גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיק עם סיכון אירו-דינמי

רמת הסיכון שייחסנו עד עכשיו למטבע האירופי, צריכה להיבחן כעת מחדש

עולם הספורט ישנה סיטואציה רווחת שבה קבוצה חזקה מנצחת במשחק שבו היא הייתה פיבוריטית, אך תוך הפגנת יכולת חלשה ולא משכנעת. בדרך כלל, לאחר משחק כזה, מופיע הפרשן חמור הסבר ומציין כי "בשבוע הבא, יכולת כזו כבר לא תספיק".

קברניטי הגוש האירופי נמצאים כעת בסיטואציה דומה: הם אישרו חבילת סיוע אדירת היקף ליוון ובעיית איגרות החוב היווניות המגיעות לפירעון במהלך החודש הקרוב, נפתרה. מזל טוב, האיחוד האירופי הבקיע שער ניצחון בתוספת הזמן. אבל כמו בדוגמה שלנו הבעיה היא היכולת החלשה מאוד אותה הוא הפגין במהלך המשחק. בסיבוב הבא, יכולת כזו כבר עלולה שלא להספיק.

במבחן הסולידריות הרציני הראשון שלו, עמד גוש האירו בקושי, עם עזרה מהשופט - קרן המטבע הבינלאומית. האם הוא ישכיל לעמוד גם במבחנים הבאים?

הרבה נאמר ונכתב על האפשרות שגוש האירו יתפרק. חלק מהניתוחים הם בהחלט מעניינים, אבל מבחינתם של המשקיעים הם לא ממש פרקטיים. נניח שהמדינות החזקות בגוש האירו יחליטו כי אין ברצונן להמשיך ולממן את המדינות החלשות, והן יסולקו מגוש האירו. האם לכך הכוונה ב"גוש האירו יתפרק"?

אם כן, ייתכן שהמשמעות בטווח הארוך היא כי למחזיקים באירו צפויה דווקא עדנה: בתסריט כזה אולי גוש האירו יהפוך ליותר מצומצם אך גם ליותר חזק, יציב ויעיל. ואולי התפתחות שכזו תביא דווקא למפולת במטבע, לפחות בטווח הקצר, אך היחלשות האירו ביחס למטבעות העולם דווקא עשויה לסייע למדינות הגוש, מאחר שהייצוא שלהן יהיה תחרותי יותר.

צל"ש או טר"ש ?

בקיצור, מה יכול להסיק מן הניתוחים הרבים משקיע פרטי סביר, אשר מחזיק חלק כלשהו מתיק ההשקעות שלו באירו? לא הרבה. יתרה מזאת, גם אם מגיעים למסקנות מסוימות, עדיין ישנו פער בין יישומן באופן פרקטי.

יתרה מכך, עמדות חד צדדיות מהסוג הנשמע בימים האחרונים הן בבחינת צל"ש או טר"ש. נניח שאני פועל לפי תסריט בו גוש האירו מתפרק, אך המציאות, מה לעשות, מסתברת כהפוכה לחלוטין. הנזק שעלול להיגרם לתיק ההשקעות שלי הוא אדיר, ולכן לא באמת ניתן לקבל החלטות השקעה גורפות על סמך תחזיות יום הדין.

אם לעבור פסים יותר מעשיים, השאלה שצריך לשאול למה בכלל למשקיע ישראלי להחזיק השקעות באירו במסגרת התיק שלו? לרוב, התשובה היא כי האלטרנטיבה היא סבירה פחות. כאשר זה מגיע להשקעות בחו"ל, אני מרשה לעצמי להניח כי מרבית המשקיעים הישראלים עדיין חושבים דולרית, כלומר מטבע הייחוס שלהם ברכיב החו"ל הוא דולר.

בשנים האחרונות, לאור מצבה הלא מזהיר של כלכלת ארה"ב ובעיקר לאור החוב אדיר המימדים שלה, החלו משקיעים רבים לחשוש מחשיפת יתר לדולר, וההתעניינות בחשיפה למטבעות אחרים גברה. תהליך זה של שינוי טעמים הוא מתמשך, ולא רגעי. התוצאה שלו, באופן טבעי, היא שבתיקים רבים ישנה הקצאה לא מבוטלת להשקעות באירו.

מדוע באופן טבעי? אני טוען כי למשקיעים גלובליים (וכך אני מתייחס למשקיעים ישראלים בהקשר של תיק השקעות החו"ל שלהם) האירו היה, וכנראה עודנו, הבחירה הסבירה הראשונה לאחר הדולר. זאת, מפאת משקלו בכלכלה העולמית, מבנה שוקי ההון בעולם וגם מסיבות פרקטיות של זמינות מכשירי ההשקעה: רובם המכריע של אלה נקוב בדולרים, כשהמטבע הבא בתור הוא אירו.

בקיצור, חשיפה לאירו בתיק השקעות גלובלי היא בלתי נמנעת. זו לא חוכמה גדולה לציין את הבעיות הרבות שלו, מאחר שבנוגע לכל מטבע ניתן למצוא את התסריט בו חשיפה אליו היא בעייתית.

רמת אי הוודאות עלתה

אז מה השורה התחתונה? ישנן שתי מסקנות עיקריות שעולות מהאירועים האחרונים. המסקנה הכללית היא שפיזור מטבעי הוא בלתי נמנע, מאחר שבחירה אסטרטגית ארוכת טווח במטבע בודד היא מסוכנת. המחיר הוא בתקופות בהן "מטבע המדידה" מתחזק ביחס למטבעות אחרים בתיק, ואז תנודתיות התיק גוברת וערכו נפגע. אבל זה עדיין כנראה עדיף על פני תסריט קיצון בו נתקעים עם מטבע שבדיעבד מסתבר כבעייתי.

המסקנה הספציפית לגבי האירו היא שעכשיו כשהאיום המיידי פחת, יש לבחון מחדש את ההתייחסות למטבע הזה במסגרת תיק השקעות גלובלי, לאור הסיכון שהוא מייצג. לא צריך להיות גאון בשביל להבין שתהא תוצאת המשבר הנוכחי אשר תהא, ישנה עלייה ברמת אי הוודאות בנוגע לעתיד מטבע האירו.

בהערכת שווי חברות נהוג להניח כי החברה אותה מנתחים היא בגדר going concern, כלומר תאגיד הממשיך להתקיים. ניתן להוסיף הערכה של שווי החברה בתסריט של פירוק מיידי, ולתת הסתברות מסוימת לכל תסריט. עד עתה, הקצאת חלק מנכסי התיק להשקעה באירו, התבצעה תחת ההנחה כי גוש האירו הוא going concern וכי תסריט של פירוק הגוש הוא בלתי סביר לחלוטין.

מהיום והלאה, לאור התפקוד הרפה והמהוסס של מדינות האיחוד בטיפול בבעיה היוונית, לא ניתן להניח כי שינוי מתכונת גוש האירו הוא תסריט דמיוני. איך בדיוק יבוא לידי ביטוי בתיק שינוי כזה, אם בכלל? קשה לדעת. אך אם רוצים לקחת זאת בחשבון הרי שהדבר צריך לבוא לידי ביטוי ב"תמחור" ההקצאה למטבע זה, במסגרת תיק ההשקעות.

כלומר, על מנת לשמר רמת סיכון נתונה של תיק השקעות צריך לשאול האם החשיפה המטבעית הקיימת משקפת את אותה רמת הסיכון אותה הנחנו בעבר. שימו לב, לא מדובר בהחלטה על סמך תחזית לשער האירו ביחס למטבעות אחרים, אלא בהחלטה על סמך ההנחה כי רמת אי הוודאות לגבי המטבע הזה, עלתה.

לטעמי, מוקדם להספיד את האירו מאחר שקיימים עדיין אינטרסים חזקים מספיק לקיומו. השאלה היא שאלה של מינון ואלטרנטיבות. האלטרנטיבה המיידית היא הסטה של חלקים מן האלקוציה למטבעות אירופים אחרים. איך עושים זאת? על כך בשבוע הבא.

דוד טמיר הוא מנהל השקעות ראשי בקבוצת פיוניר אינטרנשיונל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ני"ע או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת