גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיידופמאניה: בעקבות גל ההונאות הפיננסיות - האם תם עידן הברוקרים הפרטיים?

מי שחשב שתופעת מיידוף היא שיגעון חולף, גילה כי "המיידופיזם" חי, בועט ומתפשט למימדים מדאיגים ■ השבוע היה זה תורו של ניק לוין, ברוקר בריטי שרמנטי, להמם שורת בעלי כיסים תפוחים ובהם מוני פנאן

במחקר של ה"אקונומיסט" שהתפרסם השבוע התברר כי מגזר השירותים הפיננסיים, שהיה במוקד המשבר הכלכלי העולמי, היה הסקטור שהכי נפגע מהונאות. הסקר הקיף חברות מכל העולם, וגילה כי חברה פיננסית הפסידה בממוצע ב-3 השנים האחרונות 15.2 מיליון דולר בגלל הונאות - עלייה של 22% בהשוואה לנתונים משנת 2008.

מיידוף כאב-טיפוס

שמענו על ברנרד מיידוף והזדעזענו מהתמימות של קורבנותיו ומסדר הגודל של הגניבה שלו. שמענו על אלן סטנפורד, מיליארדר טקסני שהקים וניהל בנק שנשא את שמו, ופתאום התברר כי הוא ניסה להרוויח על גבם של לקוחות שקיבלו ניירות ערך שלא היה בהם אפילו גרם אחד של ערך.

השבוע היה זה ניק לוין, איש פיננסים בריטי בעל קשרים לא מעטים עם דמויות בולטות בעולם הספורט הישראלי. לוין, שפעם הצהיר על כוונות לקנות את מכבי תל-אביב, נעלם באוגוסט כשרשימת המשקיעים שרודפים אחריו הולכת ומתארכת. בבוקר יום ב' השבוע התאבד מוני פנאן, מנהל מכבי תל-אביב בכדורסל לשעבר. עם הידיעה על מותו שוחררו לחלל שמועות וידיעות על "הבנק הפרטי" שהוא ניהל עבור שמות בולטים בענף, ועל קשריו עם לוין הלז.

השבוע פתחו הרשויות בבריטניה בחקירה נגד לוין, לאחר שבשבוע שעבר הוכרז פושט-רגל שלא בנוכחותו. הסכומים שלוין חייב למשקיעים מוערך ב-200 ליש"ט. לפי פרסומים בבריטניה ובישראל, 10 מיליון מסכום זה קשורים לפנאן.

ככל שמתבררים הפרטים, נראה כי לוין הרוויח את הכינוי "מיידוף הבריטי". הפרופיל העסקי, הסגנון ודפוס הפעולה דומה עד כדי גיחוך. החשאיות וההבטחות לתשואות שאין להן שום חשיפה לתנודות הטבעיות בשוק הן אבני הבניין שמהן בנו מיידוף ולוין את הונאתם. מה שמשונה הוא שהיו לא מעט אנשים בעלי כיסים תפוחים, שמשום מה נתנו לחמדנות האנושית כל-כך להשתיק את החשדנות המתבקשת.

מיקי דורסמן, האיש שפנה לבית המשפט הבריטי כדי להכריז על לוין פושט רגל, אמר השבוע ל"גלובס" שהוא השקיע אצל לוין למרות שדי חשד בו. "הוא לא סיפק ניירות מסודרים של עסקאות ולקח לי הרבה זמן עד שראיתי ממנו כמה ניירות רשמיים. ההתרשמות שלי לגביו הייתה שהוא בנאדם לא אמין". התנהגות זו גרמה לדורסמן לחשוד, אבל הוא הסביר גם ש"הסיבה שהלכתי אליו היא בעיקר בגלל שראיתי את האנשים המכובדים סביבו שהשקיעו. אמרתי לעצמי 'אם הם הולכים אחריו, מי אני שלא אלך'".

התנהגות עדרית

דורסמן מכנה את ההחלטה שלו, "חוק העדר", אבל גם התנהגות עדרית לא יכולה להוות תירוץ עבור אנשים שמבינים קצת בכסף - ומי שיש לו סכומים גדולים להשקיע בד"כ מבין קצת בכסף - כדי למסור מיליונים בידיו של אדם שאמינותו מוגבלת ושמתואר לא פעם כ"חלקלק".

תאוות הממון גרמה לשמועות על מיידוף "בעל כישרון ההשקעה הנדיר" לעשות להן כנפיים. המשקיעים באו אליו כי הם רצו רווח קל, ולא עניין אותם איך הוא עושה את זה. לא פעם הם אפילו הניחו, שכמי שהיה פעם יו"ר בורסת נאסד"ק, שפשוט יש לו מידע שאין לאחרים. כך הופכת תאווה להונאה. גם אם מיידוף לא היה לוקח דבר לכיסו, עצם העובדה שלקוחותיו קיוו שהוא משתמש במידע פנימי כדי למקסם רווחים, מספיקה כדי להבאיש את ריחו. שימוש במידע פנים בעת מסחר במניות, וזה לא סוד, הוא עבירה על החוק ברוב המדינות בעולם.

אחד האנשים שדיבר עם ה"טיימס" השבוע תיאר את האנשים שהשקיעו אצל לוין: "הם הגיעו בעיקר דרך המלצות אישיות ומהקהילה היהודית. אלה לא היו משקיעים לפי הספר. הם נתנו לו כסף ביד מתוך אמונה שיש לו דרך להשיג עבורם עסקאות טובות יותר".

עבור הבקיאים בפרטי פרשת מיידוף, לוין הוא כמעט דז'ה וו. גם אצל לוין הם האמינו שהוא בטח יודע את כל מה שצריך לדעת, נתנו לו כסף ולא התערבו במהלכים שלו. זהו כנראה החטא הקדמון שמשותף לכל המיידופים שנחשפים בשנתיים האחרונות בזה אחר זה.

כשמבטיחים לכם ריבית גבוהה וקבועה, ממליצים לכם להעביר את כספכם לחשבון בנק שלא על שמכם או כשאתם לא יודעים בעצם במה מושקע הכסף שלכם, אין לכם סיבה להיות מופתעים אם תגלו שבעצם עומד מולכם ה"מיידוף" או ה"לוין" הבא.

לא המציאו את הגלגל

"כשהכול עולה ופורח כמעט כל מה שאתה משקיע בו מניב תשואות; ואותם יועצים, שחושבים שהמציאו את הגלגל ויודעים איך לעשות כסף, מבטיחים ללקוחות תשואות גבוהות מאוד", אומר קובי פיגנבוים, מנכ"ל פיננשל גארדיאן ויו"ר איגוד מנהלי ההשקעות בלשכת המסחר.

לפי פיגנבוים, מה שמסובב את הגלגל בשוק ההון זו תאוות-הבצע האנושית. "אין לזה מילה אחרת חוץ מחמדנות. הפיתוי להשקיע סכום כסף אצל מישהו שמבטיח תשואה גבוהה מאוד הוא גבוה, ואנשים לא עומדים בו. אם היום אתה יכול לקבל בבנק 1% לשנה ומישהו מציע לך בין 8%-10%, הפיתוי גדול מאוד. זה לא חדש".

"כשם שאנו הולכים לייעוץ משפטי אצל עורך דין בעל רישיון מלשכת עורכי הדין, או לקבל חוות-דעת רפואית מרופא בעל רישיון משרד הבריאות, כך מן הראוי שאת ניהול כספנו נפנה לניהול של מי שהוסמך לכך", אומר אחד ממנהלי בתי ההשקעות הגדולים בשוק.

זו אולי עצה טובה ומתבקשת, אבל רבים מעריכים שגם החשיפה של גל המיידופים הנוכחי לא תגרום למותו של הברוקר הפרטי, וגם לא של מומחים מטעם עצמם ששומרים על מעטה חשאיות שמאחוריו מסתתרת לא פעם קופת שרצים.

האם בעקבות תרמיות אלו ינהרו המשקיעים אל עבר בתי ההשקעות והגופים הבנקאיים הגדולים ו"הבטוחים יותר"? לדברי רו"ח יהודה ברלב, מהמומחים המובילים בעולם בתחום הביקורת החקירתית, "מנהלי ההשקעות הפרטיים לא הולכים לשום מקום. צריך לזכור שגם בגופים גדולים היו נפילות. לפני 20 שנה התמוטט בית ההשקעות הגדול 'פיט', עקב מעשה הונאה. בארה"ב התמוטטו כ-600 בנקים בשנתיים האחרונות. אני לא זוכר 600 מיידופים. העובדה שמשקיע הולך לבנק לא עושה אותו הרבה יותר בטוח".

כללי המשחק לא ישתנו

עו"ד רונאל פישר, שמייצג את איש העסקים דניאל יאמר, אחד הישראלים שהשקיעו אצל לוין, אפילו נחרץ יותר. "גם בעוד 150 שנה יהיו נוכלים ורמאים, יהיו אנשי עסקים שימשיכו להשקיע באמצעות ברוקרים פרטיים ויהיו נוכלים שינצלו את זה לרעה. אין מה לעשות, זו דרכו של העולם".

פישר משווה את העניין לדילמה בין אג"ח למניות. "אחרי שהבורסה קורסת, נטיית הלב היא להשקיע באג"ח, ועדיין אנשים משקיעים בבורסה. לבורסה יש כללים והיא מפוקחת, אבל האם יש אנשים שחוטאים ועוברים עבירות בתוך תחומי הבורסה? התשובה היא כן. האם אנשים משקיעים בבורסה אחרי מעילות? התשובה היא שוב כן. יש מי שיפנה לאג"ח אחרי משבר, אבל תמיד יהיה גם את מי שימשיך להשקיע במניות".

המסקנה של פישר: "המקרה של לוין, מיידוף והמקרים האחרים לא ישנו את כללי המשחק. אם אנשים רוצים להרוויח כסף, וזה לגיטימי, ההצעות של מנהלי ההשקעות הפרטיים כשלעצמן נראות מבטיחות. מנהלי הכספים הפרטיים לא ייעלמו מהשוק".

בתי ההשקעות, כיס עמוק

עו"ד פיני רובין הולך על גישה אחרת, והנימוקים שלו נכוחים ונחרצים. "למעלה מ-20 שנה אני מייעץ ללקוחותיי ללכת רק לגופים בנקאיים או מוסדיים גדולים ולא לרכז את הכסף אצל אנשים פרטיים", הוא אומר. "זה נובע מחוסר הביטחון שיש אצל אנשים פרטיים, מכך שהבקרות אינן דומות, הביטוחים אינם דומים והאחריות המוסדית אינה דומה".

מבלי לפגוע ולהכליל רובין מעריך כי "הפיתוי לרמות גדול יותר אצל אנשים פרטיים. אני משתדל לא לקחת סיכונים כאלה, ככל שהדבר תלוי בי ובלקוחות שאני מייעץ להם. אני מאמין שיגיע היום שאנשים יפסיקו לפנות אל מנהלי הכספים הפרטיים".

עדיין, השקעה רק דרך גופים מוסדיים וברוקרים בעלי רישיון לא מהווה תעודת ביטוח, ודי להזכיר את מקרה המעילה בהראל שנחשף באפריל 2007. עם זאת, אומר מנכ"ל אחד מבתי ההשקעות הבולטים, שכבות הפיקוח הרבות החלות על בתי השקעות ומנהלי תיקים מספקות לפחות כתובת לפנות אליה. לדברי הבכיר, מקרה המעילה בהראל, בו בעל השליטה הכניס ידו לכיסו והזרים לחברה 125 מליון שקל, רק מלמד על החשיבות של הכיס העמוק של בתי ההשקעות הגדולים.

"גודלו של בית השקעות מעיד בהכרח על גובה ההון העצמי שלו והיקף ביטוח האחריות המקצועית שלו, אומר המנכ"ל. "מלבד כריות הביטחון האלו, בתי ההשקעות נדרשים לאלפי שעות ביקורת בשנה, שבשל עלותן הגבוהה רק הגדולים מסוגלים לממן אותה".

אי-אפשר בלי אמון

המעילה בהראל ופרשות דומות גורמות גם לפיני רובין להסכים כי ההונאות ימשיכו ללוות את חיינו. "אי-אפשר לעקוב כל היום בצורה אובססיבית אחר מי שמנהל לנו את הכסף. אנשים נופלים במקרים שהם נותנים אמון באדם הלא נכון, ואין שום דרך להימנע מזה מלכתחילה. אי-אפשר לחיות ואי-אפשר לנהל עסקים מבלי לתת אמון".

רובין בעצם נוגע בנקודת התורפה הכי גדולה של המשקיע. המיידופים תמיד מתוארים כאנשים רציניים ומעוררי אמון, לפחות לפני שנתת להם את הכסף. האמון בשוק ההון מבוסס, בין היתר, על המלצות, תפקידים קודמים שמילא אותו ברוקר פרטי והתרשמות אישית מהאדם.

מיידוף היה האיש שניפץ לכולם את האשליה הזאת. לדברי עו"ד רלי לשם, מומחה לעסקאות בינלאומיות, "אנשים שביקשו ממיידוף רשימת ממליצים קיבלו את רשימת הממליצים הכי יפה בעולם. כשהם שאלו את מיידוף 'ספר קצת על עצמך', מיידוף אמר 'אני לשעבר הנשיא של הבורסה לניירות ערך האמריקנית'".

"אין רמאי שהוא לא נחמד", קובע פיגנבוים. "כי מלכתחילה אם הרמאי לא נחמד, אף אחד לא היה שם את כספו אצלו. אם יש משהו משותף לכל השרלטנים, הוא שאומרים עליהם 'הוא היה איש שיצר אמון גדול מאוד, איש מקושר מאוד ומעורב מאוד חברתית'. אלה אנשים שיוצרים אמון, ואז אנשים מתפתים ומוותרים על בדיקות בסיסיות ועל חובת הזהירות שנדרשת מכל משקיע".

לשם טוען שהמשבר לא רק חשף את ההונאות שהיו שם עוד קודם, אלא אף הגביר אותה. לא אחת בגלל שחלק מאפיקי ההשקעה התאדו. "'המיידופיזם' היא לא תופעה שנובעת מהמשבר, אלא מהעובדה שאפיקי השקעה מסורתיים שהיו קיימים נעלמו ובמקומם נולדו אפיקי השקעה שמועדים לרמאויות".

- אנשים לא לומדים לקח?

לשם: "המשבר סגר את אפיקי ההשקעה הרגילים, וכתוצאה מכך צצו אנשים שהציעו תחליפים לאפיקי השקעה שכבר לא קיימים, והציעו תשואות גבוהות מההשקעות שהשוק מציע היום. זה פתח את הפתח לרמאויות. אנשים פתוחים יותר להשתכנע, כשאין להם אופציות ממשיות אחרות. אם קודם הייתה לאדם אופציה להשיג של תשואה קונסרבטיבית יחסית של 10% באמצעות בית השקעות גדול, ופנה אליו אדם פרטי שהציע לו תשואה פחות קונסרבטיבית של 15%, אז הפער לא היה כל-כך דרמטי עבור המשקיע. במצב היום, שבו התשואות השמרניות עומדות על 4% ובא מישהו ומציע לך 15%, אנשים פחות עומדים בפיתוי, ולכן קל יותר לרמות אותם".

טוב מכדי להיות אמיתי

לשם: "המשקיעים של מיידוף היו צריכים לשאול את עצמם 'איך האדם הזה יכול להבטיח לי תשואה קבועה לאורך כל השנים'. אין דרך להתחמק מהשאלה האם העסקה שמציעים לך היא עסקה סבירה ומקובלת מבחינה כלכלית ומבחינת מה שקיים בשוק, או האם מציעים לך משהו שהוא טוב בצורה משמעותית מעל מה שמציע השוק. עסקאות טובות מדי צריכות להיות חשודות".

"חייבים גם לבדוק עד כמה הדברים שהברוקר מציע לך הם רציניים", אומר רונאל פישר. "הביטחונות שהברוקר הפרטי נותן לך הם ביטחונות אישיים, כך שאם הוא פושט-רגל אז הם לא שווים הרבה. מעבר לכך, חשוב מאוד לפעול בשלבים, במדרגות השקעה. לא להשקיע מיד סכומים מטורפים. אם הצליח לך - מה טוב, אם רימו אותך - הפסדת מעט, לא את כל מה שיש לך".

"תופעת המיידופיזם הייתה בעבר, קיימת בהווה ותהיה גם בעתיד", מסכם פיגנבוים. "מחובתנו, כבעלי מקצוע להציב את התמרורים ואת סימני האזהרה של איך להימנע מזה".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק