גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי הראשון שיקבל כסף מלב לבייב

שוב זה קרה: הבנקים הבטיחו את עצמם, בעוד שכספי המוסדיים הופקרו

עיקר חובות אפריקה ישראל נחלקים בערך כך: למחזיקי אגרות החוב כ- 7.4 מיליארד שקלים, 1.5 מיליארד שקלים לבנק הפועלים ו- 0.5 מיליארד לבנק לאומי.

אגרות החוב נחלקות ל-13 סדרות, המיוצגות ומטופלות על ידי ארבעה נאמנים למחזיקי אגרות החוב שחולקים ביניהם את המעמסה, זאת לאור דרישות רשות ניירות ערך לפיזור האינטרסים בין מספר נאמנים.בין מחזיקי אגרות החוב יש מוסדיים שמחזיקים אגרות מכמה סדרות וחלקם מחזיקים גם במניות החברה, באופן שלמעשה הופך אותם למרובי אינטרסים.
בעל המניות, לב לבייב, הודיע השבוע שהחברה מתכוונת ללכת להסדר חובות כולל, הואיל והוא לא מתכוון להמשיך ולממש נכסים כדי לעמוד בהתחייבויות כמות שהן ורקח קלחת אינטרסנטים שבה כל אחד מנסה למשוך את השמיכה הקצרה לכיוונו.

במארג האינטרסים ברורים שלושה סוגים של ניגודי אינטרסים:

ניגוד אינטרסים ראשון: כל הנושים

המתח בין החברה לבין כל נושיה. החברה שמעוניינת להפחית את ההתחייבויות, ולדחות אותן לטווח זמן רחוק ככל שניתן, וכנגדה הנושים שרוצים לקבל כמה שיותר וכמה שיותר מהר.

ניגוד אינטרסים שני: בין הבנקים למחזיק האג"ח

המתח בין מחזיקי אגרות החוב לבין הבנקים שלמרות שהם למעשה הנושה היותר קטן של החברה, בפועל הם אלו שלכאורה נמצאים במעמד מועדף בשורת הנושים.

במאמר שפירסמתי כאן במאי השנה תחת הכותרת: "המוסדיים שכחו של מי הכסף", השוויתי את התנהלות הבנקים להתנהלות שוק ההון, כספק אשראי למגזר העסקי, וטענתי בלהט ששוק ההון לא יכול ולא צריך לתת אשראי ללא בטחונות, וכי מחיר הכסף היינו הריבית, לא משקף ולא מצדיק את הסיכון הנוסף שגלום בנתינת כסף ללא בטחונות ובמנגנון קבלת החלטות מסורבל.

כאילו משמיים (די קודרים למרבה העצב) נפלה פרשת לב לבייב וחברת אפריקה הנוכחית כדוגמא לטענתי מלפני ארבעה חודשים: בעוד שהבנקים דאגו לקבל שעבודים לאשראי שניתן על ידם ולפיקוח על החברה ברמה יומיומית ממש, הרי שהגופים המוסדיים נתנו לחברה סכום אדיר של כסף פי שלושה מהמערכת הבנקאית, ללא בטחונות וללא מנגנוני פיקוח נשכניים.

בעוד שהבנקים דאגו לפעול כנגד החברה לשיפור בטחונות, הרי ששוק ההון כספק אשראי לא קיבל דבר. חשוב להדגיש בהקשר זה, שבשנה הנוכחית עשו הבנקים מהלך משמעותי לשיפור מקצים, והגיעו להסדרים עם החברה ובעל השליטה שבמסגרתם נרשמו שעבודים נוספים ההסדרים הללו ותוקף השעבודים צריכים יהיו להיבחן מחדש על ידי מחזיקי אגרות החוב.

ניגוד אינטרסים שלישי: בין מחזיקי האג"ח הקצרות לבין מחזיקי הארוכות

המתח בין מחזיקי אגרות החוב קצרות המועד, לבין מחזיקי אגרות החוב ארוכות המועד. ישנו ניגוד אינטרסים מובנה, שכנראה יעמוד למבחן משפטי בקרוב, בכל הנוגע לרצון של החברה ובעל השליטה למנות נציגות אחת לכל מחזיקי אגרות החוב כמקשה אחת.

כדי להמחיש, זאת נביא לדוגמא את ההבחנה בין מחזיק סדרה ט' שאמורה להיפרע בחודש נובמבר השנה, לבין מחזיק סדרה טז', שאמורה להיפרע בשנת 2017.: נכון לשערים שבהם נסגר המסחר אתמול (ג') אג"ח ט' נסחר בשוק תמורת 82.48 אגורות, ואילו אג"ח טז' נסחר בשוק במחיר 43.52 אגורות.

המשמעות היא שיש הבדל דרמטי בתמחור הסיכון בסדרה הקצרה לעומת הסדרה הארוכה, ולא יכול להיות הסדר שיתייחס אליהן באופן זהה. לא ייתכן גם שתהיה נציגות שבה ישבו אנשים שיתבקשו לייצג בו זמנית את שני האינטרסים הנוגדים האלו.

קיום החברה בכל מחיר

מבחינה משפטית, הליכה לפירוק או להקפאת הליכים היינו הליכים בפיקוח בית המשפט, משמעותה העמדה לפירעון מיידי של כל החובות, באופן שיכניס את החברה לסחרור ואף ייסכן את המשך חייה זאת משום שדבר יכול לגרור תגובות שרשרת נוספות, בדמות הפסקת פרויקטים, ביטול חוזים, ועוד כיוצא בזה.

סכנה זו גוררת את קברניטי אפריקה ישראל להימנע מפניה לבית המשפט, בשאיפה להגיע כמעט בכל מחיר שיבטיח את המשך קיומה. הואיל ומדובר בפעם הראשונה שחברה מרובת סדרות אג"ח הולכת להסדר בישראל, הדבר מעורר סדרת שאלות, יצטרכו למצוא להן פתרונות כבר בימים הקרובים:

  1. מה מנגנון קבלת ההחלטות המשותף שחל על 13 סדרות אג"ח. על פני הדברים, הליכה למסלול של הסדר חייבת להיות מאושרת בכל אחת ואחת מהסדרות בנפרד בדרך של החלטה מיוחדת, היינו 75% בכל סדרה.
  2. איך להתחשב במסגרת הצבעה כזו במחזיקי אג"ח שבמקביל מחזיקים בסדרות אחרות, או מחזיקים במניות החברה, והאם ניתן להתעלם מהעובדה שיש להם למעשה אינטרס נוסף.
  3. האם הנאמנים לסדרות האג"ח יכולים ורשאים לתאם עמדות ביניהם, למרות דרישות הממונה לפיזור האינטרסים בין מספר נאמנים.

    כיצד יש לנהל את המערכה מול המערכת הבנקאית, וכיצד בודקים האם הבנקים לא ביצעו שיפור מקצים פסול, בדמות רישום שעבודים בשנה האחרונה, על חשבון מחזיקי האג"ח.
  4. כיצד מוודאים שבמסגרת כל הסדר שלא יהיה יוטלו על החברה מגבלות בדבר מכירת נכסים מתחת לשווי בספרים, מגבלות על עסקאות בעל עניין, מגבלות על חלוקת דמי ניהול ודיבידנדים, מגבלות על מכירת השליטה, מגבלות בדבר רישום שעבודים על נכסי החברה, וכיו"ב.

בנוסף לשאלות אלו, צריכה להישאל השאלה, האם ראוי להשאיר את החברה בידי מי שהביא אותה למצבה דהיום, או שמא צריך לדרוש ולבצע מהלך של נטילת המושכות בחברה, ואולי גם העברת המניות של בעל השליטה לידי הנושים.

בקיצור - יהיה מעניין.


גילוי נאות: עו"ד אופיר נאור הוא מבעלי משרד נאור גרשט, עורכי דין, מייצג מחזיקי אגרות חוב במספר חברות, ואף מייצג מחזיקי אגרות חוב של אפריקה ישראל. לאחרונה גם דרש עו"ד נאור כי תכונס אסיפת מחזיקי אגרות חוב לסדרה כד'.

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

פוליטיקה כמקצוע: על עודף הלהיטות של תובעים לפתוח תיקים למנהיגים

תפיסת צדק שלא מתחשבת בתוצאות פוליטיות עומדת ביסוד המשפט האנגלי, ממנו מגיע כרים חאן ● בדור האחרון גברה מוטיבציית התובעים לפתוח תיקים נגד מנהיגי ארצות ● להגיד שזו לא פוליטיקה היא היתממות ● חאן אינו "אנטישמי", אבל הוא כרך את עצמו במהלך פוליטי מסוכן

חיילי צה''ל וכיפת ברזל. הוצאות המלחמה יעלו את תקציב הביטחון / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מערכת הביטחון דורשת עוד 30 מיליארד שקל. באוצר מתקשים למצוא מקורות

באוצר מבינים שתקציב הביטחון לשנה הבאה יהיה גדול יותר ממה שתכננו עד לפני מספר חודשים, כיוון שעלויות המלחמה מתבררות כגדולות יותר מכפי שחשבו במקור ● השאלה הגדולה היא מאיפה יגיע המימון?

משכנתה / צילום: Shutterstock

מיתון? היקף המשכנתאות זינק ב-36% בחודש אפריל

בחודש אפריל נלקחו משכנתאות בהיקף של 5.9 מיליארד שקל - נמוך בכ-50% מהמשכנתאות שנלקחו ב-2021 וב-2022 אך גבוה מאלה שנלקחו באפריל 2023 ● מנגד, גובה המשכנתה הממוצעת באפריל 2024 נמוך מבאפריל 2023

רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

איך הופכים 15 אלף שקל למיליון: טיפ הזהב של מנהלת ההשקעות

העצה המרכזית של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים היא לא לעשות יותר מדי שינויים בתיק: "משקיע מצליח הוא כזה שיושב על מניה לאורך שנים" ● למה האינפלציה והריבית לדעתה דווקא תומכות בהמשך עליות בשווקים, ומה הסיכוי למשבר חוב

העבודות על הגשר בנתיבי איילון / צילום: אסף זגריזק

למה לא בשבת? איילון ייחסם בשבוע הבא. כל הפרטים

נתיבי איילון הודיעו על חסימה הרמטית של הכבישים לצפון ולדרום, מערב יום חמישי ה-30 במאי ועד הערב שלמחרת, בשל עבודות להנפת גשר בראשון לציון ● גם תנועת הרכבות באזור תופסק ● בדיקת גלובס העלתה שלא הוגשה בקשה לקיום העבודות במהלך סוף השבוע - על אף שמדובר בכביש העמוס ביותר במדינה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; זינוק מדהים במניות האנרגיה הסולארית

S&P 500 ירד ב-0.6% ● הדוח של אנבידיה: עקפה את הציפיות ומזנקת במסחר המאוחר ● מיהם המשתכרים הכי הרבה מבין המנכ"לים בוול סטריט ● מכירות טסלה באירופה בשפל של 15 חודשים ● לאחר הדוח, מניית אנלוג דיוויסס מזנקת, טארגט צללה ● מודרנה וקומפיוג'ן זינקו ● בגולדמן סאקס ממליצים על שופיפיי ●  סטנלי דרוקנמילר מכר את רוב מניותיו באנבידיה, מה הוא קנה? ● פרוטוקול הפד: בכירי הפד הביעו דאגה,האינפלציה לא יורדת ● ירידה מפתיעה במכירות הבתים הקיימים בארה"ב

מוצר של חברת מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

הרווח של מיטרוניקס צנח ב-55%, והחברה מחקה שווי של מיליארד שקל ביום אחד

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות הציגה דוחות כספיים חלשים ומנייתה צוללת בכ-24% ●  מעבר לרווח הנקי שנחתך ב-55%, גם צבר ההזמנות התכווץ והתחזית להמשך ירדה ● החברה איבדה משוויה מעל 6 מיליארד שקל מאז השיא שרשמה בסוף 2021

עו''ד בת אור כהנוביץ', מנהלת המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה / איור: גיל ג'יבלי

מחלקה קטנה במשרד המשפטים תורמת לחגיגת עבירות בנייה ברשויות מקומיות

רשויות מקומיות מעסיקות תובעים חיצוניים על מנת לטפל באכיפת חוקי עזר עירוניים, בהם חריגות בנייה ועבירות חנייה ● תחקיר גלובס מעלה כי חלקן מוצאות את עצמן ללא תובע פלילי, בשל טענות למדיניות נוקשה של המחלקה האמונה על מינויים במשרד המשפטים ● כתוצאה, האכיפה נפגעת, נאשמים מזוכים ודיונים מתבטלים ● משרד המשפטים: "רוב בקשות ההסמכה בהן חל עיכוב אושרו זה מכבר וברשויות מכהן תובע"

ברוך שי, מנהל חטיבת התאגיד / צילום: מיכה לובטון

מנהל חטיבת החדשות ברוך שי מודיע על עזיבה טרם סיום הקדנציה

שי היה אמור לסיים את הקדנציה השנייה שלו בתפקיד בשנת 2025, אך הוא יעזוב את תפקידו באוגוסט הקרוב

דוח המשפחות העשירות השנתי / צילום: Shutterstock, Tyler Olson

עושר עד: כיצד משקיעות המשפחות ששוות 600 מיליארד דולר

דוח הפאמלי אופיס החדש של UBS מבוסס על תיקי השקעות של משפחות בעלות שווי נקי ממוצע של 2.6 מיליארד דולר ● גם הן לא פוסחות על השקעה בתחום הבינה המלאכותית ולמעלה מ-78% מהן מדווחות שסביר שהוא יהיה אחד מאפיקי ההשקעה הבולטים שלהן בשנים הקרובות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

חברת הנדל"ן שחשפה: הסיכון של מבצעי "קנו עכשיו, שלמו אחר כך"

צמח המרמן דיווחה על תזרים מזומנים שלילי, כתוצאה ממכירות במבצעי שיווק 20/80 שלא מגובות בכניסת כסף מצד הרוכשים ● גם בבנק ישראל מזהירים מהסיכון בשיטה הפופולארית ● מנכ"ל החברה: "האתגר של המבצעים לא פשוט, ואולם לצמח המרמן האיתנות הפיננסית כדי לעמוד בהם"

איור: גיל ג'יבלי

איך נקבע שער הדולר וכיצד מתנהל המסחר בו לאורך היום?

שוק המט"ח נע בעצבנות בשנה וחצי האחרונות על רקע המלחמה והטלטלות הפוליטיות שפוקדות את ישראל ● איך מתנהל המסחר באחד האינדקטורים החשובים במשק, ומי השחקנים החזקים בו? ● שאלת השבוע, מדור חדש 

שואיצ'ירו אירימאג'ירי. האיש שהציל את אנבידיה / איור: גיל ג'יבלי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בן 84 הציל את החברה שמלהיבה את וול סטריט. כך הוא עשה זאת

בראשית דרכה, אנבידיה התקשתה לשרוד ומוצריה נידונו לכישלון ● אלא שאז פנה המנכ"ל לאיש העסקים היפני שואיצ'ירו אירימאג'ירי, כדי לסייע לחברה הצעירה ● כך, באמצעות סיוע של 5 מיליון דולר בלבד, היא צמחה לשווי של כ־2 טריליון דולר והפכה לאחת המצליחות בעולם

מרינה אשדוד (מימין) מול מרינה אשקלון / צילומים: Shutterstock

מחירי הדירות במרינות באשדוד ובאשקלון מזנקים: "קו שני לים זה מספרים אחרים לגמרי"

המחירים לדירות בבניינים שסביב המרינות של אשדוד רושמים שיאים חדשים ● באשקלון הם עדיין נמוכים יותר, אבל גבוהים מהמחירים בשאר אזורי העיר ● כך משפיעים הפרויקטים החדשים על המחירים של הדירות על קו החוף

צילום: אלון גלבוע

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות: באומן בר ריבנאי, מנצ' ובלאנקו

תחרות הקריאייטיב העצמאית "גרנות", שיזמו אנשי הפרסום מירן פחמן וענת בן נתן, התקיימה הערב (ד') בפעם הרביעית, והצדיעה למהלכי ענף הפרסום בזמן המלחמה ● התחרות כללה 15 קטגוריות, והוגשו אליה 120 עבודות

פאלו אלטו בצמרת, ואיפה אנבידיה? דירוג המנכ"לים עם השכר הגבוה בעולם

הוול סטריט ג'ורנל ניתח את דוחות החברות ב־S&P 500 לשנה החולפת, ומעבר לשיאנים המתבקשים מקרב המנכ"לים מצא כמה עובדות מעניינות ומפתיעות יותר ● שכר מנכ"ל בלקסטון עמד על 120 מיליון דולר ● לצד מנהלי חברות הטכנולוגיה, ניצבים בצמרת גם בכירי חברות ייעוץ ופיננסים ואפילו תקשורת ובידור ● וכמה נשים ברשימה?

סלים ראמג'י, המנכ''ל המיועד של ונגארד גרופ / איור: גיל ג'יבלי

ינהל טריליוני דולרים: האם המנכ"ל החדש יוביל מהפכה בוונגארד?

סלים ראמג'י הקנדי שצמח בחברות הענק מקינזי ובלקרוק, נבחר לאחרונה לנהל את הגוף שאחראי על נכסי הפרישה של עשרות מיליוני אמריקאים ● מה מחכה לו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה עקפה שוב את ציפיות האנליסטים; המניה מזנקת במסחר המאוחר

לאחר ארבעה רבעונים רצופים במהלכם הפתיעה לטובה את התחזיות המוקדמות, אנבידיה עושה זאת שוב ● ההכנסות עמדו על 26 מיליארד דולר וב-260% יותר מהרבעון המקביל ● הרווח למניה היה 6.12 דולר, זינוק של יותר מ-450% ● החברה תבצע פיצול מניות ביחס של 10 לאחד

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

זו הייתה הבוננזה של קיבוץ יזרעאל, ואז השווי שלה התכווץ בכמעט 7 מיליארד שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות פרסמה השבוע דוחות שחשפו צניחה של חצי ברווחיות ובהזמנות ותחזית מאכזבת ● התוצאה הייתה צניחה של כ־30% ביום, שהפכה את הירידה במניה לנפילה של ממש ● מאז השיא, חברי הקיבוץ ששולט בחברה, הפסידו כמעט 4 מיליארד שקל על הנייר

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

ת"א ננעלה בירידות; אלארום זינקה ב-13%, מיטרוניקס צללה ב-30%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.2% ● השקל נחלש קלות מול הדולר ● אי.בי.אי: הגירעון צפוי לגדול עד 8% תוצר ב-2024 ● מידרוג העלתה אופק הדירוג לאפי נכסים: "מאזן בהיקף משמעותי" ● אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב לאחר המסחר ● בבלקרוק אופטימיים לגבי המניות היפניות