גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ורטהיים יכניס את רוזנהויז לכלא?

מנכ"ל שופרסל הוא קורבן במאבק בין הרשתות לספקים, שמעוניינים לדחוק את המותג הפרטי

"זה תיק פצפון שלא היה צריך להגיע כלל לבית משפט", אמר פרקליטו של אפי רוזנהויז, מנכ"ל שופרסל, בפתח משפטו לפני כ-3 שבועות. הפרשות המשפטיות האחרונות דחקו את המשפט לקרן זווית, אף שזה עומד להפוך לאחד התיקים הכלכליים המשמעותיים בשנים האחרונות. הרבה פחות תיק משפטי, הרבה יותר תיק שיש לו השלכות על הגורמים החזקים ביותר במשק ועל היחסים ביניהם.

חשבנו ואנחנו עדיין חושבים שההיסטוריה המשפטית-כלכלית מלאה בדוגמאות ובניסיונות של שופטים ותובעים לקבוע, מכוח ההגדרה המשפטית, תוצאות עסקיות. בהרבה מקרים השופטים והתובעים מציבים את החברה והמנהלים הנאשמים בפני סיכון שההתנהגות הרציונלית שלהם תוגדר התנהגות בלתי רציונלית, והכל כמובן בשמו הקדוש של הצרכן.

בפועל, רבות מההחלטות המשפטיות מביעות חשש לעתידם ולגורלם של המתחרים הרבה יותר מאשר לרווחתם של הצרכנים. התוצאות של משפטי הגבלים עסקיים אינן צריכות להיות הגיוניות, הן יהיו - כמו כל משפט אחר בעת האחרונה - מה שהאווירה הציבורית מכתיבה.

ולמי שזיכרונם בגד בהם, הנה הסיפור של רוזנהויז על קצה המזלג - או יותר נכון, הרגע שלו שהוביל לכל הסערה:

חג החנוכה, נר ראשון, 2008. רשת רבוע כחול מפרסמת שורה של מבצעים בסניפי "מגה" לקראת החג. המבצעים כוללים, בין היתר, את מוצרי שטראוס, אסם, קוקה-קולה וויסוצקי במחירים נמוכים במיוחד. מחירי המבצע הותנו בקניית סל מצרכים בשווי כולל של לפחות 100 או 200 שקל.

במקביל, ממש באותו היום, גם שופרסל חגגה בשורה של מבצעים שבהם הוצעו, בין היתר ולמרבה הפליאה, מוצרים זהים או דומים למוצרים שהציעה רבוע כחול ללקוחותיה. דא עקא, במבצע שופרסל הוצעו למכירה המוצרים הדומים או הזהים במחירים גבוהים מאלה שבהם נמכרו ברשת המתחרה.

רוזנהויז, אנחנו מניחים, שפשף את העיניים, והדם עלה לג'ינג'י לראש. חמתו בערה בו, הפיוז קפץ, ומיד היו על קו הטלפון לא פחות מגזי קפלן, מנכ"ל אסם, גדי לסין, אז מנכ"ל שטראוס ישראל (והיום מנכ"ל הקבוצה), יצחק תמיר, מנכ"ל קבוצת ישראל של החברה המרכזית למשקאות (קוקה-קולה) ורון מרדכי וינשטין, מנכ"ל ויסוצקי.

רוזנהויז, נדמה לנו, לא הפעיל בשיחות הללו קסם אישי ולא היה נחמד, נימוסי ואמפתי במיוחד. הוא ניסה - כך לפחות לפי כתב האישום - להגיע עמם להבנה שיפעלו להפסקת המבצעים במגה, ולמנוע מבצעים דומים בעתיד. הבנה לא היתה, ולמחרת החליט רוזנהויז להוריד מוצרים מסוימים של אותם ספקים ממדפי שופרסל.

רשות ההגבלים חקרה את האירועים והחליטה להעמיד לדין את רוזנהויז ומנהל בכיר נוסף ברשת בטענה שהפרו את תנאי המיזוג עם רשת קלאבמרקט. בתנאי המיזוג נכתב כי שופרסל לא תתערב בדרך כלשהי בתנאים המסחריים הניתנים על-ידי ספק כלשהו למתחרה שלה ולא תבקש לשנותם. הרשות אף מתכוונת לדרוש מאסר בפועל לרוזנהויז, אם יואשם.

משפטית, על-פי רוח החוק הטהורה והמזוקקת, אין ספק כי רוזנהויז, שהתקשה לכבוש את כעסו, התקשה להבליג והתקשה לשלוט ביצריו, עשה שטות של רגע שעלולה לעלות ביוקר רב. הוא נתפס כעת, במיוחד מבחינה תקשורתית, כמנהל כוחני, בטוח מדי בעצמו, מנהל שגילה חוסר סובלנות, פגע בתחרות, עבר על החוק והניח לחוצפה, לכוח ובעיקר לאמוציות להרוס אותו.

מצד שני, התמונה הזאת קצת מעוותת: כמנהל הוכיח רוזנהויז כי הוא אכפתי, הישגי, ווינר, שהוא מצויד בכוח רצון גדול, שהוא לא מוכן להיות מובל, שהוא לא מנסה לפייס את כולם, שהוא לא נותר שאנן למבצעים ברשת המתחרה, שהוא לא אוהב יותר מדי תיאוריות (אפילו משפטיות) במקום עשייה ושיש לו היכולת לקבל החלטות. לפעמים הרי עדיף לקבל החלטה גרועה ולנסות לתקנה בהמשך מלהחליט שלא להחליט ולגרור רגליים.

הבעיה של רוזנהויז: הלהיטות והתשוקה המשלבות את כל התכונות הניהוליות הללו הובילו אותו להחלטה גרועה שקשה כעת לתקנה.

הצד המשפטי, נאמר הטכני, במשפט רוזנהויז מתגמד אל מול 3 סוגיות מהותיות ומכריעות שיצופו במהלך המשפט ועלולות להיות קו פרשת המים ביחסים שבין הרשתות הקמעונאיות לספקים הגדולים במשק הישראלי.

מי הלשין?

הטלפון של רוזנהויז לקפלן, תמיר ולסין הוא בסך-הכל טלפון נורמטיבי בענף. כך נוהגים, או לפחות נהגו, יום ביומו. אלה המניפולציות של תחום הקמעונאות, זו הנורמה בכל מבצע, זו בעצם מהות התחרות, לחיים ולמוות, על כיסו של הצרכן.

השיחות של רוזנהויוז, מספר הדקות שבהן הוא פעל באופן אימפולסיבי, הדקות שבהן הוא לכאורה עבר על החוק, הדקות שהתגבשו בסופו של דבר לכתב אישום היו נותרות בגדר "נורמה" אם הספקים בעצמם היו מצייתים ל"נורמה", כלומר ממשיכים הלאה בסדר יומם.

אלא שמישהו מהם, אחד או יותר, החליט להפר את מאזן האימה. כלומר, להשטנקר על רוזנהויז. מי הלשין? קפלן? תמיר? לסין? אולי אחד הספקים היותר קטנים?

אם זה קפלן או תמיר או לסין - זו מלחמת עולם. מלחמת עולם בין נוחי דנקנר, הבעלים של שופרסל, לעפרה שטראוס, הבעלים של שטראוס, למוזי ורטהיים, הבעלים של קוקה-קולה ומשפחת פרופר, מהמייסדים של אסם.

מי יקבע גורלות?

זו שאלה פרובוקטיבית, אך היא עשויה להתברר בבית המשפט. כמובן שהשופטים יחליטו אם לזכות או להאשים את רוזנהויז ואם להכניס אותו לכלא במקרה של אשמה. אבל הם יחליטו, במידה רבה, על בסיס עדויותיהם של... יצחק תמיר, גזי קפלן, גדי לסין ורוני קוברובסקי, נשיא קבוצת קוקה-קולה (שכוללת גם את טרה, ספקית נוספת ועסקי הקבוצה בחו"ל שבהם שותף קוברובסקי).

אלה אמורות להיות עדויות מרתקות: הגירסאות של איציק, גזי, גדי ורוני מול הגירסה של אפי. הספקים מול הרשתות. מוזי ועופרה מול נוחי. מה יגידו איציק, גזי, גדי ורוני, ובעיקר איך הם יגידו את זה, יקבעו במידה רבה את גורלו של רוזנהויז. אם הם יובילו להרשעתו של רוזנהויז, אם הם יובילו לגזר דין חמור - זו כבר הופכת למלחמת העולם השנייה.

מי שולט?

וזה המפתח לשתי השאלות הקודמות והבסיס. הרשתות שולטות בשוק או הספקים? אם בעבר התשובה הזאת היתה החלטית - הספקים - היא החלה להתערער בשנים האחרונות.

נכון, הריכוזיות של שטראוס, קוקה-קולה ותנובה עדיין גדולה, אבל היא בהחלט מאוימת על-ידי הרשתות. ומה מאיים עליה?

שימו לב לגרף המצורף: המותג הפרטי הוא האיום הבולט והמוחשי על הספקים. בישראל הוא נמצא יחסית בחיתוליו, הוא הולך וגדל, הולך ומאיים, והוא המפתח ליציאה הגלויה של ענקי המזון נגד שופרסל. מאזן האימה הופר, הוא הופר בהלשנה על רוזנהויז, והוא עתיד להיות מופר במהלך משפטו.

מי שנכנס לסניפי שופרסל ומגה שם לב בוודאי לדחיפה האגרסיבית של מוצרי המותג הפרטי שלהם, במקרים רבים על חשבון המותגים המוכרים והוותיקים של הספקים הגדולים. האם הם בני השוואה מבחינת האיכות? הצרכן יחליט, אבל הם כנראה יותר זולים.

מכירות המותג הפרטי של שופרסל הגיעו בשנת 2009 לכ-11%, והיד עוד נטויה, יחסית לארצות מערביות, כפי שהגרף מוכיח. זו היד שהספקים הגדולים מעוניינים לשבור. זו המגמה שהם מעוניינים לבלום. במידה רבה, רוזנהויז הוא הסמל והקורבן של המאבק הזה.

אכן, הוא כנראה עבר על החוק היבש, אבל בית המשפט יטעה אם ייתן משקל רב לאינטרסים של הספקים ומשקל נמוך יותר לאינטרסים של הצרכנים.

eli@globes.co.il

11

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי