גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכשלה ברחבה? בערוצים 2 ו-10 מתכננים לתת פייט למונדיאל

הזכיינים קיבלו השנה החלטה לשבץ מול המונדיאל, שרובו ישודר בערוץ 1, את תוכניות הדגל שלהם - קשת את "כוכב נולד" וערוץ 10 את "הישרדות" ■ מקורות בענף: מדובר בהימור - אך זה הזמן להוציא את התותחים הכבדים

כל 4 שנים חוזר ריטואל קבוע: משחקי המונדיאל משתלטים על הפריים-טיים, וכולם מדברים רק על כדורגל. לזכייני הטלוויזיה שלא מחזיקים בזכויות השידור של המשחקים היה בדרך-כלל פיתרון פשוט: לוותר. מול המשחקים שובצו בדרך-כלל במקרה הטוב סרטי קולנוע - ובמקרה הרע שידורים חוזרים של תוכניות שמיועדות לקהל הנשי.

אבל מונדיאל 2010, שיתקיים לראשונה ביבשת אפריקה, יגרום גם לשינויים דרמטיים על המסך הקטן: ערוץ 10 וזכיינית ערוץ 2 קשת מתכוונות להציב מול המשחקים את תוכניות הדגל שלהן - "הישרדות" ו"כוכב נולד".

האם למהלך זה יש סיכוי? משחק הכדורגל ששודר ביום רביעי שעבר בין ברצלונה לאינטר מהווה אולי תשובה לשאלה. המשחק, שהביא כ-20% רייטינג, הפסיד ל"סופר נני" שהביאה 23% רייטינג. כך גם "כוכב נולד" צפויה להתמודד היטב מול המשחקים. התוכנית אמנם לא תשבור שיאים, אך עדיין תעבור את 20% הצפייה בכל תוכנית, מה שיאפשר הגעה לכיסוי גבוה לכל קמפיין.

בשוק מתייחסים למהלך בהרבה מאוד פרגון ומודים כי מדובר בהימור לא פשוט שלקחו על עצמם הזכיינים, דווקא בשנה שבה הם יכלו להרשות לעצמם לנוח על זרי הדפנה. זאת, עקב חודשים ארוכים של ביקושי שיא שבהם בכל יום נשאר הרבה כסף מחוץ למסך.

אמנם באופן מסורתי אירוע מתמשך כמו המונדיאל מצליח להגדיל את סך הצפייה, שכן הוא מביא למסך יותר עיניים צופות, אבל התוספת היא לא בהכרח יתרון לערוצים המסחריים או למפרסמים: העיניים הצופות המתווספות הן של גברים - הקהל הפחות אטרקטיבי למפרסמים.

הזכיינים לוקחים סיכון

אל מול סך צפייה גבוה יותר יש סכנה של פגיעה ברייטינג הספציפי של הערוצים האחרים, שכן חלק מהעיניים נמצאות במקום אחר, ומצד שני באותו "מקום אחר" (בעיקר ערוץ 1) יש מגבלות רגולטוריות קשות על איך ומה מותר לפרסם. אמנם חלק מהמשחקים ישודרו השנה גם ברשת, אך לצורך הרפיטיציה בקמפיין זה לא מספיק.

הסיכונים בירידת הרייטינג הם של הזכיינים, לא של המפרסמים, שכן המוצר שהם מוכרים הוא נקודת רייטינג, והשוק משלם להם על-פי כמות הנקודות שהם מצליחים להביא ויחסי ההמרה של הנקודות אל מול הקהלים השונים. כך שאם יש להם רייטינג נמוך עם קהלים לא אטרקטיביים, לא תעזור להם עלייה בסך הצפייה. מצד שני, הקיץ מאופיין באופן מסורתי בביקושים גבוהים, והשנה - שהיא שנת שיא בטלוויזיה - הביקושים גבוהים אף יותר.

לדברי גבי אטל, מנכ"ל חברת המדיה זניט מדיה, "זאת הפעם הראשונה שהזכיינים שמו תוכן ראוי ומושקע אל מול איוונט טלוויזיוני כזה. הניסיון מוכיח שכשמשדרים תוכן ראוי סך הצפייה עולה. אבל צריך לזכור שזה הימור מחושב - השוק מתנהג השנה בטירוף מתחילת השנה, ורוב הסיכויים הם שהטלוויזיה תמשיך להיות מלאה גם בגלל הביקושים הגבוהים וגם בגלל התוכן. לכן הערוצים המסחריים ייפגעו פחות מבשנים קודמות".

לדברי נבו כרמי, סמנכ"ל המדיה של יהושע TBWA, "יש חשש אמיתי אצל חלק מהמפרסמים להעלות קמפיינים בתקופת המונדיאל, מחשש שלא תהיה צפייה בערוצים המסחריים, וכולם ישבו אל מול משחקים חזקים בשעות טובות. ערוץ 1 ישדר 56 משחקים. זה המון. רבים מהם ישודרו בשעות הפריים. אין הפרש שעות בין ישראל לדרום-אפריקה. יש חשש אצל מפרסמים לא מעטים להעלות קמפיינים בערוץ 2 ובערוץ 10 בין 10 ליוני עד ל-11 ביולי, שמא הצופים יהיו בערוץ 1".

לדבריו, הזכיינים הפנימו את הלקח משנים קודמות. בעבר כל השידורים החוזרים וסרטי הקולנוע התרסקו מול הכדורגל. הם למדו את הלקח והבינו שצריך לירות בכל התותחים הכבדים ולא להסס לשים תוכן מושקע אל מול הכדורגל.

כרמי סבור כי מי שלא יתגבר על החשש שלו להעלות קמפיין בזמן המונדיאל יתמודד עם ביקושים מאוד גבוהים לפני המונדיאל ואחריו. לדבריו, "נכון שיהיו בערוץ 2 ובערוץ 10 קצת פחות גברים בתקופה הזאת, אבל לרוב המפרסמים ממילא זה לא רלוונטי כי הם לא מחפשים גברים. נתוני העבר מראים כי בתקופת אירוע מדיה כזה יש עלייה בסך הצפייה בטלוויזיה, כך שאין ירידה משמעותית בערוצים המסחריים אלא תוספת של צופים נוספים ומעבר מערוצי הספורט וערוצי הנישה אל ערוץ 1. כיום, ב-80% מבתי-האב יש לפחות שתי טלוויזיות בבית. הצפייה תנותב בהתאם בין הגברים לנשים. מפרסמים שיקדימו קמפיינים לפני המונדיאל או ידחו קמפיינים לאחרי המונדיאל (מתוך חשש להעלות קמפיין מול ערוץ 1) ייאלצו להתמודד עם לחצי ביקוש אדירים שיגרמו לפגיעה בקמפיינים".

לדברי רוני ארן, מנכ"ל חברת המדיה TMF, ערוצים 2 ו-10 מעלים לוחות שמכבדים את הקהל ויביא לזכיינים את התמורה ההולמת. "הזכיינים צודקים שהם ממשיכים לתת שירות בשנה שיש בה ביקושים", הוא אומר. "אנחנו והלקוחות מעריכים את זה. בשנה כזאת, כשיש ביקושים חזקים כל השנה, צפוי בקיץ ביקוש. כל נקודה קובעת. גם על שידורים חוזרים הם היו מקבלים רייטינג כלשהו אבל לא כזה. הם מבינים שהלקוחות צריכים את ההיצע. בוודאי שהם לקחו הימור, אבל בשנה כזאת חזקה זה הימור סביר. הם נמצאים בעודפי ביקוש קבוע כבר חודשים ארוכים. הפרוספריטי השנה הוא בעיקר בטלוויזיה, והזכייניות חייבות לספק את הפלטפורמה כדי לא לשלוח את הלקוחות לעשות ניסיונות באמצעי מדיה אחרים".

היערכות גם ברשת

העלייה בביקוש לפרסום בטלוויזיה נרשמה ב-3 הזכיינים כבר בפברואר. על פניו, אפשרות הניוד של הפרסום במהלך משחק כדורגל היא מוגבלת בשל זמן המחצית המוכתב, אולם בזכיינית ערוץ 2 רשת בונים יום שידורים שלם סביב המשחקים, ובכללו הארכת הפריים-טיים עד לחצות, בשל משדר סיכום המשחק.

"3 הזכיינים מציבים בלוח השידורים איוונטים, אירועים טלוויזיוניים שלא ניתן לפספס אותם", אומר המשנה למנכ"ל המסחרי ברשת, אילן טוביהו. רשת, לדברי טוביהו, שמה לה למטרה להשיג את משחקי המונדיאל, ואכן זכתה במכרז שניהל ערוץ 1 למכירת זכויות של 9 מהמשחקים. הדבר הביא להצטרפות מפרסמים חדשים, שלא סגרו הסכמים בראשית השנה.

"3 חודשים לפני השידורים אנחנו משווקים ומוכרים גם פרסום רגיל, לצד מיתוג וחסויות", אומר טוביהו, "זה האירוע הטלוויזיוני מהגדולים שיש, כאשר ההתייחסות אליו שונה מאל כל משדר טלוויזיוני אחר. אלה תמחורים מיוחדים שלא שייכים להסכמים מוקדמים".

גם בערוץ 10 מסמנים את יוני כתאריך יעד אטרקטיבי. לדברי הסמנכ"ל המסחרי של הערוץ, דן רון, "אין ספק כי הלוחות הפכו ליותר אטרקטיביים. 3 הזכיינים מתייצבים עם תוכניות חזקות מאוד. כרגע אנחנו נמצאים ב'אובר בוקינג'".

לדברי רון, התחרות דווקא משרתת את כל הזכיינים. "ברגע שיש דברים חזקים בטלוויזיה המסחרית, זה מאפשר ללקוחות לעשות קמפיינים יותר אטרקטיביים, שבדרך-כלל עולים איתם אצל כל הזכיינים. כולם נהנים מזה, ומי שנהנים הם במיוחד המפרסמים".

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?