גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההצטרפות ל-OECD היא הישג שיווקי

מבחינת ישראל רווח גדול יצמח לה מכך ולו רק משום שחברות בארגון פירושה חשיפה של נתונים

אין לכחד: הסכמת מדינות OECD לצרף אותנו למועדון היא בהחלט סיבה לשביעות רצון. אלא שכפי שיתברר להלן, לשביעות הרצון יש יותר גוון מדיני מאשר כלכלי. הסיבה לכך היא שההחלטה לצרף אותנו הייתה צריכה להתקבל פה אחד, וזה קרה אף על פי שבין חברות המועדון יש לא מעט כאלה שיחסן לישראל אינו אוהד במיוחד, בלשון המעטה. עם אלה יש למנות (לאו דווקא לפי סדר העוינות) את יוון, אירלנד, ניו-זילנד ועכשיו גם טורקיה.

גם לא נכון לחשוב על המועדון הזה כאקסקלוסיבי, מנקודת ראות של רמתן הכלכלית של המדינות החברות בו. יש שם שבע מדינות - צ'ילה, צ'כיה, הונגריה, מקסיקו, פולניה, סלובקיה וטורקיה - שרמתן הכלכלית פחותה משלנו. ואישית הייתי מוסיף לרשימה הזו את יוון, לא בשל המשבר החמור שהיא נתונה בו, אלא בשל אי-אמינות הנתונים על כלכלתה. וגם את איסלנד, שפשטה את הרגל, יש להזכיר בהקשר זה. מה שכל זה אומר הוא שאין פה מהלך של טובה שנעשתה לעני כדי שירגיש טוב.

מה שמעלה את נושא העוני. עשו עניין רב מהעובדה שהעוני היחסי גבוה בישראל מאשר בכל החברות הקיימות במועדון. אלא שזה אינו מעיד על דבר. קודם כול, למדידת העוני במונחים יחסיים יש חסרונות רבים. העיקרי שבהם הוא שעוני יחסי איננו מושג אינטואיטיבי. כלומר, אדם מן היישוב עשוי להיות מופתע מאוד כשיגלה מי נחשב לעני במושגים הללו. ארה"ב אינה מודדת עוני בשיטה הזו, וגם ועדה בראשות הסטטיסטיקן הממשלתי בישראל חיוותה את דעתה שמדידה במונחי עוני אבסולוטי - עדיפה.

יתר-על-כן, הסיבה לריבוי "עניים יחסיים" בישראל ידועה: שיעור השתתפות נמוך בכוח העבודה; שתי הקבוצות הבעייתיות בתחום זה הן החרדים - בעיקר האשכנזים - והערבים. ומאחר שדווקא בשתי הקבוצות האלה הילודה גבוהה באופן יחסי, רבים בישראל הם גם הילדים העניים.

ומה בכל זאת יוצא לנו מחברות ב-OECD? לדידי, היתרון הראשון והעיקרי הוא חשיפה. הארגון מפרסם סטטיסטיקות מפורטות בתחומים רבים על חברותיו, ולכן הוא משמש מאגר נתונים שמרבים להשתמש בו. התוצאה תהיה שלרשות המתעניינים לסחור עם ישראל או להשקיע בה, וגם לרשות חוקרים, יעמוד מידע רב ומגוון עלינו. יש כאן מעין היבט שיווקי.

המועדון גם מנפיק מחקרים בתחומים מגוונים, כגון חינוך ובריאות. הדבר יאפשר לנו להתבונן בנעשה אצלנו בראי הנעשה ביתר המדינות החברות, ולכך יש חשיבות מרובה. אמנם, גם כיום אפשר להשוות היבטים שונים של כלכלת ישראל לאותם ההיבטים במדינות אחרות, אלא שהשוואות כאלה תמיד סובלות מן הספק שמא ההגדרות ואמות המידה ששימשו במחקרים בישראל, אינם זהים לאלה ששימשו במדינות אחרות. ה-OECD מחיל את אותם ההגדרות והסטנדרטים על כל המדינות שלגביהן הוא מבצע מחקר משווה. כלומר, המידע על ישראל ייהנה כאן משיפור.

שנית, החברות במועדון תכריח אותנו לספק מידע בסטנדרטים שלו. בכך יש ברכה רבה. אם נאמר זאת בעדינות, מתכנני המדיניות בישראל לא תמיד ייחסו את החשיבות שיש למידע רב ומהימן, כבסיס לקבלת החלטות. אחד התחומים שבהם בא הדבר לכלל ביטוי היה תקצוב הלמ"ס. פעולות ההכנה לקראת ההצטרפות למועדון כבר הביאו לשינוי שיש לברך עליו בעניין זה. אין לדעת אם המידע המשופר גם יביא למדיניות משופרת. אבל לפחות לא יהיה אפשר לטעון שהבעיה נעוצה במחסור במידע.

לבסוף, ברור שעם כל זאת, הרבה מאוד מותנה במה שישראל תעשה אצלה בבית. מה שהתגלה על יוון בשל המשבר הפוקד אותה הוא שגם הפיקוח של ה-OECD אינו מבטיח תקינות בדיווח, וקרוב לוודאי שכשם שהארגון הוטעה ע"י הסטטיסטיקה המעוותת של יוון, גם עושי המדיניות היוונים עצמם הוטעו. משמע, צריך להמשיך ולהקפיד על סטנדרטים גבוהים אצלנו בבית.

ולבסוף - מברוק ובהצלחה.

הכותב הוא פרופ' בחוג לכלכלה חקלאית ומינהל באוניברסיטה העברית

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרוייקטים של בניה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מהליך זה מדולל חנן מור, ושותפו מאור, לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ●  בית המשפט: "המרת החוב להון יאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד לבין המנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעירייה, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם