בנק ישראל מכריח את זרוע הביטוח והפיננסים הפניקס , שבשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, למכור את החזקותיה בחברת ניכיון כרטיסי האשראי והשוברים גמא. הבנק המרכזי שלח לפני חודשים ספורים לבנקים מכתב, שבו הורה להם להכליל את גמא בקבוצת הלווים של תשובה הכוללת את קבוצת דלק - מהלווים הבודדים הגדולים ביותר במשק.
כאשר תיושם ההוראה של בנק ישראל היא תקשה על גמא לגייס אשראי מהמערכת הבנקאית לצורך עסקיה השוטפים - כשקבוצת דלק תעדיף, מן הסתם, למקד את האשראי החדש שלה בפרויקטים רווחיים יותר מבחינתה, למשל בתחום האנרגיה. בשל כך נראה כי כשההוראה תיושם - קבוצת דלק והפניקס יעדיפו למכור את החזקתם בגמא.
עם זאת, ככל הידוע בנק ישראל נותן לבנקים זמן היערכות ליישום הוראתו, כך שהיא צפויה להיכנס לתוקף רק בתום הרבעון הראשון ב-2011. לכן, הפניקס מקיימת מגעים מול הבנקים ומול בנק ישראל בניסיון לבטל את רוע הגזרה, מתוך תפיסה שגמא אינה חלק מקבוצת הלווים של תשובה. בכל אופן, עדיין לא התקבלה החלטה סופית בנושא, שממשיך להיבחן מול הפיקוח על הבנקים.
שלל נימוקים
בכל אופן, במכתב בנושא "גמא ניהול וסליקה - קישור לקבוצת תשובה", כותב בנק ישראל כי "מבדיקה שערכנו, לגבי מכלול הנסיבות השוררות מאז רכישת גמא, עולה כי חברת גמא מהווה חלק מקבוצת הלווים אליה משתייכת הפניקס (קבוצת תשובה), החל ממועד רכישת המניות באפריל 2008, לעניין יישום הוראת ניהול בנקאי תקין 313".
בבנק ישראל מנמקים את החלטתם בכך שלהפניקס שיעור החזקה משמעותי מאוד בגמא; להפניקס אופציה שמימושה יביא אותה לשליטה ברורה בחברה (51%); וכן מכיוון שהפניקס העמידה הלוואת בעלים של 60 מיליון שקל; להפניקס זכויות וטו רחבות בגמא וכן להפניקס סממני שליטה נוספים בגמא, כאשר גמא מציגה עצמה כחלק מקבוצת הפניקס.
עוד ממשיך בנק ישראל במכתבו לבנקים כי עד כה גמא לא קושרה על ידם לקבוצת תשובה כחלק מקבוצת הלווים, ולכן "הינכם מתבקשים לכלול את גמא והפניקס באותה קבוצת לווים. נבקש להבהיר עמדתנו הכללית לפיה כל החברות המאוחדות בדו"חותיה הכספיים של חברה מסוימת, בהתאם לכללי חשבונאות מקובלים, משתייכות לקבוצת הלווים אליה משתייכת אותה חברה מסוימת. הינכם מתבקשים להיערך בהתאם לאמור במכתבנו זה ביחס לכלל הלווים בבנק", מנחים בבנק ישראל.
"פגיעה ביציבות"
הוראת ניהול בנקאי תקין 313 מסדירה את המגבלות על חבות של לווה ושל קבוצת לווים, ומגדירה קבוצת לווים "לווים הקשורים באופן שפגיעה ביציבות הפיננסית של אחד מהם עלולה להשליך על היציבות הפיננסית האחר, או שאותם גורמים עלולים להשליך על היציבות הפיננסית של שניהם". ההוראה גם קובעת כי למפקח על הבנקים סמכות לקבוע מי שייך לקבוצת הלווים.
כאמור, כחלק מהמגעים מול בנק ישראל והבנקים, בהפניקס יסתייעו ככל הנראה בהיגיון שהביא את הבנקים לא להכליל את גמא מלכתחילה כחלק מקבוצת תשובה, כשבד בבד קבוצת הביטוח לא מתכוונת לממש את האופציה שניתנה לה לקבלת השליטה בגמא. מבחינתם יש בכך כדי להביא לביטול הוראת הפיקוח.
כזכור, באחרונה דווח כי הפניקס פועלת למכירתה של גמא, סביר שכתוצאה מהוראת בנק ישראל לבנקים. עם זאת, מבחינת הפניקס אין סיבה למהר בעסקה למכירת גמא, מכיוון שמדובר בחברה רווחית, המניבה לה תשואה ראויה כהחזקה פיננסית. ואולם הפניקס רכשה את גמא מלכתחילה מתוך תפיסה אסטרטגית שלא הוכחה, וכעת ברור כי גם לא תוכיח את עצמה. לכן - נראה שבמחיר המתאים הפניקס תמכור את חלקה בה.
בסוף אפריל 2008 רכשה הפניקס 49% ממניות גמא, העוסקת במימון, ניכיון, סליקה וניהול של שוברי כרטיסי אשראי, בתמורה לכ-64 מיליון שקל ולפי שווי חברה של 130 מיליון שקל, שאליהם הוסיפה הלוואת בעלים ב-50 מיליון שקל. גמא נסמכת על מערכת הבנקאות כמקור המימון המרכזיים לפעילותה. על פי הערכות בשוק, גמא צורכת אשראי ביותר ממיליארד שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.