גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על הדירקטוריון

גם לאחר פסק הדין בעתירת אליהו לא ברור מי זכאי להציע מועמדים לדירקטוריון באסיפה

לפני מספר ימים קבעה נשיאת בית המשפט המחוזי מרכז, השופטת הילה גרסטל, כי לא ניתן למנות דירקטורים לבנק לאומי עד לאסיפה השנתית של בעלי המניות שתיערך בקיץ.

קביעה זו הפתיעה את שני הצדדים - שלמה אליהו ביקש מבית המשפט לזמן אסיפה מיוחדת למינוי דירקטורים בעוד מספר ימים, בעוד שהבנק הציע לכנס אותה בעוד כחודשיים.

פסק הדין מותיר שאלות רבות גם בקשר לאסיפה שתיערך בקיץ, ולא ברור עדיין מי זכאי להציע מועמדים לדירקטוריון גם באסיפה זו.

גרסטל הציעה לצדדים הצעות פשרה רבות, משום שאין זה מסוג העניינים שראוי להכריע בהם על רגל אחת. אולם הצדדים התעקשו על הכרעה משפטית. פסק הדין, שניתן תוך 3 ימים ואשר תוצאותיו מרחיקות לכת, עוסק במגוון של סוגיות יסוד בדיני התאגידים, שאחת מהן מוכרת לי היטב.

תקנה ארכאית

לפני כשבועיים דרשה רשות ניירות ערך מבנק לאומי לחזור ולפרש הוראה בתקנון הבנק העוסקת בזכות להציע מועמדים לדירקטוריון הבנק. יצויין כי תקנון הבנק נכתב לפני עשרות שנים, לשונו קשה, ובמשך השנים חלו שינויים רבים בחוק ובתקנות העשויים להשליך על פרשנות התקנון.

בתגובה לדרישת רשות ניירות ערך ביקש דירקטוריון בנק לאומי מפרופ' עמרי ידלין וממני לגבש חוות-דעת לעניין זה. ובכן, לשונה של התקנה אמנם ארכאית, אולם לשיטתנו כוונתה ברורה. מטרת התקנה היא להעניק לכל בעל מניות של הבנק זכות להתמודד על מקום בדירקטוריון.

הוראה זו אינה יוצאת דופן. עיינו בעשרות תקנונים של חברות גדולות אחרות - וגילינו כי זו נורמה שכיחה בישראל, בכל תחומי המשק ובענף הבנקאות בפרט. כך, למשל, בתקנון של בנק דיסקונט ובתקנון של בנק מזרחי-טפחות כלולה הוראה דומה בעברית צחה.

בפסק דינה של השופטת גרסטל, אשר אינה מכריעה באשר לתוכנה של התקנה הנזכרת לעיל, היא קובעת כי התקנה מתנגשת עם הוראות חוק החברות ותקנותיו, ואינה יכולה לעמוד. הכיצד? ובכן, באותה תקנה ישנה בתקנון הבנק, נקבע כי בעל מניות המבקש להעמיד את מועמדותו, חייב להודיע על כך לבנק עד 7 ימים לפני אסיפת בעלי המניות, אך לא לפני 28 יום ממועד האסיפה.

הוראה זו משתלבת היטב בהוראה אחרת בתקנון הבנק, הקובעת כי הודעה לבעלי המניות על אסיפה כללית תימסר 7 ימים לפני האסיפה. כך קבע תקנון הבנק הסדר שכל בעל מניות הרוצה להציע עצמו לדירקטוריון, חייב לעשות כן בפרק זמן של 21 יום לפני שהבנק צריך להודיע לכלל בעלי המניות על האסיפה הכללית.

לימים נחקק חוק החברות, והותקנו תקנות אשר כוונתן להגדיל את כוחם של בעלי המניות להשפיע על הנעשה בחברה. החל משנת 2005 נקבע בתקנות לפי חוק החברות, כי כל חברה תודיע לכל בעלי המניות שלה על כל המועמדים לדירקטוריון לפחות 35 יום לפני אסיפת בעלי המניות, כדי שיהיה בידם זמן מספק להגיב ולכלכל את צעדיהם.

תוצאה אירונית

לפי פסק הדין של גרסטל, הוראה זו סותרת את תקנון הבנק הדורש מבעלי המניות להציג מועמדות לכל היותר 28 יום לפני האסיפה. מסקנה זו של השופטת, הנראית כטבעית, מובילה לתוצאה אירונית - המחוקק ביקש להגדיל את כוחם של בעלי המניות, והתוצאה לכאורה היא ביטול זכותם להציע מועמדים לדירקטוריון.

לדעתי, ועל-פי חוות-הדעת של פרופ' ידלין ושלי, תוצאה זו אינה מחויבת המציאות. חוק החברות קובע כי תקנון החברה הוא חוזה, והפסיקה בדיני החברות לאורך כל השנים העדיפה פרשנות המקיימת חוזים בכלל ותקנונים בפרט על פני פרשנות המבטלת אותה.

למה הדבר דומה? נניח כי חוזה מורה לצד אחד להעביר לחשבון הבנק של הצד האחר סכום כסף גדול במועד מסוים. ונניח כי המחוקק קבע לאחר מכן כי באותו מועד יהיו הבנקים סגורים. האם הוראה זו מבטלת את הזכות והחובה לשלם כסף מכוח החוזה? התשובה היא שלילית - מתבקש פיתרון פרשני שיסיט את המועד המקורי לתשלום ולא יפגע בזכות החוזית.

כך גם בענייננו. הזכות להעמיד דירקטורים לבחירה היא זכות מהותית, חשובה ועקרונית. מנסחי התקנון לא יכלו לנחש כי המחוקק יפעל לאחר עשרות שנים ויקבע מועדים מסוימים לפרסום שמות הדירקטורים ולזימון אסיפה כללית. שינוי זה אינו אמור לקפח זכותו של אדם.

לכן הצענו בחוות-דעתנו פרשנות סבירה אחרת להוראת הסעיף בתקנון הבנק. נזכיר כי התקנון קבע לבעלי המניות חלון הזדמנויות של 21 יום להודעה לבנק על המועמדות בטרם הבנק נדרש להודיע לשאר בעלי המניות על האסיפה (7 ימים לפני האסיפה לפי תקנון הבנק).

המחוקק שינה את המועד להודעה על האסיפה - מ-7 ימים על-פי תקנון הבנק ל-35 ימים לפחות. שינוי זה, לשיטתנו, צריך להביא לשינוי בתקופה למסירת הודעות על מועמדות לדירקטוריון, לתקופה של 21 יום לפני אותם 35 יום. אין בשינוי זה, חלילה, כדי לבטל זכות של בעל מניות להציע מועמדים.

זכות מהותית

עוד נדגיש כי לשיטתנו יש לראות בסיטואציה חוסר התאמה במועדים, אך לא סתירה. המחוקק לא קבע כי אסור לבעלי מניות להודיע לבנק על מועמדותם גם אחרי המועד שהבנק חייב להודיע על המועמדים לכל בעלי המניות. מנסח התקנון, לעומת זאת, לא קבע כי אסור לבעלי המניות להודיע לבנק על מועמדותם גם לפני התקופה למסירת הודעות המועמדות שקבועה בתקנון הבנק.

ניתן אפוא לכבד את שתי ההוראות, וגם זו פרשנות אפשרית. בעל מניות שרוצה להציג מועמדותו יודיע על כך לבנק עוד בטרם הבנק מחוייב להודיע על המועמדות לכל בעל מניות, ובעל המניות יודיע על כך שנית לבנק בין 28 יום ל-7 ימים לפני האסיפה, כנדרש לפי הלשון הפשוטה של תקנון הבנק. אם לא יעשה כן תוסר מועמדותו.

בסוף פסק הדין מבהירה השופטת גרסטל כי גם דעתה אינה נוחה מתוצאתו של פסק הדין בהקשר זה, והיא קוראת לבנק לתקן ולהבהיר את הוראות התקנון שלו. יתר על כן, השופטת מאפשרת לבנק לקבוע הסדר זמני, לרבות על-פי ההצעה שהזכרתי לעיל מתוך חוות-הדעת שלנו. אם הבנו נכון את כוונת השופטת, הרי שגם היא חרדה לפגיעה בזכות המהותית להציע מועמדות לדירקטוריון מכוח תקנון הבנק.

  • הכותב הוא סגן הדיקן של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב וחבר מרכז פישר לרגולציה של שוק ההון. הכותב הביע את עמדתו זו בחוו- דעת שהוגשה לבנק לאומי לבקשת הדירקטוריון.

עוד כתבות

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, הן לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; וויקס מזנקת בכ-25%

הנאסד"ק עולה ב-0.8% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"