גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתמקדים במתמטיקה

שיעור ההצלחה בבחינות הבגרות הפך להיות הקריטריון העיקרי לבחינת מערכת החינוך

בועידת ישראל לעסקים אמר שר החינוך: "הישגים מבטאים רמה, כדאי שלא נעשה לעצמינו הנחות". במשרד החינוך הוחלט על ביטול המיקוד לבחינת הבגרות במתמטיקה, נימוקי ההחלטה היו "אופיו המיוחד של תחום הדעת מתמטיקה, הבנוי באופן היררכי ונשען על ידע ועל מיומנויות הנבנים נדבך על גבי נדבך".

ההחלטה התקבלה עקב טענת האוניברסיטאות כי רמת הידע המתמטי של הסטודנטים נמצאת בירידה. אינני מחסידי המיקוד, אך לתלות את הירידה ברמת המתמטיקה במיקוד זה בפירוש לעשות לעצמנו הנחות.

מהו המיקוד?
כחודשיים לפני בחינות הבגרות, משרד החינוך ממקד את נושאי הבחינה ומוריד 3/7 מחומר הלימוד. המיקוד הונהג ב-98 כחלק ממערך החלטות ושינויים שמטרתם שיפור אחוזי המעבר בבחינות הבגרות. יעילותו של המיקוד כהקלה בבגרות במתמטיקה שולית והשפעתו בעיקר פסיכולוגית, (הורדת מדד הלחץ). המיקוד כן פוגע בידע וברמת הבחינות, בתחומים העיוניים ומצמצם את היכולת לשאול שאלות אינטגרטיביות.


שיעור ההצלחה בבחינות הבגרות הפך להיות הקריטריון העיקרי לבחינת מערכת החינוך, והצלחת שרי החינוך. במקום לפתח תוכניות לימודים, עוסקים במשרד החינוך ב"פיתוח רעיונות" ופתרונות שמטרתם- העלאת אחוזי המעבר בבחינת הבגרות במתמטיקה, על חשבון רמת ואיכות הלימודים.

האם השיטה עובדת?

הציון הממוצע בבחינות הבגרות במתמטיקה ואחוז העוברים עלה בשנים האחרונות בכ-10%. נתון זה מעלה תהיות: רמת המורים לא השתנתה, הצפיפות בכיתות גדלה, שעות הלימוד המוקדשות למתמטיקה קוצצו, לא חל שינוי בשיטות ובטכנולוגיות ההוראה, והשורה התחתונה בעטיה הוחלט על ביטול המיקוד: רמת הידע המתמטי של הסטודנט הישראלי, נמוכה במידה ניכרת מזו שהיינו רגילים לה בעבר, ונושאים אשר נלמדו בעבר בבתי הספר נלמדים כיום בלימודי התואר ראשון.

האם יש כאן בועה? בועה שנופחה בשיטות מלאכותיות להעלאת אחוזי מעבר, על חשבון הטמעת ידע אמיתי, או כדברי שר החינוך "הישגים מבטאים רמה".

האם הבעיה במיקוד?

לתלות את הכרסום המתמשך ברמת הידע המתמטי במיקוד, הוא בלשון המעטה חטא לאמת. התלמידים מקבלים את המיקוד כחודשיים לפני בחינת הבגרות, כלומר לאחר למעלה מ- 11 שנה של לימודי מתמטיקה, קשה לקבל את תיאורית "הנדבכים" של משרד החינוך כשמדובר בחודשיים מתוך 12 שנות לימוד.

בדיקת הנושאים אשר יורדים במיקוד במתמטיקה לאורך שנות קיומו מעלה כי לא "יורדים" נושאים שלמים כי אם תתי נושאים, ואין כל פגיעה בנושאי ליבה בתוכנית הלימודים.

בדיקת רמת המתמטיקה שנים קודם לבחינות הבגרות מחזקת את הטענה: ציוני בחינות המייצב במתמטיקה- כיתות ה' ממוצע 44, תלמידי כיתות ח' דורגו במקום -40 מתוך 57 מדינות,כלומר הבעיה הרבה יותר בסיסית ויסודית ממיקוד הניתן חודשיים לפני בחינות הבגרות.

בוועידת ישראל לעסקים, דיבר שר החינוך על מצוקת התקציב, והשווה את התקציב לתלמיד בישראל למדינות מפותחות בעולם וטען כי התקציב בישראל נמוך בכ-3000 דולר לתלמיד לשנה. ביטול המיקוד ידרוש הגדלת היקף שעות הלימוד! אין כוונה ויכולת להגדיל את תקציב הוראת המתמטיקה!

הנפגעים יהיו התלמידים, והידע המתמטי יותר נושאי לימוד באותו זמן, והמשמעות לא כל הנושאים ילמדו ובוודאי לא ברמת העומק ותשומת הלב הראויה. אם זו הכוונה בביטול המיקוד? האם כך נראה החינוך ל"חברה עתירת ידע".

כמו לפני ארבעים שנה

לפני 40 שנה צעד ניל ארמסטרונג על הירח "צעד קטן לאדם, צעד גדול לאנושות".
בתחום הוראת המתמטיקה בארץ, נעשו צעדים קטנים לתלמיד וקטנים עוד יותר לחברה, אם בכלל.

אם ניקח תלמיד תיכון היום ונושיב אותו בכיתה של לפני 40 שנה, הוא לא ירגיש כל הבדל, וכאן מקור הבעיה: להחזיר תלמיד ארבעים שנה לאחור מבלי שהוא ירגיש את "מנהרת הזמן" כאשר העולם "רץ" קדימה, המשמעות היא אחת דעיכה.

איך יתכן שעפנו טכנולוגית ב-40 השנים האחרונות, אך נשארנו עם אותן שיטות לימוד?
למה בעידן בו השמיים הם באמת הגבול, מלמדים אצלנו בשיטות של פעם?
בעוד העולם עבר לעידן,"כיתות החכמות", "לוחות חכמים", אצלנו עסוקים במיקוד כן או לא, עם לוח וגיר.

במשרד החינוך לא השכילו להבין כי כדי להעלות את רמת הידע המתמטי לא בהכרח "כל המרבה הרי זה משובח".

תוכניות לימוד ישנות, מבחני בגרות שמשתנים מדי שנתיים, שרי חינוך מתחלפים כל שנה וחצי (בעשרים השנה האחרונות התחלפו במשרד 14 שרי חינוך), ומערכת שלמה הפועלת רק כדי להגדיל את מספר הזכאים לבגרות לא ישפרו את הידע המתמטי של הסטודנטים שלנו.

עוד כתבות

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?