גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שההון סיכון הישראלי השתכר מהקלינטק, עכשיו מגיע ההנג-אובר

תחום הקלינטק צפוי להניב אקזיטים גדולים, אבל ההון סיכון - ובייחוד זה הישראלי - לא יהיה שם כדי ליהנות מהם ■ לדעת מומחים בתחום: "רק אחרי שהרבה כסף יילך לאיבוד, יצוצו הסיסקו, הגוגל והאורקל של הקלינטק"

בשלוש השנים האחרונות הקלינטק היה הבייבי של ההון סיכון. מתחום זה, כך קיוו הפעילים בענף, יגיעו החברות החדשות שישנו את העולם, ואם אפשר גם יכניסו מיליארדי דולרים לכיסי המשקיעים.

גם בישראל תלו תקוות בתחום, והאמינו שטכנולוגיות שפותחו במכוני מחקר אוניברסיטאיים ימצאו את דרכן לעולם המסחרי, ויהפכו את ישראל למעצמת טכנולוגיה ירוקה. התקווה לא התנפצה לגמרי, אבל ניכרת התפכחות. כעת נראה, שהתחום לא יממש את החלומות שטוו לו אנשי ההון סיכון בארה"ב, לא כל שכן בישראל.

לפי נתוני ארנסט אנד יאנג, 2008 הייתה שנת שיא בהשקעות הון סיכון בקלינטק בארה"ב: 4.7 מיליארד דולר הושקעו בחברות בתחום - זינוק של כ-68% לעומת 2007, אך הרבעון הרביעי העיד על נפילה.

לפי דו"ח המאני-טרי של PwC, מגזר הקלינטק בארה"ב רשם גידול של 89% במונחים כספיים ברבעון השלישי של 2009, עם השקעות בחברות מגובות הון סיכון בהיקף של 898 מיליון דולר. מספר העסקאות שהושלמו ברבעון השלישי גדל ב-16% ל-57 עסקאות.

מאז 2002, חברות הקלינטק בארה"ב מגייסות כסף מקרנות ההון סיכון. אך בעוד היקף ההשקעות עלה בהדרגה, לא נרשמו בתחום אקזיטים מרגשים למדי, הנפקות סוחפות או רכישות שמנות.

זו לא הזמנה להספיד את הקלינטק - הוא דווקא צפוי להניב אקזיטים גדולים, אבל ההון סיכון לא יהיה שם כדי ליהנות מהם. הסיבה היא, שכדי להקים חברת ענק בתחום האנרגיה למשל, יש צורך במימון שכבד גם על הקרנות הגדולות בעמק הסיליקון.

כך, גם אם יצמחו בישראל חברות קלינטק מבטיחות, הרי שההון סיכון המקומי יישאר מחוץ לחגיגה. המחסור בתשתיות, בתמריצים ממשלתיים ובכסף, לא יאפשר לו להשתתף. ולא בכל הסיבות הללו יש את מי להאשים - ישראל, אחרי הכול, היא מקום קטן.

חלק מחוסר ההתאמה נובע מכך שעיקר מודל ההון סיכון הוא לקיחת סיכון למען פוטנציאל תשואה עתידי גבוה, אבל בקלינטק נדרשות השקעות גדולות. אם לפני שלוש-ארבע שנים היו קרנות שהשקיעו כ-100 מיליון דולר בחברת דלקים ביולוגיים, היום זה כבר לא קורה. ולא רק בגלל המשבר. "גם בהון סיכון לא בטוחים כמה צריך להשקיע בחברות קלינטק", אמר לאחרונה ריץ' וונג, שותף בקרן אקסל פרטנרס. "הקונספט מתהווה, אבל הוא לא ברור".

התובנות הללו מביאות את בכירי ההון סיכון בארה"ב לעבוד עם בנקאי השקעות וקרנות חוב, כדי למצוא מימון עתידי לחברות הקלינטק שלהם. יש מי שתולים תקוות בממשלות, וחלקן גם מתגשמות. הנה, למשל משרד האנרגיה האמריקני הודיע בקיץ על הקצאת 2.4 מיליארד דולר לפרויקט המכונית החשמלית, שישלימו מימון פרטי.

"המודלים כשלו"

חזי רם, לשעבר סגן נשיא לפיתוח עסקי באורמת, עוסק כיום בתחום האנרגיה המתחדשת עם החברה שלו, רם פאואר, שמפתחת פרויקטים בתחומים הגיאותרמי והתרמו-סולארי.

רם מכיר בחוסר ההתאמה של ישראל בפרט וההון סיכון בכלל לתחום הקלינטק. לדבריו, "אני מתמחה בייצור חשמל נקי, תחום שההון סיכון בישראל וארה"ב יתקשה לגדל בו חברות מוצלחות. קורה בקלינטק מה שקרה בדוט.קום: שופכים הרבה כסף על הרבה חברות ויוצרים בועה שתפקע. רק אחרי שהרבה כסף ילך לאיבוד, יצוצו הסיסקו, הגוגל והאורקל של הקלינטק.

"בתחום זה רוב הכסף הטיפש כבר הושקע, ומחלחלת ההבנה שאין תוצאות מהירות. אנחנו בשלב ההתפכחות שתוביל לקונסולידציה. זה תהליך שייקח שנים".

*מה ההבדל בין הקלינטק להיי-טק?

רם: "המוצר הסופי של חברות הקלינטק אינו התא הסולארי, אלא למשל חשמל, שהוא מצרך מפוקח. אי אפשר להגדיל את מתח הרווחים יותר מדי. האקזיטים שראינו בהיי-טק, כמו מיראביליס וכרומטיס, לא יקרו בקלינטק. הבעיה נובעת מכך שהלקוחות העיקריים הם חברות חשמל, כאלה שרוצות מוצר אמין לטווח ארוך. החדשות הטובות הן שגם המכירות מובטחות לטווח ארוך.

"חברות שהוקמו לפני שנתיים לא יכולות לספק את ההוכחה הזו, דרוש להן הון רב. בישראל אין הון בהיקפים הנדרשים, וחסרה היכולת ליישם".

לדברי רם, בתחום הסולארי התהליך כבר קורה. "חברות גדולות, כמו שארפ, יכולות להבטיח ללקוחות אמינות לאורך זמן. רק עם הערבויות הללו אפשר לממן פרויקטים חדשים. גם אם אמציא את המערכת הכי טובה ויעילה ואציע מחיר חשמל אטרקטיבי, עדיין הלקוחות ירצו להבין אם זה עובד. לכן, חברות בונות תחנות כוח עצמאיות. בישראל, חברת לוז למשל יכולה להשיג מימון להקמת תחנת כוח".

*כמה עולה תחנת כוח כזו?

"תחנה שמייצרת לפחות 50 מגוואט, ותפעל מספר שנים, תעלה 250-300 מיליון דולר".

* גם בביומד דרושים השקעה גדולה וזמן רב.

"נכון, אבל בביומד כשחברה מאשרת תרופה, היא נהנית מ-15 שנות הגנה עם הפטנט ויכולה להיות רווחית מאוד. חשמל אינו תרופה אלא מצרך יומיומי, ויש תחרות על המחיר".

רם מדגים את טענותיו על התחום הסולארי. "הון רב זרם לחברות אלו", הוא אומר, "אך בשל המשבר מחירי הסיליקון ירדו מאוד. המודלים העסקיים התיאורטיים כשלו".

"אין מנוס מתמריצים"

ד"ר רות דגן, שותפה במשרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן, ומנהלת מחלקת איכות סביבה ושינוי אקלים, סבורה גם היא כי הציפיות שהקלינטק יציל את ההיי-טק הישראלי, הן ללא כיסוי.

לדבריה, אין בקלינטק הישראלי מספיק יישומים מעשיים, ו"כשאין יישום וייצור, זה משדר מסר הססני. בנוסף, הפרויקטים דורשים גיבוי ממשלתי, שלא קיים".

*שוב מבקשים כסף מהקופה הציבורית?

"לא צריך לצפות שהמדינה תקציב תמריצים כמו באירופה וארה"ב. אבל, שלפחות תפעל להסרת מחסומים רגולטוריים שקשורים למנהל מקרקעי ישראל, לתכנון ולבנייה, שמפריעים למיזמים להתפתח.

"הממשלה יכולה ליצור חבילת תמריצים, שתגדיל את הביטחון של משקיעים ותאפשר להגדיל את היציבות וההשקעות בתחום. לא צריך לעשות את זה דווקא עם ערימת מזומנים על השולחן".

*וקרנות ההון סיכון יישארו בחוץ?

"הדרך הנכונה היא שיתוף של קרנות מקומיות וזרות, או אופני מימון שונים לפי שלבי ההתפתחות של הפרויקט".

*גם ההיי-טק המסורתי הצליח בישראל, אבל לא יושם פה. למה שזה לא יקרה בקלינטק?

"כי בתחום הזה משקיעים רוצים לראות יישומים בפועל".

לדגן יש אמון ביכולות הקלינטק בישראל, ולדבריה "השנה האחרונה הייתה קשה בגלל המשבר, אבל יש התאוששות בהצטלבות דרכים מעניינת. אנחנו נמצאים לפני קבלת החלטות עולמיות על חלוקת מכסות הפחמן, שייכנסו לתוקף בסוף 2012. מדינות רבות נערכות להפחתות הפליטה, למרות שכרגע יש אי-בהירות, בגלל המשבר. ברגע שייקבעו מחירים לפחמן, התחום יצעד קדימה, וישראל עדיין יכולה להיות חלק מהזירה העולמית".

הפתרון - בחדשנות

איתי ז'טלני, שותף בארנסט אנד יאנג לתחום הקלינטק, דווקא מאמין שיש לקרנות הישראליות אפשרות להשתלב בגל הירוק. לדבריו, ההון סיכון משקיע בתחומים בהם השוק צומח במהירות ויש צורך בחדשנות, כך שהקלינטק מתאים למודל זה. "אבל", הוא מדגיש, "בגלל שההון המצוי בידו מוגבל, על ההתמקדות להיות במקומות בקלינטק בהם היקף הכסף המצוי יספיק כדי להגיע לשלב בו ניתן לממש את ההשקעה".

ויש לז'טלני גם פתרון להשתלבות ישראלית בתחום: "מרבית תחומי הקלינטק זקוקים לחדשנות טכנולוגית כדי להתחרות בפתרונות פחות ידידותיים לסביבה וזולים בהרבה. כאן, יש לישראל יש מה להציע", הוא סבור. *

22

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה