גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטנלי פישר מחכה לקריסת שקל

התמיכה בייצוא והסגת האבטלה הן תירוצים נאים, האמת היא שבנק ישראל פתח פוזיציה

האם ההימור של סטנלי פישר על הדולר יצליח, או שכיסוי כישלונו יגיע, שוב וכרגיל, מהקופה הציבורית בדמות תשלום בסך מיליארדי דולרים מהקופה הציבורית.

פעולות מהסוג שנוקט בהם פישר באמצעות הבנק המרכזי הן חסרות תקדים בתולדות הכלכלה המודרנית ולכן יש להעמיק ולברר את הסיבה האמיתית לכך שהוא קנה בשוק מט"ח בהיקף המסתכם ביותר מ-30 מיליארד דולר, מאז סוף 2008.

פישר, כלכלן מוכשר ומנוסה, מבין ולוקח בחשבון את השלכות מדיניות ההתערבות האגרסיבית בשוק מטבע חוץ על המשק. מצד אחד פעולות אלו הביאו לצבירת יתרות מט"ח ברמות שיא ומהצד השני המימון שלהן הגיע בעיקר מהדפסות כסף. כדאי להיזכר שמדיניות זו יושמה הרבה לפני שהמשבר היכה במלוא עוצמתו.

התשובה המקובלת היא שמטרת המדיניות הנוכחית היא לתמוך בדולר בכדי להגן על היצואנים והתעסוקה בסקטורים של ייצוא מסורתי, שהוא בדרך כלל עתיר עבודה. מדיניות זו נוחה לבנק ישראל בצמצום האבטלה ובמיוחד לממשלה שהתחייבה לספק את ההסכמים החברתיים של הקואליציה.

אני סבור שהנגיד והפוליטיקאים מסכימים על אותה מדיניות אבל מסיבות שונות לגמרי, כלומר - פישר מסכים עם מדיניות התמיכה בדולר, אבל המניעים שלו אינם תמיכה בייצוא והסגת האבטלה.

יתרות מטבע חוץ שבידי בנק ישראל הם כיום כ-62 מיליארד דולר לעומת 34 מיליארד בסוף 2008 ו-28.5 מיליארד בסוף 2007. עליה מרשימה זו ביתרות המט"ח הייתה נחשבת להצלחה מפוארת לו נבעה ממגמות בסחר חוץ ולא ממדיניות קניות דולר אגרסיבית בשוק הפתוח.

מחכה לקריסה

התמיכה בייצוא המסורתי אינה יכולה להיות הסיבה העיקרית לרכישות האגרסיביות. פישר, ככלכלן, יודע שפיחות המטבע המקומי יכול לעזור בטווח הקצר, אבל אינו פתרון לעידוד יצוא בטווח הארוך. כמו כן התחזקות המטבע המקומי בתנאים הנוכחים היא בשל סיבות כלכליות רצויות דהיינו השיפור במאזן התשלומים והשקעות נטו מחו"ל בישראל.

מדוע ללכת נגד חוקי הביקוש וההיצע?

הסיבה האמיתית למדיניות קניית הדולרים האגרסיבית שפישר נוקט היא שהוא ואנשיו בבנק ישראל מאמינים שבטווח הבינוני-ארוך, הדולר יגיע לנקודת מפנה בשוק שערי החליפין הבינלאומי והשקל יקרוס.

אם זה יתרחש, לבנק ישראל יהיו רזרבות גדולות בכדי למתן הקריסה ובנוסף לכך הוא גם ישיג רווחי הון במכירת דולרים, אשר יועברו לממשלה. אני מאמין שעמדת פישר היא שהתחזקות השקל מאז תחילת 2002 היא זמנית והמגמה בטווח הארוך תחזור לזו שהיתה מאז קום המדינה 2003- 1948, כלומר התחזקות קבועה של הדולר כנגד המטבע המקומי.

בנק ישראל משתמש בסיבה של כביכול תמיכה בייצוא כי זה נשמע יותר טוב 'מבחינה פוליטית' אבל הסיבה האמיתית היא שפישר ובנק ישראל לקחו פוזיציה דובית נגד השקל מול הדולר ועושים את זה בגדול.

התסריט האחר

מה יקרה אם הדולר ימשיך להיחלש בעולם, בניגוד לציפיות של פישר, ואם המצב במאזן התשלומים בישראל ימשיך להשתפר, השקעות נטו מחו"ל ימשיכו להיות חיוביות ובו זמנית הריבית בארה"ב תישאר נמוכה?

זהו תסריט סביר והסתברותו היא 50% לעומת התחזית של בנק ישראל. בתסריט הזה הספקולנטים הגלובליים יתקפו וידחפו את השקל לשער 3.5 שקלים ומטה. הדבר יגרום למשבר בייצוא ובמיוחד באותם סקטורים שהאמינו בסטנלי פישר ובנו את עסקיהם על בסיס שער חליפין בגובה 4 שקלים לדולר. לבנק ישראל יהיו הפסדי ענק, דבר שישפיע על תקציב הממשלה - ואת המחיר ישלם משלם המיסים.

בהתחשב במשוואה בין עלות לתועלת במצב הנוכחי, עדיף שבנק ישראל יפסיק מיד את מדיניות רכישת הדולרים ויתחיל למכור את המט"ח לשוק המקומי בהדרגה ובכך יחל את התהליך של ספיגת הכסף שהוזרם למערכת לפני ובזמן המשבר.

משוגעים - רדו מהעץ

עדיין איננו מרגישים את ההשפעות האינפלציה כתוצאה מההזרמות המוניטאריות והגידול בבסיס הכסף שהתחולל בתקופה האחרונה. אבל אם בנק ישראל לא יוריד את בסיס הכסף בשנה הקרובה, הרי עם היציאה מהמשבר וגידול בנכונות המוסדות הבנקאיים לתת אשראי, בסיס הפיקדונות יתרחב וכמות הכסף במשק תעלה לפי 'המכפיל' המוניטארי דבר שיעלה האינפלציה.

כדאי לכולנו שפישר ובנק ישראל ירדו מהעץ ויתחילו ביישום מדיניות הפחתה הדרגתית של יתרות המט"ח. שינוי במדיניות תביא להתחזקותו של השקל. זה יכאב ליצואנים בטווח הקצר אבל התועלת בטווח הארוך היא כפולה: שליחת המסר הנכון והריאלי לענף הסחר חוץ, והורדת הבסיס המוניטארי.

שער החליפין ליצואנים וליבואנים בטווח הארוך חייב לשקף את הרמה של שיווי משקל בין ביקוש והיצע של מט"ח כך שההחלטות מבוססות על מחיר אמיתי. כמו כן הורדת בסיס הכסף הוא צו השעה בהתחשב בעובדה שאנו בדרך לצאת מהמשבר של 2008-2007.

ד"ר ארי אוליאל הוא מרצה לכלכלה ושווקים, המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה

עוד כתבות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו