גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחריות עדיין מוגבלת

הסדרי החוב של צים ואפריקה אינם מבשרים על קריסת האחריות המוגבלת של התאגיד

גל הסדרי החוב של התקופה האחרונה, ובהם הסדרי ענק שבמסגרתם בעלי השליטה נדרשים לשלוח יד עמוקה לכיסם, גרמו לאנשים להרהר מחדש בדבר תקפותה של תכונת האחריות המוגבלת של התאגיד. כך, למשל, פרופ' יוסף גרוס, מהנכבדים ומהוותיקים שבחוקרי התאגידים, הגיב לתופעה, במאמר פרי-עטו ("בעירבון לא מוגבל", "גלובס" 24-25 בנובמבר 2009), שבו כתב: "כולם מבקשים ללכת בעקבות הסדר אפריקה ישראל, שלפיו נדרש בעל השליטה על-ידי מחזיקי איגרות-החוב להכניס יד לכיס ו"להביא כסף מהבית. דרישה כזאת הפכה להיות תנאי מוקדם להסדרים ומסמנת תפנית חדשה בכל הקשור לאחריותם האישית של בעלי המניות של החברה שכשלה".

דברים אלה כפשוטם אינם נכונים (ומקריאה זהירה של דברי פרופ' גרוס איני סבור שהוא התכוון אליהם כפשוטם). כשם שבעל שליטה שמזרים כספים לחברה בריאה כדי לממן הזדמנויות עסקיות חדשות, אינו מבטא בכך חריגה מעיקרון האחריות המוגבלת, כך נכון הדבר גם לגבי בעל שליטה המזרים כספים לחברה שבשליטתו כשהיא במצוקה פיננסית.

שימור השליטה

בעל השליטה הבוחר לשמר את שליטתו בחברה בעת צרה, עושה כן במקרה הרגיל משום שהוא סבור שהערך הטמון בחברה מצדיק את ההשקעה הנוספת. אחריות מוגבלת משמעה שבעל המניות אינו חייב להזרים כספים לתאגיד לבקשת המפרק או הנושים שלו, אך אין משמעה שבעל המניות אינו יכול לבחור לעשות כן כדי לשמר את מעמדו.

בשני המקרים, ומכאן אולי המקור לבלבול, משקיע בעל המניות הון נוסף. אולם במקרה הראשון מדובר באינטרס של הנושה, ואילו במקרה השני המוטיב השולט הוא אינטרס בעל השליטה על אף שגם הנושים נהנים מהחלטתו. שני ההסדרים הגדולים של העת האחרונה - זה של צים וזה של אפריקה ישראל - כוללים השקעה הונית גדולה של הבעלים, אבל נדמה שזו הבעת אמון של בעלי השליטה בחברה ולא פרי חובה כלשהי, שנובעת מהיעדר אחריות מוגבלת. האלטרנטיבה מבחינת בעל השליטה היא אובדן השליטה בחברה, והאחריות המוגבלת אינה מגוננת מפני אפשרות זו.

הרמת מסך תכופה

הבלבול בין חובתו של בעל המניות להזרים כספים לחברה בהיעדר אחריות מוגבלת, לבין זכותו לעשות כן גם בהינתן אחריות מוגבלת, אינו חדש אצל פרשני המשפט הישראלי. באחד מפסקי הדין המכוננים של דיני התאגידים בישראל, פסק הדין בעניין פרי העמק, עלתה שאלה זו במלוא הדרה. מקרה זה עסק באגודה שיתופית עם אחריות מוגבלת, שחבריה היו מספר מושבים וקיבוצים. האגודה נקלעה למצוקה כספית קשה ובאסיפה הכללית של חבריה החליטו רוב החברים שכל חבר יזרים סכום מסוים לאגודה לכיסוי חובותיה.

הנשיא אהרן ברק פסל את ההחלטה, וזאת על רקע עקרונות היסוד של התאגיד. לפי ברק קיימות ציפיות סבירות לחברי תאגיד, ופעולה דרסטית כבקשה להזרמה נוספת של כספים, חורגת מגבול הסביר.

במאמר תגובה לפסק דין פרי העמק הביע פרופ' אוריאל פרוקצ'יה, מגדולי חוקרי דיני התאגידים של דורנו, את עמדתו שתוצאת פסק הדין מוצדקת וראויה. אולם המאמר ביקר בחריפות את דרך הטיעון של ברק.

על-פי המאמר, מן הראוי היה שבית המשפט יבחר בדרך טיעון אחרת ופשוטה יותר אשר תתבסס על תכונת האחריות המוגבלת. היות שלחברי התאגיד בפרי העמק היתה אחריות מוגבלת שמגינה עליהם מתשלום חובות התאגיד בעת פירוק, כך ממשיך הטיעון, הרי ברור שאין להטיל עליהם חובה לשלם את חובות התאגיד גם במהלך חיי התאגיד.

ובכן, טיעון שגוי זה חוזר על הבלבול (ואולי הוא מקורו של הבלבול) שבין חובתם של החברים בתאגיד לכסות חובות לבין זכותם לעשות כן. בפרי העמק החליטו רוב חברי התאגיד להזרים כספים כדי לכסות את חובות האגודה השיתופית. היתה זו החלטה שלהם ולא של הנושים. מכל מקום אין כאן הפרה של תכונת האחריות המוגבלת, אלא מימוש האינטרס של רוב חברי התאגיד שבחרו להמשיך ולהשקיע בתאגיד על פני האלטרנטיבה של פירוקו (אף כי מעובדות האירוע שאינן נזכרות בפסק הדין עולה כי אולי לא היתה כאן החלטה תמימה של הרוב, אלא החלטה הנגועה בניגוד עניינים).

ממש כמו בהחלטות ההשקעה של בעלי השליטה בצים ובאפריקה ישראל, גם כאן לא עומדת למבחן שאלת האחריות המוגבלת של התאגיד. אם קיימים טעמים לפסול את ההחלטה של האסיפה הכללית בפרי העמק הרי שטעמים אלה אינם נובעים מתכונת האחריות המוגבלת.

מכל מקום, בעוד שלשיטתי הסדרי החוב העדכניים אינם חוטאים לעיקרון היסוד של האחריות המוגבלת, אני מצטרף בחום לביקורת אחרת שהשמיע פרופ' גרוס במאמרו ב"גלובס". בשנים האחרונות יש ריבוי תביעות של מפרקים ונושים משני סוגים, שיש בהן כדי לאתגר את עקרונות היסוד של דיני התאגידים.

הסוג הראשון הוא תביעות ל"הרמת מסך" שבהן בית המשפט במודע מתעלם מעיקרון האחריות המוגבלת, ומחייב את בעלי המניות אישית בחובות החברה. מחקרים הראו כי קיים סחף בנושא זה, ובית המשפט נדמה כמתעלם מדבר המחוקק שרק לפני מספר שנים תיקן את חוק החברות במטרה ברורה ומוצהרת לצמצם את נטיית בתי המשפט להרמת מסך. תופעה זו של הרמת מסך תכופה טרם הגיעה לחברות ציבוריות, וטוב שכך.

שיקול-הדעת העסקי

התופעה השנייה היא תביעות של מפרקים נגד דירקטורים בטענה להפרת חובת זהירות. בעולם, כפי שמציין פרופ' גרוס, נהנים דירקטורים מהגנה מפני תביעות כאלה כל עוד הפעילו שיקול-דעת עסקי. בתי המשפט בארה"ב נחרצים בעניין זה ומסתפקים בבדיקת תום-הלב של הדירקטורים ובקיאותם בעובדות הנחוצות לקבלת החלטה מושכלת.

בישראל, בניגוד לכתיבה ענפה של מלומדים, טרם אומץ הכלל באופן מובהק בבית המשפט העליון. מחקר שערכתי לפני מספר שנים מרמז על נזקים הנגרמים מאי-הוודאות, אך דווקא בהקשר זה קיימת לאחרונה נטייה מבורכת בבית המשפט המחוזי המבססת את תחולתו של כלל שיקול-הדעת העסקי.

* הכותב הוא סגן הדיקן של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב וחבר מרכז פישר לממשל תאגידי ולרגולציה של שוק ההון.

עוד כתבות

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מרגיע מפני החשש לעליות מחירים ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו