גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקחי פרשת צים

הנה שורת צעדים העשויים לגשר בעתיד על פערים בין בעלי שליטה למשקיעים מוסדיים

תוכנית ההבראה של חברת הספנות צים מעוררת באחרונה מאבק יצרי וטעון בין החברה לישראל ובעלי השליטה שלה מצד אחד, לבין המשקיעים המוסדיים בה ובחברה-הבת שלה צים מצד שני. מאבק זה מעלה מגוון סוגיות עקרוניות בתחומי הממשל התאגידי ודיני החברות.

באחרונה פרסם אחד מאיתנו ב"גלובס" כתבה שעסקה בסיווג בעלי המניות של החברה לישראל לצורך ההצבעה על תוכנית ההבראה. מאמר זה יתמקד בהליכי האישור שקדמו להצבעה.

ניגוד עניינים חריף

החקיקה קובעת תנאי סף לאישור עסקאות בעלי עניין: דרישות גילוי, אישור ועדת ביקורת, ואישור האסיפה הכללית ברוב מיוחד המשתף בהחלטה את המיעוט. אולם במאמר משותף שפרסמנו לאחרונה בכתב העת "משפט ועסקים" הסברנו כי ניתן לנקוט צעדים נוספים שיקלו על הקונפליקט האינהרנטי באישור עסקה בניגוד עניינים. כך, ניתן היה למנות ועדת דירקטורים בלתי תלויה שתנהל בשם החברה לישראל את המשא-ומתן על חלקה בתוכנית ההבראה של צים ואף לנקוט גישה ליברלית לגילוי נתונים בקשר לעסקה (אף מעבר לדרישות החקיקה).

ברשימה זו נתמקד ביתרון שבמינוי ועדת משא-ומתן ונמחיש את הצורך בה אגב דיון בקשיים באישור עסקת ההבראה של צים על-ידי בעלי מניות המיעוט של החברה לישראל. נציין, כי ההליכים שננקטו בעסקת צים משקפים את הפרקטיקה הרווחת בקרב חברות ציבוריות בישראל (אף שכבר היו מקרים שבהם נקטו צעדים דומים לאלו שעליהם נמליץ כאן). לפיכך, אין לראות את הניתוח שלנו כביקורת על ההתנהלות בעניין צים, אלא כהמלצה על צעדים שראוי לאמצם בעתיד, ושעשויים לגשר על פערים בין בעלי השליטה למשקיעים המוסדיים בחברות בישראל.

שני היבטים בתוכנית ההבראה המורכבת של צים הביאו את החברה לישראל לפנות לבעלי מניות המיעוט כדי לקבל אישור לעסקה. צים היא חברה-בת בבעלות כמעט מלאה של החברה הציבורית החברה לישראל, שבשליטת משפחת עופר.

בשלב הראשון ביקשה החברה לישראל להזרים לצים הלוואה דחופה של 100 מיליון דולר. משפחת עופר מקיימת יחסים מסחריים ענפים עם צים (בדגש על החכרת אוניות). יחסים אלו, שקיבלו בעבר את כל האישורים הנדרשים, מציבים כיום את משפחת עופר במעמד של נושה משמעותי של צים, אשר ייהנה במישרין מהזרמת הכספים אליה. מכאן הדרישה לאישור ההזרמה גם על-ידי בעלי מניות המיעוט של החברה לישראל.

בשלב השני והמרכזי של ההבראה, העומד עתה על הפרק, נוצר ניגוד עניינים חריף (אך בלתי נמנע) של בעלי השליטה בחברה לישראל. הואיל ומשפחת עופר מחכירה לצים אוניות, היא תידרש לוותר על חלק מזכויותיה כנושה במסגרת הליך ההבראה (ויתור העומד כיום על 150 מיליון דולר). כנהוג, בתמורה לוויתור זה תידרש צים להנפיק בסופו של דבר למשפחת עופר (וכנראה גם לנושים אחרים) מניות בצים. המשמעות היא דילול האחזקות בצים של החברה לישראל, ובעקיפין של בעלי מניות המיעוט שלה. גם היבט זה של תוכנית ההבראה מחייב אפוא אישור של המיעוט.

מכל מקום, בפועל (ואף שהייתה מחלוקת על סיווג בעלי המניות שבה עסק אחד מאיתנו במאמר קודם) נכשל השלב הראשון של האישור והצדדים מצאו לבסוף פתרון יצירתי שאיפשר את ההזרמה ללא ניגוד עניינים. אולם, על-פי העיתונות, גם השלב המכריע של העסקה, שבו אין מנוס מניגוד עניינים, אינו עומד להתקבל בקלות על-ידי המשקיעים המוסדיים של החברה לישראל.

יחס חשדני של השוק

ניתן לספק הסברים מגוונים למחלוקות שבין החברה (ובעלי השליטה שלה) ובין המשקיעים המוסדיים ביחס לשני שלבי תוכנית ההבראה, אך אנו נפנה את הזרקור להליך גיבוש תוכנית ההבראה מבית. חוק החברות קובע, כי ועדת הביקורת של החברה תאשר עסקה בניגוד עניינים בטרם תוגש העסקה לאישור בעלי המניות. על אף שבוועדת הביקורת מכהנים דירקטורים-חיצוניים, דומה שהשוק אינו מייחס לאישור ועדת הביקורת משקל מכריע.

למיטב ידיעתנו, זהו היחס המקובל להחלטות ועדת הביקורת בישראל גם במקרים אחרים. סיבה אפשרית אחת היא - חשש המשקיעים שהדירקטורים-החיצוניים, מקצועיים ומוכשרים ככל שיהיו, אינם מסוגלים להתמודד עם לחצי בעל השליטה הממנה אותם. בלשונו הציורית של בית המשפט בדלאוור בארה"ב, פיקוח הדירקטוריון על בעלי השליטה שקול לעיתים קרובות למאבק מול גורילה במשקל 800 פאונד.

ליחס החשדני של השוק קיימת סיבה חשובה נוספת. לשיטתנו, הליכי גיבוש ואישור העסקה הנהוגים ברוב המקרים בארץ פוגמים בתועלת שניתן היה להפיק מהדירקטורים-החיצוניים. אמנם אין פסול בעסקאות בעלי עניין כל עוד הן משרתות את האינטרס של החברה; אולם ההכרעה בשאלה זו מחייבת בחינה מדוקדקת של השאלה - האם, למרות ניגוד העניינים של בעל השליטה, העסקה עומדת במבחן טובת החברה.

בדוגמה של צים, יש לבחון אם מנקודת ראותה של החברה לישראל הזרמת הון לצים עדיפה על פירוק צים או הקפאת הליכים. בשלב השני, יש לבחון אם הקצאת המניות למשפחת עופר תמורת ויתור על דמי חכירה, מתבצעת בתנאים הטובים ביותר עבור החברה לישראל שניתן להשיג בנסיבות העניין.

חוק החברות קובע כי ועדת הביקורת של הדירקטוריון (שבה יושבים כל הדירקטורים-החיצוניים) תאשר את העסקאות בניגוד העניינים. זוהי דרישת מינימום שהתועלת בה מוגבלת על רקע הרכב הוועדה והגדרת תפקידה. ראשית, בוועדה רשאים לשבת גם נציגים של בעל השליטה. שנית, מנדט הוועדה מוגבל לאישור העסקה בלבד. כאשר החברה עצמה מנהלת משא-ומתן על העסקה, מגבשת את תנאיה ומביאה את המוצר המוגמר לוועדת הביקורת, עומדת לרשות הוועדה יכולת מועטה בלבד לבחון את העסקה לעומק או להשפיע על תנאיה.

לעומת זאת, ניתן לחשוב על התנהלות אחרת, הנהוגה מעבר לים, ואשר כבר ראינו כמותה גם בישראל. במסגרת זו, החברה מפקיעה מגורמי הפנים של החברה ומנציגי בעל השליטה את היכולת לנהל משא-ומתן בשם החברה על תנאי העסקה. הדירקטוריון ממנה ועדת דירקטוריון מיוחדת (special committee) המורכבת כולה מדירקטורים שאינם תלויים בחברה ובבעל השליטה (ובכך שונה הרכב הוועדה מההרכב של ועדת הביקורת לפי דרישות המינימום שבחוק). לוועדה מיוחדת זו ניתן מנדט לנהל את המשא-ומתן מטעם החברה על תנאי העסקה ולא רק לאשר אותם בסוף ההליך.

במקרה של החברה לישראל ניתן היה אפוא להעניק לדירקטורים הבלתי תלויים (ובראש ובראשונה לדירקטורים-החיצוניים) מנדט מטעם הדירקטוריון לנהל באופן בלעדי את המשא-ומתן מטעם החברה לישראל על תוכנית ההבראה של צים. על הוועדה לבחון אם יש לאשר הזרמות לצים ואת התנאים להזרמה ולנהל משא-ומתן עם האחים עופר, במעמדם כנושים של צים, על תנאי הסדר החוב עימם.

כמו כן, ניתן היה לקבוע כי הוועדה המיוחדת ולא החברה לישראל תמנה מטעמה מומחים פיננסיים ומשפטיים שיסייעו לה בניהול משא-ומתן ובקבלת החלטות. בלב תוכנית ההבראה טמונה שאלת יכולתה של צים להתאושש מהמשבר והשווי שלה במקרה זה. מסיבה זו החברה בחרה, ובצדק, להשתמש בשירותיו של מומחה פיננסי. אולם משקיעים רבים מטילים ספק בחוות-דעת של מומחה הנתפס בעיניהם כמומחה מטעם בעלי השליטה.

צעדים בוני אמון

לעומת זאת, יש לקוות שהשוק יתייחס אחרת למומחה שהיה נבחר על-ידי ועדה בלתי תלויה של הדירקטוריון. מכל מקום, טענתנו המרכזית היא ששימוש מושכל בחברי הדירקטוריון הבלתי תלויים יגביר את הסיכוי כי יתקיים משא-ומתן אמיתי על תנאי העסקה, ובכך יקל על שכנוע המשקיעים המוסדיים כי העסקה ראויה למרות ניגודי העניינים של בעלי השליטה.

הקריאה שלנו אינה מופנית לחברות ציבוריות בלבד, אלא גם למשקיעים המוסדיים, אשר עומדת בפניהם כיום הזדמנות חדשה לעודד את החברות לנקוט צעדים בוני אמון מהסוג שעליהם הצבענו זה עתה (וצעדים נוספים כגון הרחבת הגילוי גם מעבר לקבוע בחקיקה). בחודשים הקרובים ייכנסו לתוקף תקנות אשר יחייבו גופים מוסדיים לקבוע מדיניות הצבעה באסיפות כלליות ולפרסם מדיניות זו. חובה חדשה זו פותחת בפני המשקיעים המוסדיים אפשרות לשלוח מסר לחברות על דרך ההתנהלות הראויה בעיניהם, גם תוך עידוד נורמות התנהגות מעבר לקבוע בחוק.

במסגרת זו ניתן יהיה לקבוע, לדוגמה, כי גוף מוסדי ישקול בחיוב להצביע בעד עסקה אשר אושרה תוך שימוש בהליכי האישור שעליהם עמדנו ברשימה זו. שימוש מושכל בפרסום מדיניות ההצבעה של הגופים המוסדיים עשוי, אם כן, להביא לשיפור משמעותי בסטנדרטים הנוהגים בשוק ההון בישראל. נותר רק לראות אם השוק ירים את הכפפה.

פרשת צים: כך אפשר היה לעשות זאת אחרת

1. החברה מפקיעה מגורמי הפנים של החברה ומנציגי בעל השליטה את היכולת לנהל משא-ומתן בשם החברה על תנאי תוכנית ההבראה.

2. הדירקטוריון ממנה ועדת דירקטוריון מיוחדת (special committee) המורכבת כולה מדירקטורים שאינם תלויים בחברה ובבעל השליטה.

3. ועדה מיוחדת זו תקבל מנדט לנהל את המשא-ומתן מטעם החברה על תנאי ההזרמה הכספית לצים וההקצאה לנושים, ולא רק לאשר אותם בסוף ההליך.

4. ניתן היה לקבוע כי הוועדה המיוחדת, ולא החברה לישראל, תמנה מטעמה מומחים פיננסיים ומשפטיים שיסייעו לה בניהול משא-ומתן ובקבלת החלטות.

5. בחודשים הקרובים ייכנסו לתוקף תקנות שיחייבו גופים מוסדיים לקבוע מדיניות הצבעה באסיפות כלליות ולפרסם אותה, וזו ההזדמנות של המוסדיים לעודד חברות לנקוט צעדים שעליהם המלצנו.

* פרופ' שרון חנס הוא סגן הדיקן של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב וחבר מרכז פישר לממשל תאגידי ולרגולציה של שוק ההון; פרופ' אסף חמדני הוא מרצה לדיני תאגידים בפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית בירושלים.

עוד כתבות

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"