ביום המסחר הבין-בנקאי הראשון מאז העלאת הריבית במשק, השקל נסחר בהתחזקות משמעותית מול שני המטבעות הזרים המובילים - הדולר והאירו. שערו היציג של הדולר צנח ב-1% ונקבע ב-3.713 שקלים - שפל של כחודשיים. האירו היציג איבד מערכו 0.3% ונקבע ב-4.99 שקלים - שפל של כשנה וחצי. יצוין כי ביום רביעי האירו היציג נקבע בשער מעט גבוה יותר ב-4.999 שקלים, אך ברמה של היום המטבע האירופי לא היה מאז נובמבר 2008.
נזכיר, כי ביום ראשון האחרון נגיד בנק ישראל העלה את הריבית לאפריל ב-0.25% לשיעור של 1.5% במונחים שנתיים. הנגיד סטנלי פישר הסביר כי המהלך הוא חלק מהתהליך ההדרגתי של החזרת הריבית לרמה "נורמלית" שנועד להחזיר את האינפלציה ולשמור אותה בתוך תחום היעד ולתרום להמשך ההתאוששות בפעילות המשק, תוך תמיכה ביציבות הפיננסית.
לאחר ההחלטה, הבנקים הזרים הגיבו למהלך של פישר, ורובם תומכים בהעלאה של הריבית הבסיסית. מסקירות שהוציאו הזרים ללקוחותיהם, אשר הגיעו לידי "גלובס", בולטות 3 טענות: האינפלציה תחת שליטה, ההתאוששות מתמתנת והריבית לא תעלה כה מהר.
דבר נוסף משותף לכל הזרים: הם מעריכים שהשקל ימשיך להתחזק ושבנק ישראל יפסיק את ההתערבות של בשוק המט"ח. יש לציין כי הזרים מצהירים כבר למעלה משנה שבנק ישראל יפסיק לרכוש דולרים ותחזית זו טרם התממשה; אולם הם רואים בהפסקת הרכישות הקבועות באוגוסט האחרון כאיתות לכך שבנק ישראל יוצא בהדרגה מהשוק כעדות לתחזיותיהם.
במורגן סטנלי מעריכים כי "הכלכלה הישראלית תצמח השנה ב-3.7%, אך עוצמת ההתאוששות הכלכלית הואטה". כן אומרים הכלכלנים, כי "בנק ישראל יעלה את הריבית ב-1.5% עד סוף השנה, אך ייתכן כי זה יהיה בתהליך מתון והדרגתי". ב-JP מורגן, צופים כי הריבית תעמוד על 2.75% בלבד בסוף השנה, גם באופן "הדרגתי" שכן "אין צורך למהר" עם ההידוק המוניטארי. להערכתם, עד סוף 2011 תגיע הריבית במשק ל-4%. גם במריל לינץ' סבורים כי אין לחץ על פישר למהר עם העלאות הריבית, וכי העלאת הריבית הבאה תהיה בחודש מאי. תחזית הריבית של מריל לינץ' עומדת על 3% עד סוף השנה.
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.