התמקדות פלסטינית בבניה במזרח ירשלים עלולה לעכב בשנה את שיחות הקירבה המתוכננות בין ישראל לפלסטינים, כך הכריז הערב (ג') רה"מ בנימין נתניהו בתום פגישה עם יו"ר בית-הנבחרים, ננסי פלוסי, על גבעת הקפיטול, וכמה שעות שעות לפני פגישת נתניהו עם נשיא ארה"ב, ברק אובמה.
זו היתה האזהרה הבוטה ביותר שהשמיעה ישראל לגבי עתיד המו"מ, שעומד במרכז מאמציו של השליח האמריקני למזה"ת, ג'ורג' מיטשל, והיא מהווה מסר ברור לממשל אובמה, שמתח ביקורת נוקבת על ישראל בעקבות התלקחות פרשת הבניה ברמת שלמה, בעת ביקורו של סן הנשיא, ג'וזף ביידן.
נתניהו אמר כי "מזה 42 שנה אנו בונים בירושלים ואיש לא התווכח על כך. הבניה אינה מנשלת אף ערבי. רמת שלמה מחוברת למרקם האורבני של ירושלים. הנושא (הבניה במזרח ירושלים) לא עלה אי פעם לוויכוח בישראל. מדובר בדרישה פלסטינית חדשה. אם דרישה זו תאומץ, אנו עלולים לאבד עוד שנה. אסור לנו להתווכח סביב נושא זה. הוא באמת אינו שנוי במחלוקת, מפני שגם הפלסטינים לא באמת מאמינים שאי פעם תהיה דרישה לפרק את גבעת זאב. לכן אסור לנו לעסוק בדרישה בלתי הגיונית ובלתי סבירה זו".
לפני הפגישה, בהופעה משותפת עם פלוסי ועם ראש סיעת המיעוט הרפובליקני בבית-הנבחרים, ג'ון ביינר, שיבח רה"מ את התמיכה הדו-מפלגתית שבה זוכה ישראל בשני בתי הקונגרס.
"זו תמיכה אמיתית, ריאלית, מפורטת, רצינית, ואזרחי ישראל מעריכים אותה מעומק ליבם", אמר נתניהו, במאמץ ברור לנגד את התמיכה בקונגרס לביקורת שמושמעת בממשל על התנהלות ממשלת ישראל.
לארה"ב "אין בעלת ברית חזקה יותר בעולם כולו מאשר ישראל"
פלוסי הטעימה את "הידידות הארוכה" בין ארה"ב לישראל ואמרה ששתי המפלגות "מדברות בקול אחד כאשר מדובר בישראל". זו היתה הצהרה רבת משמעות על רקע היריבות המרה בין דמוקרטים לרפובליקנים על חוק הרפורמה בשירותי הבריאות. ביינר אמר, כי לארה"ב "אין בעלת ברית חזקה יותר בעולם כולו מאשר ישראל".
במקביל לפגישותיו של נתניהו בקונגרס, נפגש שר הביטחון, אהוד ברק, עם היועץ לביטחון לאומי, ג'יימס ג'ונס. קודם לכן נפגש ברק עם דניס רוס, יועץ בכיר לענייני איראן בסטייט דיפרטמנט, ודן עמו בדרכים להניע את התהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים. ברק מתוכנן להיפגש הערב עם גורמי מודיעין אמריקניים בכירים.
בשיחה עם ג'ונס, הדגיש שר הביטחון את החשיבות שמייחסת ישראל לארה"ב בתחום המדיני והביטחוני, והביע את הערכת ישראל לנשיא אובמה ולממשל האמריקני כולו על הצעדים שנוקטת ארה"ב כמנהיגת העולם החופשי בעיראק ובאפגניסטאן, על המהלכים האסטרטגיים בנושא ההגנה מפני טילים, על הסנקציות נגד איראן ועל והמאמצים לקדם את המו"מ עם הפלסטינים.
"המאמצים של הממשל האמריקני לקדם את הנושאים הללו דומים לאינטרסים שישראל שותפה להם ומנסה לתרום להם ככל יכולתה", אמר ברק.
דבריו נתפסים בוושינגטון כמאמץ לטיהור האווירה בין ישראל לארה"ב, על רקע ההתבטאויות החד-משמעיות של נתניהו שישראל אינה מוכנה לשום פשרה בסוגיית הבניה במזרח ירושלים.
הפגישה בין אובמה לנתניהו תתקיים בשעות הערב (יום ד' לפנות בוקר, לפי שעון ישראל), תוך הקפדה על פרופיל נמוך: בלי סממני שרד, בלי צלמים ובוודאי ללא מסיבת עיתונאים משותפת לאחר הפגישה, כאילו כדי למזער את הפירות הפוליטיים שרה"מ יוכל לקצור מהמעמד בבית הלבן. פגישות ערבית של נשיא ארה"ב עם מנהיגים זרים הן נדירות מאוד, אך לנתניהו זו תהיה הפעם השניה בתוך פחות משנה שהוא מגיע לבית הלבן עם שקיעה.
כמעט בין לילה השתנו ההערכות הישראליות על אובמה: לא עוד מנהיג מותש, ששקוע עד צוואר בבעיות פנים, אלא נשיא בשיא פסגת ההצלחה. כפי שמדווח לנו היום אתר "פוליטיקו", גילו עוזרי נתניהו באחרונה שהם רואים באובמה מנהיג חלש, שממשלת ישראל תצליח לשרוד בשלום את תקופת כהונתו. נראה שההצלחה ההיסטורית של הבית הלבן להכניס את ארה"ב לעידן של שירותי בריאות כמעט אוניברסליים משנה את התמונה.
אחרי שחוק הרפורמה אושר בקונגרס, "אובמה הוא נשיא חזק הרבה יותר"
ציר בית-הנבחרים לשעבר רוברט ווקסלר, שמכהן עתה כנשיא מרכז דניאל אברהם לשלום במזה"ת, סיפר שכל אימת שנפגש עם דיפלומטים מהמזה"ת, לרבות מישראל, הוא נשאל: 'ואיך זה מתקדם עם הרפורמה בשירותי הבריאות'? לקח לי זמן להבין שהם בעצם שואלים אותי עד כמה חזק הנשיא, הוא אומר.
לדבריו, אחרי שחוק הרפורמה אושר בקונגרס, "אובמה הוא נשיא חזק הרבה יותר, והדבר יבוא לידי ביטוי בדרכים שונות במזה"ת וגם במגעים הישירים של אובמה עם מנהיגים זרים מהאזור, ובמיוחד עם בנימין נתניהו".
גורם המעורה בענייני המזה"ת אמר ל"פוליטיקו": "אין ספק שהאסטרטגיה של החוג הפנימי של ביבי היתה פשוט לשרוד את אובמה... אפילו בחודש שחלף אמרו יועצי רה"מ, 'אנחנו צריכים להמתין עד שכהונתו תיגמר. הם חשבו שאין לו סיכוי להיבחר לתקופת כהונה שניה ושהוא חלש".
ועם זאת, גם אובמה חזק מבין שקרע עם ישראל לא ישרת את האינטרסים של ארה"ב ואת המאמצים לקדם שלום. בעוד שהנשיא צפוי להדגיש את התנגדותה הנחרצת של וושינגטון להרחבת ההתנחלויות ולמה שהממשל רואה כפרובוקציות במזרח ירושלים, הטיעון המרכזי שהוא ישמיע באזני נתניהו יהיה: עזור לארה"ב לעזור לישראל בסוגיית הגרעין האיראני.
ובמילים אחרות: המשך התסיסה בעולם הערבי בגלל הסכסוך הישראלי -פלסטיני רק מקשה על מאמצי ארה"ב לגייס תמיכת מדינות ערביות מתונות למאבק נגד איראן. המסר של אובמה יהיה, שהוא מודע לקשיים הפוליטיים של נתניהו בבית, אבל על רה"מ להכריע מה חשוב יותר: ש"ס וישראל ביתנו או נשק גרעיני בידי איראן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.