גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשלב סחורות בתיק

נושא שילובן של סחורות (Commodities) בתיק ההשקעות חוזר ותופס תאוצה. הסחורות נחשבו במשך שנים כאפיק השקעה אלטנרנטיבי/משלים להשקעה באג"ח ומניות, כלומר בעל קורלציה נמוכה יחסית לאפיקים האחרים, ולכן בעל מאפייני פיזור טובים לתיק מסורתי. כמו כן, אפיק הסחורות נחשב כמעין גידור טבעי כנגד אינפלציה.

איך מגדירים Asset Class נפרד?

השאלה המרכזית היא האם הן אכן אפיק השקעה (Asset Class) נפרד, שמתנהג באופן שונה מאפיקים אחרים ותורם לפיזור התיק (כלומר משפר את יחס התשואה/תנודתיות של כל התיק). הבנק המרכזי של צרפת פרסם לפני מספר שנים מאמר בנושא, וציין שלושה קריטריונים להגדרה של אפיק השקעה כלשהו כ-Asset Class בפני עצמו: תוחלת התשואה לאורך זמן של האפיק גבוהה מזו של נכס חסר סיכון; הקורלציה בינו ובין אפיקי השקעה אחרים נמוכה לאורך זמן; ולא ניתן לשכפל את ביצועי אפיק ההשקעה על ידי שילוב פשוט של אפיקי השקעה אחרים.

על פי הקריטריונים הללו, סחורות הן אפיק השקעה נפרד, ולכן מנקודת מבט של תיק השקעות גלובלי מרובה סוגי נכסים יש מוטיבציה לשלב סחורות בתיק. עד כאן החלק הפשוט.

החלק המורכב יותר מתייחס לשאלה, באמצעות אילו מכשירים ניתן ליישם את האלוקציה הזו. נתעלם מהאפשרויות הפחות פרקטיות למשקיע הפרטי (החזקה פיזית, שכמעט בלתי אפשרית, או מסחר ישיר בחוזים עתידיים על סחורות, שנפוצה אצל סוחרים מקצועיים).

הכלים הזמינים למשקיעים הפרטיים הן, כמובן, קרנות נאמנות וקרנות סל (ETFs). את אלו יש לחלק לשניים: מכשירים המבוססים על מניות של חברות שעוסקות בסחורות, כמו חברות אנרגיה וכרייה, ומכשירים המבוססים על מחירי הסחורות עצמן.

עדיפה חשיפה עקיפה למניות ולא לסחורות

במובנים רבים, השקעה בלתי ישירה בסחורות על ידי חשיפה למניות של חברות בסקטור עדיפה על השקעה ישירה בסחורות, ולו מפני שמניה היא באופן עקרוני נכס מניב וסחורה לא. בנוסף, שוקי הסחורות כנראה מתומחרים באופן יעיל יותר מאשר מניות (בעיקר הקטנות) בסקטור האנרגיה והכרייה, ולכן למנהל קרן מניות כזו יש מקור נוסף לתשואה פוטנציאלית - התמחור הלא יעיל של המניה. בעשור האחרון הניבו קרנות בתחומי הכרייה והאנרגיה תשואות גבוהות יותר מאשר השקעה ישירה במדדי הסחורות.

עם זאת, מניות של חברות בתחום הסחורות לא מתנהגות כ-Asset Class נפרד ממניות: באופן טבעי, הקורלציה שלהן למדדי המניות הכלליים גבוהה יותר מזו של הסחורות עצמן, ולכן הן תורמות פחות לפיזור תיק השקעות. הנכון הוא להתייחס למכשירים אלו כתת-אפיק של רכיב המניות, ולא כאפיק השקעות נפרד.

הדרך הפשוטה ביותר להשקעה בסחורות - ולצורך הדיון הישירה ביותר - היא באמצעות תעודות/קרנות סל העוקבות אחר מדדי סחורות. חשוב מאוד לבדוק אחרי איזה מדד עוקב המכשיר, מאחר וקיימים מספר מדדים שבנויים באופן שונה.

היתרון והחיסרון של מוצרים מדדיים

שני המדדים הוותיקים והנפוצים ביותר הם S&P GSCI ו-Dow Jones UBS Commodity Index (עד לאחרונה Dow Jones AIG). ההבדל העיקרי ביניהם הוא באופן השקלול. במדד של דאו ג'ונס המשקל של כל סקטור מוגבל ל-35% לכל היותר, והשקלול נעשה הן לפי נפח המסחר בסחורה הספציפית ולפי רמת הנזילות שלה. במדד של S&P אין מגבלה על סקטור מסוים, והשקלול נעשה רק לפי נפח המסחר.

כתוצאה מכך, המדד של S&P מוטה באופן משמעותית לסקטור האנרגיה (כ-2/3 מן המדד), לעומת המדד של Dow Jones (כ-1/3). המכשירים העוקבים אחר מדד הדאו ג'ונס מעניקים חשיפה מפוזרת יותר לסקטור הסחורות.

הבעיה העיקרית של מכשירים העוקבים אחר מדדי סחורות היא שהם אינם מבוססים על מחיר ה-Spot (מחירים נוכחיים) של הסחורה, אלא על חוזים עתידיים (Forward), בדרך כלל לתקופה של שלושה חודשים קדימה.

מבלי להיכנס ליותר מדי פרטים טכניים, חוזה הוא מכשיר פיננסי בעל תוקף קבוע מראש. מכשיר העוקב אחרי מדד המבוסס על חוזים, נדרש לסחור בחוזים כדי לחקות את ביצועי המדד, כלומר "לגלגל" אותם באופן שוטף (לרכוש חוזה חדש כמקום חוזה ישן אשר מגיע לסיום).

הצורך לגלגל את החוזים באופן תכוף גורם לכך שהמדד עלול לפגר באופן משמעותי אחרי מחיר הסחורה בפועל. לכן יש בעייתיות מובנית בשימוש במכשירים הללו כדי לשקף סחורות כ-Asset Class נפרד בתיק.

מוצרים שמחזיקים פיזית בסחורות

הגרסה שנאמנה יותר למקור היא שימוש במכשירים שמספקים חשיפה ישירה לנכס הבסיס על ידי החזקה פיזית של הסחורה. באופן טבעי, לא ניתן ליצור מכשירים כאלו על כל סוגי הסחורות בגלל מגבלות אחסון (גז ונפט) או חיי מדף (סחורות חקלאיות). קיים מספר לא רב של מכשירים שמספקים חשיפה ישירה/פיסית למתכות, מאחר וקל יחסית לאחסן אותן ואין להן חיי מדף.

המשותף לכל המכשירים הללו הוא שהם קונים באופן ישיר את הסחורה ומאחסנים אותה. שווי היחידה של מכשיר כזה הוא מחיר ה-Spot פחות עלויות ניהול ואחסנה. הסחורות הפופולריות הן זהב (בעיקר), כסף ופלטיניום. מבין המכשירים, קרנות נאמנות המחזיקות סחורה פיזית נפוצות פחות. באופן טבעי, המכשירים הנפוצים יותר הם מספר sETF ו-ETCs (Exchange Traded Commodities).

ההבדל המהותי בין ETF ו-ETC הוא המבנה החוקי של כל מכשיר ומכשיר. ETF היא קרן, ETC היא תעודת התחייבות (בדומה לתעודות סל), בה יש חשיפה לסיכון מנפיק התעודה. שחקן מוביל בתחום ה-ETC מבחינת היצע המכשירים והיקף הנכסים המנוהל היא חברת ETF Securities אשר הנפיקה תעודות על זהב, כסף, פלטיניום ופלדיום. *

דוד טמיר הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ני"ע או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

הפגנה בתל אביב, הלילה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

עימותים אלימים בהפגנה בת"א למען החזרת החטופים - אב שכול פונה לבי"ח

חילופי אש בגבול הצפון: 10 רקטות שוגרו לגליל המערבי, כטב"ם של חיזבאללה התפוצץ בקיבוץ יפתח • קרובי חטופים מחוץ לקריה: "הרחבת הפעולה ברפיח משמעותה הפקרת חטופים חיים" • עדכונים בולטים 

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם