גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם שופרסל היא מונופול?

אם הספקים יכוונו להגדרה צרה מזו של שוק הסופרמרקטים הארצי - הרשת תיחשב מונופול

בתחום תחולת דיני ההגבלים העסקיים על היחסים בין ספקים לרשתות השיווק, העניינים לא מפסיקים להיות סוערים. כתב אישום הוגש בגין הורדת מוצרים ממדפי שופרסל. הספקים מבקשים לסדר את המדפים ברשת השיווק בעצמם, או לנהל משא-ומתן במשותף מול שופרסל על עניין סידור המדפים, וטוענים כי שופרסל היא בעלת מונופולין וכי יש לפקח עליה.

בעל מונופולין מוגדר כמי שמחזיק נתח של יותר מ-50% מהרכישה או האספקה בשוק רלוונטי כלשהו. כיצד ניתן לטעון כי שופרסל היא בעלת מונופולין, כאשר יש לה במישור הכלל-ארצי פחות מ-50% מהאספקה של מוצרים בשוק הסופרמרקטים? דרך אחת היא לאתר אזורים גיאוגרפיים שבהם לשופרסל יש מעל 50% משוק הסופרמרקטים.

אם אכן יש אזור כזה, יחולו על שופרסל ההוראות החלות על בעל מונופולין בכל הקשור לפעילות הסניף או הסניפים שלה המצויים באותו האזור, לפחות לעניין אספקה לצרכנים.

שאלה מורכבת יותר היא אם לסניף בעל מונופול אזורי יש גם כוח "מונופסוניסטי". כלומר, כוח מונופוליסטי ברכישה מול הספקים. הקושיה הרלוונטית בהקשר זה תהיה אם ספקים רואים במכירת המוצר שלהם באזורים גיאוגרפיים אחרים כתחליף סביר למכירת המוצר שלהם באזור הגיאוגרפי שבו שופרסל בעלת מונופולין. אם לא כלכלי עבור ספקים שלא להיות נגישים לצרכנים באותו השוק הגיאוגרפי, אזי אותו סניף של שופרסל יהיה גם בעל מונופולין ברכישה.

"סירוב בלתי סביר"

במקרה כזה, הורדת מוצר של ספק מסוים מהמדפים באותו הסניף, מסיבות אנטי-תחרותיות, יכולה להיות מגונה בטענה של "סירוב בלתי סביר", המהווה גם הוא הפרה של ההוראות החלות על בעל מונופולין. הורדה מהמדף מסיבות אנטי-תחרותיות יכולה לכלול, למשל, הורדה מהמדף בגין מבצע מכירות שהספק "הרשה" לרבוע כחול לבצע במוצרים שלו.

האם ניתן לטעון כי שופרסל היא בעל מונופולין גם בשוק הכלל-ארצי, במישור הרכישה מול הספקים? שוב השאלה הקריטית היא של תחליפים בעיני הספק. השאלה אילו תחליפים למדפי שופרסל הספק רואה לנגד עיניו.

כלומר, עד כמה כלכלי לספק לתפקד בשוק בלי שתהיה לו גישה למדפים של שופרסל. אם כל סופרמרקט אחר, לרבות הסופרמרקטים הפרטיים הקטנים יותר, הם תחליף סביר - אזי שופרסל כנראה לא בעל מונופולין ברכישה במישור הכלל-ארצי, אם אכן הנתח שלה ברכישה בשוק זה הוא מתחת ל-50%.

סדרנות המדפים

המושג "תחליף סביר" הוא עניין של מידה. מקובל לשאול שאלה זו בהקשר ליכולת להעלות את המחיר מעל לרמות תחרותיות. למשל, כדי לבדוק אם כלל הסופרמרקטים הם שוק רלוונטי ברכישה, יש לבדוק אם כל הסופרמרקטים היו מעלים לספק את המחיר (עמלת המדף, בונוסים, וכו') ב-5% מעל רמות תחרותיות, האם הספק היה סופג את ההעלאה או שהיה מוותר על מדפי הסופרמרקטים ומוכר בדרכים אחרות.

הגדרת שוק צרה יותר תטען כי ספק חייב גישה למדפים של רשת שיווק גדולה, כגון שופרסל או רבוע כחול, על מנת להתקיים באופן סביר. כלומר, הוא לא רואה מדפי סופרמרקט מקומי פרטי כתחליף סביר לרשת שיווק גדולה. במקרה כזה, שוק הרכישה הרלוונטי יכול לכלול רק את רשתות השיווק הגדולות. אם לשופרסל נתח של מעל 50% מהרכישה בשוק זה, אזי היא תיחשב כבעל מונופולין.

נקודה נוספת היא שהספקים יכולים לטעון כי שופרסל עצמה היא שוק רלוונטי ברכישה. זאת, אם ספק איננו רואה תחליף סביר לגישה למדפיה של שופרסל. במקרה כזה, לשופרסל יש 100% מן השוק הרלוונטי - הוא "שוק הרכישה על-ידי שופרסל".

יש תקדים להגדרת שוק מעין זו ביחסים בין גוף גדול לבין בתי עסק. למשל, בהקשר של סליקת כרטיסי אשראי. בזמנה הוכרזה ישראכרט כבעל מונופולין בשוק הרלוונטי - שוק הסליקה של כרטיסי ישראכרט ומאסטקרד, שלישראכרט בזמנה היה בו נתח של 100%. זאת, על אף שמספר האנשים שהחזיקו כרטיס שהנפיקה תשלובת ישראכרט היווה רק כ-40% ממחזיקי הכרטיסים בישראל.

הממונה על ההגבלים העסקיים קבע בזמנו כי בית עסק איננו יכול להרשות לעצמו שלא לכבד כרטיס שהונפק על-ידי ישראכרט, משום שאז בית העסק יאבד גישה ל-40% ממחזיקי הכרטיסים, החפצים להשתמש בכרטיס אשראי, ושאינם בדרך-כלל (נכון לאז) מחזיקים בכרטיס אחר. בהתאם, לאור מבחן התחליפיות, בית עסק איננו רואה כיבוד כרטיס ויזה, למשל, כתחליף סביר לכיבוד כרטיס ישראכרט, ומכאן שכרטיסי ישראכרט מהווים את השוק הרלוונטי, וכרטיסי ויזה מהווים שוק רלוונטי נפרד ממנו, כאשר בתי העסק נזקקים לכבד את שניהם, גם אם העמלות שייאלצו לשלם יהיו משמעותית מעל לרמות תחרותיות.

חידה נוספת על החידה אם שופרסל היא בעל מונופולין היא שאלת הסדרנות של המדפים.

שופרסל החליטה כי היא זו שתסדר את מדפיה, ולא הספקים. הספקים, בתגובה, טוענים כי שופרסל רוצה לגבות מהם תשלום מופרז בגין סידור המדפים. מה שלכאורה תמוה הוא, שאם לשופרסל יש כוח קנייה מול הספקים - מדוע היא צריכה לנצל אותו דווקא במישור התשלום בגין סדרנות המדפים, ולא באמצעים אחרים, כגון הורדת המחיר שהיא משלמת לספקים על המוצרים, בונוסים שהיא מקבלת מהספקים, עמלות בגין שטח מדף, וכו'? במילים אחרות, אם לשופרסל יש אכן כוח קנייה מול הספקים - חזקה עליה שכבר מיצתה אותו עד תום. מדוע שדווקא תנצל אותו בקביעת התמורה בגין שירותי סידור מדפים שהיא נותנת לספקים, כאשר הם מעדיפים להעביר מלאכה זו אליהם?

עדיפות למותג הפרטי

לעניין השאלה מי יסדר את המדפים, הממונה על ההגבלים העסקיים כבר הביע בעבר את דעתו, כי ראוי שרשת השיווק היא זו שתסדר את מדפיה. לספקים הגדולים יותר, המסדרים את מדפי הרשת, עלול להיות אינטרס להשתמש בסדרנות כדי לדחוק מהמדפים, או ממקומות אטרקטיביים במדף, ספקים קטנים יותר.

אמנם לאחרונה פיתחו הרשתות את המותג הפרטי שלהן, והחשש של הספקים הוא שהרשת, המסדרת את מדפיה, תרצה לתת עדיפות למותג הפרטי שלה. אולם, לעיתים קרובות העדפת המותג הפרטי אינה אלא סימפטום טבעי של "אינטגרציה אנכית", לפחות חלקית - בין הרשת לבין חוליית האספקה, שהיא קשורה אליה לעניין אספקת המותג הפרטי.

לצד החשש כי רשת ה"מספקת לעצמה" חלק מהמוצרים תעדיף להאדיר את מותגיה הפרטיים, קיים בדרך-כלל באינטגרציה כזו יתרון, בפרט של הסרת מרווחים כפולים והתייעלות, שיכולים בסופו של דבר להועיל לצרכן.

אם נחזור לשאלתנו הראשונה האם שופרסל היא בעל מונופולין, ובכן - הדבר תלוי בהגדרת השוק. אם הספקים ישכילו להראות לממונה כי ראוי להגדיר את השוק הגדרה צרה יותר מזו של שוק הסופרמרקטים הכלל-ארצי (שוק רכישה באזור גיאוגראפי נתון, שוק הרכישה על-ידי רשתות השיווק הגדולות בלבד, או אף שוק הרכישה על-ידי שופרסל בלבד) - שופרסל תוכל להיחשב כבעל מונופולין.

הכותב הוא מומחה להגבלים עסקיים, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב.

עוד כתבות

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא