גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סימנס רוכשת את סולל תמורת 418 מיליון דולר

החברה הגרמנית התחייבה להשאיר את הפיתוח בישראל, כפי שפורסם ב"גלובס"

המרוץ לרכישת חברת סולל הישראלית הסתיים: לאחר תהליך התמחרות מותח שארך מספר חודשים, סימנס הגרמנית הודיעה כי תרכוש את החברה מבית שמש ב-418 מיליון דולר - גבוה אף מההערכות בשוק שהיו בין 250 מיליון דולר בתחילת ההתמחרות ל-400 מיליון דולר.

"זה היה בלתי אפשרי עבורנו לצמוח יותר לבד", אמר היום ל"גלובס" אבי ברנמילר, מנכ"ל סולל ובעל מניות בחברה, "לסימנס עצמה קשה להתקדם בשוק התרמו-סולארי בלי הטכנולוגיה המתאימה. לכן, השילוב של הטכנולוגיות הוא מצב בו כל הצדדים יוצאים מרווחים. אחרי שתסתיים תקופת ההסתגלות, בטווח של שלוש-ארבע שנים, הפעילות של סולל תגדל במאות אחוזים בהשוואה להיום".

מחזור המכירות של החברה צפוי להיות 200 מיליון דולר ב-2009, ואם כך, הרי שברנמילר מכוון לפוטנציאל של יותר ממיליארד דולר.

זו העסקה השנייה שסימנס העולמית מבצעת בשוק הסולארי בישראל. לפני חודשיים היא רכשה 40% ממניות חברת האנרגיה הסולארית ערבה-פאואר תמורת 15 מיליון דולר.

בשלב הסופי של ההתמחרות היו בתמונה החברות סימנס; שיכון ובינוי, שהציעה לרכוש אותה ביותר מ-275 מיליון דולר; תאגיד ההנדסה הצרפתי אלסטום וחברת האנרגיה הצרפתית Areva.

"חברה כמו סולל שווה לנו הרבה מאוד, וזה פשר המחיר הגבוה שאנחנו משלמים", אומר אליעזר טוקמן, מנכ"ל סימנס ישראל, "היא מייצגת עבורנו סינרגיה גבוהה בתחום הקלינטק".

המחיר גבוה בהשוואה למתחרות. מתי תוכלו להחזיר את ההשקעה?

טוקמן: "המחיר הוא סביר. אמנם בצד הגבוה, אבל שווה לסימנס. השוק הסולארי הולך לצמוח בצורה דרמטית וסולל מעורבת במכרזים רבים. היא שווה לנו יותר מאשר לקונים אחרים, שכן אחרי השלמת הרכישה נוכל להציע ללקוחות יותר מ-70% מהציוד הנדרש להקמת תחנות כוח סולאריות".

האם סולל תישאר בארץ

בעקבות הרכישה סולל תהפוך לחברה-בת בבעלות מלאה של סימנס, ותהווה יחידת רווח והפסד עצמאית, שתשוייך לחטיבת האנרגיות המתחדשות של סימנס. החברה תפעל על בסיס תקציב שנתי שטרם נקבע.

כפי שדוווח ב"גלובס", מפעל סולל יישאר בארץ וכל העובדים ישמרו על מקום עבודתם. ברנמילר ימשיך לנהל את סולל גם באכסניה החדשה שלה. ברנימלר דוחה את הטענות על כך שבטווח הארוך רוב פעילות הייצור של החברה תועבר לחו"ל.

"היחידה בישראל תוביל את הפעילות התרמו-סולארית של סימנס בעולם. אם יתברר שיש שוק גדול בסין או בהודו, ברור שנקים מפעלים מקומיים כמו שעשינו בספרד. אבל הפעילות בישראל לא תיפגע. לפי ההסכם עם סימנס, כל הפיתוח יהיה בארץ וההערכה שלי היא שפעילות הייצור תורחב, שכן יהיה שוק גדול גם בישראל. עד סוף 2010 נמכן את כל מערך הייצור שלנו ככה שלא בהכרח הייצור בסין יהיה זול יותר".

גורמים בתעשייה המקומית ספקניים לגבי ההבטחה הזו, ומעריכים שחלק גדול מהפרויקטים יבוצעו בארצות שבהן הם נפרסים. הניסיון מלמד שיש פער גדול בין ההבטחות בזמן המו"מ למה שקורה בפועל. ייתכן, שהפיתוח של סולל יישאר בארץ, אבל בטווח הארוך לסימנס יש אינטרס להעביר חלק גדול מהייצור לחו"ל במטרה להוזיל עלויות. לו שיכון ובינוי של שרי אריסון אכן הייתה רוכשת את סולל, היא הייתה יכולה להפוך לחברת ענק ישראלית, אך קיים פוטנציאל עצום בחבירה לסימנס.

פרויקט הדגל של סולל הוא בספרד, שם היא מקימה תחנה תרמו-סולארית בהיקף ייצור של 50 מגוואט - הגודל המקסימלי מבחינת הרגולטור הספרדי.

לדברי ברנמילר, התחנה תחל לפעול באמצע 2011. החוזה בגין התחנה נקבע ל-25 שנה, כמקובל בספרד, כשסולל תהיה שותפה למכירות החשמל שייוצר בה.

הפרויקט הוא בהשקעה כוללת של 300 מיליון דולר, רובה ממימון של גוף בנקאי, וכ-10%-20% ממנו ממומן בחלקים שווים על-ידי סולל ושותפתה הספרדית לפרויקט, חברת התשתיות סאשיר.

למרות הקשיים בהקמת הפרויקט, בסולל מאמינים שהוא ייצא אל הפועל כמתוכנן. "הרצון שלנו הוא להקים פרויקטים כאלה ברחבי העולם", אומר ברנמילר, "וזו אחת הסיבות שבגללן קיווינו לחבור לסימנס".

החבירה לסימנס מחזקת את מעמדה של סולל בתחרות מול חברת Schott, יצרנית הקולטנים התרמו-סולאריים הגרמנית, שהיא המתחרה היחידה בעולם של סולל. למוצר של שתי החברות יש דרישה רבה, שכן רבים כמו סימנס סבורים שהשוק האמיתי הוא דווקא לשדות תרמו-סולאריים ופחות לשדות סולאריים פוטו-וולטאים.

מה מידת ההשקעה שלכם במו"פ?

ברנמילר: "אנחנו משקיעים עשרות מיליוני דולרים בשנה ועובדים על נושאים רבים כמו אגירת אנרגיה וכן תחנת כוח היברידית שבשעות שאין שמש תייצר אנרגיה באמצעות גז טבעי או דלק נקי אחר, וכך תפחית את עלויות הייצור.

איך בכוונתכם לשלב את סולל בפעילות של התאגיד?

טוקמן: "מכיוון שעוד לא בוצע קלוזינג לעסקה והיא עדיין לא עברה לבעלותנו, עדיין לא הצבנו לה יעדים. בעסקאות החדשות עם סולל, הציוד הנוסף של סימנס כבר יהיה משולב כך שהרווח שלנו יהיה מיידי".

ברנמילר וטוקמן אינם פוסלים שיתוף פעולה עם שיכון ובינוי, מי שפרשה מהמרוץ לרכישת סולל, במכרז הענק שפרסמה המדינה להקמת תחנות הכוח התרמו-סולאריות באשלים. זאת, על רקע הערכות שהשותפות המקורית בין סולל לשיכון ובינוי במכרז תתפרק בעקבות כישלון המו"מ בין הצדדים. "התוכנית היא להמשיך במכרז", אומר ברנמילר, "החיבור בין סולל לסימנס יגדיל את הסיכוי שפרויקטים סולאריים יבוצעו בישראל".

עוד כתבות

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בבורסת תל אביב; חברה לישראל ותמר פטרוליום עולות בכ-3%

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

הכי רחוק מ-AI: שיאנית העליות כיום בוול סטריט היא רשת דיסקאונט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

פאנל על הבמה של פריון בפסטיבל הפרסום בקאן / צילום: Brand innovators

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

סערה בפתח הדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ: השופטים קיבלו עדכון במעמד צד אחד

בג"ץ דן היום בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף דוד זיני לראש השב"כ, והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● היועמ"שית קבעה כי נתניהו בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בתחילת הדיון יצאו השופטים לדיון נפרד במעמד צד אחד, בו ביקשו לקבל פרטים נוספים על חקירות יועצי רה"מ

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית