גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה שוק מתעורר זה?

המושג "שווקים מתעוררים" מעורר מחלוקת. שתי דעות על מידת הרלוונטיות שלו

מונח מיושן / מרקו דימיטרייביץ'

המונח "שווקים מתעוררים" הוא מיושן וזמנו עבר. שווקים מתעוררים הם, למעשה, מחצית מהכלכלה העולמית, שוקי ההון שלהם גדולים ונזילים, יש בהם תנודתיות, וההתנהלות התאגידית והפיקוח הממשלתי דומים מאוד לאלו של השווקים המפותחים. בשל שיעור הצמיחה הגבוה שלהם, שווקים מתעוררים הם כעת גדולים מכדי שאפשר יהיה להתעלם מהם. עם זאת, נהוג לחשוב בטעות ששוקי ההון שלהן קטנים, לא נזילים ותנודתיים. זה בפירוש לא כך. משום צמיחתם הכלכלית המהירה יותר וביצועי היתר של שוקי ההון שלהם בעשור האחרון, לצד העובדה שחברות פרטיות וממשלתיות רבות בהם הונפקו באחרונה לציבור, צמח שוויים של השווקים המתעוררים באופן משמעותי, והוא מייצג היום 30% משווי שוק המניות העולמי - כמו ארה"ב. שווי שוק המניות הסיני עולה כיום על זה היפני. השוק של קוריאה וטייוואן גדול יותר במונחי שווי מהשוק הגרמני, והשוק הברזילאי גדול יותר משוק המניות האוסטרלי.

והנזילות בשווקים הללו עלתה בצורה דרמטית בשנים האחרונות. השנה, עד כה, עלו מחזורי המסחר בבורסות הסיניות על המחזורים בבורסת ניו יורק, המחזורים בקוריאה עולים על אלו של צרפת, ונפח המסחר בהודו עולה על זה של קנדה.

תנודתיות דומה

טענה נוספת נגד השווקים המתעוררים היא שהם תנודתיים מדי ובלתי יציבים מספיק מבחינה פוליטית. במציאות, התנודתיות התקרבה מאוד לזו שבשווקים המפותחים. לכן, במונחי גודל, נזילות ותנודתיות, השווקים המתעוררים שווים למפותחים, והם אינם צריכים לסבול מדעות קדומות ישנות.

שני טיעונים נוספים נגד השווקים המתעוררים הם שההתנהלות התאגידית בהם גרועה ושהמדיניות הממשלתית ידידותית פחות למשקיעים. הביקורת הזו כבר אינה רלבנטית או מתחייבת. השווקים המתעוררים העלו את הסטנדרטים בתחום ההתנהגות התאגידית בשעה שתחושת האיכות של השווקים המפותחים פחתה.

זאת ועוד: המערב, שהטיף בשנות ה-90 לאסיה ולאמריקה הלטינית על האופן שבו ממשלות צריכות להתנהל, הפגין במשבר הנוכחי התנהלות הפוכה - מדיניות בלתי עקבית ובלתי יציבה, שמביאה בחשבון לעתים קרובות אינטרסים מיוחדים. הטיפול בחברות כמו ליהמן בראדרס, רייטראק (בבריטניה), ג'נרל מוטורס, פאני מיי, נורתרן רוק ואופל היה לא עקבי ולא אובייקטיבי.

מחמיצים הזדמנות

נותר רק הבדל ברור אחד בין השווקים המתעוררים למפותחים: הצמיחה. בשנים 2003-2009, המכירות של "השווקים המתעוררים בע"מ" (סך המכירות של החברות הנסחרות בשווקים הללו) עלו ב-11% בשנה. המכירות של "העולם בע"מ" עלו במקביל ב-5% בלבד.

אנחנו מאמינים שהפער הזה בצמיחה יימשך משלוש סיבות עיקריות: הפערים בשיעורי צמיחת התמ"ג והאוכלוסייה יימשכו בעתיד הנראה לעין; צרכים בסיסיים רבים בשווקים המתעוררים עדיין לא סופקו, ולכן הצריכה וההשקעות יצמחו מהר יותר מבסיס נמוך יותר; ומבחינת הסיכון, החברות בשווקים המתעוררים ימשיכו להיות ממונפות פחות ועם יחס גבוה יותר בין הכנסות לחובות לעומת חברות בשווקים המפותחים.

השווקים המתעוררים אמורים להיות חשובים מאוד למשקיעים, כעת ובהמשך, ולמרות זאת, כיום הם רק 12% ממדד המניות העולמי של MSCI, אף שהם מייצגים 30% מהשווי הכולל של השוק העולמי, 50% מהכלכלה העולמית ואת סיכויי הצמיחה הטובים ביותר בעולם. משקיעים המתמקדים במדד הזה יחמיצו את ההזדמנות.

סופם של השווקים המתעוררים הגיע. משקיעים שלא יבינו את זה, מסתכנים בכך שיישארו מאחור.*

הכותב הוא מייסד ומנהל ההשקעות של אברסט קפיטל

רכבת הרים מסוכנת / טוני ג'קסון

מעת לעת נתקלים בעסקי ההשקעות בהצהרות שמוציאות אדם מהכלים. הן מעין איתות אזהרה לכך שמפלס המים הגיע למקסימום. חישבו על האקדמאים האמריקנים שהצהירו לפני עשר שנים, כשמדד דאו ג'ונס היה בשיאו, שהדאו יעלה ל-36,000 נקודות בתוך זמן קצר. או על הנבואה שנשמעה בשיא פריחת האקוויטי הפרטי, ולפיה עד מהרה תיחתם עסקת אקוויטי פרטי בהיקף של 100 מיליארד דולר.

הצהרה מעין זו שחרר מנהל קרן גידור בכיר. הוא טוען שהמונח "שווקים מתעוררים" התיישן: השווקים הללו צמחו כה מהר, שההבדלים ביניהם לבין השווקים המפותחים נעלמו.

אין עוררין על כך שהשווקים הללו אכן צמחו מהר. הבעיה היא אחרת, והיא קשורה לסיכון. בחמש השנים האחרונות, תמחור שגוי של סיכונים הכה בשוקי העולם. משקיעים התעלמו לחלוטין מהסיכון, כמו בבועת האשראי, או שעברו לצד האחר של המטוטלת והתקבל מחנק אשראי.

העיקר הפוליטיקה

נדמה שמנהל קרן הגידור שייך לזן המשקיעים המדאיג הראשון, וכדי להבין מדוע, כדאי לנו להיזכר מה היתה הכוונה המקורית במושג "שווקים מתעוררים". אחד המומחים לפוליטיקה הגדיר אותם "מדינה שבה הפוליטיקה חשובה לשווקים לפחות כמו הכלכלה". אין לזה קשר לצמיחה או גודל. אפשר לטעון שקוריאה או טייוואן כבר אינן שווקים מתעוררים, אף שהן מוגדרות כך, אך סין ורוסיה מתאימות מאוד להגדרה המקורית.

הסיכון הגיאופוליטי הוא עניין שהמשקיעים מתקשים בו באופן עקבי. הם יודעים שהוא קיים, אך אינם יכולים לכמת אותו, ולכן אינם יכולים לכלול אותו במודלים שלהם. רק בדבר אחד אנחנו יכולים להיות בטוחים, כפי שטוען אדם דיקסון מאוקספורד אנליטיקה, חברת ייעוץ לסיכונים גיאופוליטיים: הסיכונים בשווקים המתעוררים הם מסוג שונה. הם לא רק פוליטיים, הוא אומר, אלא גם חברתיים ותרבותיים. אם אתה משקיע בקראצ'י, אתה צריך להכיר את המניעים של המקומיים שעמם אתה מתמודד.

צמיחה היא לא תשואה

בנקודה זו כדאי לעצור ולשאול איך תפקדו השווקים המתעוררים בעבר ביחס לשווקים המפותחים. אחרי הכל, ההיסטוריה מראה לנו ששוקי צמיחה, כמו מניות צמיחה, לא בהכרח מספקים את התשואות הטובות ביותר.

השאלה הזו קצת פחות פשוטה מכפי שהיא נראית. מדדי השווקים המתעוררים, מאז מחצית שנות ה-80, הושפעו מאוד ממשקל המדינות השונות במדדים. תחילה היתה ברזיל הדומיננטית, אחריה דרום קוריאה, וכעת סין. לכן, הסיפור השתנה במרוצת הזמן.

המחקרים הראשונים המתעדים את מדדי השווקים המתעוררים מראים שבעשור שהחל במחצית שנות ה-70, רשמו השווקים המתעוררים ביצועים נחותים מאלו של המפותחים. מאז - למעשה מהרגע שבו הם נפתחו בפני משקיעים זרים - הם דהרו קדימה.

אבל זו היתה רכבת הרים. אילו השקענו את כספינו במדד MSCI של השווקים המתעוררים לפני המשבר האסיאני של 1997, היינו משיגים ביצועים גרועים מאלו של השווקים המפותחים עד שנת 2005. כעת, אומרים לנו, הכל כבר אחרת. הכלכלות המתעוררות המירו את דתן לעקרונות השוק החופשי.

קצת מוזר אולי שסין זוכה לתשואות על טיפולה במשבר באמצעות הפיקוח המסורתי על המערכת הבנקאית, אבל בשוק שורי, העקביות היא קורבן ראשון.

יותר מכל, מדאיג אותי שההתייחסות הזו לשווקים המתעוררים היא סימפטום לבעיה גדולה יותר. מאז המפנה החיובי בשווקים, המשחקים הספקולטיביים הם המנצחים הגדולים, כפי שיכולנו אולי לצפות מראש.

בשוקי החובות, "הנכסים הרעילים" כבר התאוששו עד שהבנקים כבר יכולים להעלות את ערכם במאזניהם. בשוק המניות, ברוקר אחד חישב ומצא שמניות המגננה נסחרות בדיסקאונט הכי גדול ביחס למניות הצמיחה מאז בועת הדוט קום. *

עוד כתבות

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות