גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגזין "פירמה" מציג: מפת הדרכים של העיתונות החרדית

התקשורת הדתית ייצרית, תחרותית ומלאת יוזמה ■ בלי טלוויזיה, עם מעט רדיו וכשברקע מלחמת חורמה של רבנים באינטרנט, הבמה המרכזית בה היא פועלת היא הפרינט

אין בישראל ציבור שקורא יותר מזה החרדי. השעות הרבות במהלכן שקוע היהודי החרד בנבירה בספרים, בדפים ובאותיות, הפכה את המילה הכתובה למקודשת עבורו. זו לא רק הכמות. בעוד הקורא החילוני הממוצע מרפרף על פני כותרות ומתעכב בעיקר על תמונות והבלטות, החרדי קורא כל פסיק וכל גרש בעיתון המקובל עליו.

"הם יתקשרו להעיר על נקודה כפולה במודעת לוח", מספר סמנכ"ל שיווק הרשת "קו עיתונות דתית", אבי בנטוב, "על אחת כמה וכמה, אנחנו מקבלים טלפונים על צילום של אדמו"ר שמישהו הבחין בידית פח זבל מבצבצת מאחוריו". כל גרש שנזרק לעבר הציבור ההולך וגדל, גיאוגרפית ודמוגרפית, נגמע על-ידו בחשיבות אין קץ.

לתשומת-הלב החרדית המאומצת הזו יש חשיבות פוליטית, חברתית וכלכלית לא מעטה. לכן המאבק עליה הולך ומחריף בשוק משנה לשנה. כמו מגמות התקשורת העולמיות, החינמיות מעוררת סערה בתקשורת החרדית. בשוק שחלק ניכר מאנשיו חיים מתחת לקו העוני, מבינים הרבנים העומדים בראש כלי תקשורת את הסכנה באספקת עיתון חינם לצאן מרעיתם.

"כל אמצעי תקשורת שהיה פה מאז ומעולם היה על הכוונת של הרבנים החרדים", אומר ראש בית הספר לתקשורת של המרכז האוניברסיטאי אריאל, פרופ' יואל כהן. חוקר היחסים בין דת לתקשורת, מספר כי בתקופה האחרונה כמעט מדי יום מאמרי המערכת בעיתונים "המודיע", "יתד נאמן" ו"המבשר" הלמו בתופעת האינטרנט. מבט על ההיסטוריה, מראה כי מדובר בתסריט כמעט ידוע מראש. מלחמות דומות היו מול הרדיו, הטלוויזיה והשבועונים המגזיניים והחינמיים.

עד כמה הצליחו המלחמות האלה? על-פי סקר "שילוב Millward Brown" עבור "פירמה", מסתבר שהן אפילו נחלו כישלון חרוץ. 75% מהציבור החרדי נחשפים לעיתונות, רדיו או אינטרנט על בסיס יומיומי - מה שאומר שהמודעות התקשורתית שלהם, על אף שהיא נמצאת תחת חסמים ומגבלות, היא גבוהה. באופן טבעי, העיתונות הכתובה היא המדיום הבולט ביותר אליו נחשף הציבור החרדי על בסיס יומיומי (45%), כאשר הזרמים החסידיים והליטאיים נחשפים באופן ברור יותר לעיתונות הכתובה בהשוואה לזרמים אחרים. מעניין לציין כי שיעור החשיפה לרדיו הינו נמוך (14%) ודי דומה לאינטרנט (12%), כך לפחות על-פי התשובות שניתנו לסקר. החשיפה לרדיו, דרך אגב, גבוהה יותר בקרב הספרדים, שרק השנה זכו לרדיו תורני חוקי ראשון משלהם.

עוד עולה מהסקר כי העוצמה הרבה שהחרדים מייחסים לכלי התקשורת, אינה בלעדית רק לכלי התקשורת שלהם. 66% ממשתתפי הסקר העניקו ציון גבוה יחסית למידה שבה התקשורת בישראל משפיעה על עמדות הציבור בנושאים, פוליטיים, כלכליים וחברתיים. הם גם מזהים את "הארץ" (11%) ו"ידיעות אחרונות" (7%) כערוצי התקשורת שמעבירים את המסרים החילוניים ביותר.

טעם מלוח עז

העיתונות החרדית כולה נולדה מתוך המאבק בכלי התקשורת האחרים. לדברי פרופ' כהן, "הרב לוין הקים את 'המודיע' כדי להתמודד עם החשיפה של הציבור שלו לעיתונים החילוניים". ואכן, בראשית היה "המודיע". הקמתו של העיתון מבית אגודת ישראל, התאימה להלך הרוח של אותם ימים, בהם אדם הוגדר לפי העיתון שנזרק לחצר ביתו. באותן שנים, העיתון היומי דיבר לעיתונות החרדית כולה - החסידים והליטאים כאחד. את ההגמוניה שלו שבר לפני כ-25 שנה "יתד נאמן", שהוקם במצוות הרב שך ומשך אליו את הציבור החרדי ליטאי, תחת דגל התורה. קו העיתונים היה ברור לאורך עשרות שנים. הרבנים תקעו בעיתונים כבשופרם, המסרים היו מפלגתיים ברורים - ללא תחקירים, חשיפות או ערכים עיתונאיים מהותיים. העיתונים היו שחור-לבן והתכנים הוכשרו עד שעלה מהם טעם מלוח עז.

במשך השנים קמו ונפלו עיתונים חרדים רבים, אך התנועה הממשית החלה בשלהי שנות ה-80. אז קמו עיתונים כמו "המחנה החרדי" של מי שהיה ברבות הימים ח"כ, ישראל אייכלר, והעיתון "היום השישי" שנחשב לאבי העיתונות החרדית הבלתי תלויה. "כשסיימתי את השירות הצבאי החלטתי שיש מקום לעשות תקשורת אמיתית גם אם היא עומדת בכללי ההלכה", אומר מייסד העיתון יצחק נחשוני. "רציתי שיהיה עיתון תקשורתי, לא פראבדה. התחלנו בכוחות עצמנו ובהמשך קשרנו שותפות עסקית עם גופים גדולים כמו 'ג'רוזלם פוסט' ו'הארץ'".

הדרך לא היתה קלה. התגובה של הגופים המבוססים היתה אגרסיבית, כצפוי. "היה מאוד קשה", הוא מספר, "היתה מלחמה עצומה. היו ניסיונות להחרים אותנו, אבל זה לא יצא לפועל. גם היינו מקושרים לגורמי הלכה שהיו חזקים וזה הגן עלינו. ידענו שיש לנו כללים לפיהם אנחנו חושפים דברים מתוך החברה החרדית ועבורה - רק דברים שיביאו תיקון. לא ויתרנו על כללי הלכה וקווים אדומים. לא היינו מוכנים לא לחשוף את הדברים השליליים".

"היום השישי", שהיה שבועון, גידל בתוכו עיתונאים כמו אורי אורבך וקובי אריאלי, ניצן חן ואילן בומבך. נחשוני ערך במשך 18 שנה את העיתון. היום, כשהוא כותב טורים עבור האתר "חדרי חרדים", הוא עדיין סולד מהעיתונות המפלגתית החרדית. "אני בדעה שאסור שתהיה לעיתון חרדי ועדה רוחנית", הוא אומר, "מי שיודע לשמור כשרות בבית יכול לעשות את זה גם פה. אני אומר שאין עיתון בישראל שהוא באמת כשר. אף עיתון, כולל המפלגתיים, לא עומד בכללי ההלכה מבחינת הלשון הרע והרכילות והפגיעה שיש בו בזרמים שלא שייכים לעיתון. הם לא יכולים להיות כשרים. מי שיכול להתנזר מתקשורת בכלל, מוזמן לעשות את זה".

העיתון נסגר ב-2003 מסיבות כלכליות, אבל נכנס להיסטוריה. "פריצת הדרך עשתה הרבה מאוד אבל מצד שני היא נבלמה", אומר נחשוני, "יש פתיחות גדולה יותר מבעבר, אבל היום לא מספיק מעלים דברים על השולחן. עושים את זה יותר מבעבר, אבל לא מספיק".

השינוי המשמעותי הוא שהשבועונים הם שנותנים את הטון. בגל השבועונים שקם היו גם "משפחה" ו"בקהילה". שבקלות גררו אחריהם את הציבור. "הרבנים לא הצליחו במלחמה נגד 'משפחה' ו'בקהילה'", אומר פרופ' יואל כהן מאריאל. על-פי סדר TGI האחרון שבוצע ב-2009 בקרב הציבור החרדי, "משפחה" מוביל בסופי שבוע בקרב הציבור החרדי עם 31.9% חשיפה על העיתון היומי הוותיק, "המודיע" שמגיע ל-27%. על פני שניהם, דרך אגב, מוביל בסופי השבוע, "קו עיתונות דתית" שמגיע כבר ל-37.5% חשיפה.

"זה מאבק אבוד מראש ויש סדקים בחומות החרדיות, ובכל זאת הם לא מוותרים", אומר כהן, "השבועונים גם לא מיישרים קו עם המאבק הנוכחי באינטרנט. היה אולי מאמר אחד ב'משפחה' וכתבה של 400 מילים ב'בקהילה'. אז יש בוודאי חילוקי דעות איך להתייחס למציאות".

שני השבועונים שאבו השראה מהעיתונות הכלל-ארצית. הם החלו לפרסם תמונות וכתבות מגזין עמוקות. כיום מופץ מדי שבוע "משפחה" בכרומו, ובכללו מוספי ילדים, נשים, הורות ומשפחה, ספרות, מגזין ואקטואליה. מדי כמה שבועות יוצאים גם מוסף קולינרי ומוסףעיצובי. כל החבילה הזו יוצאת גם בעברית וגם באנגלית.

"זה עיתון דינמי שעומד בסטנדרטים של עיתונות רגילה", אומר סגן העורך של "המשפחה", יוסי אליטוב, "הוא הצליח להיות ערוץ 2 ו'ידיעות אחרונות' של החרדים, שם מתנהל השיח האורתודוקסי. העיתונות החילונית מאוד הידרדרה בגלל הפלטפורמות שקמו והמקום האמיתי שיש ערך לעיתונות הכתובה זה בעולם החרדי, שם אין כלי תקשורת אחרת.

"עיתון 'המשפחה' עובד לפי מודל כלכלי והוא לא מחויב לאף מפלגה. מצד שני יש לו ועדת רבנים שבסופו של דבר היא צנזור רוחני ולא פוליטי. אנחנו לא מאמינים שזכות הציבור לדעת כל דבר, ולא מתביישים לומר את זה. לדעתנו הרבה מהרעות החולות נוצרו כתוצאה מכך שהעיתונות רצתה להשיג רייטינג והביאה לשכפול רעות חולות, כמו פרשת קצב למשל. הקורא החרדי ייחשף למה שקורה, אבל לא ירגיש חנוק באקלים האלים הזה".

בין חשוב למשפיע

בשנות ה-90 קמה "קו עיתונות דתית", השבועון החינמי שהיה הראשון שהכניס צבע לתמונה. אריאל קוניק, איש עסקים פתח תקוואי שהשקיע במקומון חרדי בעירו, ראה את ההיתכנות הכלכלית והקים את מה שהוא היום אימפריה של 180 אלף גיליונות של עשרות עמודים מדי שבוע ב-10 גרסאות מקומיות. "בהתחלה לא היינו איום", מספר סמנכ"ל השיווק אבי בנטוב, "העיתונות המפלגתית יותר חשובה, אבל אנחנו יותר משפיעים. הם מוציאים 15 אלף עותקים בשבוע, אנחנו יותר מפי 10. אבל אם הרב אלישיב ירצה להוציא מכתב הוא יעשה את זה אצלם ורק אחר כך אצלנו. המפרסמים יתחילו אצלנו, אבל אף מפרסם לא יוותר עליהם".

בנטוב, לא יאמר זאת, אבל הוא מדבר על מה שמכונה "שלטון הפחד". מי שלא בצד המסחרי של העיתונות המפלגתית, יספוג מאמר מערכת נוקב שיוביל למרד צרכנים בקרב הציבור הממושמע בארץ. זכור המקרה של חברה גדולה למוצרי חלב שהפסיקה לפרסם "ביתד נאמן" וחטפה מאסה צולבת על מעדני החלב שלה.

השבועונים גם גידלו דור של רבנים ואנשי שיווק שמבינים את השפה של המפרסמים, ולכן מצליחים למשוך אותם אליהם ביותר הצלחה. "'יתד נאמן' נפל בפרסומות למשחה של 'בנגיי'", מספר בן טוב, "הוא פרסם מודעה שאומרת 'יש לך 'בנגיי' בארון?' והם לא הבינו את זה. האינטרנט החרדי קרע אותם. זה לא יכול לקרות אצלנו".

* מה יותר חשוב הגב הכלכלי או הרוחני?

"אין קמח אין תורה".

הבשורה על-פי "המבשר"

מעבר לשינויי האריזה שהביאו השבועונים לעיתונות היומית, ירד גם האסימון בכל הקשור להיקפי התפוצה ולאותה חינמיות ארורה. כיום, ברחוב החרדי, העיתון המשפיע והחשוב ביותר, הוא גיליון ימי השלישי של "יתד נאמן". מדובר במהדורה חינמית המופצת ביותר מ-100 אלף עותקים.

לפני הפסח הדפיס העיתון החרדי ההדוק והוותיק, כ-90 עמודי מערכת בכרומו מבריק. אלה נדחסו לתיבות דואר ברחבי המגזר. "יש שינוי במעטפה", אומר פרופ' כהן, "הם התחילו להבין שהם בתחרות".

הגיליון ההיסטורי הזה של "יתד נאמן", משקף אולי יותר מכל את המהפכה שעברה העיתונות, שנחשבה כה מסוגרת, אולם משקפת בתוכה זירה פלורליסטית שוקקת. יותר עמודים ומגזין, אך גם לא מעט קולות ועמדות.

אף אחד לא צפה שבנוסף לצרת השבועונים, ואימת האינטרנט, יקום על העיתונות היומית, עוד יומון משמעותי. סיפורו של "המבשר" שקם בינואר 2009, מוכיח עד כמה בתוך הסגירות החרדית, מפעפעים גם זרמים פלורליסטיים ודמוקרטיים. "המבשר" (במלעיל), קם בירושלים לאחר שחסידי גור החליטו להחרים את הבחירות בבירה בהן התמודד הרב מאיר פרוש, ולא לסקרן. פרוש ויתר סיעת שלום אמונים באגודת ישראל, החליטו להקים עיתון מתחרה ופיצלו לראשונה זה 60 שנה את עולם הקוראים החסידי.

"הרמנו את הכפפה מתוך מטרת שליחות לתת במה וביטוי לכל קהילה", אומר משה פרוש, בנו של סגן השר פרוש ומו"ל העיתון. "המציאות היא שרוב קוראינו הם מהציבור החסידי, אבל יש לא מעט אחרים, גם ספרדים, גם חרד"לים. אנחנו העיתון של היהדות הנאמנה. לפני 'המבשר', 'המודיע' היה נותן במה לכל קהילה כרצונו ולפי שיקולים ואינטרסים. עיתון 'המבשר' גרם לכך ששני העיתונים החרדיים משרתים את הציבור החרדי ולא הוא אותם. אנחנו מתעלים מעל האינטרסים הפוליטיים".

למרות הקול הרענן של "המבשר", קשה לכנות אותו מודרני, לפחות לא בסטנדרטים לא חרדיים. פרוש גאה בעובדה, שעיתונו נמצא בחיל החלוץ בכל הקשור למאבק באינטרנט. "האתרים תקפו אותנו הכי הרבה. המאבק על קדושת השבת, החניונים, אינטל, אנחנו תמיד שם. הפסדנו מודעות עיתונות שהיו בהן כתובות אינטרנט ואנחנו לא מצטערים על זה. אין שום שיקולים כלכליים במלחמה שלנו באינטרנט, אנחנו משקפים את האינטרנסים של גדולי ישראל".

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם