גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לויד בלנקפיין: האיש שצחק אחרון

איש השנה של "פייננשל טיימס": המנכ"ל השנון שלא נלחץ גם במשבר וידע להתנצל על חיבתו לסיכונים

בנסיבות אחרות, זו היתה יכולה להיות שנה מצוינת בקריירה המתפתחת במהרה של לויד בלנקפיין. גולדמן זאקס, בנק ההשקעות שבראשו הוא עומד זה שלוש שנים, לא רק שניווט את דרכו טוב יותר מבנקים אחרים בוול סטריט במהלך המשבר הכלכלי, אלא שהוא צפוי למעשה לדווח על רווח שיא ולשלם עד 23 מיליארד דולר בבונוסים ל-31,700 עובדיו.

בלנקפיין, שנולד ברובע ברונקס בניו יורק ולמד באוניברסיטה בזכות מלגת הצטיינות, הצליח בעבודתו באופן שאי אפשר היה לדמיין לפני עשור בלבד, בתקופה שבה עבר הבנק לבעלות ציבורית. נתח נכבד מהצלחתו הרבה של הבנק נזקפת לזכותו של בלנקפיין, מנהל פיננסי קשוח, מבריק ובעל חוש הומור, ששינה את הכיוון של גולדמן מן הקצה אל הקצה. תחת הנהגתו, קודמו לחזית התמונה המסחר ונטילת הסיכונים. לעומת זאת, ההשפעה של יועצי ההשקעות קטנה.

סמל לתאוות בצע

בשנת 2009 עמדו הבנקים בוול סטריט מול גל של זעם ציבורי למול העובדה שלמרות שהם חולצו בכספים של משלמי המסים, הם לא שינו כלל את הגישה העסקית שלהם. הרווחיות של גולדמן - והחשדות לפיהן קשרי הבנק לממשלות העולם מעניקים לו יתרון בלתי הוגן - הפכו את הבנק לסמל המוכר ביותר לתאוות הבצע המוגזמת של וול סטריט כולו. הבנק תואר על-ידי כתב ה"רולינג סטון", מאט טאיבי, כ"דיונון-ערפד ענק הכרוך סביב פרצוף האנושות".

בלנקפיין ניסה להתמודד באופן אפקטיבי עם הביקורת שהופנתה כלפי הבנק, תוך שהוא עובר מהתעקשות שהמוסד יכול לצלוח את המשבר ללא עזרת האוצר, לעמדת התנצלות על מעלליו, לעמדה לפיה, אם לצטט שורה חצי משועשעת שאמר בראיון ל"סאנדיי טיימס", גולדמן מבצע "את עבודתו של אלוהים".

הוא גם ניווט את הבנק במיומנות רבה במהלך המשבר, כשהימר בצדק על כך שבנקי ההשקעות הגלובליים ישרדו את המהפך (בעזרתן הנדיבה של ממשלות העולם כמובן) וכי המפקחים לא יפרקו אותם. במקום זאת, דבק הבנק בראשותו בדברים שבו היה חזק, וניצל באופן חסר בושה את תוצאות המשבר (ריבית נמוכה ותחרות מופחתת) כדי לגרוף רווחים גדולים במסחר.

איש שיחה מבריק

בשל כל הסיבות הללו, הן החיוביות והן השליליות, בחר "פייננשל טיימס" בלויד בלנקפיין לתואר "איש השנה" שלו. משרתו ואישיותו הפכו אותו לפנים הציבוריות של וול סטריט בתקופה הקשה ביותר שעבר מאז שנות השפל הגדול.

אין מדובר בתמיכה בלתי מסויגת, לא בבלנקפיין ולא בגולדמן זאקס. "פייננשל טיימס" ביקר את שניהם מפעם לפעם במהלך השנה האחרונה. מדובר בהכרה בכך שבלנקפיין והבנק שהוא עומד בראשו, נטלו את תפקיד הבכורה בעולם הפיננסים, בעוד אחרים נדחקו אל השוליים.

בלנקפיין, שסירב להתראיין עבור כתבה זו, הוא ההיפך הגמור מתדמית הבנקאי האפור. הוא מתגאה במיומנויות השיחה המבריקות שלו, ועמיתיו טוענים שהדרך הטובה ביותר לעצבן אותו היא להגיד לו שמישהו אחר הוא האיש המצחיק ביותר בגולדמן.

לדברי ג'ון מק, יו"ר בנק ההשקעות המתחרה, מורגן סטנלי, "לויד חכם, מחויב ביותר, בעל אנרגיה רבה, מצחיק ומהיר - מאוד מהיר. הוא אנליטי מאוד ויודע איך להחליט החלטות".

התכונה החשובה ביותר של בלנקפיין היא יכולתו להתאים את עצמו. זה בדיוק הדבר שסייע לו לעלות בסולם הדרגות התאגידי באופן כה מהיר. הדבר אף עזר לגולדמן עוד לפני המשבר, כאשר הבינו עובדי הבנק שמצב הסאב-פריים רעוע והתרחקו מהפעילות בתחום הזה, בעוד בנקים אחרים משכנעים את עצמם שהשוק הוא זה שטועה.

לדברי סטיבן שוורצמן, מנכ"ל קבוצת בלקסטון, "לויד מתאים את עצמו למצב נתון באופן מהיר ביותר. יש לו את היכולת לראות את העולם בדיוק כפי שהוא, ולא כפי שהיה רוצה שיהיה, והדבר מגיע לדעתי מהרקע שלו".

בלנקפיין נולד בשנת 1954 בברונקס. אביו, סימור בלנקפיין, היה פקיד דואר. המשפחה היגרה לארה"ב מרוסיה בשנות ה-1880. בני בלנקפיין קנו לעצמם שם בתעשיית הביגוד, אך סבלו מאוד בתקופת השפל הגדול. הוריו עברו לשכונת איסט ניו יורק, כיום אזור פשע מוזנח בברוקלין, וגרו בדיור ציבורי.

הוחלף במכונה

בלנקפיין למד במספר בתי-ספר באזור, בהם תיכון תומס ג'פרסון, שם גם עבר את בחינות הכניסה לאוניברסיטת הרווארד. אחת החוויות שעיצבו אותו היתה ההבנה שאת העבודה שביצע אביו בדואר החליפה מכונתה. הדימוי של אביו העובד ללא לאות בעבודה שהפכה למיותרת רדף אותו.

אחרי שסיים בהצלחה את לימודי המשפטים באוניברסיטת הרווארד, זכה בלנקפיין לעבודתו הראשונה במשרד עורכי הדין דונובן, לז'ר, ניוטון ואירווין, חברה אנגלופילית, שבה נהוג היה להגיש תה ורקיקים בכל אחר צהריים. הוא בילה שם ארבע שנים, ואז החל להתעניין בפיננסים.

גם גולדמן וגם מורגן סטנלי סירבו לו כאשר ביקש להצטרף לשורותיהם כבנקאי השקעות, אבל הוא מצא דרך להיכנס למוסד בדלת האחורית. הוא הצטרף לבית מסחר קטן בקומודיטיס, ג'יי ארון. עד שהצטרף אליה, בשנת 1982, כבר רכש גולדמן זאקס את החברה הקטנה.

בלנקפיין התקדם בזרוע המסחר של גולדמן ככל שזו תרמה עוד ועוד לשורה ההכנסות של הבנק, והפך לבסוף למנכ"ל הבנק כולו בשנת 2006, עם מינויו של המנכ"ל הקודם, הנרי פולסון, לשר האוצר האמריקני. כבר אז קידם בלנקפיין סדר יום של טשטוש הגבולות בין השקעה, ייעוץ ומסחר בגולדמן.

הבנק החל לצעוד בכיוון שבלנקפיין התווה, והרוויח מכך סכומי עתק: ב-2007 הגיעו הכנסות הנטו של גולדמן ל-46 מיליארד דולר, מהם 31 מיליארד ממסחר והשקעה בהון עצמי. בלנקפיין עצמו קיבל 54 מיליון דולר בתמורה.

בלנקפיין דווקא אינו מוכר כבזבזן גדול. רוב הונו כבול למניות גולדמן. אחזקותיו בבנק עומדות כיום על כ-615 מיליון דולר - וזאת למרות שהוא גר בדירה המוערכת ב-26 מיליון דולר "בלבד", ונמצאת בסנטרל פארק ווסט 15, בניין מגורים החביב על בכירי וול סטריט.. עוד בבעלותו, בית קיט בהמפטונ'ס, אותו רכש בשנת 1995.

אין לו הרבה תחומי עניין מחוץ לעבודה, אבל הוא קורא הרבה. הוא שוחה ורץ כדי להישאר בכושר, אך הוא מתקשה לשמור על הישגי הדיאטה שלו. בלנקפיין מקדיש גם זמן לפעילות פילנתרופית: הוא יו"ר כוח משימה של הרווארד בנושא עזרה כלכלית לנזקקים. לדברי נשיא הרווארד, דרו גילפין פאוסט, בלנקפיין הוא "קול חשוב המסביר לנו מה משמעותה של העזרה הכלכלית. החינוך שלו היה מאוד משמעותי בחייו".

קור רוח מופגן

המשבר הכלכלי, ובמיוחד החלטתו של השר פולסון להסדיר את כל חוזי הביטוח נגד חדלות פירעון בהיקף של מיליארדי דולרים שהוחזקו בידי גולדמן ובנקים אחרים מול חברת הביטוח AIG, הפכו את המרמור על הנושא הזה לזעם ציבורי לוהט.

העובדה שרבים מהשותפים בגולדמן, כולל רובין ופולסון, הפכו לפקידי ממשל אחרי שעזבו את עבודתם בבנק רק החריפה את הרושם הציבורי לפיו בכירים בממשל הם עושי דברו של הבנק.

נראה כי בלנקפיין נהנה מתמיכת הבכירים בבנק. רווחי השיא של השנה בוודאי עזרו לכך, וזאת למרות שהתוצאות מעט מוטות: בתשעת החודשים הראשונים של השנה הרוויח הבנק 23.8 מיליארד דולר נטו ממסחר ומהשקעות, ורק 3.2 מיליארד דולר מבנקאות השקעות.

לדברי רוי סמית, לשעבר שותף בגולדמן וכיום פרופסור באוניברסיטת ניו יורק בלנקפיין קנה את אמונם של שותפי עבר רבים בכך שהגיב למשבר בקור רוח מופגן. סמית העלה על נס את דבריו של בלנקפיין בפגישה שהתקיימה בניו יורק לפני כשנה.

"הוא אמר שזו היתה אמנם תקופה איומה, אבל שבבנק עדיין עובדים המון אנשים חכמים ומסורים ושיש לבנק את כל ההון שהוא זקוק לו. הוא אמר שייתכן שהבנק יצטרך להתאים את עצמו למצב המשתנה, אבל הוא הרי עשה זאת כבר בעבר. דבריו זכו לקבלת פנים חמה מאוד מצד כל 'רוחות הרפאים' של הבנק", אומר סמית.

חרטה על העבר

השאלה המעניינת היא לאן בדיוק בכוונת בלנקפיין לקחת את גולדמן בעתיד. השנה הוא הביע חרטה על העבר. בנאום שנשא בנובמבר, אמר: "השתתפנו בדברים שהיו שגויים באופן ברור, ויש בהחלט להצטער על כך. אנחנו מתנצלים".

בתגובה לזעם הציבורי על שכר הבכירים המנופח, שינה את מודל התגמולים לבכירי הבנק, והם מקבלים כיום אך ורק מניות כבולות שניתן לממש תוך חמש שנים, ולא לפני כן.

בלנקפיין יודע איך להתאים את עצמו לנסיבות המשתנות טוב מכל אחד אחר. מי שירש את משרתו של אביו היתה מכונה; התיכון בו למד נסגר בשנת 2007 בשל ביצועיו הגרועים; חברת עורכי הדין בה עבד במנהטן התפרקה בשנת 1998 משלא יכלה לעמוד בתחרות. המוסדות היחידים המחזיקים מעמד הם אלה המשכילים להתאים את עצמם. מה שנכון גם לגבי גולדמן זאקס. *

עוד כתבות

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה