גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקות CT: באיזה בית-חולים תמתינו הכי פחות לקבלת תור?

תושבי חיפה ימתינו 5 שבועות לקבלת תור ל-CT ברמב"ם, בעוד שבהדסה בירושלים אפשר לקבוע תור לאותה בדיקה כבר למחרת ■ גם באסות"א רמת-החי"ל לא צריך להמתין הרבה, אך הבדיקה מתקיימת ב-3 לפנות בוקר

יחד עם הרפואה המודרנית הגיעו לחיינו גם אמצעי אבחון שונים, ההולכים ומשתכללים בכל פעם, שבאמצעותם ניתן כיום לבצע גילוי מוקדם לעשרות מחלות ולהעניק טיפול נכון ומדויק למחלות ופגעים אחרים.

בין האמצעים הבולטים העומדים כיום לרשות הרופאים נמצאות בדיקות ההדמיה CT (טומוגרפיה ממוחשבת) ו-MRI (הדמיה בתהודה מגנטית).

שתי הבדיקות מתבצעות במכשירים שעלותם עושיה להגיע גם למאות אלפי דולרים, הנמצאים בבתי-חולים ובמכונים מורשים.

אלא שבדיקת "גלובס" מעלה כי בעוד תושבי המרכז וירושלים יוכלו לעבור את בדיקת CT אלקטיבית (בהפניית רופא ולא במסגרת אשפוז) תוך מספר ימים מיום קביעת התור, ולעיתים גם תוך יום אחד - תושבי הצפון ייאלצו להמתין תקופות ארוכות העשויות להגיע גם ל-5 שבועות.

במסגרת הבדיקה פנו נציגי "גלובס" כלקוחות סמויים למרכזי זימון התורים ב-16 מכונים המבצעים בדיקות CT ברחבי הארץ, וביקשו לקבוע תור לבדיקות CT של עמוד שדרה צווארי. בדיקה זו נערכת ללא הזרקת חומר ניגוד, היא אינה נחשבת למסובכת לביצוע, ואורכת בין דקה וחצי לשתי דקות.

מממצאי הבדיקה עולה כי בבית-החולים הדסה (הר הצופים והדסה עין כרם) ניתן היה לקבל תור כבר ליום למחרת בשעות הבוקר, בבית-חולים שיבא נדרשו הנבדקים להמתין 3 ימים, ובמרבית המכונים ניתן היה לקבוע תור בטווח של שבוע מההתקשרות. גם בבית-החולים אסותא ברמת-החי"ל הציעו למטופל תור בטווח של מספר ימים, אולם בשעה 03.20 בלילה, בטענה כי בדיקה זו אינה מבוצעת במתקן בשעות היום.

יוצאי הדופן לשלילה היו המכונים בצפון הארץ. כך, לדוגמה, בבית-החולים נהריה התור הקרוב ביותר היה בטווח של שבועיים וחצי, בבית-החולים פוריה בטבריה התבקשו הנבדקים להמתין 4.5 שבועות. השיא נרשם בבית-החולים רמב"ם בחיפה, שם הסכימו לקבוע לנבדקים תור בטווח של 5 שבועות.

בכל הקשור לבדיקות MRI התורים ארוכים אפילו יותר, וזאת לאור העובדה שמספר המכשירים הפזורים ברחבי הארץ נמוך בכמחצית ממכשירי ה-CT, והבדיקה עצמה ארוכה יותר ועומדת על 30-60 דקות.

קביעת התור לבדיקת ה-MRI גם מסורבלת יותר, ובמרבית המוקדים נדרש המטופל להעביר באמצעות פקס את ההפניה לבדיקה והתחייבות קופת-החולים, ורק לאחר קבלת מסמכים אלה מתחיל הליך קביעת התור.

מרבית מכוני ה-MRI פועלים סביב השעון, ולכן ככל שהמטופל יסכים להתגמש ולבצע את הבדיקה בשעות הלילה המאוחרות או בסופי שבוע - כך יוכל להשיג תור מהיר יותר.

גורמים בתחום הרפואה העריכו כי תורים לבדיקות MRI נקבעים בטווח של כשבוע לשעות הלילה המאוחרות במרכז הארץ, ובטווח של כשבועיים לשעות נוחות יותר באזורים אלה. גם כאן, לדברי אותם גורמים, סובלים תושבי הצפון ממצוקת תורים, ואלה עשויים ארוך גם חודש ויותר.

קיצור דרך: בדיקה במכון פרטי שבהסדר

כיוון שמדובר בבדיקות שעלותן גבוהה, במרבית המקרים נדרש אישור מינהלי של הנהלת הקופה לקבלת התחייבות לביצוע הבדיקות.

קופת-חולים מכבי, לדוגמה, מפעילה מוקד ייעוץ לבדיקות דימות. כל הפניה היוצאת מרופאי הקופה מועברת אוטומטית לאותו מוקד, ובתוך 48 שעות מקבל המבוטח הודעה האם הבדיקה שהומלצה לו אושרה.

קופות-החולים, שכאמור מקבלות את שירותי בדיקות ההדמיה מבתי-החולים ומהמכונים, נקשרות בחוזים עם המרכזים הרפואיים השונים לביצוע הבדיקות. על-פי הוראת משרד הבריאות, הקופות גובות אגרה רבעונית בגובה 27 שקל לכל אחת מהבדיקות (ללא קשר למספר הבדיקות המתבצעות ברבעון).

כל קופות-החולים מאפשרות לבצע את הבדיקות בכל מכון בארץ הקשור בהסדר עם הקופה ללא קשר לאור המגורים. כך שתושבי הצפון שהמעונינים לבצע את הבדיקה במועד קרוב יותר יכולים לקבוע תור באחד מהמרכזים הרפואיים במרכז הארץ.

עוד ביקשו לציין בקופות-החולים כי במקרים בהם הרופא מציין כי מדובר בבדיקה דחופה, פועלים בקופה לקבוע למבוטח תור בטווח קצר ביותר.

מסקירת נתוני ההתקשרות עם המכונים שהועברו על-ידי הקופות עולה כי הקופות קשורות עם מרבית מכוני ה-CT בבתי-החולים, ופחות במכונים פרטיים (למעט בריכוזי אוכלוסיה בהם אין בקרבת מקום מכון CT במסגרת בית-חולים), כאשר לקופת-חולים כללית ישנה העדפה לשלוח את מבוטחיה לבדיקות CT בבתי-החולים שבבעלותה ובבתי החולים הממשלתיים, ואילו קופת-חולים מכבי תעדיף לשלוח את מבוטחיה לבתי-חולים ממשלתיים ולבתי-החולים של אסותא (בהם היא שותפה).

משרד הבריאות: "אין בעיית תורים ל-CT"

גורמים בתחום הבריאות טוענים כי בעיית התורים לבדיקות אלה, בייחוד בצפון הארץ, ידועה. אותם גורמים משייכים את העומס לבעיות כוח-אדם וניהול לא ממוקסם של אותם מכונים.

לדברי הגורמים, "בתי-החולים המשרתים את מבוטחי קופות-החולים משרתים באותם מכשירים גם את החולים המאושפזים אצלם. למעשה, יש להם אינטרס לשחרר את החולים ולהזמין אותם פעם נוספת רק עבור בדיקה, כדי לקבל מקופת-החולים תשלום נוסף. זאת משום שבית-החולים מתוגמל על-ידי קופת-החולים של המבוטח עבור יום אשפוז, אולם אינו מתוגמל עבור כל בדיקה בנפרד. במקרים של בדיקות אלקטיביות בית-החולים מקבל מקופת-החולים תשלום נוסף עבור ביצוע הבדיקה, ולכן זה מרכז רווח עבורו. לכן מוזר שחלק מבתי-החולים אינם דואגים להפעיל מכוני CT סביב השעון ובכך לקצר את התורים ולהגדיל את הרווחים".

ד"ר יעקב פרבשטיין, מנהל בית-החולים פוריה בטבריה, שהוא אחד משני שיאני ההמתנה לתורים כפי שנדגמו על-ידי "גלובס" (תור בטווח של 4.5 שבועות), מסכים עם אותו גורם: "עיקר הבעיה בקביעת תורים לבדיקות הדמיה היא בעיית כוח-אדם. התקן שלנו מצומצם, ולכן בכל פעם שמישהו מאנשי הצוות הרפואי יוצא לחופשה או לכנס מקצועי אנחנו מיד מורידים את התפוקה של המכון, וכך נגררים תורים. הבעיה הולכת ומצטמצמת כשכל אנשי הצוות נמצאים. בדיוק בשבועות אלה אחד מאנשי הצוות איננו, וכשהוא יחזור בשבוע הבא מיד יירד זמן ההמתנה לכשבועיים".

ואילו בבית-החולים רמב"ם, שיאן התורים (תור בטווח של 5.5 שבועות), ממשיכים לשמור על פאסון. בתגובה שהועברה על-ידי דובר בית-החולים, דוד רטנר, נמסר: "כשמדובר בבדיקת CT אלקטיבית הוא הגבוה בצפון עקב המוניטין שיצא לו, והדבר מתבטא בתורים ארוכים. כמובן שבכל בקשור ל-CT דחוף על רקע טראומה הקבלה מיידית".

* תגובת משרד הבריאות: במשרד הבריאות טוענים כי על-פי הידוע להם קיימת בעיה בקביעת תורים לבדיקות MRI, אולם לא מוכרת בעיה של תורים ארוכים לקביעת בדיקת CT בבתי-החולים בארץ.

מהמשרד נמסר כי ייתכן שבבתי-החולים שבהם נקבעו תורים למועדים רחוקים ישנו עומס נקודתי. כמו כן, נמסר מהמשרד, כאשר הבדיקה מוגדרת כדחופה - היא נעשית תוך זמן קצר ביותר המתאים לחומרת הבעיה ודחיפות הבדיקה.

עוד מציינים במשרד הבריאות כי לרשות המבוטחים עומדים גם מכונים מחוץ לבתי-החולים המבצעים בדיקה, זאת תוך התקשרויות עם קופות-החולים.

לעומת זאת, המשרד מודע לכך שקיימת בעיה בביצוע חלק מסוגי בדיקות MRI, כהשסיבות, בין היתר, הן אופי הבדיקה והצורך ברופאים נוספים בעת הבדיקה כדוגמת רופא ילדים.

מכשירי MRI נתונים לפיקוח, כולל כמות המכשירים ביחס לכמות האוכלוסין.

במהלך משותף למשרד הבריאות ולמשרד האוצר אושרה תוספת 8 מכשירים חדשים (והתקנות שונו בהתאם בכנסת), והרישיונות יינתנו בהליך ועדה מטעם המשרד שבוחנת את כל הבקשות לקבלת מכשיר MRI ומחליטה על-פי קריטריונים שנקבעו היכן יוצבו המכשירים, על מנת לשרת את האוכלוסייה באורח אופטימלי. ההחלטה תינתן בהתאם לשיקולים דמוגראפיים, רפואיים, גיאוגרפיים ועוד.

22

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?