גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחרות וירטואלית

האם כדאי להכניס לשוק מפעילי סלולר וירטואליים חסרי תשתית סלולרית עצמאית?

באחרונה עלתה לכותרות שאלת הכנסתם לשוק של מפעילי סלולר וירטואליים, חסרי תשתית סלולרית עצמאית, שישתמשו בתשתיות של חברות הסלולר הקיימות וימכרו שירות סלולרי ללקוחות. תופעה דומה קיימת בתחום הטלפוניה הקווית, שבו נשאלת השאלה אם לאפשר למפעילים קוויים חדשים להיכנס לשוק תוך שימוש בתשתיות או ברכיבי תשתית של המפעילים הקוויים הקיימים, בזק ו-HOT.

על משרד התקשורת לשקול היטב אם "תחרות וירטואלית" מעין זו היא הפיתרון הראוי למבנה שוק לא תחרותי. לדעתי, מהרבה בחינות עדיפה תחרות על בסיס תשתיות עצמאיות, אם היא אפשרית, על פני תחרות מצד מפעיל חדש המשתמש בתשתיות של המפעילים הקיימים.

ראשית, במקרה של מפעיל הנשען על תשתיות של מתחריו, נראה כי יהיה צורך לפקח על המחיר שהמפעילים הוותיקים גובים מהמפעיל החדש תמורת השימוש בתשתית שלהן, וכן על איכות וזמינות השיחות המתאפשרות כתוצאה מהשימוש בתשתית.

הרעיון בפתיחת שוק לתחרות הוא לאפשר לתחרות להביא לתוצאה סבירה ולהסיר כמה שיותר פיקוח, על עלויותיו הרבות. במילים אחרות, אם ממילא יש צורך בפיקוח הדוק על תעריפי השיחות ועל איכות השיחות גם אחרי פתיחת השוק לתחרות - אפשר לא לפתוח את השוק לתחרות נוספת, ובמקום זאת לפקח על המחיר ועל האיכות שהמפעילים הקיימים קובעים מול משתמשי הקצה.

ההנחה היא שעלויות הפיקוח הללו לא גבוהות משמעותית מעלויות הפיקוח לגבי התנאים שקובעים המפעילים הוותיקים מול המפעילים הווירטואליים, הנזקקים לתשתית שלהם כדי לפעול.

יגולגל לצרכנים

יתרה מזאת, אם מבחינה חברתית כוללת איננו רוצים בתשתית נוספת, למשל משיקולים סביבתיים או משיקולי מניעת כפילות של תשתיות - תוצאה מעין זו, של מניעת כפילות של תשתיות, מושגת גם כאשר קיים פיקוח ישיר על המפעילים הוותיקים לגבי התנאים שהם נותנים למשתמשי הקצה, בלי צורך בעידוד כניסה של מפעילים וירטואליים, המצריכה גם היא פיקוח הדוק ויקר.

שנית, אם התשלום למפעילים הוותיקים עבור השימוש בתשתית שלהם הוא תלוי נפח השיחות אצל המפעיל הווירטואלי - תשלום זה ינפח למפעיל הווירטואלי את העלות השולית, ולפחות חלק ממנו יגולגל לצרכנים בדמות מחירים גבוהים יותר. כך הופך המפעיל הווירטואלי למתחרה "נכה" ביחס למפעילים הפועלים על תשתית עצמאית משלהם.

היכולת של המפעיל הווירטואלי לרסן תופעות אנטי-תחרותיות, שמקורן במפעילים הוותיקים, תהיה מוגבלת. לא כך מפעיל חדש הוא בעל תשתיות עצמאיות. העלות של הקמת התשתית היא בדרך-כלל עלות קבועה, שמבחינה כלכלית לא אמורה להיות מועמסת ישירות על הצרכנים. מנגד, העלות השולית של המפעיל החדש, הפועל עם תשתית עצמאית וחדישה, תהיה אז נמוכה יחסית, והוא יוכל ביתר קלות לרסן התנהגות אנטי-תחרותית מצד המפעילים הוותיקים.

צפי לרווחיות סבירה, על רקע התחרות הלא מושלמת בשוק לאחר הכניסה (למשל עקב בידול בשוק), ולאור הביקוש הנאה לשיחות, יכול בכל זאת לדרבן את המפעיל החדש להשקיע בתשתית זו, ביודעו כי הוא יוכל להחזיר לעצמו את ההשקעה תוך זמן סביר לאחר הכניסה לשוק.

שלישית, מפעיל וירטואלי שנזקק באופן שוטף לשירותי תשתית מהמפעילים הוותיקים נמצא באינטראקציה מתמדת עם המפעילים הוותיקים, בנושאים הקרובים מאוד לתחום שבו המפעיל הווירטואלי אמור להתחרות עם המפעילים הוותיקים. יש הרואים באינטראקציה מתמדת מעין זו כגורם העלול להקל על תיאום אנטי-תחרותי בין המפעיל הווירטואלי לבין המפעילים הוותיקים.

יתרה מזו, אם המפעיל הווירטואלי יתנהג באופן תחרותי "מדי" מנקודת הראות של המפעילים הוותיקים - הם יכולים "להעניש" אותו באמצעות הערמת קשיים, בדרך שקשה לאיתור על-ידי הרגולטור, במישור התלות של המפעיל הווירטואלי בתשתיות של המפעילים הוותיקים. איום מעין זה ירתיע את המפעיל הווירטואלי מלהתחרות באופן אינטנסיבי במפעילים הוותיקים.

רביעית, כאשר המפעילים הוותיקים צריכים לחלוק את התשתית שלהם עם מפעילים וירטואליים, בתנאים שהם תחת פיקוח, התמריצים של המפעילים הוותיקים להשקיע בשדרוג ובשיפור התשתיות שלהם עלולים להיות תת-אופטימליים.

מתחרה פוטנציאלי

לבסוף, כאשר מפעיל הוא וירטואלי, ממילא לא קיימת תחרות בינו לבין המפעילים הוותיקים לעניין איכות ויעילות התשתית עצמה, משום שלמפעיל הווירטואלי אין תשתית משלו.

בהתאם, אם קיימת אפשרות סבירה לכניסה של מפעיל חדש לשוק על בסיס תשתיות עצמאיות (למשל, בדוגמה של השוק הסלולרי, לאור הביקוש הגדול לשירותים סלולריים בישראל, לשיחות ולשירותים נלווים, ולאור היכולת לבדל ולדרבן לקוחות עם הזמן להיות נאמנים יחסית למפעיל החדש), ייתכן כי עדיף היה שלא לאפשר למפעילים וירטואליים להיכנס לשוק.

הרשאת כניסה של מפעילים וירטואליים עלולה לגרום למתחרה פוטנציאלי, שאחרת היה מקים תשתית עצמאית משלו והופך למתחרה בריא יותר, להסתפק בכניסה פחות עתירת הון כמפעיל וירטואלי. או-אז נקריב את הפוטנציאל לתחרות אמיתית, ובמקומה נקבל "תחרות וירטואלית" נחותה יותר.

מנגד, אם הצפי הוא שלא יהא זה כלכלי למפעיל חדש בעל תשתית משלו להיכנס לשוק, ניתן לטעון כי כניסה של מפעיל וירטואלי היא "יותר טובה מכלום" - כי היא לפחות מגדילה את המגוון שמשתמשי הקצה רואים לנגד עיניהם.

* הכותב הוא מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה הולכות ותופחות. מה מונע אובדן שליטה?

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד