי נמנע.

אם הדירקטוריון של אפל היה עם שיניים, שמידט כבר היה פורש. למנוע לזות שפתיים. אלא שבחודשים האחרונים, כבר ראינו שדירקטוריון אפל אינו גלוי ופעיל במיוחד - הוא לא חושף די על מצבו הבריאותי של מנכ"ל החברה ומייסדה. הוא לא גילה למשקיעים אם ג'ובס כשיר לעבודה או לא, ומילא פיו מים גם כאשר המניה אמנם עלתה, אך סבלה (ועדיין) מתנודתיות.

קולם של חברי הדירקטוריון של אפל, ובהם אל גור, סגן נשיא ארה"ב לשעבר, לא נשמע. באסיפות בעלי המניות האחרונות של אפל, המשקיעים לא עשו לחברה חיים קלים - הם העלו לדיון הצעות ולא אישרו בקלות כל דבר. אם דירקטוריון אפל ימשיך כך, אסיפת בעלי המניות הקרובה תהיה חמה.