גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 סוגים של בעלי שליטה

מהומת הסדרי האג"ח חשפה את המסתכן, המניפולטור, האופורטוניסט, המאמין והצדיק

עו"ד נאור הוא מבעלי משרד נאור גרשט - עורכי דין, המייצג מחזיקי אגרות חוב בחברות ומנהל בימים אלה מספר הליכים משפטיים כנגד חברות ובעלי שליטה, בנוגע להסדרי חוב

במאמר קודם שפירסמתי כאן לפני חצי שנה, תחת הכותרת "המוסדיים שכחו של מי הכסף" הצגתי את האופן שבו ניתן היה בשנות חגיגת ההנפקות העליזות לגייס בקלות סכומי כסף אדירים כנגד אג"ח קונצרניות, ללא ערבות אישית וכמעט ללא ביטחונות.

אז הצבעתי על כך שמדובר בכספים שעברו מאנשים שצריכים לעבוד לפרנסתם, דרך קרנות פנסיה וקופות גמל, לחברות שגייסו את הכסף והתחייבו להחזיר אותו בצירוף ריבית שלא משקפת את מחיר הכסף ואת הסיכון.

הפעם, אני רוצה להציג לכם את הדילמות שבהן מתלבט כיום בעל שליטה שגייס אז, לדוגמא, 100 מיליון שקלים שאמורים להיפרע החל משנת 2010.

הוא פותח מדי יום את אתר האינטרנט של הבורסה ורואה שהאג"ח שלו נסחרות בתשואה הולכת וגדלה, היינו במחירים הולכים ויורדים, ושואל את עצמו איך הוא יכול ליהנות מהתימחור הנמוך שנותן להן שוק ההון.

בעל השליטה שלנו (זה יכול להיות באמת כל אחד, אני לא מכוון למישהו מסויים, חס וחלילה) שואל את עצמו את שאלת הישראלי הטיפוסי הקלאסית: "מה, אני פראייר?" ומביא אותו לשקול אחת מכמה אסטרטגיות אפשריות:

1) אסטרטגיית בעל השליטה ההגון

להמשיך ולנהל את החברה כמיטב יכולתו, להפחית הוצאות למינימום, ולשמור על קופת המזומנים של החברה ועל הנכסים שלה, על מנת שהחברה תוכל לשרת את החוב במלואו ובמועדו.

ככל שלחברה צורכי מזומן, בעל השליטה מזרים לחברה כספים שלו כנגד הנפקת זכויות או רישום הלוואה נדחית שתיפרע אחרי פירעון יתר חובות החברה, ובכלל הוא יוצא מגדרו על מנת שהחברה תעמוד בכל התחייבות שנטלה על עצמה.

בעל השליטה שייבחר בדרך הזו, לא ירוויח מהמצב שנוצר, אך מנגד הוא ייהנה ממוניטין טוב (יש עוד מי שחושבים שיש לדבר ערך בפני עצמו) וגם יביא לכך שהשוק יתמחר את ניירות הערך של החברה בשווי יותר גבוה, ובעתיד יוכל לגייס כספים בתנאים טובים ואף למחזר חובות.

2) אסטרטגיית בעל השליטה המאמין

לרכוש בעצמו ומכספו את אגרות חוב של החברה במחיר הנמוך שנייר הערך נסחר בו כיום, היינו לנסות ולהינות באופן אישי מהמצב שנוצר.

לכאורה מדובר באפשרות בעייתית שמבוססת על חוסר האמון של שוק ההון בחברה של בעל השליטה עצמו, אולם יש לזכור שיש בכך משום הבעת אמון ביכולת החברה לשלם את חובה ולצמצם את החוב, וכן יצירת זהות אינטרסים בין בעל השליטה לבין מחזיקי אגרות החוב.

מבחינת מחזיקי אגרות חוב, קניית אג"ח מצד בעלי העניין, היא איתות חיובי המעיד שבעל השליטה סבור שמחיר השוק של אגרות החוב נמוך, והוא עצמו מגדיל את היקף ההשקעה שלו בחברה.

3) אסטרטגיית בעל השליטה נוטל הסיכונים

לרכוש בכספי החברה את אגרות החוב של החברה, היינו לעשות שימוש בכספים ששוק ההון נתן לחברה, על מנת לרכוש בחזרה את החוב במחיר נמוך משמעותית.

חלופה זו תצמצם כמובן את קופת מזומני החברה ויכולה לפגוע באיתנות הכספית וביכולת שלה לעמוד בהתחייבויות למחזיקי אגרות החוב, אבל מנגד היא מפחיתה את החוב ומייצרת רווח הון לא מבוטל לחברה.

במקרה זה, הדבר העיקרי שצריך לבדוק הוא שהחברה לא תיפגע תזרימית באופן שיסכן את היכולת שלה להמשיך ולפעול ולשלם למחזיקי אגרות החוב.

4) אסטרטגיית בעל השליטה האופורטוניסט

לנצל את המשבר בשווקים על מנת להציע למחזיקי אגרות החוב הסדר שיכלול פרישת החוב ומחיקתו, מעבר לדרוש ולהכרחי, מבלי לוותר על ההחזקה בחברה ומבלי לתרום דבר מכספו או מנכסיו הפרטיים לטובת העניין.

הרעיון הכללי של האופורטוניסט הוא לגזור קופון שמן מהמשבר שנוצר ומחוסר המוטיבציה של הגופים המוסדיים לנהל הליכים משפטיים.

לפעמים מדובר על אסטרטגייה ניסיונית, בבחינת שלח לחמך על פני המים, ולפעמים מדובר על ניסיון מניפולטיבי למחוק ולדחות את התשלום לאגחים בלי לשלם מחיר של ממש, הכל תחת הטענה: "מה אתם רוצים ממני, בכל אשם המשבר".

כמובן שיש חברות שבאמת יש להן צורך אמיתי להגיע להסדר חוב, בשל נסיבות אובייקטיביות אמיתיות, במקרה זה, צריכה להיות נכונות ללכת להסדר חובות מבוסס על פרישת החוב, יצירת מנגנוני בקרה ופיקוח, שיפור בטחונות, ותרומה משמעותית של בעל השליטה.

5) אסטרטגיית בעל השליטה המניפולטור

להגביר את חשש המחזיקים ולהעצים אותו על ידי יצירת אווירת משבר ע"י דיווחים על הסכנות והקשיים של החברה, על מנת שמחיר אגרות החוב יירד עוד יותר. המחמירים, אף יזמינו או יסייעו בקבלת "הערת עסק חי" לחברה.

במקרה הזה, עסקינן במניפולטור מסוכן שמנסה להפיץ אימה ופחד בקרב המחזיקים המסייעים לו לרכוש אגרות חוב במחיר נמוך יותר, וגם יסייעו לו על מנת לשכנע את המחזיקים לעשות הסדר חובות שיקל עליו ועל החברה, אם על ידי מחיקת החוב, ואם על ידי פרישה יותר נוחה של החוב.

כנגד בעלי שליטה כאלו, אין דרך מלבד נקיטת הליכים משפטיים, הן על ידי רשות ניירות ערך בגין שלל העבירות הפליליות שאסטרטגיה כזו מייצרת, והן על ידי ציבור מחזיקי אגרות החוב בגין הפגיעה בשווי ובחברה.

צדיקים בשוק ההון

ברור שעדיף שבעל שליטה של חברה מאוגחת, יהפוך כל אבן על מנת להחזיר את החוב במועדו ובתנאים המקוריים, ואף יביא כסף "מהבית" על מנת שחברה תעמוד בהתחייבויותיה.

אלא שצדיקים כאלו אין בשפע. אני בדעה, שככל ששוק ההון יפשיל שרוולים, יגלה אסרטיביות, יפקח עיניים דאגניות גם כלפי חברות שעדיין לא הגיע מועד הפרעון של מלוא החוב שלהם, ולא יהסס לנקוט בהליכים משפטיים כנגד חברה וכנגד בעל שליטה שמנסים לנצל את המצב שנוצר לטובתם האישית, כך מפחת תופעת האופורטוניזם.

בעל שליטה שיבין כי הדרך לביצוע הסדר היא דרך קשה, שבמסגרתה הוא יידרש להיחשף ולתת מידע מלא אודות כל שנעשה בחברה בתקופתו, יידרש להזרים כסף מהבית, יתבקש לוותר על חלק נכבד מהאחזקה שלו, יידרש להסכים למגבלות בתפקוד החברה עד לפרעון החוב, ושהוא אף מסתכן בניהול הליכים משפטיים כואבים כנגד החברה, ואולי גם נגדו באופן אישי, יחפש דרכים אחרות להרוויח כסף.

עוד כתבות

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית