גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייבוא מגביל

אם החוק מאפשר ליצרן לתת בלעדיות ליבואן, אולי כדאי כבר ללכת עם זה עד הסוף

באחרונה פורסם ב"גלובס" כי הממשלה מתכוונת להקל על יבואנים מקבילים של כלי רכב לישראל. ייבוא מקביל הוא תופעה מבורכת לצרכנים, משום שיש בו כדי להקטין את הכוח של יבואנים בלעדיים להעלות מחירים.

לא אחת אנחנו נתקלים בתופעה שבה פירמה המייבאת מוצר מסוים לישראל היא "היבואן הבלעדי" של המוצר. התופעה הזו רווחת בענף הרכב, שבו יבואני רכב הם בלעדיים. כלומר, יצרן הרכב בחו"ל מתחייב ליבואן כי היצרן לא ימכור את הרכב לפירמות אחרות בישראל.

ייבוא בלעדי מסוג זה קיים גם לגבי מוצרים רבים אחרים. למשל, פירמה מסוימת יכולה להיות היבואן הבלעדי של סכיני גילוח מובילים לישראל, פירמה אחרת עשויה להיות היבואן הבלעדי של מכשירי חשמל מסוג מסוים, מחשבים, וכדומה.

האם מדובר הסדר כובל אסור? אם לא קיים פטור מכוח איזושהי חקיקה של הכנסת, בלעדיות כזו עשויה להיות הסדר כובל. למעשה, הגישה של רשות ההגבלים, כפי שהתבטאה לפחות בהחלטות מסוימות, היא שהסדר בלעדיות הוא תמיד הסדר כובל, בלי קשר לפגיעתו בתחרות, בנתח השוק של היבואן הבלעדי, בחוזקו של המוצר הנדון, וכו'.

הסדר בלעדיות

העובדה שהיצרן של המוצר הוא פירמה זרה איננה משנה את התוצאה, משום שכעיקרון כל עוד הצרכנים הישראלים עלולים להיפגע מההסדר, חוק ההגבלים הישראלי חל עליו. לגישתי, כיוון שמדובר בהסדר בלעדיות בין ספק ללקוח, ההסדר יכול להיות כובל רק אם הוא עלול לפגוע בצרכנים.

במסגרת זו, הניתוח הכלכלי של השפעת הבלעדיות על הצרכנים הוא לא מובן מאליו. למשל, במצבים מסוימים דווקא אם המוצר המיובא הוא היחיד בשוק שלו, ניתן להראות שהבלעדיות לא יכולה לפגוע, ואף יכולה לעיתים להועיל, לצרכנים. מצד שני, כאשר יש מוצרים מתחרים למוצר המיובא בלעדית, אבל מעטים, הפגיעה של הבלעדיות בצרכנים מוחשית יותר.

גם אם נלך לפי הגישה המחמירה יותר, הרואה בהסדר בלעדיות אוטומטית כהסדר כובל, קיים פטור שהוציא הממונה על ההגבלים בזמנו להסדרי הפצה בלעדית, כפוף לסייגים מסוימים. פטור זה יכול לחול, במקרה מתאים, גם על יבואנים בלעדיים. זאת, בין היתר, אם היבואן הבלעדי צפוי להחזיק פחות מ-30% מהשוק הרלבנטי שלו בישראל.

כך, למשל, אם פירמה היא היבואן הבלעדי של הונדה, ואחד מסוגי ההונדה שהיא מייבאת מהווה בישראל 30% ויותר מקטגוריית הרכבים שצרכנים רואים כתחליפים סבירים, לא יחול הפטור. קיים גם פטור בחוק אם הבלעדיות היא הדדית. כלומר, אם גם היבואן הבלעדי, בדוגמא הנ"ל, איננו מוכר רכבים אחרים המתחרים בהונדה בקטגוריה מסוימת.

מעניין מה כוללת הבלעדיות המכוסה על-ידי הפטור? האם היא כוללת גם התחייבות של היצרן הזר כי יאסור על יבוא אישי של הרכבים? כלומר, אם צרכן ישראלי בודד חפץ ליצור בעצמו קשר עם מפיץ של הרכב במדינה אחרת, לרכוש ממנו, ולייבא בעצמו את הרכב לישראל, האם מותר ליצרן לאסור על המפיץ במדינה האחרת למכור ללקוח ישראלי שמגיע אליו בדרך כזו? הפטור אומר במפורש כי הוא לא פוטר כבילה מהסוג הזה.

האם הפטור כולל התחייבות של היצרן הזר כי יאסור על יבוא מקביל של הרכבים? כלומר, כי יאסור על מפיצים בארץ אחרת למכור בעצמם ליבואן מקביל שרוצה להביא את הרכבים לישראל בתחרות עם היבואן הבלעדי?

נראה שהתשובה שלילית. אמנם מותר לפי הפטור שהוציא הממונה על ההגבלים כי מפיץ במדינה אחרת יתחייב כלפי היצרן שלא ימכור את הרכבים ליבואן מקביל לשם מכירתם בישראל. אך בכך אין לפטור התחייבות של הספק כלפי היבואן הבלעדי בישראל שלפיה הוא יכריח מפיץ במדינה אחרת לקחת על עצמו התחייבות כזו.

כבילה עצמית

זוהי כבילה עצמית מרחיקת-לכת יותר ממה שהפטור צפה. בדיני ההגבלים העסקיים של הקהילייה האירופית, קיים איסור חמור יותר מאשר בישראל: באירופה אסור אפילו למפיץ ב', באזור ב' להתחייב כי יימנע ממכירות ליבואן מקביל הרוצה להביא את המוצר לאזור של מפיץ א'.

מה ההיגיון באיסור הזה על מגבלות על יבוא מקביל? לכאורה, אם החוק מאפשר במקרים מסוימים ליצרן לתת ליבואן בלעדיות, מדוע לא "ללכת עד הסוף" עם הבלעדיות ולאפשר לספק להתחייב להילחם ביבוא מקביל, כך שהבלעדיות של היבואן הבלעדי לא תרוקן מתוכן?

ובכן, המחשבה היא שבלעדיות "רגילה" יכולה להועיל, כי היא נותנת ליבואן הבלעדי תמריץ להשקיע בקידום מכירות, בטיפוח המותג, וכו'. היא מונעת מצב שהיצרן, באופן אופורטוניסטי, ימכור ליבואן מתחרה בישראל, שיתפוס "טרמפ" על מאמצי השיווק וקידום המותג של היבואן הראשון.

בלעדיות אף מדרבנת לעתים את היצרן להוריד את המחיר ליחידה שהוא גובה מהיבואן הבלעדי, ולהרוויח יותר מתשלומים קבועים שמשלם לו היבואן הבלעדי, דבר היכול להוזיל את המוצר לצרכן הישראלי.

אך כאשר מדובר ביבוא מקביל המצב שונה: אם רווחי ליבואן מקביל למכור את המוצר בישראל, סימן שהיבואן הבלעדי העלה את המחיר הרבה מעל לעלות שלו, כך שניתן במחיר מתחרה לממן הן את המרווח של היצרן, הן את המרווח של המפיץ במדינה האחרת שקנה מהיצרן; והן את המרווח של היבואן הבלעדי, שקנה מהמפיץ במדינה האחרת. במילים אחרות, אם ליבואן מקביל רווחי לפעול בישראל, סימן שהיבואן הבלעדי "השתולל" עם כוח השוק שהבלעדיות העניקה לו.

עם זאת, אם היבואן הבלעדי יודע שהוא יהיה חשוף ליבוא מקביל, הוא ירסן את עצמו מבחינת המחיר ויגביר את איכות השירות שהוא נותן לצרכנים בישראל, באופן שזה כבר לא יהיה רווחי וכדאי ליבואן מקביל לפעול בתחרות עם היבואן הבלעדי.

הכותב הוא מהפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב

עוד כתבות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?