גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מגמת הסלקטיביות מתחזקת - רק עשירית מהקואוצ'רים ישרדו"

התחום הפרוץ וריבוי השרלטנים עמדו בבסיס החלטת ד"ר אנתוני גראנט להקים באוניברסיטת סידני תוכנית לימודים ראשונה מסוגה לתואר שני מחקרי בקואוצ'ינג ■ 20 אוניברסיטאות ברחבי העולם כבר הצטרפו

אחד המקצועות הפרוצים ביותר בישראל הוא אימון, קואוצ'ינג. חסמי הכניסה לאנשים שרוצים להפוך למאמנים עסקיים או אישיים מותנים בעיקר בעומק הכיס, ודומה שכל אדם עם יכולות ורבליות המאפשרות לו לדבר בשפה רוחנית-ניו-אייג'ית עם אי-אלו קווים בודהיסטיים, מכנה עצמו קואוצ'ר, מדפיס לעצמו כרטיס ביקור ויוצא לפעול בשטח. אם הוא לוקח את הנושא קצת יותר ברצינות, הוא גם יטרח להשתתף בסדנאות, בהשתלמויות ובהכשרות שצצות כפטריות אחר הגשם, ויכריז על עצמו כ"מאמן-על". גם אחרי שההייפ סביב באזז ה"אימון" שכך קמעה, השרלטנות חוגגת. מה הפלא אם כן, שהתגובה השכיחה ביותר בחלק ניכר בציבור, ובמיוחד בקרב אנשים בעלי חשיבה ביקורתית, למושג "קואוצ'ינג" הוא שאט נפש?

אבל לא כך הם פני הדברים בשאר רחבי הגלובוס. באירופה, באוסטרליה ובארה"ב - בשונה ממה שקורה בארץ - החלו לצוץ בשנים האחרונות תוכניות לימוד אקדמיות עם מחקרים שבודקים מה בדיוק עובד בקואוצ'ינג, איזו מתודולוגיית עבודה עובדת טוב יותר, אילו רכיבים בתהליך מוכיחים את עצמם, האם קיימים הבדלים בין-תרבותיים בתהליכי אימון ועוד ועוד.

חלוץ הפעילות הזו הוא ד"ר אנתוני גראנט, ראש ה-Coaching Psychology Unit באוניברסיטת סידני. גראנט, היום בן 56, התחיל ללמוד פסיכולוגיה באוניברסיטה בגיל 39 (לפני כן הוא היה נגר), וכבר בשנת 2003 הוא הקים את היחידה שלו, כתוכנית לימודים לתואר שני.

יישום פסיכולוגיה חיובית

"מחקרים אקדמיים מבוססים", מסביר ד"ר גרנאט, "הם אלה שמבחינים בין משהו בדוק שעובד לבין טרנד חולף, ממש כפי שתרופה חדשה הופכת למוכרת וללגיטימית רק לאחר שנחקרה ונבדקה באופן מבוקר. הרעיון למסד פרופסיה זו דרך האקדמיה נולדה אצלי, בין השאר, בגלל שמדובר בתחום פרוץ, בגלל ריבוי השרלטנים שהשתלט עליו, וגם מסוג של תסכול. תסכל אותי הקוריקולום של לימודי הפסיכולוגיה לתואר שני, שבעיקרו עוסק בפתולוגיות, בחולשות, בבאגים של בני האדם, בשעה שהמחקר המדעי בפסיכולוגיה כמעט לא מתמקד בבריאות נפשית או בנקודות החוזק של נפש האדם".

*זרם הפסיכולוגיה החיובית שנלמד היום במוסדות אקדמיים מתעסק דווקא בכל מה ש"נהדר" אצל האדם: באושר, בשמחה בהגשמה. למה צריך לימודי קואוצ'ינג בנוסף?

"במובן מסוים את צודקת. יש הרבה נקודות השקה בין פסיכולוגיה חיובית לבין קואוצ'ינג, אבל ההבדל המהותי הוא שהפסיכולוגיה החיובית עוסקת ב-Well being וחוקרת את נושא האושר של האדם ומה מקדם אותו. לימודי קואוצ'ינג, לעומת זאת, הם יותר אפליקטיביים, מעין יישום של הפסיכולוגיה החיובית, כששאלת החקר היא - איך אתה עוזר לאדם להשיג את המטרות שלו, וכתוצאה מכך להגדיל את האושר ואת הרווחה הנפשית שלו".

*מה לדעתך עתיד המקצוע?

"ראשית חשוב לחדד את הדברים. קואוצ'ינג אינו מקצוע, אלא תעשייה לא מבוקרת שהרשויות לפי שעה נמנעות מלהתערב בה. נכון להיום, כל אחד הוא קואוצ'ר. גם מוכר הקורנפלקס בפינה הופך להיות מאמן לקורנפלקס, וזוהי הפאזה הראשונה שבה ישראל נמצאת היום. במדינות המערב, באירופה ובאוסטרליה רוב הלקוחות הם עסקים, לא אנשים פרטיים, ושם כבר חלה התבגרות: הארגונים העסקיים הפכו מתוחכמים מאוד ובררנים מאוד. יש להם מתודולוגיה מדויקת מאוד מיהו מאמן איכותי וכיצד בוחרים אותו. הסלקטיביות שלהם הגיעה למצב כזה, שהם לא מוכנים לשכור מישהו שרק מכיר את השיטה, אלא מישהו שגם מכיר גם את התיאוריה שעומדת מאחוריה.

"מגמה זו רק הולכת ומתחזקת, וכתוצאה ממנה, להערכתי, רק עשירית מהמאמנים יישרדו ויתפרנסו מקואוצ'ינג. כאן בדיוק נכנסת האקדמיה. קואוצ'ינג הוא כלי חזק מאוד לחולל שינוי, אבל כדי לעמוד ברמה שהארגונים הבינלאומיים המודרניים דורשים היום, האוניברסיטאות חייבות להציע לימודים מתקדמים בקואוצ'ינג. כיום יש מעט מאוד אוניברסיטאות בעולם שהרימו את הכפפה (20 בלבד), כשאוניברסיטת סידני הייתה החלוצה. עם זאת, אין לי ספק שהמגמה הזו של קואוצ'ינג כתוכנית אקדמית רק תתפשט".

לא תרופת פלא

*כשמדברים עם אנשי שיווק או בכירים אחרים באקדמיה על קואוצ'ינג, הם מגלים כלפי התעשייה הזו סוג של חשדנות, סוג של סנוביזם, ומפנים לה כתף קרה.

"בצדק. החשדנות הזאת במקום. האוניברסיטאות עצמן מטפחות חשיבה ביקורתית. יחד-עם-זאת, הן גם טובות בלשמר את הסטטוס-קוו ונמנעות מלאמץ נישות חדשות. אבל אני משוכנע שהן ייפתחו לרעיון ככל שיופיעו יותר מחקרים אקדמיים על התחום, שיבדקו ויחקרו אותו ברזולוציה גבוהה. ככל שיופיעו יותר מחקרי 'נו בולשיט' אקדמיים, כך התחום ילך ויתפתח כמקצוע שנלמד באקדמיה".

*האם המחקרים שלך מצאו שקואוצ'ינג עלול להזיק או במקרה הטוב לא להיות אפקטיבי?

"בוודאי. קואוצ'ינג הוא לא תרופת פלא וישנם מצבים שבהם הוא לא אפקטיבי ואף מזיק. למשל, מחקר אחד שערכנו גילה כי כשהמתאמן נמצא בדיכאון והמאמן לוחץ עליו להשיג מטרות, זה יגביר עוד את הדיכאון של המטופל ויזיק לו. מקרים אחרים שבהם הקואוצ'ינג לא-אפקטיבי הוא באימון לבריאות, כשמאמן הולך ונותן, למשל, ייעוץ תזונתי ללא הכשרה מקצועית מסודרת בתזונה".

בימים אלה מסייע ד"ר גראנט ללשכת המאמנים בישראל (הגוף שאמון על אימון בארץ) להפוך את מקצוע הקואוצ'ינג לפרופסיה: ממקצוע שנסמך על ניסיון אישי למקצוע שמבוסס ידע ומחקר, בעל מתודות עבודה מובנות ושפה אחידה.

ד"ר אנתוני גראנט
תפקיד: פסיכולוג קליני, עומד בראש תוכנית הלימודים לתואר שני בפסיכולוגיית האימון של אוני' סידני
גיל: 56
מצב משפחתי: נשוי פלוס שניים
השכלה: דוקטורט בפסיכולוגיה מאוני' סידני
גופים להם מייעץ: צבא אוסטרליה ומוסדות פיננסיים באוסטרליה

עוד משהו: עד גיל 39, אז החל לימודיו בפסיכולוגיה, היה נגר; הגיע לארץ כאורח לשכת המאמנים בישראל, ואף הרצה באחרונה במרכז הבינתחומי

דבר האקדמיה: "אני צופה שקואוצ'ינג ייכנס למכללות, אבל לא לאוניברסיטאות"

פרופ' אבי קלוגר, מביה"ס למנע"ס באוני' העברית, חוקר פסיכולוגיה חיובית וחקר מוקיר

פרופסור אבי קלוגר / צלם איל יצהר

"אני צופה שקואוצ'ינג כתואר אקדמי ייכנס למכללות, אבל לא לאוניברסיטאות. היום באוניברסיטאות הכול עבר למגמה של דרישה לראיות: רפואה מבוססת ראיות, כלכלה מבוססת ראיות, ניהול מבוסס ראיות, פסיכולוגיה מבוססת ראיות ועוד. גם אם מתפרסמים מאמרים ומחקרים על הנושא של קואוצ'ינג בכתבי עת אקדמיים, זה עדיין לא מספיק. השאלה היא האם הם מתפרסמים בכתבי עת מובילים. לעומת זאת, במכללות קואוצ'ינג כתואר אקדמי ייכנס בגלל דרישה חזקה בשוק".

*למה לא באוניברסיטאות, שמרנות?

"פחות משמרנות, יותר מהתביעה המתחזקת לכיוון של עדויות. כדי שקואוצ'ינג יילמד במסגרת תואר שני באוניברסיטאות, יצטרכו לקום אנשים עם יכולות מחקריות מובהקות שיראו מחקרים מבוססים אקדמיים, על האפקטים של הקואוצ'ינג. בהקשר זה יש בעיה נוספת: מקצוע זה הוא בעיקרו יישומי, ונדירים מאוד האנשים שעוסקים גם בתחום יישומי וגם במחקר תיאורטי.

"זה שלאנשים יש חוויות טובות מקואוצ'ינג זה נחמד, אבל עדיין לא עונה על שאלות מחקריות כמו האם זוהי החלופה הטובה ביותר, מה הם הנזקים כתוצאה מקואוצ'ינג (כפי שבודקים באופן מעמיק על תרופות), או מה הם המנגנונים שעומדים מתחת לשיטה? בקיצור, עד שלא תקום מסה קריטית של חוקרים שיפרסמו בכתבי עת מובילים, אני לא רואה את הקואוצ'ינג נכנס לאקדמיה".

*בהנחה שאכן יהיה תואר אקדמי, אפילו ממכללות, מה יקרה לכל אותם בתי-ספר ערב או לתוכניות החוץ אקדמיות בבתי הספר ללימודי חוץ, הם יקרסו?

"לא בהכרח. אולי אפילו תיווצר סינרגיה בין שני הגופים הללו: את הרכיבים התיאורטיים ילמדו במוסדות האקדמיים ואת הפרקטיקה יעשו בבתי-הספר היישומיים. ממש כשם שייעוץ ארגוני נלמד היום במנהל עסקים או בפסיכולוגיה, ואחר כך הבוגרים הולכים למכונים כדי לרכוש מיומנויות יישומיות".

*האם בעקבות האקדמיזציה תחול תקינה או חקיקה מי רשאי ומי לא רשאי לעסוק בתחום?

"ייקח לפחות דור עד שתהיה תקינה בתחום הזה, שכן כאמור סף הכניסה אליו נמוך מאוד היום. בייעוץ ארגוני, למשל, מנסים להחיל חקיקה כזאת (עיסוק ברישיון) על מקצוע שקיים כבר 30-40 שנה בארץ. אני לא רואה את תהליך הרישוי קורה כל-כך מהר בזירת האימון".

דבר המכללה: "בטווח הקרוב אימון יילמד בתואר שני"

סיימון תמיר, מנהל שיווק ופרסום במכללת ספיר

סיימון תמיר, מנהל שיווק ופרסום מכללת ספיר / צלם אסף מרדכי

"הפרקטיקה של הקואוצ'ינג התכנסה היום לתוך קורסים חוץ אקדמיים, שאגב נלמדים גם בבתי-ספר ללימודי חוץ של האקדמיה. אני בהחלט רואה בטווח הקרוב התפתחות ללימודי קואוצ'ינג במסגרת תואר שני, אבל זה יהיה תואר שאינו בכיוון המחקרי (ללא תזה). גם אם הדיסציפלינה הזאת תלך בכיוון המחקרי היא לא תעמוד כישות בפני עצמה, אלא תיכנס תחת תחומים אחרים כמו עבודה סוציאלית משפטים או פסיכולוגיה. לא אתפלא אפילו אם היא תכנס לתחום של רפואה או מדעי ההתנהגות".

*אתם הולכים לעשות סוג של קניבליזציה ללימודי החוץ שלכם?

"זה יכול לקרות. צריך להבין שהעולם משתנה כל הזמן. קולנוע, למשל, לא היה נלמד בעבר כתואר אקדמי אלא רק כלימודים מקצועיים בחוץ. היום עושים בזה תואר ראשון ושני. מה יקרה בעקבות האקדמיזציה של הקואוצ'ינג? קשה לנבא, אבל ייתכן מאוד שכשזה יקרה המקצוע יתחיל לעבור תהליך של תקינה, ואז מי שירצה לעסוק בקואוצ'ינג יהיה חייב להחזיק בתואר שני ממוסד אקדמי. תרחיש כזה בהחלט יכול לדלל את כמות בתי-הספר החיצוניים שמעניקים תעודה ואת הבוגרים שלהם".

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות