גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הזהב באמת נוצץ?

ההשקעה בזהב הפכה לכה מקובלת ומובנת מאליה, שממש מתבקש לבחון את כל העניין מחדש

אחד הטרנדים החמים בעולם ההשקעות בשנתיים האחרונות, ובמיוחד בחודשים האחרונים הוא השקעה בזהב. באנגלית נהוג לעשות שימוש בביטוי "נו בריינר" (no brainer), כשמתכוונים למשהו שהוא כה פשוט להבנה כך שלא נדרשת חכמה יתרה כדי להבינו, ובתקופה האחרונה יותר ויותר משקיעים אכן מתחילים להתייחס להשקעה בזהב כאל נו בריינר.

ובאמת, מה כל כך מסובך? העולם המערבי מדפיס כסף בכמויות, העתיד של המטבעות המובילים (דולר, אירו, ין, ליש"ט) נראה עגום, החשש משחיקת ערך הכסף גובר, החשש מחדלות פירעון של מדינות עולה, ולכן מה יותר טבעי מאשר השקעה בזהב?

הרי "כולם יודעים" שזהב מהווה נכס בטוח בעיתות משבר, גידור טוב כנגד אינפלציה וכדומה. ומחיר הזהב באמת לא מפסיק לעלות. אז איך ייתכן שאתם עדיין לא מושקעים בזהב? לפני כשבוע גם אפשר היה לקרוא בעיתונות שענקי הגידור סורוס ופולסון מאמינים בזהב. אנחנו עוד נשוב אליהם, כמו שנהגו לומר בסרטי המתיחות של יהודה ברקן.

ב-1987 הקימו 26 חברות הכרייה המובילות בעולם, אשר מייצגות כ-40% מתפוקת הזהב העולמית, גוף ללא מטרות רווח בשם World Gold Council. המטרה של הגוף הזה היא לקדם את החשיפה לזהב בקרב קהל היעד, הכולל את תעשיית התכשיטים ותעשיות נוספות, וכן בנקים מרכזיים ומוסדות.

לצורך כך מבצע הארגון מחקר ומעקב שוטף אחר מגמות בשוק הזהב העולמי, היצע וביקוש וכו'. בנייר שפורסם לאחרונה על ידי אחד האנליסטים בארגון, מצוין כי 68% מן הביקוש לזהב מקורו בתעשיית התכשיטים, כאשר הודו, סין, טורקיה והמזרח התיכון אחראיות למחצית מכך. ענף ההשקעות והבנקאות (כולל בנקים מרכזיים), בעיקר באירופה וארה"ב, אחראי ל-20% מן הביקוש ו-12% הנותרים מקורם בשימושים תעשייתיים, בעיקר ביפן.

במחקר נבדק הקשר בין היצע הכסף (לא המתכת) ובין מחיר הזהב, והממצאים מעידים כי אכן קיים קשר (קורלציה חיובית וגבוהה) בין הגידול בהיצע הכסף ובין מחיר הזהב, אך כמו כן נמצא כי השינוי בהיצע מסביר רק כ-29% מהשינוי במחיר הזהב. נו בריינר? לא כל כך בטוח.

המחקר מתייחס לגורם נוסף בשם Velocity of Money (בתרגום מילולי: מהירות הכסף). אחת הדרכים להעריך את הגורם הזה היא לבחון את התמ"ג ביחס להיצע הכסף. בבחינה של השוק האמריקני נמצא כי מחיר הזהב הוא לרוב אינדיקטור מרכזי ל-velocity of money, בדרך כלל בפער של שנה.

כלומר, עלייה במחיר הזהב היא אינדיקטור לגידול בתמ"ג ביחס להיצע הכסף. פער הזמן נובע מכך שהגידול בתמ"ג מגיע בדרך כלל לאחר הגידול בהיצע הכסף. המידע ביחס לשווקים אחרים מוגבל בזמן, ולכן מודל זה מסביר כ-17% בלבד מהתנהגות מחיר הזהב.

אינטואיטיבית, אם כן, ישנו הגיון בהנחה כי שינויים במחיר הזהב מגלמים במידה מסוימת שינוי בציפיות המשקיעים לגבי אינפלציה עתידית, ועל כן לזהב ישנן תכונות של גידור כנגד אינפלציה, אך הקשר אינו בהכרח כה מובהק כפי שנהוג לחשוב.

"מאמינים בזהב, נכון לעכשיו"

הבעיה שלי בנוגע להשקעה בזהב ולמשקיעים בזהב, היא שהאלמנט הספקולטיבי כאן הוא משמעותי מאוד, יותר מכפי שמרבית המשקיעים מוכנים לייחס לעצמם. כאשר קיים צימאון מצד המשקיעים, תעשיית השירותים הפיננסים שמחה לספק את המענה. ההתייחסות לזהב בסקירות מקצועיות הופכת ליותר ויותר משמעותית, והשילוב של זהב בתיקי השקעות הולך וגובר.

כמה מזה באמת מוצדק? שאלה טובה והתשובה עליה לא כל כך פשוטה. לי קשה לקבל החלטה בנוגע להשקעה בזהב על סמך הנתונים הקיימים, והמחקר שצוטט כאן ממחיש מדוע.

קל ליפול למלכודת של ניתוח פשטני מדי בשילוב עם תהודה תקשורתית. כותרות כדוגמת "פולסון קונה עוד" הן כמובן אטרקטיביות, והמשקיעים ה"מודעים", אלה שעוקבים אחרי השווקים באופן שוטף, מרוצים: "כן, גם אני בזהב, כמו פולסון". אבל הכותרת המדויקת יותר למצב כרגע היא "ענקי הגידור סורוס ופולסון מאמינים בזהב, נכון לעכשיו".

על מצבים דומים נהוג תמיד לומר כי "אם גברת כהן מחדרה משקיעה בזה סימן שזו כבר בועה". אז אני לא חושב שגברת כהן מחדרה משקיעה בזהב. מי שמשקיע הם כאמור המשקיעים הפרטיים, אלה הנחשבים (בעיני אחרים או בעיני עצמם) מתוחכמים יותר. אני גם לא יודע אם ישנה בועה בזהב, אך בהחלט ישנם סימנים להתחממות יתר.

היקף הנכסים של המכשירים הפיננסים העוקבים אחר הזהב הוא אדיר. תעודות הסל וקרנות הסל (ETF) על הזהב הן כיום בין המחזיקים הגדולים בעולם של זהב. לאחרונה אף החלו להציע לנו יותר מקרן גידור אחת שמתומחרת בזהב. כלומר, במקום שמחיר היחידה יהיה דולרי, הביצועים של הקרן (אשר אינם בהכרח קשורים לזהב) יהיו צמודים למחיר הזהב.

קשה לי להגיד שאני מבין את הרעיון הזה, מלבד העובדה שיש בו בהחלט פוטנציאל שיווקי. אם צריך בכל זאת להמר, אז נראה שעוד ייכנס אוויר לבלון הזהב, לפני שיתחיל התהליך ההפוך של יציאתו. מה שכן אפשר לדעת בוודאות הוא שפולסון את סורוס לא יודיעו לנו מראש, ולא יתנו לנו התראה, לפני שיעבור להם החשק לזהב.

דוד טמיר הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ני"ע או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?